גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ככה מרוויחים עלינו המרכזים המסחריים בבתי החולים

עם קהל קבוע של חולים, מבקרים וצוותים רפואיים, מרבית מרכזי המסחר בבתי החולים בארץ מחוללים רמות הכנסה גבוהות מאוד ● אלא שלא כל ההנהלות זיהו את הצורך בניהול מרכז כזה, בקביעת התמהיל ובהגבלת מחירים לפחות לחלק מהמוצרים

בית החולים רמב''ם. היחס עומד על 1.3-1.5 מ”ר של שטחי מסחר למיטה / צילום: Shutterstock
בית החולים רמב''ם. היחס עומד על 1.3-1.5 מ”ר של שטחי מסחר למיטה / צילום: Shutterstock

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

בשוק המסחר קיימים כמה סוגי מרכזים הנהנים מקהלי יעד "שבויים". מדובר בלקוחות שמגיעים לצורך ביצוע פעילות מסוימת שאורכת מספר שעות, ולעיתים אף ימים, ונדרשים בהכרח לשירותים שבאותם מרכזי המסחר.

בין המרכזים הללו נמנים תחנות אוטובוסים מרכזיות ותחנות רכבת, אצטדיונים, שטחי מסחר במוסדות להשכלה גבוהה וגם בבתי חולים. הפעם נתמקד במרכזי המסחר הפרוסים בבתי החולים בכלל, ובבית חולים רמב"ם בחיפה כחקר אירוע בפרט, ונסקור את גודל ומאפייני כוח הקנייה הזורם אליהם, ואת שטחי המסחר המצויים והתמהיל בהם.

מרבית מרכזי המסחר בבתי החולים בארץ מחוללים רמות הכנסה גבוהות מאוד. חלק מהרשתות הארציות זיהו את הפוטנציאל לפני מספר שנים, והן פועלות גם שם. חלק מהמרכזים מקיימים ניהול מיטבי כמו בקניון "רגיל", בחלק אחר הנהלות בתי החולים אינן מנהלות את המרכזים, וטרם זיהו את הצורך בניהול המרכז, בקביעת תמהילו ובהגבלת המחירים - לפחות לחלק מהמוצרים.

כדי להעריך את סך שטחי המסחר שיכולים לפעול במרכזים עם לקוחות "שבויים", כמו גם לייצר את תמהיל החנויות והעסקים המיטבי, נדרשת הבנה של הרגלי הצריכה וההתנהגות של מגוון קהלי היעד ושל יכולת הרכישה שלהם, המתבטאת בכוח הקנייה החודשי או החד-פעמי שבכיסיהם.

מיהם קהלי היעד? בית חולים משרת שלושה קהלי יעד מרכזיים: המאושפזים במחלקות השונות של בית החולים למעלה מ-24 שעות, יחד עם המלווים שלהם; צוות בית החולים, הכולל רופאים, אחיות, פרא-רפואי, עובדי מנהלה ומשק; ומבקרים בחדר מיון ובמרפאות חוץ, והמגיעים לבדיקות ליום אחד וחוזרים לביתם יחד עם המלווים שלהם. 

 

הדוגמה של רמב"ם

מספר המיטות ברמב"ם הינו 1,075. מספר מאושפזים ב-2020 (שנת קורונה, שבה הופחת מספר המאושפזים בשל החשש מכניסה לבתי חולים) עמד על כ-73 אלף, ומספר אנשי צוות מנה 5,900 איש. כמות הנכנסים לבית חולים ביום ממוצע מוערך בכ-11 אלף איש. הכמות הגדולה ביותר של הנכנסים לבית חולים היא של אנשי צוות (כ-4,900 איש ביום), אחריהם המאושפזים והמלווים (כ-3,400), ולבסוף המבקרים והמלווים (כ-2,800).

ישנו גם קהל היעד של משקי הבית בשכונת בת גלים, המתגוררים "על" בית החולים. ברם, הם אינם לקוחות "שבויים", ומהווים נתח שאינו משמעותי מכוח הקנייה של שטחי המסחר שבבית החולים.

במרכזים מסחריים "רגילים" מתקיים יחס של 0.5-0.7 מבקר למ"ר של מסחר קמעונאי מתפקד. תאורטית, כמות המבקרים בבית החולים יכולה הייתה לאפשר פי כמה יותר מ"ר מהמצוי במרכז המסחרי ברמב"ם כיום. בממוצע קיימים ברמב"ם ובבתי חולים אחרים 1.3-1.5 מ"ר של שטחי מסחר למיטה.

היצע שטחי המסחר לא השתנה עם השנים, ועומד על כ-1,400 מ"ר, וכך גם מספר החנויות שעומד על 19. התמהיל, גם הוא ללא שינוי מהותי. היום שטחי ה"לא-מזון" תופסים כ-56% מסך שטחי המסחר, הסעדה כ-29%, מזון כ-11% ושירותים כ-4%. בנוסף, קיימות בכל בתי החולים מכונות לממכר מוצרי מזון, וגם שטחי הסעדה ושירות של חברות ללא מטרות רווח.

כיצד בוחנים את הנדרש והאפשרי במרכז מסחרי בבית חולים? באמצעות כימות היצע שטחי המסחר, ובהתייחס למספר העסקים, שטחם (מ"ר) ובחלוקה לתתי-שווקים. כמו כן מתבצעת הערכה כמותית לתרומתו של כל אחד מקהלי היעד לפדיון של שטחי המסחר, ויצירת סרגלי השוואה הכוללים כימות של יחס מ"ר של שטחי מסחר למיטה, פדיון חודשי למיטה, פדיון חודשי ממוצע למ"ר, גורמי הצלחה או אי הצלחה של החנויות ועוד.

דמי שכירות גבוהים

לפני מספר שנים יצרנו לרמב"ם אסטרטגיה שיווקית והמלצות לשינוי בתמהיל העסקים ופריסתם במרכז, כמו גם למרכזים אחרים בבתי חולים. לצורך כך, בחנו את המצוי ורמת תפקודו במספר רב של בתי חולים. לדוגמה, במרכז רפואי מאיר היו בתחילת שנת 2020 כ-736 מיטות וכ-2,600 אנשי צוות. לאורך השנה נרשמו כ-60 אלף מאושפזים. היצע שטחי המסחר כולל כ-1,400 מ"ר, ו-15 חנויות. התמהיל כלל שטחי "לא-מזון" שתפסו כ-57% מסך השטח, הסעדה כ-36%, מזון כ-6% והשירותים בהיקף נמוך.

בבית החולים בלינסון (מרכז רפואי רבין) עמד מספר המיטות בשנת 2020 על כ-1,050, מספר אנשי הצוות היה 4,500, ומספר מאושפזים בשנה כ-87 אלף. היצע שטחי המסחר הינו כ-800 מ"ר ומספר החנויות כ-11. התמהיל כלל מקומות הסעדה שתפסו כ-65% מסך השטח, "לא-מזון" רק כ-24%, מזון כ-7% ושירותים כ-4%.

ככלל, המרכזים הרפואיים בלינסון ומאיר הם נקיים, פשוטים, מוארים, פתוחים ומייצרים חווית קנייה, ללא השקעות גדולות.

דמי השכירות החודשיים למ"ר במרכזי המסחר בבתי החולים בישראל גבוהים מאוד: מעל 500 שקל למ"ר בשטחי הסעדה, ומגיע גם ל-1,000 שקל למ"ר, מזון וסופרמרקט עד 300 שקל למ"ר, ושטחי "לא-מזון" גם 250 שקל למ"ר ויותר. מדובר בעדות לרמת התפקוד הגבוהה של היצע השטחים במרכזים אלה.

רק לחלק מהמרכזים קיימת הנהלה שמפקחת וקובעת שחלק מהמוצרים הנמכרים יהיו במחירים מוגבלים ומפוקחים. זאת עבור ה"קהלים השבויים", הנעדרים אלטרנטיבה. 

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

ההתנהגות הצרכנית

כדי לאפיין את ההתנהגות הצרכנית בצענו סקרים במספר בתי חולים. הממצאים הבולטים הם שכ-75% מהמאושפזים מבקרים במרכזים, מרביתם מדי יום, והם צורכים בעיקר מוצרי הסעדה. המאושפזים שאינם מבקרים ורוכשים במרכזים טוענים שהחסם להגעתם הוא המחירים המופקעים.

שני שלישים מהמבקרים מגיעים אל שטחי המסחר ורוכשים בעיקר מוצרי הסעדה ופארם. אנשי הצוות מגיעים בתדירות גבוהה אל המרכז, רוכשים מוצרי בתי קפה בעיקר, חנויות פארם ושירותים. ההוצאה היומית הממוצעת למאושפז הינה 50-75 שקל לא כולל מע"מ, למבקר 40-50 שקל, ולעובד 15-20 שקל בממוצע ליום.

הצפי הוא שמרכזי המסחר בבתי חולים ימשיכו לגדול בשטחם, ולהשתדרג בתמהילם וברמת הניהול התפעולי והמסחרי שלהם, במטרה לייצר ערך ללקוחותיהם. מאחר שלקהל ה"שבוי" גם בבית החולים לא קיימת חלופה לביצוע קניות הכרחיות, וקניות שהן סוג של "נחמה" בסיטואציה מורכבת, הציפייה היא כי הנהלות המרכזים יפעלו לכך שחלק מהמוצרים יימכרו במחיר מפוקח. 

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

פרשת בונוס ביוגרופ: התיק נגד המנכ"ל והיו"ר הועבר לפרקליטות

רשות ני"ע העבירה את תיק החקירה נגד בכירי חברת בונוס ביוגרופ, שמפתחת שתלי עצם, לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● לפי החשד, המעורבים ביצעו מספר פעולות שנועדו להגדיל את שווי החברה, כדי שהמניה תמשיך להיכלל במדדי ת"א 90 ו-125

יהודה מורגנשטרן / צילום: כדיה לוי

התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מורגנשטרן לממלא מקום מנהל רמ”י

התנועה לאיכות השלטון מבקשת לבלום את כוונת שר הבינוי והשיכון למנות את מנכ"ל משרדו, יהודה מורגנשטרן, למ"מ מנהל רמ"י ● בתנועה טוענים כי המינוי, הנעשה בשעה שוועדת האיתור למנהל קבוע רק החלה את עבודתה, עלול להקנות למורגנשטרן יתרון בלתי הוגן על פני מועמדים אחרים, לפגוע בעצמאות ועדת האיתור ובשוויון ההזדמנויות ואף לעורר חשש לניגוד עניינים ולמינוי פוליטי

השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI

אפס ק"מ, מלאי גדול ופחות חשמליות: השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב

בשנה החולפת השתנו חוקי המשחק בגזרת הרכב הישראלי: מלאים עצומים הכבידו על השוק ועיוותו את תמונת המכירות, המכוניות החשמליות נזנחו לטובת פלאג-אין, הסינים כבשו את השוק, ומותגים ותיקים נדחקו לקרן זווית ● האם 2026 צפויה להיות סוערת יותר?

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

הכלכלנים מביעים אופטימיות לגבי המשך התמתנות האינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר ● לדבריהם, המדד צפוי לרדת ב־0.4% עד 0.55%, והאינפלציה השנתית צפויה להישאר על רמה של כ־2.5% או אף לרדת קלות

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

מחירי הדיור / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לא רק המחירים שירדו: המכה שספגו רוכשי הדירות החדשות

מחירי הדירות ממשיכים לרדת שמונה חודשים ברציפות, אך עליית תשומות הבנייה מייקרת את הדירות החדשות ומכבידה על הרוכשים והיזמים ● הירידות ניכרות בעיקר בדרום ובתל אביב, בעוד בירושלים נרשמות עליות, ובשוק השכירות נרשמות יציבות עם עליות מתונות לדיירים חדשים ולמחדשים

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

"המודל של בית החולים לא עובד": איך הדסה שוב נקלע למשבר?

נציגי בית החולים צפויים להיפגש השבוע עם אנשי האוצר ומשרד הבריאות כדי לפתור את המשבר התזרימי של הדסה, שכבר הוביל להכרזת סכסוך עבודה ● הדרישות של ההנהלה, הטענות של האוצר וההצעה של בכיר לשעבר בהדסה שאף צד לא רוצה לקבל

קפיצה של 60% באקזיטים - במחיר הפסד / אילוסטרציה: Shutterstock

דוח חדש חושף את מכירת החיסול בהייטק הישראלי

האקזיטים של וויז וסייברארק אומנם הזניקו את שווי העסקאות הישראליות ב-340% השנה - אך יחד עם זאת, בנטרול העסקאות הללו, גודל עסקת הרכישה הממוצעת ירד ב-40%: מ-268 מיליון דולר ב-2024 ל-160 מיליון דולר בלבד

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

רוב המומחים מעריכים שהשקל יוסיף להתחזק. לפי סיטי הוא צריך ליפול ב־20%

בבנק האמריקאי טוענים, בניגוד לקונצנזוס, כי המטבע הישראלי אמור להיחלש לרמה של 3.87 שקלים לדולר ● כלכלן מקומי בכיר: "לא הייתי מייחס למודל שלהם חשיבות גדולה מדי, אלא אם הנאסד"ק ייפול ב־30%, או אם הולכים למלחמה עם איראן עם תוצאות מאוד גרועות לישראל"

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

הקמתה של מערכת מס הגודש יצאה לדרך, ומומחי תחבורה סקפטיים לגבי יעילותה

220 שערי אגרה ו־140 אתרי חיוב יוקמו בשלוש טבעות סביב תל אביב ● המערכת צפויה להתחיל לפעול ב־2027 ● המומחים עונים: האם המהלך יעבוד בלי שיפור משמעותי בתחבורה הציבורית?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך; סיגל יעקבי, שופטת בית המשפט הכלכלי; ויעקב לוקסנבורג, בעל השליטה בסאני / צילום: שלומי יוסף, ניב קנטור, סיון פרג'

רשות ני"ע נגד ביהמ"ש הכלכלי: המחלוקת לגבי מניות של קרובי משפחה מגיעה לעליון

האם מניות שנרכשו ע"י קרובי משפחה של בעל שליטה נחשבות לחלק מ"החזקות הציבור", או שהן נספרות כחלק מהחזקות בעל השליטה? ● שאלה משפטית זו עומדת בלב מחלוקת בין ביהמ"ש הכלכלי לרשות ני"ע ● במרכז ההליך: איש העסקים יעקב לוקסנבורג

Poco F8 Ultra מלפנים ומאחור / צילום: יח''צ

הסמארטפון הסיני שפיצח את חוויית השמיעה בטלפון

מותג POCO של שיאומי שחרר לשוק את המכשיר החדש Poco F8 Ultra, תוך הצהרה כי מדובר בכניסה רשמית לפלח מכשירי הדגל היוקרתיים ● הרמקולים, המסך והסוללה אכן מרשימים, אך תג המחיר גבוה מדי

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מכה משפטית: בית הדין בהאג דחה את הערעור של ישראל- צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט נשארים בתוקף

בית הדין דחה ברוב דחוק את הטענה המרכזית של ישראל שלפיה לא ניתנה התראה מוקדמת לפני פתיחת החקירה ● ה-FBI סיכל פיגועי תופת בארה"ב בערב השנה החדשה; חמשת העצורים - פרו-פלסטינים ● הבית הלבן לנתניהו: חיסול בכיר חמאס - הפרה של הפסקת האש ● שנה לאחר נפילת משטר אסד ובצל המכות שספג המחנה הפרו-איראני בזירות השונות, נחשף קרע עמוק בתוך "ציר ההתנגדות" ● עדכונים שוטפים

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה באוסטרליה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד באוסטרליה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

שואב אבק רומבה / צילום: גלובס TV

יצרנית שואבי האבק Roomba הכריזה על פשיטת רגל, אך מנסה להרגיע חששות מפני "השבתת" המכשירים

במהלך הצגת תוכנית השיקום של החברה, iRobot הודיעה כי Picea, קבלן הייצור הראשי שלה, יקבל 100% מהבעלות בחברה - מהלך שלדברי iRobot יאפשר לה להמשיך לפעול ● לדברי החברה, שירות הלקוחות והאפליקציה לא ייפגעו למרות תהליך השיקום

לובי משרדי ''יעדים נדל''ן''. בעיגול: מוטי אברג'יל / צילום: יוסי כהן, יוטיוב

כתב אישום: הונאת נדל"ן בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ממאות משקיעים

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד מוטי אברג'יל, לשעבר הבעלים והמנכ"ל של קבוצת הנדל"ן יעדים, בגין גיוס לא חוקי של 75 מיליון שקל ללא תשקיף, מתוכם 17 במיליון במרמה ● לפי האישום, אברג'יל פרסם רכישת קרקעות ברשתות החברתיות, אך המתעניינים קיבלו הצעה לתת לקבוצה הלוואות

רבקה לויפר / צילום: דנה בר סימן טוב

המועמדת שכמעט הפכה לחשכ"לית, עד שחלה תפנית במינוי עבאדי-בויאנג'ו

לפני שהודיע על בחירתו במיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית באוצר, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ריאיין בשבועות האחרונים כעשר נשים לתפקיד ● אחת המועמדות הבולטות שהגיעו לקו הגמר היא רבקה לויפר, שמסיימת בימים אלה קדנציה כסמנכ"לית כלכלה ופיננסים ברשות החשמל

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי" וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

תודה למטרו: BIG בת ים יקבל תוספת שטח בשווי של כ-25.5 מיליון שקל

תמ"א 70 שנכנסה לתוקף מאפשרת הגדלת זכויות בנייה סמוך לתחנות המטרו ● בהתאם לכך, ועדת המשנה המחוזית אישרה תוספת של כ־10,200 מ"ר תעסוקה במתחם BIG בת ים שבבעלות ביג ואשטרום ● התוספת תאפשר הקמת מגדל משרדים בן 20 קומות סמוך לתחנת המטרו המתוכננת ● שווי הזכויות שאושרו מוערך בכ־25.5 מיליון שקל