גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האומיקרון קטלני פחות? תרחיש אופטימי אפשרי שעדיין אין לו בסיס משמעותי

התסמינים של אומיקרון נראים קצת שונים מאלה של הוריאנטים הקודמים, אך אנחנו עדיין לא בטוחים מה המשמעות של ההבדלים האלה

חיסון לקורונה. וריאנט חלש עשוי להפוך לסוג של חיסון ולספק הגנה מפני הוריאנטים הבאים / צילום: Associated Press, נואה ברגר
חיסון לקורונה. וריאנט חלש עשוי להפוך לסוג של חיסון ולספק הגנה מפני הוריאנטים הבאים / צילום: Associated Press, נואה ברגר

איך מסתיימות מגפות? לפעמים, אם זן קטלני פחות אבל מאוד מדבק של המחלה הופך להיות דומיננטי, הוא ידביק מהר ובמחיר תחלואתי נמוך אחוזים רבים מן האוכלוסייה. בתנאי שההדבקה גם מעניקה הגנה מפני הווריאנטים הבאים, הווריאנט החלש בעצם יהפוך לסוג של חיסון, מסוג "וירוס חי מוחלש" שאין לנו עליו שליטה.

האם האומיקרון יכול להיות הזן שיעשה זאת עבורנו? קיים תרחיש כזה, אבל כרגע הסיכויים לו נראים נמוכים, ובוודאי שאי-אפשר לבנות על זה.

 

התקווה לתרחיש כזה במגפת הקורונה עד כה לא התממשה. הווריאנטים שהפכו יותר מדבקים והשתלטו על העולם, לא היו פחות קטלניים, אם כי למזלנו גם לא יותר קטלניים. תחילה היה זה הווריאנט האירופי שהחליף את וריאנט ווהאן בקיץ 2020; אחר-כך הווריאנט הבריטי אלפא, שהחליף את הווריאנט האירופי בתחילת 2021; ואחר-כך וריאנט דלתא שהחליף את האלפא. כל אחד מהם גרם יותר סבל ונזק מקודמו כי היה יותר מדבק, אבל לא יותר קטלני פר נדבק. גם לא פחות. 

קטלני יותר או פחות? 

הרעיון שייתכן כי דווקא אומיקרון הוא קטלני פחות, מגיע מדרום אפריקה, שם ככל הנראה הווריאנט החדש כבר מסתובב כחודשיים. עולה השאלה - אם הווריאנט הוא כל-כך מדבק, איך ייתכן שראינו עלייה בתחלואה אך לא באשפוזים ובתמותה? אולי זה משום שהווריאנט קטלני פחות, ואם כך - ייתכן כי הוא הדביק אחוזים גבוהים אפילו יותר מאוכלוסיית המדינה, ובאופן לא תסמיני?

אל מול הנתונים הללו מציינים חוקרים אחרים כי העלייה החדה בתחלואה בדרום אפריקה נצפתה רק בשבוע האחרון. ייתכן כי הווריאנט כבר מסתובב במדינה חודשיים, אבל הגיע להתפרצות משמעותית רק השבוע, ולכן עדיין לא היה זמן לצבור מאושפזים ובוודאי לא מתים. יש לציין כי דרום אפריקה מאופיינת באוכלוסייה צעירה יחסית, וכי לאחרונה החל קמפיין החיסונים במדינה לתפוס תאוצה - שני פרמטרים נוספים שאולי משפיעים על מספר החולים קשה והמתים.

חוקרים שבחנו את שני החולים בווריאנט אומיקרון שהגיעו להונג קונג, ציינו כי אצל שניהם בוצעה בדיקת PCR אחת שיצאה שלילית, וכמה ימים לאחר מכן בדיקה חיובית שהעלתה ערכי עומס ויראלי גבוהים מאוד. נתון זה דווקא כיוון את החוקרים לחשוש שהווריאנט עלול להיות קטלני יותר מקודמיו.

