גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צו מניעה נגד מכירה פומבית של סריקות תלת-ממד של אבני הכותל

לטענת המדינה, הצלם שביצע את הצילומים קיבל היתר מטעם "הקרן למורשת הכותל המערבי", אשר הושג בהטעיה ובמרמה תוך הצגת מצג שווא ● עוד נטען שהצלם הספיק כבר למכור סריקות באמצעות מטבעות קריפטו בסכום של כ-7 מיליון שקלים

הכותל המערבי. בית המשפט המחוזי בירושלים נעתר לבקשת המדינה / צילום: עינת לברון
הכותל המערבי. בית המשפט המחוזי בירושלים נעתר לבקשת המדינה / צילום: עינת לברון

המדינה הגישה בקשה למתן צו מניעה זמני במעמד צד אחד, וכן צו ארעי האוסר למכור במכירה פומבית 3,572 סריקות מקצועיות בתלת ממד של הכותל המערבי, שימכרו כיצירה דיגיטלית בפורמט NFT. לטענת המדינה, הצלם שביצע את הצילומים קיבל היתר מטעם "הקרן למורשת הכותל המערבי" אשר הושג בהטעיה ובמרמה תוך הצגת מצג שווא כלפי הגורמים האמונים על מתן היתרי צילום בקרן, באמתלה כי מדובר בצילומים לצורך עבודה אקדמית בלבד. בית המשפט המחוזי בירושלים נעתר לבקשה והוציא את הצו המבוקש.

בבקשת המדינה נכתב כי מדובר "בסריקות תלת ממד שהתבססו על תצלומים שכל תכליתם היא מסחרית. כבר עתה יצוין, כי למבקשת נודע רק לאחרונה על כוונת המשיבים (אברהם כהן, נועם פולק ודין רובין - א.ג) לבצע מכירה זו, ומשכך מוגשת בקשה זו בסד הזמנים הקצר שעומד לרשותה".

"הכרחי לשמירת קדושת הכותל"

"הסעד המבוקש הנו הכרחי לשמירת קדושת הכותל המערבי, הוא האתר הקדוש ביותר של מדינת ישראל והעם היהודי, אשר נעשה באבניו שימוש מסחרי החורג מההיתר שניתן על ידי הקרן תוך התעשרות שלא כדין של המשיבים", טענה המדינה. "ככל שהסעד לא יינתן בידי המבקשת, יימכרו את סריקות התצלומים מבלי שניתן יהיה בהמשך לברר את זכויותיה של המבקשת בפירות הנכסים דנן".

בבקשה נכתב שלפני כחודש הגיע אברהם כהן אל משרדי הקרן, בטענה כי נקבעה לו פגישה בעניין צילומים ברחבת הכותל המערבי. כהן הציג את עצמו כחייל צה"ל בודד אשר השתחרר מהצבא לאחר שנפצע במהלך שירותו. כהן טען שקיבל הצעה ממן דהוא למימון מלגת מחייה ולימודים גבוהים באוניברסיטה יוקרתית ביותר בארה"ב בתחום צילומים מיוחדים.

לצורך קבלתו לקורס טען כי עליו להגיש עבודה פרי יצירתו המדגימה את כישוריו ולכן הוא זקוק לביצוע עבודה מרשימה, בהיקף משמעותי. כהן הציג בפני נציגת הקרן את הרעיון שהגה, לטענתו, לצורך ביצוע העבודה: תצלום כל אחת ואחת מאבני הכותל המערבי באמצעות צילום תלת ממד כך שבסופו של דבר ייווצר מיצג וירטואלי. לאחר שהתקבל האישור, הגיע כהן יחד עם ארבעה אנשי צוות נוספים אל רחבת הכותל וביצע מספר צילומים. אל הצילומים התלוותה נציגת הקרן, בהתאם לנהלי הצילום בכותל.

בבקשת המדינה הודגש: "במסגרת כל אחד מההיתרים שניתנו לאברהם כהן נכתב באופן מפורש כי מטרת הצילום הנה לצורך ויזואלי בלבד. משמעות הדבר הנה איסור על עיבוד התמונה באופן בו נעשה על ידו בוודאי ככל שמדובר בצרכים מסחריים".

"בחלוף כשבועיים מביצוע הצילומים, הגיעו פניות למוקד הקרן בקשר למכירה פומבית שעומדת להתבצע באופן וירטואלי", נכתב בבקשת המדינה. "במסגרתה הוצע לקנות לכאורה, אבנים בכותל, כאשר בשלב זה לא היה ברור לנציגי הקרן במה מדובר. אין חולק כי הצילומים לא היו מתאפשרים לנוכח ההיתר שהושג במרמה".

עורכי הדין של הצלם: לא הופרו ההנחיות

בתשובה לכך, השיב עורך הדין משה בן בסט, בא כוחם של המשיבים, כי בכוונתו של כהן להעביר את התצלומים שבוצעו ברחבת הכותל אל אמן, אשר יבצע מודלים וירטואליים של אבני הכותל באופן שיהיה זמין למכירה לכל מי שיבקש לרכוש את המייצגים התלת ממדים של אבני הכותל וכי לדעתו לא הופרו הנחיות ו/או נהלים של הכותל, לרבות הוראות הדין בעניין זה.

על פי תקנות השמירה על מקומות קדושים ליהודים: "לא יצלם אדם תמורת שכר אלא בהיתר מאת שר הדתות ולפי תנאי ההיתר". בנוסף הובהר ששיקול הדעת המסור לשר הדתות הוא אם הצילום נעשה למטרות חינוך, תרבות או דת או לשם הצגה בקולנוע או בטלוויזיה.

הבקשה הוגשה בעקבות פניית הקרן למורשת הכותל ליועמ"ש שיפעל למניעת המכירה הפומבית. הבקשה הוגשה על ידי עוה"ד קמילה מיכמן מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי) על דעת המשנה ליועמ"ש כרמית יוליס.

האתגר המשפטי של ה-NFT|אתי אפללו, פרשנות

פרשת NFT אבני הכותל, מעלה כמה שאלות מעניינות מאוד, ואפילו פילוסופיות, בממשק בין רשתות הבלוקצ’יין למדינה. על מנת להבין מה בעצם הסיפור נתחיל מההתחלה - מה זה בכלל NFT?

NFT הוא קיצור של Non-Fungible Token - כלומר טוקן או מטבע יחיד מסוגו. למעשה, ה-NFT משמש כתעודת בעלות דיגיטלית המתבססת על טכנולוגית הבלוקצ'יין, שיתרונה הגדול בכך שאי אפשר לזייף אותה.

אבל תעודת בעלות על מה? על כל דבר שהנפיקו לו NFT, מיצירות אמנות, ועד אבני הכותל. למעשה, מה שנמכר הוא NFT על הדמיה דיגיטלית של אבני הכותל, שכל NFT מייצג בעלות על הדמיה ייחודית של אבן ספציפית בכותל. בקהילות ה-NFT הישראליות היו במהלך סוף השבוע דיונים רבים וסוערים על כדאיות ההשקעה בפרויקט. כעת בית המשפט הוציא צו מניעה לפרויקט, בשל הטענה שלא התקבל היתר לצילום מסחרי של אבני הכותל.

טכנולוגיית הבלוקצ’יין שמתפתחת במהירות ועולם ה-NFT שהופך להיות פופולארי, בנויים על אידיאולוגיה של ביזור. כלומר: אין גוף מרכזי אחד שקובע את הכללים או החוקים, אלא אלו נקבעים לפי קוד הפרויקט הקריפטוגרפי - כאשר הוכחת העברות הבעלות או העסקאות נעשית בהתאם לרישום בבלוקצ'יין.

ואילו כאן, פוגש העולם המבוזר, את העולם המקביל לו - בו הוכחת בעלות, והעברת בעלות לא נקבעים על פי קוד או רישום, אלא תלויים בהחלטת בית משפט. מבוזרת ככל שתהיה רשת הבלוקצ'יין, בסוף, בממשק עם העולם האמתי, יש אתגרים לא מעטים, גם מצד העולם המשפטי שכלי האכיפה שלו צרכים להתאים להעברות של נכסים דיגיטליים, וגם לעולם הקריפטו - שמגלה שגם הביזור בסופו של דבר - כפוף לחוק שהוא לא קוד.

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

''קפה מושיץ'' בקיבוץ מחניים / צילום: שי אפשטיין

היוזמות הקולינריות החדשות ברמת הגולן ששווה להכיר

שלהי החורף ותחילת האביב מחמיאים לחבל הארץ הצפון־מזרחי שלנו, וזו הזדמנות לקפוץ לבית קפה, מאפייה ויקב מקומיים, שהקימו שלושה יזמים צעירים שבחרו לחיות וליצור כאן תרבות אוכל איכותית ומיוחדת

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

מטוס הקרב F-35 / צילום: Reuters, Nicolas Economou

למרות המתיחות: ממשל ביידן אישר אספקה נוספת של נשק לישראל

ארה"ב תמכור לישראל 25 מטוסי F-35, מנועים ופצצות ● מדובר בעסקת ענק: אך ורק המכירה של המטוסים ומנועים מוערכת בכ־2.5 מיליארד דולר ● "המשכנו לתמוך בזכותה של ישראל להגן על עצמה", מסר גורם בבית הלבן

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד