גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בקורונה היו רגעי חשש והוצאות רבות בלי אף משקיע באופק, אבל פתאום צמחו הרבה משפיענים חדשים"

אמיר גבע, בן 50, נשוי ואב לשניים ● מנכ"ל ומייסד משותף בלטסטוק ● "בהתחלה חשבנו להתמקד ביועצים ומומחים קלאסיים מהדור הישן, אבל מהר מאוד הבנו שזה לא הכיוון" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

אמיר גבע, מנכ״ל לטסטוק / צילום: LetsTok
אמיר גבע, מנכ״ל לטסטוק / צילום: LetsTok

דווקא באמצע הקורונה, בין הרבה רגעים של "חשש ואי ודאות, וכמובן הוצאות רבות בלי אף משקיע באופק", כפי שמתאר אמיר גבע, מנכ"ל ומייסד משותף של פלטפורמת המשפיענים לטסטוק, הגיעה פריחה לא צפויה. "פתאום צמחו הרבה משפיענים חדשים בתחום ההורות. בארה"ב יש לנו היום בפלטפורמה 300 משפיענים בתחום הזה. הם מדברים על בעיות בבית הספר, למשל, ואפשר להתייעץ איתם. לאנשים האלה יש הרבה קרדביליטי, מתייעצים איתם לפני שמתייעצים עם רופא קופת חולים".

לטסטוק, שגבע הוא אחד משני מייסדיה (יחד עם אודי ידין), הוקמה לפני כשנה וחצי, טרום הקורונה. החברה, שמעסיקה 12 עובדים, פיתחה פלטפורמת וידיאו המאפשרת למשפיענים ולמובילי דעת קהל להתחבר לעוקבים שלהם במתכונת מרקטפלייס, לשם מתן טיפים אישיים, ייעוץ והכוונה.

הפלטפורמה פועלת בארה"ב ובהונג קונג עם כ-1,500 משפיענים ועומדת לפני השקה רשמית במדינות הללו. בישראל היא נמצאת בתחילת דרכה, ועד כה נעשה פיילוט בתחום הבידור ועבודה עם יוטיוברים. עד כה הושקעו בחברה כ-1.5 מיליון דולר, רובם ממשקיעים פרטיים. "כרגע אנחנו נמצאים במהלכים מתקדמים של גיוס סיד, שצפוי להסתיים בחודשים הקרובים", מספר גבע.

"החזון שלנו הוא לתת במה ליוצרים ומשפיענים שהם לא סלבריטאים, וצריכים טכנולוגיה שתאפשר להם לפגוש את העוקבים שלהם, להופיע בבתים וליצור אינטראקציות בינלאומיות בלי מגבלת מקום או מגבלת סגר.

"הקורונה הדגישה עוד יותר את הצורך של היוצרים והאמנים להתפרנס בעזרת פלטפורמות טכנולוגיות מתקדמות, המנגישות את הקשר האותנטי והישיר עם משפיענים ומומחים - וגם את החשיבות של האפשרות לצרוך תכנים מותאמים אישית בווידיאו מהבית".

משפיעני רשת משחקים על הקו הדק שבין יצירת תוכן אישי שנוגע לקהל שלהם לבין תוכן מסחרי - פעמים רבות העוקבים נרתעים מהידיעה שמישהו גוזר קופון על הלייקים והתגובות שלהם. "מה שקובע זה האנגייג'מנט. אצל קים קרדשיאן, למשל, הוא יחסית נמוך. זה נכון לגבי מסי. כלומר סלבריטאים הם לא בהכרח משפיענים", מסביר גבע. "אנחנו עובדים עם מה שנקרא באנגלית לייף טיים אקספרט - משפיען עם תוכן לאורך זמן. זה לא יוטיוברים לילדים".

מדובר בשוק שרשם צמיחה משמעותית בשנים האחרונות, ואיפשר לרבים להתפרנס ממנו בהתאם לרמת ההשקעה והמחויבות. "הבעיה של המשפיענים היא שהם מוצפים בהודעות, ולא עונים בדרך כלל. אנחנו בנינו פלטפורמה שבה כל אחד מהם יכול להציע פגישות וידיאו, ולתת בהן הרצאות או טיפים. זה מאפשר להם להרוויח כסף בצורה לא פרסומית, בלי להיות מאורגנים כעסק. הגולש פשוט רואה מתי המשפיען זמין, קובע פגישה ומשלם.

"בארה"ב פגישה ראשונית בת 10 דקות מתומחרת ב-25-50 דולר. המשפיענים הגדולים לוקחים 100 דולר. פגישות והרצאות קצרות או סדנאות של המשפיענים הקטנים עולות 100 דולר. הם יכולים להקדיש שעה, שעתיים או יותר ביום למפגשים האלה, לפי בחירתם.

מה הטעות הכי גדולה שעשיתם בדרך?
"בהתחלה חשבנו להתמקד ביועצים ומומחים קלאסיים מהדור הישן, אבל מהר מאוד הבנו שהמשתמשים ברשתות מחפשים את המשפיענים החדשים, ואת האפשרות לבצע איתם אינטראקציה אישית מהירה".

לאן הייתם רוצים להגיע?
"אנחנו רוצים להיות מנוע החיפוש הבא בשוק האמריקאי - שאנחנו יחפשו דרכנו יועץ תזונה או שיתכננו טיול. אדם ייכנס לפלטפורמה, ויגיד לעצמו: הנה 5 יועצים שזמינים לי עכשיו".

הנואשות של המשפיענים

היכן עובר גבול הלגיטימיות של משפיעני הרשת? השאלה הזו עלתה לאחרונה בבריטניה, כשהתברר שמותג הניקוטין Velo של החברה הבריטית-אמריקאית BAT פנה ל-26 צעירים, ובהם כוכבי ריאליטי ונהגי מרוצים, על מנת שיקדמו אותו ברשתות החברתיות בקרב 2.2 מיליון עוקביהם. זאת בהמשך להשקעה של מיליארד דולר בקמפיין פרסומי בינלאומי, כולל רשתות חברתיות.

במכתב שנשלח לראשי פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק וטוויטק, דרשו יותר מ-100 קבוצות בריאות ואנטי-עישון מרחבי העולם להפסיק את פרסום המוצרים הממכרים במדיה החברתית. בין היתר הם ציינו כי מחקרים מצאו שלשימוש בניקוטין עלולה להיות השפעה שלילית על התפתחות המוח של מתבגרים, וכן ששימוש בניקוטין בגיל ההתבגרות יכול להגביר את הסבירות להתמכרות לניקוטין בבגרות.

ב-BAT אמרו בתגובה כי הם עובדים רק עם משפיענים מעל גיל 18 שהחשבון שלהם חסום לצעירים יותר, משום שהם פונים למבוגרים בלבד. עם זאת, בעקבות הפרסומים פייסבוק הסירה כמה מהפוסטים הרלבנטיים.

"החבר'ה הצעירים כל כך נואשים לכסף, שאפשר לשכנע אותם לפרסם הכול. פתאום ניקוטין קשור לתוכן שלהם", סבור גבע. "אנחנו אומרים להם להפך: אל תהיו זונת פרסום, תהיו אותנטיים ותתפרנסו מזה. אפשר להפוך לפולי בוקד גם בלי תמיכה של חברת אלכוהול או ניקוטין".

לפי הדירוג של גבע, למשפיען ננו יש עד 5,000 עוקבים באינסטגרם, ו-20 אלף בטיק טוק. למשפיען מיקרו יש 5,000-70,000 באינסטגרם (ופי 4 מזה בטיק טוק), ולמשפיען מאקרו יש 70-500 אלף עוקבים (ושוב: פי 4 בטיקטוק).

בחלוקה לתחומים, "בספורט החלוקה בין גברים לנשים מאוזנת יחסית, כי יש הרבה מאמנות כושר ויוגה בגילאי 20-40. בטיפוח ויופי יותר נשים בגילאי 20-30, והגיימרים הם גברים צעירים. היוטיוברים צעירים, ובעסקים וטכנולוגיה אפשר למצוא בני 30-60".