הרופאה הדרום-אפריקאית ד"ר אנג'ליק קוטזי, שהייתה מהראשונות לזהות את הווריאנט, זיהתה אותו למעשה אחרי שראתה חולים מגיעים עם קורונה ותסמינים קצת שונים מהרגיל. רובם היו גברים צעירים ובריאים לפני הקורונה. הם סבלו מעייפות חמורה, אבל אף אחד מהם לא איבד את חוש הטעם והריח.

יש היגיון בכך שלווריאנטים שונים יהיו תסמינים מעט שונים, וגם הדלתא, למשל, היה מאופיין בתסמינים של מערכת העיכול יותר מאשר הווריאנטים הקודמים לו. קוטזי ציינה כי התסמינים הללו היו קלים מאשר של חולי קורונה בהם נתקלה בעבר, אך הזהירה כי ייתכן שככל שהווריאנט יתפשט לאוכלוסייה מבוגרת או בסיכון רב יותר, גם תמהיל חומרת המחלה בקליניקה שלה ישתנה שוב לרעה. כך היה כאשר התפשטו וריאנטים קודמים מן האוכלוסייה הצעירה אל המבוגרת.

עייפות היא אחד התסמינים המאפיינים ביותר את תופעת ה"לונג קוביד", כך שייתכן שווריאנט שמעורר במידה רבה יותר את התסמין הזה דווקא, גם אם הוא יוצא מהלך מחלה קל יותר, עלול גם להשאיר תסמינים לזמן ממושך יותר. 

ומה עם וריאנט הדלתא?

בינתיים בישראל, שבה ישנו מקרה אחד מאומת של אומיקרון ועוד שבעה מקרים חשודים, התחלואה מווריאנט הדלתא נראית תחת שוב תחת שליטה. אחרי עלייה קלה בתחלואה בשבוע שעבר, שכבר הובילה לחשש מהפרצות גל נוסף, כעת שוב נעמד מספר המאומתים היומי על כ-500, אך נמשכת עלייה קלה במספר החולים קשה החדשים, בכל זאת סימן לדאגה.

קמפיין החיסונים לילדים שהחל ביום שלישי שעבר צפוי היה לעזור החל מעוד כחודש לשלוט בתחלואה, אבל הווריאנט החדש עלול לטרוף את הקלפים. עדיין לא ברור כיצד ישפיע הווריאנט על ההיענות לחיסון, כאשר מצד אחד נראה כי המגפה אינה בדעיכה, ומצד שני עדיין לא ברור עד כמה יגן החיסון מן הווריאנט החדש.

יש להניח כי גם אם הגנת החיסון תפחת, זה לא יהיה בינארי, כלומר החיסון לא יפסיק להגן לחלוטין. תשובות ראשונות לגבי יעילות החיסון נגד אומיקרון צפויות בתוך כשבועיים, ואז כנראה יהיה לנו יותר מושג לגבי האם בכל מדינות העולם הוא אכן גובר על וריאנט הדלתא.

בינתיים וריאנט הדלתא ממשיך לעשות שמות באירופה. בהולנד ובגרמניה התחלואה בשיא של כל הזמנים; ובבריטניה, באיטליה ובצרפת התחלואה בשיא מקומי, הגבוה ביותר מאז שהחלו קמפייני החיסון המדינות הללו.

בבריטניה, שם דגל השלטון בהכלה של וריאנט הדלתא ללא הגבלות, במחיר של כ-100 מתים ביום בממוצע כבר כמה חודשים, הוחלט לראשונה להשיב את המסכות בחללים הסגורים, וזאת לצד החזרת בידודים עבור מגעים של חולים בווריאנט החדש, גם אם הם מחוסנים.

ברמה העולמית המגפה נמצאת בעלייה מאוקטובר, אם כי לא חזרה לשיא שנרשם באפריל האחרון.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין