גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקים כרגיל אבל המניה יורדת: כך משפיעה עזיבת הבכירים על שיכון ובינוי

עזיבתם המפתיעה של מנכ"לי שתי חברות בנות, לצד החשש מגניזת הנפקתה של שו"ב אנרגיה, מכבידים על מניית ענקית הנדל"ן והתשתיות ● שיכון ובינוי: "לא ידענו על עזיבת הבכירים, ולא נחמד שזה קרה באותו היום. התזמון היה בעייתי, אבל ברמת ניהול העסק אנחנו לא רואים פגיעה משמעותית מהעזיבות"

תמיר כהן, יו”ר ומנכ”ל שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר
תמיר כהן, יו”ר ומנכ”ל שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

מניית שיכון ובינוי  (שו"ב) איבדה מעל 5% ביומיים האחרונים של השבוע שעבר, ומחקה כמעט מחצית משיעור העלייה שרשמה מתחילת 2021. עוד לפני שנפתח שבוע המסחר הנוכחי (שהמשיך את מגמת הירידות במניה), מציגה שו"ב תשואת חסר משמעותית ביחס למדדים שבהם היא נסחרת: בעוד שמדדי תל אביב-35 ותל אביב-125 מציגים תשואה פנטסטית של כ-24% מתחילת 2021, רושמת מניית שו"ב תשואה של כ-6% בלבד בתקופה זו. 

 

שו"ב דווקא הציגה בשבוע שעבר תוצאות כספיות טובות לרבעון השלישי של 2021, שכללו שיפור חד בשורה התחתונה על אף ירידה מסוימת בהכנסות. עם זאת, על הדוחות העיבה עזיבתם המפתיעה של מנ"כלי שתי חברות בנות באותו היום, וכן החשש מגניזת רעיון ההנפקה של החברה הבת, שיכון ובינוי אנרגיה. הנפקה זו אמורה הייתה להציף שווי ניכר לחברת הנדל"ן והתשתיות שבשליטת נתי סיידוף, הנסחרת בשווי של 8.5 מיליארד שקל (לאחר שזינקה בכ-200% מאז רכש את השליטה בה ביוני 2018).

תחילה היה זה אלון רווה, מנכ"ל שו"ב אנרגיה, שהודיע כבר בשעות הבוקר של יום רביעי על רצונו לסיים את תפקידו בחברה, לקראת מינויו לתפקיד מנכ"ל חברת אוגווינד, מתחום טכנולוגיות אגירת האנרגיה, הנסחרת בבורסה. 

רווה אלון - סמנכ''ל כספים צים / צילום: תמר מצפי

ברביעי אחר-הצהריים הודיע גם מנכ"ל סולל בונה, אהוד דנוך, על רצונו לסיים את תפקידו, לקראת מינוי לתפקיד מנכ"ל אקרשטיין תעשיות, חברה בת של קבוצת אקרשטיין שנסחרת אף היא בתל אביב. 

אהוד דנוך - מנכל סולל בונה / צילום: יח''צ

בשו"ב נחושים לקדם ההנפקה, המשקיעים טרם השתכנעו

אלון רווה מונה בחודש מאי השנה לעמוד בראש שו"ב אנרגיה, לאחר שהוביל קודם לכן את חטיבת הזכיינות הגלובלית בתחום התשתיות של שו"ב. הוא היה אמור להוביל את הנפקתה הראשונית בבורסה לפי שווי שאפתני של כ-5 מיליארד שקל, אולם ניסיון מקביל שהובילה שו"ב למיזוג חברת האנרגיה שלה עם חברת פז, לפי שווי של כ-3.5 מיליארד שקל "בלבד", הוביל לאובדן המומנטום של ההנפקה ולצמצום משמעותי בשווי שהסכימו המשקיעים להעניק לשו"ב אנרגיה. 

החלטתו של רווה לעזוב כעת, כחצי שנה בלבד לאחר מינויו ועוד בטרם השלים את מהלך ההנפקה, מאותתת לכאורה על הסיכויים הנמוכים לביצוע הנפקה בתקופה הקרובה. בשיחת הוועידה שלאחר פרסום הדוחות, הביעה הנהלת שו"ב נחישות לקדם את המהלך, לאור תוכנית ההתרחבות בארה"ב ובאירופה, אולם המשקיעים טרם השתכנעו.

בעקבות עזיבת שני הבכירים ותגובת המניה לכך, כתב האנליסט דוד גבאי מאקסלנס ברוקראז' כי "אנו לא רואים השפעה משמעותית על הערך הכלכלי במודל של שיכון ובינוי, לא בהיבט של פעילות האנרגיה ולא בהיבט של סולל בונה. אנו מציינים את השיפור התפעולי בפעילות הזכיינות והאנרגיה ואת רמת הצבר הגבוהה של פעילות הקבלנות, המאפשרת שקיפות גבוהה לגבי פעילות הקבלנות בארץ ובחו"ל בעתיד".

סגירת מימון לרכישת תחנת כוח בטקסס

העזיבה של שני הבכירים העיבה על פרסום התוצאות הכספיות ועל פרסום הודעה חשובה נוספת - בדבר השלמת הרכישה של פרויקט הקמת תחנת כוח פוטו-וולטאית בטקסס. לצד הרכישה ב-78 מיליון דולר הושלמה חבילת המימון הבנקאי להקמת התחנה בהיקף של 173 מיליון דולר. ברבעון השלישי רשמה שו"ב ירידה של 3% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל, וזאת כתוצאה מעיכוב בביצוע פרויקטים של סולל בונה.

בחברה הוסיפו כי הירידה בהכנסות קוזזה בחלקה על ידי עלייה בקצב הפעילות בניגריה, באוגנדה ובאתיופיה, וכתוצאה מעלייה בהכנסות ממכירה והשכרת דירות בישראל. למרות זאת, גדל הרווח הגולמי של החברה ברבעון ב-26% ל-268.5 מיליון שקל, והיווה 17.8% מסך ההכנסות, לעומת רווחיות גולמית של 13.7% מסך ההכנסות שנרשמה ברבעון המקביל.

חלק החברה ברווחי חברות מוחזקות הסתכם ב-66.8 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-18.3 מיליון שקל ברבעון המקביל, הודות לעלייה ברווחיהן של חברות במגזר האנרגיה בסך כ-59 מיליון שקל (בעיקר רמת חובב ואשלים) ושיפור של כ-28 מיליון שקל בתוצאותיהן של חברות בתחום הזכיינות. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות הסתכם ב-119 מיליון שקל, לעומת הפסד של 24.1 מיליון שקל ברבעון המקביל.

צבר ההזמנות לעבודות קבלניות נכון לסוף הרבעון גדל לכ-13.2 מיליארד שקל, מתוכם כ-6.4 מיליארד שקל בישראל וכ-1.9 מיליארד שקל בארה"ב, וזאת לעומת כ-12.1 מיליארד שקל בסוף שנת 2020. הגידול נובע בעיקר מזכייה בפרויקט פארגו בארה"ב. פרויקטים נוספים בהיקף כ-7.7 מיליארד שקל שבהם זכתה החברה טרם נכללו בצבר זה, ובהם כ-4.6 מיליארד שקל בגין קריית המודיעין בנגב.

"המנכ"לים התרגלו שלכל אחד יש ממלכה משלו"

תמיר כהן, יו״ר ומנכ"ל שו"ב, אמר לאחר פרסום הדוחות כי "אנו מסכמים רבעון שלישי טוב עם שיפור בכל הפרמטרים העיקריים. אנו שמחים לראות את תרומתם של מגזרי הפעילות השונים, כשברבעון זה נהנינו מביצועים חזקים במרבית הפעילויות".

בהנהלת החברה הסבירו כי "תזמון ההודעות יצא אומלל - כאשר שני המנכ"לים בחרו דווקא ביום ההודעה על הסגירה הפיננסית בטקסס ופרסום הדוחות להודעותיהם. הסגירה הפיננסית הזו היא אבן דרך בחברה, מאחר שמדובר בפיתוח של פרויקט, כשאנחנו הופכים להיות שחקן משמעותי יותר בארה"ב".

בהנהלה הסבירו עוד כי "בחברה נעשה כיום שינוי תרבותי לצורך מקסום ומיצוי הסינרגיה, ויכול להיות שזה פחות מתאים למי שהתרגלו לכך שלכל מנכ"ל יש הממלכה שלו, שבה הוא קובע מה יהיה איפה. היום החברה עובדת בסינרגיה הרבה יותר טובה, ואנחנו רואים את זה גם בפרויקטים שבהם אנו זוכים".

כן הוסיפו, "אנחנו גם בעד שהמנכ"לים שלנו יתפתחו וינהלו חברות ציבוריות לפי רצונם, שו"ב היא בי"ס מאוד טוב לניהול. אבל לא נחמד שזה קרה באותו היום. לא ידענו שזה יקרה ודיווחנו על כל עזיבה ברגע שידענו עליה. אז התזמון היה בעייתי, אבל ברמת ניהול העסק, האנרגיה וסולל בונה הן שתי חברות מספיק חזקות וותיקות, ואנחנו לא רואים פגיעה משמעותית מהעזיבות. יש לנו שדרת ניהול מאוד חזקה, שכוללת בסולל בונה סמנכ"לים, מנהלי פרויקטים ומנהלי אזורים, וגם בחברת האנרגיה יש מנהל לפעילות בארה"ב ומנהלי תפעול פה".

בהנהלת החברה הדגישו כי אמנם אלון רווה נבחר כדי להוביל את הנפקת חברת האנרגיה, אבל עזיבתו לא מסמלת את ביטולה. "ההנפקה תצא לפועל", הבהירו, "אנחנו לא מנפיקים מנהל, אלא את צבר הפרויקטים שיש לנו, וזה לא הולך לשום מקום".

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חתימה על הסכם ממון / צילום: Shutterstock, Africa Studio

התקדים שבעקבותיו "חייבים לחתום על הסכם ממון", ואיך לעשות את זה נכון

ביהמ"ש העליון קבע כי בעת גירושים ניתן לחלק שווה בשווה בין בני הזוג גם נכס השייך לאחד מהם מלפני הנישואים ● מומחים לדיני משפחה מסבירים כיצד ניתן להגן על נכס שלא רוצים לשתפו, כיצד הסכם ממון המנוסח נכון תורם לזוגיות ומדוע חשוב שלא להשפיל את בן או בת הזוג

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בנק ישראל / צילום: אורית דיל

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?