גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ככה מרוויחים עלינו המרכזים המסחריים בבתי החולים

עם קהל קבוע של חולים, מבקרים וצוותים רפואיים, מרבית מרכזי המסחר בבתי החולים בארץ מחוללים רמות הכנסה גבוהות מאוד ● אלא שלא כל ההנהלות זיהו את הצורך בניהול מרכז כזה, בקביעת התמהיל ובהגבלת מחירים לפחות לחלק מהמוצרים

בית החולים רמב''ם. היחס עומד על 1.3-1.5 מ”ר של שטחי מסחר למיטה / צילום: Shutterstock
בית החולים רמב''ם. היחס עומד על 1.3-1.5 מ”ר של שטחי מסחר למיטה / צילום: Shutterstock

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

בשוק המסחר קיימים כמה סוגי מרכזים הנהנים מקהלי יעד "שבויים". מדובר בלקוחות שמגיעים לצורך ביצוע פעילות מסוימת שאורכת מספר שעות, ולעיתים אף ימים, ונדרשים בהכרח לשירותים שבאותם מרכזי המסחר.

בין המרכזים הללו נמנים תחנות אוטובוסים מרכזיות ותחנות רכבת, אצטדיונים, שטחי מסחר במוסדות להשכלה גבוהה וגם בבתי חולים. הפעם נתמקד במרכזי המסחר הפרוסים בבתי החולים בכלל, ובבית חולים רמב"ם בחיפה כחקר אירוע בפרט, ונסקור את גודל ומאפייני כוח הקנייה הזורם אליהם, ואת שטחי המסחר המצויים והתמהיל בהם.

מרבית מרכזי המסחר בבתי החולים בארץ מחוללים רמות הכנסה גבוהות מאוד. חלק מהרשתות הארציות זיהו את הפוטנציאל לפני מספר שנים, והן פועלות גם שם. חלק מהמרכזים מקיימים ניהול מיטבי כמו בקניון "רגיל", בחלק אחר הנהלות בתי החולים אינן מנהלות את המרכזים, וטרם זיהו את הצורך בניהול המרכז, בקביעת תמהילו ובהגבלת המחירים - לפחות לחלק מהמוצרים.

כדי להעריך את סך שטחי המסחר שיכולים לפעול במרכזים עם לקוחות "שבויים", כמו גם לייצר את תמהיל החנויות והעסקים המיטבי, נדרשת הבנה של הרגלי הצריכה וההתנהגות של מגוון קהלי היעד ושל יכולת הרכישה שלהם, המתבטאת בכוח הקנייה החודשי או החד-פעמי שבכיסיהם.

מיהם קהלי היעד? בית חולים משרת שלושה קהלי יעד מרכזיים: המאושפזים במחלקות השונות של בית החולים למעלה מ-24 שעות, יחד עם המלווים שלהם; צוות בית החולים, הכולל רופאים, אחיות, פרא-רפואי, עובדי מנהלה ומשק; ומבקרים בחדר מיון ובמרפאות חוץ, והמגיעים לבדיקות ליום אחד וחוזרים לביתם יחד עם המלווים שלהם.

 

הדוגמה של רמב"ם

מספר המיטות ברמב"ם הינו 1,075. מספר מאושפזים ב-2020 (שנת קורונה, שבה הופחת מספר המאושפזים בשל החשש מכניסה לבתי חולים) עמד על כ-73 אלף, ומספר אנשי צוות מנה 5,900 איש. כמות הנכנסים לבית חולים ביום ממוצע מוערך בכ-11 אלף איש. הכמות הגדולה ביותר של הנכנסים לבית חולים היא של אנשי צוות (כ-4,900 איש ביום), אחריהם המאושפזים והמלווים (כ-3,400), ולבסוף המבקרים והמלווים (כ-2,800).

ישנו גם קהל היעד של משקי הבית בשכונת בת גלים, המתגוררים "על" בית החולים. ברם, הם אינם לקוחות "שבויים", ומהווים נתח שאינו משמעותי מכוח הקנייה של שטחי המסחר שבבית החולים.

במרכזים מסחריים "רגילים" מתקיים יחס של 0.5-0.7 מבקר למ"ר של מסחר קמעונאי מתפקד. תאורטית, כמות המבקרים בבית החולים יכולה הייתה לאפשר פי כמה יותר מ"ר מהמצוי במרכז המסחרי ברמב"ם כיום. בממוצע קיימים ברמב"ם ובבתי חולים אחרים 1.3-1.5 מ"ר של שטחי מסחר למיטה.

היצע שטחי המסחר לא השתנה עם השנים, ועומד על כ-1,400 מ"ר, וכך גם מספר החנויות שעומד על 19. התמהיל, גם הוא ללא שינוי מהותי. היום שטחי ה"לא-מזון" תופסים כ-56% מסך שטחי המסחר, הסעדה כ-29%, מזון כ-11% ושירותים כ-4%. בנוסף, קיימות בכל בתי החולים מכונות לממכר מוצרי מזון, וגם שטחי הסעדה ושירות של חברות ללא מטרות רווח.

כיצד בוחנים את הנדרש והאפשרי במרכז מסחרי בבית חולים? באמצעות כימות היצע שטחי המסחר, ובהתייחס למספר העסקים, שטחם (מ"ר) ובחלוקה לתתי-שווקים. כמו כן מתבצעת הערכה כמותית לתרומתו של כל אחד מקהלי היעד לפדיון של שטחי המסחר, ויצירת סרגלי השוואה הכוללים כימות של יחס מ"ר של שטחי מסחר למיטה, פדיון חודשי למיטה, פדיון חודשי ממוצע למ"ר, גורמי הצלחה או אי הצלחה של החנויות ועוד.

דמי שכירות גבוהים

לפני מספר שנים יצרנו לרמב"ם אסטרטגיה שיווקית והמלצות לשינוי בתמהיל העסקים ופריסתם במרכז, כמו גם למרכזים אחרים בבתי חולים. לצורך כך, בחנו את המצוי ורמת תפקודו במספר רב של בתי חולים. לדוגמה, במרכז רפואי מאיר היו בתחילת שנת 2020 כ-736 מיטות וכ-2,600 אנשי צוות. לאורך השנה נרשמו כ-60 אלף מאושפזים. היצע שטחי המסחר כולל כ-1,400 מ"ר, ו-15 חנויות. התמהיל כלל שטחי "לא-מזון" שתפסו כ-57% מסך השטח, הסעדה כ-36%, מזון כ-6% והשירותים בהיקף נמוך.

בבית החולים בלינסון (מרכז רפואי רבין) עמד מספר המיטות בשנת 2020 על כ-1,050, מספר אנשי הצוות היה 4,500, ומספר מאושפזים בשנה כ-87 אלף. היצע שטחי המסחר הינו כ-800 מ"ר ומספר החנויות כ-11. התמהיל כלל מקומות הסעדה שתפסו כ-65% מסך השטח, "לא-מזון" רק כ-24%, מזון כ-7% ושירותים כ-4%.

ככלל, המרכזים הרפואיים בלינסון ומאיר הם נקיים, פשוטים, מוארים, פתוחים ומייצרים חווית קנייה, ללא השקעות גדולות.

דמי השכירות החודשיים למ"ר במרכזי המסחר בבתי החולים בישראל גבוהים מאוד: מעל 500 שקל למ"ר בשטחי הסעדה, ומגיע גם ל-1,000 שקל למ"ר, מזון וסופרמרקט עד 300 שקל למ"ר, ושטחי "לא-מזון" גם 250 שקל למ"ר ויותר. מדובר בעדות לרמת התפקוד הגבוהה של היצע השטחים במרכזים אלה.

רק לחלק מהמרכזים קיימת הנהלה שמפקחת וקובעת שחלק מהמוצרים הנמכרים יהיו במחירים מוגבלים ומפוקחים. זאת עבור ה"קהלים השבויים", הנעדרים אלטרנטיבה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

ההתנהגות הצרכנית

כדי לאפיין את ההתנהגות הצרכנית בצענו סקרים במספר בתי חולים. הממצאים הבולטים הם שכ-75% מהמאושפזים מבקרים במרכזים, מרביתם מדי יום, והם צורכים בעיקר מוצרי הסעדה. המאושפזים שאינם מבקרים ורוכשים במרכזים טוענים שהחסם להגעתם הוא המחירים המופקעים.

שני שלישים מהמבקרים מגיעים אל שטחי המסחר ורוכשים בעיקר מוצרי הסעדה ופארם. אנשי הצוות מגיעים בתדירות גבוהה אל המרכז, רוכשים מוצרי בתי קפה בעיקר, חנויות פארם ושירותים. ההוצאה היומית הממוצעת למאושפז הינה 50-75 שקל לא כולל מע"מ, למבקר 40-50 שקל, ולעובד 15-20 שקל בממוצע ליום.

הצפי הוא שמרכזי המסחר בבתי חולים ימשיכו לגדול בשטחם, ולהשתדרג בתמהילם וברמת הניהול התפעולי והמסחרי שלהם, במטרה לייצר ערך ללקוחותיהם. מאחר שלקהל ה"שבוי" גם בבית החולים לא קיימת חלופה לביצוע קניות הכרחיות, וקניות שהן סוג של "נחמה" בסיטואציה מורכבת, הציפייה היא כי הנהלות המרכזים יפעלו לכך שחלק מהמוצרים יימכרו במחיר מפוקח.

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ שולף ״נשק״ חדש נגד איראן

הנשיא איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הטיח במשרד האוצר כי מדובר ב"פרקטיקה עבריינית" וקומם את החשב הכללי יהלי רוטנברג, שהגיב לו במכתב שהגיע לידי גלובס ● "הצגת פרקטיקה מערכתית מוכרת כ״מעילה״ או כ״מפעל עברייני״ אינה רק שגויה, היא מסוכנת. היא מטשטשת את ההבחנה בין מחלוקת לגיטימית על מדיניות ותקצוב לבין הטחת האשמות חמורות בדרג מקצועי"

הדמיית מלון LUMINA / צילום: יח''צ ברקליס

ההשקעה החדשה של קבוצת ברקליס בים המלח

קבוצת ברקליס בשליטת מוטי גרין נכנסת לזירת תיירות המרפא העולמית: תשקיע כ–350 מיליון שקל בהקמת ריזורט לונג'ביטי (אריכות ימים) ורפואה מונעת בים המלח, שייקרא LUMINA ● מיהם שרי הממשלה שהגיעו לאירוע הפרישה של ינקי קוינט, והמינוי החדש בסוכנות ארלו דיגיטל של קבוצת ראובני פרידן ● אירועים ומינויים

הפגנות הרפתנים בשבוע שעבר / צילום: מטה מאבק החקלאים והרפתנים

פיצוי של מיליוני שקלים: האוצר מציע לרפתנים לפדות מכסות חלב

ע"פ הודעת משרד האוצר, רפתנים שיהיו מעוניינים למכור את מכסות החלב שלהם יקבלו מיליוני שקלים כפיצוי ● זאת, כדי לאפשר להם להסתגל לשינויים המבניים בענף בעקבות הרפורמה במשק החלב ● בינתיים, הקולות החריפים מהקואליציה מתגברים

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

מאלברטה לת"א: חברת הקידוחים הקנדית של קבוצת דלק מגיעה לבורסה

חצי שנה אחרי שהקבוצה של יצחק תשובה הפכה לבעלת המניות הגדולה בה, מקדמת חברת הנפט והגז אינפליי מהלך לגיוס חוב ורישום מניותיה בבורסה בת"א, במקביל לבורסת בטורונטו ● הערכות: היקף גיוס האג"ח צפוי לעמוד על כ-300 מיליון שקל

7.3 מיליארד שקל ''היטלים חלוטים'' נצברו בקרן העושר מתמלוגים והיטלים בגין רווחי יתר של שותפויות הגז / צילום: Shutterstock

הכנסות "קרן העושר" ממיסוי רווחי יתר: 8.8 מיליארד שקל

עד ה-31 לדצמבר 2025 נצברו בקרן לאזרחי ישראל, המוכרת כ"קרן העושר", סך של כ-8.8 מיליארד שקל מתמלוגים והיטלים בגין רווחי יתר של שותפויות הגז ● שותפויות הגז המקומיות משלמות מספר סוגי מסים למדינה על הכנסותיהן והפקת הגז: תמלוגים, מס חברות, ומס רווחי היתר ממשאבי טבע ("מס ששינסקי") ● רשות המיסים מעבירה את כספי ההיטלים הנגבים לחשכ"ל, שמעבירם לקרן לאזרחי ישראל אחת לרבעון