בחלוקה לפלטפורמות, "לייף סטייל זה אינטסגרם, יוטיוב מתאים לכל התכנים שמצריכים עומק כמו טכנולוגיה וגיימינג וגם לוולוגים. בטיקטוק נמצאים יותר צעירים, אפילו בני 9-10. יש שם הומור, לייף סטייל ודוגמנות. אגב, גם בלינקדאין יש משפיענים. יש כוכבי אינסטגרם שנכנסים לטיקטוק ומאוד קשה להם. זה תלוי בתכנים".

מה החסמים הגדולים בתחום הזה?
"בשביל שמשפיען יהיה אותנטי הוא חייב כל היום לעבוד בזה. מתחילים עם זה כמשהו צדדי, למשל בתחום הבישול, וכדי לקבל קמפיינים צריך לעבור רף מסוים. אם אתה עובד בזה, אתה לא יכול לעבוד בעבודה הרגילה שלך. זה החסם של רוב המשפיענים הקטנים. הם לא מצליחים להיות מספיק חזקים בשביל להתפרנס. הפלטפורמה שלנו עוזרת להם לעשות מוניטיזציה.

"יש פלטפורמות עם גישות אחרות כמו Patreon, שגדלה מאוד בשנתיים האחרונות. שם אומרים לך: אם את אוהבת אותי תתמכי בי בכסף, כדי שאני אוכל להמשיך להשקיע בזה. את עושה מנוי של 5 דולר בחודש, והמשפיען שולח לך את היצירות החדשות שלו לפני שהוא מעלה אותן לרשת. זו פלטפורמה שעוזרת ליוצרים להרוויח כסף גם במצב שהם עדיין קטנים. הם גם נשארים אותנטיים, כי הם לא צריכים לעשות פרסומות שמוזילות להם את היצירה".

נהוג להמליץ לחברות להתייחס למשפיענים כשותפים עסקיים ולא כספקי מדיה. אתה מסכים עם העמדה הזו?
"אצלנו המוצר זה המשפיענים. אם לא אטפח אותם, לא יהיו לי מוצרים. אלה אנשים מעניינים, שפותרים לנו בעיות. לקבל המלצה מיובל נוח הררי זה עדיף. תיאורטית, אם את רוצה שהוא יישב אתך 20 דקות וינתח לך את הספר האחרון שלו, תוכלי לעשות את זה דרך הפלטפורמה שלנו.

"אנחנו לא בעולם של סלבריטאים אלא של המיקרו והמאקרו, שהם פחות עמוסים וחיים יותר את הרשת. להיות בקשר עם העוקבים זה מרגש אותם. הם הרי כל הזמן בחרדת נטישה, וזה עונה על המצב הזה".

איפה אתם עומדים עם הפלטפורמה בישראל?
"בישראל יש לנו כרגע 200 בעיקר בענפי הספורט (למשל מאמני כושר שהיו בנינג'ה ישראל) והמשחק. אבל עוד חודשיים יהיו תכנים יותר משמעותיים. השונות במחירים פה יותר גבוהה מאשר בארה"ב. למשל, מישהי שהייתה בהישרדות, רוצה 500 שקל על פגישה של 15 דקות, אבל זה פחות עובד. אנשים כן מוכנים לשלם על תוכן אמיתי".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

תגביר אכיפה? רשות שוק ההון מבקשת תוספת של 30% לתקציבה

הממונה על שוק ההון מבקש תוספת של כמעט שליש לתקציב עבור ביקורות ואכיפה, מאבק בהון שחור ועוד ● הרשות מפקחת על כ־3 טריליון שקל של הציבור, אך תקציבה עומד על כ־154 מיליון בלבד

מחאת תמיכה באיראנים, לונדון השבוע / צילום: Reuters, Seiya Tanase

המשטר האיראני ניתק 90 מיליון איש מהרשת. אז איך התוצאה שקיבל הייתה הפוכה לגמרי?

בניסיון לחנוק את המחאה, המשטר האיראני ניתק כ־90 מיליון איש מהרשת, אך התוצאה הפוכה מהצפוי ● בעזרת עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק שהוברחו למדינה, שימוש ב־VPN ושירותים מוצפנים, המפגינים מצליחים לעקוף את ההחשכה ולהציף את העולם בתיעודים מהשטח

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC כי חוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכול בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

ההזמנות מ-iHerb גדלו / צילום: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

ימים לפני תחילת המחאות: "ההסכם הסודי" בין איראן וישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווח של וושינגטון פוסט, ישראל העבירה מסרים דרך הרוסים לאיראן לאי-תקיפה הדדית, למה גרמניה עדיין סוחרת עם איראן, וסערת הקצין הבריטי שמנע מאוהדי מכבי ת"א להגיע למשחק לא נרגעת • כותרות העיתונים בעולם

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

כרטיס אשראי מיוחד לקריית שמונה: האוצר הודיע על מענקים חודשיים לתושבי העיר

על פי הודעת משרד האוצר, תושבי קריית שמונה יקבלו מענק חודשי בסך 1,000 שקל עד 2,500 שקל, שניתן יהיה לממש רק בעסקים בעיר ● התקציב לתוכנית צפוי להגיע מתוך התוכנית לשיקום הצפון, שתוקצבה במקור ב-15 מיליארד שקל ונוצלו מתוכה עד כה כ-9 מיליארד שקל

חן עמית, מנכ''ל טיפלתי / צילום: תמונה פרטית

טיפלתי תפטר עשרות עובדים בישראל ובחו"ל, חודשיים לאחר הסבב הקודם

חברת הפינטק החלה במהלך פיטורים נוסף, זאת חודשיים לאחר גל הקיצוצים הקודם במסגרתו כ־40 מעובדי החברה בישראל פוטרו

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

לראשונה השנה, וול סטריט סוגרת יומיים רצופים של ירידות; מיקרוסופט ומטא ירדו ב-2.5%

נאסד"ק ירד ב-1% ● מחזיקי אגרות החוב של אורקל תובעים את החברה ● הרשויות בסין הנחו את סוכני המכס לאסור על הכנסת שבבי ה-AI מסוג H200 של אנבידיה למדינה ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב צמחו ב-0.6%, מעל לתחזיות ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים ● מחירי הנפט עלו במעל 1% בעקבות הטלטלה המתפתחת באיראן

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

הבנקים לא מגלגלים את הירידה בריבית לנוטלי המשכנתאות / איור: גיל ג'יבלי

אחד מכל חמישה מאריך את המשכנתא: הנתון שחושף את מצוקת הלווים

בנק ישראל הפתיע בשבוע שעבר עם הורדת ריבית נוספת של 0.25%, שהביאה את שיעור הריבית הכללי לרמה של 4% ● עם זאת, למרות שתי הורדות רצופות, הבנקים לא ממהרים להוריד את הריביות גם על המשכנתאות החדשות ● ובמקביל, לפי בדיקת בנק ירושלים, אחד מכל חמישה לווים מותח את תקופת המשכנתא למקסימום

אילן ישועה / צילום: יונתן בלום

בגיל 69 הוא עושה אקזיט של 1.3 מיליארד שקל: הדרך של אילן ישועה מוואלה לענקית הסייבר

מכירת סראפיק תמורת כ־420 מיליון דולר לענקית האמריקאית קראודסטרייק מציבה את מנכ"ל וואלה לשעבר בלב עולם הסייבר הישראלי ● החברה הוקמה בעיצומה של בפרשת בזק-וואלה (תיק 4000) והציעה "רובד אבטחה" לדפדפנים ● האקזיט של סראפיק - והאיש שמאחוריה

בין הסכסוך עם הפד לרוחות מלחמה מול איראן: תיק ההשקעות בעידן טראמפ 2.0

בימים האחרונים קידם נשיא ארה"ב בתזזיתיות מהלכים חריגים מול הפד ובשוקי האשראי, הדיור והנפט ● לכל אלו השפעה על אופק ההשקעה בדולר, בחברות פיננסים ואנרגיה, ביחס לאינפלציה ולאג"ח ממשלת ארה"ב ● איך כל זה צפוי להתבטא בניהול התיק ב–2026

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות