גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על העיוורון: סיכוני האקלים אינם מנוהלים - ויהיו לכך השלכות

סיכוני האקלים המתעצמים צפויים להשפיע על חברות רבות, גם כאלה שאינן "מזהמות", ובראשן הבנקים ● דוח תקדימי של הבנק המרכזי באירופה חושף ששום בנק באירופה לא מתקרב לעמוד בציפיותיו בהתמודדות עם סיכוני האקלים והסביבה ● מהן ההשלכות לבנקים ולחברות הצורכות מהם אשראי, וכיצד ניתן להיערך?

מפגיני איכות סביבה על הבנק האירופי המרכזי / צילום: Associated Press, Michael Probst
מפגיני איכות סביבה על הבנק האירופי המרכזי / צילום: Associated Press, Michael Probst

משבר האקלים גורם שינויים ויוצר אתגרים עצומים בשוקי ההון. עיקר הדיון מתמקד בהיקפי המימון הנדרשים למימון "פרויקטים ירוקים" ותהליכי "מעבר" להפחתת פליטות וזיהומים, לצד התמודדות עם הסיכונים לעתידן של חברות "חומות" מזהמות.

כך נותרות מחוץ לפוקוס מרבית החברות במשק, הנמצאות בטווח שבין הירוק לחום, אך עלולות להתמודד עם סיכוני אקלים מהותיים לפעילותן כבר בטווח הקצר והבינוני. כתוצאה מכך, סיכוני האקלים בחברות אלה אינם מתומחרים כיום על ידי המשקיעים.

דוח תקדימי באירופה

בראש הסקטורים שאינם מזהמים ישירות, אך עלול לספוג הפסדים כבדים בעתיד מאירועי אקלים, נמצא הסקטור הפיננסי, הכולל את הבנקים, חברות הביטוח וגופים מוסדיים. לכן, מעניינים במיוחד הממצאים שהוצגו בדוח תקדימי שפרסם בשבוע שעבר הבנק המרכזי האירופי (ה-ECB). הדוח סוקר את היערכות 112 הבנקים הגדולים באירופה, בעלי נכסים בהיקף 24 טריליון אירו, בתחום ניהול סיכוני אקלים וסביבה.

כרקע לדוח, בנובמבר 2020 ה-ECB פרסם 13 עקרונות לניהול נאות של סיכוני אקלים וסביבה, הנוגעים לאסטרטגיה העסקית, תהליכי העמדת האשראי, ניהול הסיכונים והממשל התאגידי, ודרש מהבנקים לבצע הערכה עצמית לגבי עמידתם בהם.

הדוח שפורסם מציג ממצאים עגומים ומטרידים, הנובעים מהערכות אלה. לדעת ה-ECB, שום בנק אינו עומד בדרישות ואפילו אינו מתקרב לכך. רובם נמצאים בשלבים ראשוניים בלבד של פיתוח יכולות בתחום.

כל הבנקים שנבחנו מעריכים שלסיכוני האקלים והסביבה תהיה השפעה מהותית על פרופיל הסיכונים שלהם בשלוש עד חמש השנים הקרובות, ועל ביצועיהם כבר בטווח הזמן הקצר עד הבינוני. למרות זאת, רק בנקים בודדים השכילו לשלב סיכונים אלה באסטרטגיות העסקיות ובפרופיל הסיכון שלהם, בעוד שלמרביתם אין תוכניות קונקרטיות כיצד לעשות זאת.

 

דוח ה-ECB מציין כי חלק מהבנקים אומנם התחילו למדוד את השפעת סיכוני האקלים על תיקי האשראי שלהם, ואת עמידתם ביעדים הגלובליים להפחתת פליטות. זאת, בעיקר כדי לצמצם חשיפות להפסדים מ"תהליכי מעבר" לכלכלה ירוקה והפחתת זיהומים. ואולם, אלה צעדים ראשוניים ובסיסיים בלבד.

בפרט, בדוח צוין שלבנקים באירופה ישנן "נקודות עיוורון" רבות לגבי סיכונים אקלימיים פיזיים, הנובעים מהשפעות פגעי מזג האוויר ותהליכים נלווים. על רקע תוצאות הסקירה קרא ה-ECB לבנקים לשפר בדחיפות את אופן ההתמודדות עם סיכוני האקלים.