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

נמל אילת / צילום: תמר מצפי

למרות תוכניות הממשלה: נמל אילת נותר שומם

שער הכניסה הימי של ישראל מים סוף, שהיה במשך שנים שער מרכזי לייבוא רכב, נותר שומם בימים אלה ● בוועדת הכספים היום (ב') הוחלט כי בשבוע הבא יכריעו בעניין ● אלו האפשרויות שעומדות על הפרק

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

הניסוי המחתרתי שעשו נשים בלינקדאין - והתוצאות המפתיעות

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

טבע חתמה על הסכם להאצת פיתוח תרופה מקורית למחלת עור ומספקת תחזיות לשנים הבאות

החברה חתמה על הסכם של עד 500 מיליון דולר עם רויאלטי פארמה לפיתוח התרופה למחלת ויטיליגו שתיכנס לשלב 2 בניסויים הקליניים ● צופה השנה הכנסות דומות או ירידה קלה לעומת 2025 לצד גידול ברווחיות ובתזרים החופשי, וב-2027 צמיחה בהכנסות, ברווחיות ובתזרים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כמעט שמונה שנים, דחה ביהמ"ש בקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה נגד אל על, במסגרתה נטען כי החברה גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו תל אביב-מומבאי

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

הסדר חוב חדש לנוחי דנקנר: יעביר לבנקים מיליונים במזומן ויפרד מנכס בירושלים

דנקנר, לשעבר בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי שקרסה, לא הצליח לעמוד בתנאיו של השלב הראשון ● בהסדר החוב החדש, ישלם 5 מיליון שקל במזומן, וישעבד את זכויותיו על נכסים שירש מאביו, יצחק דנקנר ז"ל

תחנת טוטו / צילום: שלומי יוסף

הציבור שילם, הטוטו גזר קופון: שנת שיא למועצה להסדר ההימורים

בטוטו רשמו בשנת 2025 עלייה של כ-5% ברווח והכנסותיו הסתכמו ביותר מ-4 מיליארד שקל ● ההערכה היא שבשנה הבאה השיא יישבר פעם נוספת, הודות למונדיאל שייערך בקיץ

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

"אני יודע שלהוריד חשיפה למניות זה לא עובד. אבל צריך לבנות את התיק השנה שונה"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות" וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

דרישה להזרמת מיליונים לסלייס מעוררת מחלוקת על אחריות בעל השליטה לקריסה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס, עתר לביהמ"ש נגד דרישת הממונה על שוק ההון כי יזרים 71 מיליון שקל לכיסוי הגירעון בחברת הגמל שבמרכז פרשת ההונאה ● גולדברג טוען כי מנסים לגלגל אליו חובות עתק בעוד שהרגולטור מזהיר מפני מתן חסינות למי שהכשל אירע במשמרת שלו

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

למרות איומי ארגנטינה: נאוויטס מחפשים עוד נפט באיי פוקלנד

חברת נאוויטס חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם חברת JHI, שהינה הבעלים של רישיון חיפוש הסמוך למאגר סי ליון ● אם אכן יתגלה עוד מאגר נפט - יהיה ניתן לחבר אותו לתשתית שנאוויטס בונה בסי ליון הסמוך, מה שיהפוך אותו לרווחי במיוחד

עו''ד עמית בכר וח''כ יריב לוין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לשכת עוה"ד לבג"ץ: לוין מחרים אותנו במינוי נאמנים בהליכי חדלות פירעון

לאחרונה גילו בלשכה עורכי הדין, כי שר המשפטים יריב לוין, פרסם את שמות החברים בוועדות מבלי לכלול בהן את נציגי הלשכה וכי הוועדות אמנם מתכנסות בלעדיהם ● זאת, כך טוענים בלשכה, למרות שראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, העביר ללוין את שמותיהם של שני נציגי הלשכה לוועדות, ובניגוד לחוק

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה, סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי מגיעה להכרעה

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

פיני אורבך / צילום: שליו אריאל

ארקין ביו מקימה קרן ארלי סטייג' נוספת בהיקף של 100 מיליון דולר

המשקיעים העיקריים בקרן, לצד קבוצת ארקין קפיטל עצמה, הם מוסדיים ישראלים, וביניהם הפניקס, כלל ביטוח וקרנות הפנסיה של עמיתים ● זוהי קרן נוספת ברצף של קרנות ביומד שגויסו מאז סיום המלחמה במקביל להתאוששות תחום הביומד בארה"ב