לדעתנו מלמדים ממצאים אלה על פער עצום ומדאיג במיוחד, בין עוצמת סיכוני האקלים והסביבה, ובין היעדר פעולה קונקרטית להתמודדות מולם, במיוחד כאשר מדובר בבנקים המתוחכמים והגדולים בעולם, המתמחים בניהול סיכונים ומחזיקים במשאבי עתק לשם כך.

אתגרים עצומים

האתגר בהתמודדות עם סיכוני האקלים בסקטור הבנקאי גדול במיוחד, בין היתר בשל הקושי למדוד כבר כיום השפעות תהליכים שצפויים להתרחש על פני ציר זמן ארוך במיוחד בתהליכי העמדת אשראי וניהול הסיכונים.

המחשה לאתגר ניתן לראות בסוגיית אופן שילוב סיכוני האקלים במסגרת הקצאת ההון הרגולטורי, תחת כללי באזל III, תהליך שנמצא כיום בחיתוליו. לאחר התלבטויות ודיונים, גישת ועדת באזל הינה שסיכוני האקלים ניתנים לטיפול תחת מסגרות הלימות ההון הקיימות, אך נדרשת עבודה משמעותית כדי לחבר סיכונים אלה לניהול החשיפות בבנקים, בעיקר לסיכוני האשראי, ולהעריכם באופן מהימן.

הקושי נובע ממיעוט הנתונים הנוגעים לסיכוני האקלים ומהקושי בחיזוי לתקופות זמן ארוכות, בעוד שמדידת סיכוני האשראי לצורכי הלימות הון נעשית לאופק זמן של שנה בלבד.

אתגר משמעותי נוסף שעלול ליצור השפעות על דרישות ההון נוגע לשילוב הסיכונים האקלימיים השונים במבחני הקיצון הפיקוחיים, שנועדו להעריך את עמידות הבנקים למשברים קשים. כישלון במבחני הקיצון עלול להוביל לדרישות הון מוגברות נוספות, לצד דרישות לשיפור תהליכים בניהול הסיכונים ובבקרות.

הבנק המרכזי בבריטניה היה הראשון לבצע מבחני קיצון אקלימיים לבנקים הבריטיים, מוקדם יותר השנה. גם מפקחים נוספים, בעיקר באירופה, צפויים לעשות כן בעתיד הקרוב.

במקביל למפקחים המקומיים, ישנה התקדמות ועלייה במודעות ובדרישות גם ברמה הגלובלית. ועדת באזל פרסמה החודש 18 עקרונות מנחים לניהול הסיכונים הפיננסיים הקשורים לסיכוני אקלים. עקרונות אלה עשויים להפוך בקרוב לדרישות מקיפות חדשות מטעם המפקחים על הבנקים, ולהגביר את הלחץ על הבנקים להיערך.

במבט לישראל, לפני כחודש התבטא המפקח על הבנקים שעד הרבעון השלישי של 2022 תתקיים הסדרה בנושאי ניהול סיכוני אקלים וסביבה - שיכלול אסדרת תיאבון לסיכון ומדיניות ניטור ובקרה - ושבעתיד הנושא ישולב במבחני הקיצון.

השלכות למשקיעים

להערכתנו, הבנקים בעולם צפויים להתמודד עם אתגרים משמעותיים בתחום סיכוני האקלים והסביבה בשנים הקרובות. בנקים שלא ייערכו כיאות עלולים לחוות שילוב בין עלייה בדרישות ההון הרגולטוריות כנגד סיכוני אקלים ובין ספיגת הפסדים מהתממשות הסיכונים. השילוב עלול להקטין את התשואה להון שיניבו אותם בנקים בעתיד, ובהתאם - לפגוע מהותית במחירי מניותיהם.

שנית, הלחץ הרגולטורי והסיכונים המתהווים צפויים להאיץ את התאמת תיאבון הסיכונים ותהליכי חיתום האשראי בבנקים לסיכוני האקלים.

לכן, חברות מזהמות או כאלה החשופות לסיכוני אקלים פיזיים, צפויות להיתקל בצמצום בהיצע האשראי הבנקאי ובעליות מחירים. לצד מגמת ה-ESG המתעצמת בשוקי ההון, שתיצור אפקטים דומים בשוקי האג"ח, עלול להיווצר מחסור במקורות מימון לחברות אלה כבר בשנים הקרובות.

למרות הסיכונים המתהווים, לדעתנו חברות ריאליות רבות אינן נערכות מספיק בתחום. די לקרוא את מדיניות ה-ESG של חברות ציבוריות, הממוקדות בסיסמאות עקרוניות בתחומים החברתיים ושל ממשל תאגידי, ודוחקות לפינה את הסיכונים הסביבתיים בפעילותן.

לכן, לדעתנו ראוי שחברות תשקענה בגיבוש מדיניות ותוכניות מוסדרות להפחתת סיכונים סביבתיים בפעילותן, לצד הצבת יעדים מאתגרים לעתיד להפחתת זיהומים ופליטות. שילוב יעדים אלה בתוכניות המימון, והמכשירים הפיננסיים שבהם החברות משתמשות, כגון הלוואות ואג"ח צמודות למדדי קיימות מבוססי יעדים סביבתיים, יאפשר לחברות אלה לגייס מימון ייעודי לתהליכי מעבר והפחתת זיהומים, בהיקפים מוגדלים ובעלויות מופחתות.

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ הפיננסי Complex. הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

צ'רלי ג'ביס

כך שכר הטרחה המשפטי של צ'ארלי ג'ביס הגיע ל־74 מיליון דולר: החל מסוכריות גומי ועד עורכי הדין המפורסמים בעולם

צ'ארלי ג'ביס, היזמת שהונתה את ג'יי.פי מורגן וניפחה את מספר המשתמשים בסטארט-אפ שלה "פרנק", נידונה ל-7 שנות מאסר ● כעת חשף ג'יי.פי מורגן את רשימת ההוצאות המשפטיות של עורכי דינה: 530 דולר על סוכריות גומי, מגדל פירות ים ואלפי דולרים על שדרוגי מלונות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר מתחת ל-3.2 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר יומיים רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; S&P 500 שבר שיא סגירה חדש

הממדים המרכזיים בוול סטריט רשמו עליות קלות, אך נפח המסחר נמוך - לקראת היציאה לחופש ● הפתעה לטובה בצמיחה בארה"ב: הקצב השנתי עלה ל-4.3% ברבעון השלישי ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו" • המדד שעקף את מדדי וול סטריט, ובשוק צופים לו אפסייד נוסף ב-2006

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ממוצע המשכנתאות בנובמבר - הנמוך ביותר ב-7 החודשים האחרונים

נתוני בנק ישראל מגלים ירידות מסוימות בהיקפי המשכנתא הממוצעת שנלקחה בחודש שעבר, ואף ירידה קלה בהיקף המשכנתאות בפיגור ● ממוצע כלל המשכנתאות שנלקחו בנובמבר הגיע ל-1.023 מיליון שקל, שהוא הנמוך ביותר מאז אפריל השנה

אילוסטרציה: shutterstock

פעם ביום, על בטן ריקה: גלולת ההרזיה שאושרה ב-FDA ותשנה את השוק

התרופה וויגובי של נובו נורדיסק תשווק בארה"ב החל מ-2026 ● יעילות גלולות ההרזיה של שתי היצרניות נמצאה נמוכה מעט מיעילות הזריקות

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בעליות; דוראל השלימה עלייה של 13% מתחילת השבוע

השקל מתחזק ונסחר ב-3.19 שקלים, שפל של כ-4 שנים ● משרד האוצר פירסם הבוקר תזכיר חוק להטלת מס בשיעור של 15% על הבנקים ● זוז אסטרטגיה קיבלה מכתב התראה מהנהלת נאסד"ק ● מיטב: הורדת הריבית בישראל תתרחש כנראה רק בפברואר ● לאחר שהביטקוין צנח ב-30% מהשיא, כך מייקל סיילור מכין את סטרטג'י ל"חורף קריפטו"

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בממשלה הצביעו בעד סגירת תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. מה צפוי עכשיו?

הממשלה קיבלה החלטה דרמטית לסגירה סופית של גלי צה"ל, וזאת בניגוד לחוות-הדעת של היועמ"שית ● שר הביטחון כ"ץ הורה על הפסקת המיונים לתחנה, שיבוץ מחדש של חייליה וסיום העסקת האזרחים עובדי צה"ל ● במקביל, שורה של גופים הודיעו כי יעתרו לבג"ץ נגד ההחלטה