גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

עורכי הדין האלו הובילו תביעה חסרת תקדים נגד מיטב דש. עכשיו הם דורשים נתח שמן

עורכי הדין שזכו בתובענה בסכום של 400 מיליון שקל, טוענים ששכר הטרחה שמגיע להם גבוה במיוחד ומגיע לעשרות מיליונים • מנגד, במיטב דש טוענים שהסכום צריך להיות נמוך בהרבה ולא יותר מ-13.85 מיליון שקל: "הסכום המבוקש על ידי התובעים שקול לזכייה בפיס"

עו''ד אמיר איבצן, אחד מעורכי הדין שניהלו את התביעה הייצוגית מהגדולות שנוהלו בישראל / צילום: יח''צ
עו''ד אמיר איבצן, אחד מעורכי הדין שניהלו את התביעה הייצוגית מהגדולות שנוהלו בישראל / צילום: יח''צ

לאחר שהשופטת מיכל אגמון גונן חייבה את מיטב דש לשלם למבוטחיה כ-400 מיליון שקל במסגרת תובענה ייצוגית, כעת תצטרך השופטת להכריע בנוגע לשכר הטרחה של עורכי הדין שמייצגים את התובעים, וכן את הגמול לשני התובעים הייצוגיים. למרות המחלוקת בין מיטב דש לבין עורכי הדין אמיר איבצן וחגי נצר, הסכומים שייפסקו צפויים להיות גבוהים במיוחד.

עוד לפני ההכרעה הצפויה של השופטת אגמון גונן, עורכי הדין איבצן ונצר טענו שיש לפסוק לטובתם 15% מסכום ההשבה בתוספת מע"מ - כלומר 70 מיליון שקל. מלבד זאת, דורשים איבצן ונצר שייפסק גמול בסך 5% בתוספת מע"מ לשני התובעים הייצוגים, כלומר 23.4 מיליון שקל. לטענת עורכי הדין, שכר הטרחה והגמול צריכים להיות נפרדים מ-400 המיליון שנפסקו לטובת הקבוצה.

אין ספק שמדובר בסכום גבוה במיוחד, זאת לאור העובדה שמעולם לא נפסקו סכומים דומים לעורכי דין ותובעים ייצוגיים. איבצן ונצר טענו כי העובדה שהתובענה הייצוגית הועילה לקבוצה של 160 אלף עמיתים, כשכל אחד יקבל בממוצע 2,500 שקל, מחייבת פסיקת על שכר טרחה גבוה. בנוסף, ציינו את מורכות ההליך שנמשך משנת 2012, והסתיים בפסק דין שהכריע את התיק ולא בפשרה - כמו מרבית התובענות הייצוגיות.

"אין בסיס לטענת התובעים"


מיטב דש, באמצעות המשרד יגאל ארנון ושות’ ורון ברקמן ושות’, טוענים כי התבססות איבצן ונצר על "הלכת רייכרט" - שקבעה כי יש לפסוק אחוזי שכר טרחה באופן מדורג לפי גובה ההשבה - שגויה. "אין אפוא בסיס לטענת התובעים כאילו המדרגות שנקבעו בעניין רייכרט נועדו לחול על כל סכום זכייה באשר הוא, עד אין סוף", הסבירו. "מובן כי המדרגות שנקבעו נגזרו מנתוני המקרה הספציפי, ועם הגדלת סכום הזכייה, יש להוסיף מדרגות נוספות". לאור זאת טוענת מיטב דש כי בסכומי השבה שבין 200 ל-400 מיליון שקל, יש לפסוק 0.5% שכר טרחה - כלומר 13.85 מיליון שקלים "בלבד".

אילן רביב, מנכ''ל מיטב דש / צילום: תמר מצפי

במיטב דש המשיכו וטענו: "הסכום המבוקש על ידי התובעים [...] אינו עומד בשום פרופורציה ושום סטנדרט של סבירות, אינו מתיישב עם השכל הישר ועם שורת ההגיון [...] ושקול הלכה למעשה לזכייה בפיס, ולא סתם אלא בהגרלה מיוחדת, כזו שמתבצעת לאחר ששנה שלמה איש לא זכה בפרס הגדול".

בנוגע לגמול לתובעים הייצוגיים, מיטב דש טענה שיש לפסוק מאות אלפי שקלים בודדים בלבד לכל אחד משני התובעים הייצוגיים ולא 23.4 מיליון שקל כפי שדרשו איבצן ונצר. בנוסף, טענו כי שכר הטרחה והגמול צריכים להיפסק מתוך סכום הפיצוי ולא בנוסף לו. עוד נטען כי אין הצדקה להוסיף מע"מ לשכר הטרחה והגמול.

שכר הטרחה יינתן מסכום הפיצוי?

בתגובה לעמדת מיטב דש, טענו איבצן ונצר כי העמדה שאין להוסיף מע"מ משוללת יסוד וכי בתביעה שהוכרעה אין מקום לפסוק את הגמול ואת שכר הטרחה מתוך סיכום הפיצוי: "תובע אשר זכה בתביעתו, זכאי לפסיקת הוצאות ושכר טרחת עורכי דין בנוסף על הפיצוי שנפסק לו". לדבריהם, בית המשפט כבר פסק את הסכום שיש להשיב לקבוצה כדי להחזיר את המצב לקדמותו, ולא ייתכן שהגמול לתובע ושכר הטרחה לעורכי הדין יבוא על חשבון הקבוצה.

מלבד זאת נטען כי במידה וסכום שכר הטרחה והגמול אכן יינתן מתוך 400 מיליון השקלים שנפסקו לטובת הקבוצה, אז מיטב דש מושתקת מלטעון בעניין, זאת כיוון שהדבר כלל לא משליך עליה. עוד נטען כי כאשר פסק הדין מסתיים בהכרעה סופית, על הגמול ושכר הטרחה להיות גבוהים מאשר בהסדרי פשרה. "יש משקל מכריע לשאלה מהו שכר הטרחה שהשוק החופשי היה משלם בעד השירותים שניתנו לקבוצה", טענו. "בהקשר זה דומה שאין מחלוקת ממשית ששכר טרחה בשיעור של 15% הוא סביר ומשקף שווי שהשוק היה משלם במקרה כגון זה".

למען הזהירות, הציעו איבצן ונצר חישוב מדרגות אחוזים כך שאם עמדתם המקורית לא תתקבל, ייפסק לטובתם 35 מיליון שקל לא כולל מע"מ. בתגובה ציינה מיטב דש כי 35 מיליון שקל שכר טרחה מהווה שכר של 875 חודשים לאדם בעשירון העליון. "האם זה הגיוני לפסוק שכר טרחה בגובה שכר העשירון העליון למשך 73 שנים?", שאלו. "התשובה מובנת מאליה".

שכר הטרחה יהיה הגבוה אי פעם לייצוגית

הרוב הגדול של הליכי התובענות הייצוגיות מסתיים בהסדר פשרה והסתלקות מן התובענה כאשר באי כוח התובעים הייצוגיים מקבלים סכום שנע סביב אלפי שקלים ועד מאות אלפי שקלים בודדים. עם זאת, תחום זה ידע גם תיקים גדולים במיוחד שהסתיימו בשכר טרחה גבוה עבור עורכי הדין המייצגים.

בתובענה הייצוגית נגד סימנס, נפסק במרץ 2020 במסגרת הסדר פשרה שכר טרחה של כ-14.6 מיליון שקל לבאי כוח התובעים הייצוגיים, עוה"ד דביר גליזר, זיו עירוני וגיא הרמלין. סכום זה נוכה מתוך סכום ההשבה של 465 מיליון שקל. לפני כן, שיאן שכר הטרחה היה עו"ד אהוד גוט, ממשרד עורכי הדין בלטר-גוט-אלוני, שגרף שכר טרחה בסך 11.5 מיליון שקל בעקבות תביעה ייצוגית שניהל נגד מקורות ומדינת ישראל.

ב-2017 נפסק בהסדר פשרה 9.75 מיליון שקל שכר טרחה לטובת המשרדים עמית פולק מטלון ושות’ יחד עם עו"ד יצחק אבירם בייצוגית שהוגשה בפרשת "הפנסיה הגרמנית". הקבוצה המיוצגת קיבלה 75 מיליון שקל פיצוי. כל אחד משני התובעים הייצוגים קיבל פיצוי בסך 200 אלף שקל.

בתביעה הנגזרת שהגישו עו"ד רונן עדיני ועו"ד רם דקל בשם דסק"ש נגד נוחי דנקנר הגיעו הצדדים להסדר פשרה. בפברואר 2018 קבע השופט גרוסקופף כי מתוך 100 מיליון שקל פיצוי, יקבלו באי כוח התובעים הייצוגיים 9.34 מיליון שקל, וכי התובעים הנגזרים יקבלו 2.3 מיליון שקל.

עו"ד גולן קאשי שייצג בתובענה ייצוגית נגד בנק חברת אוצר ההתיישבות היהודית גרף שכר טרחה בסך 8.78 מיליון שקל. התובעים הייצוגיים קיבלו גמול בסך 1.55 מיליון שקל. בתיק זה הקבוצה המיוצגת קיבלה השבה בסך 274 מיליון שקל.

כל המקרים הללו הסתיימו בהסדר פשרה, כמו שמקובל ברוב מוחלט של ההליכים. פסק הדין נגד מיטב דש חריג גם בהיקף ההשבה של 400 מיליון שקל וגם בכך שההליך התברר עד תומו ולא הסתיים בפשרה לאחר אישור הבקשה לניהול התביעה כתובענה ייצוגית. יש להעריך אם כן, כי בראש הטבלה יעמדו בקרוב ובפער ניכר עורכי הדין אמיר איבצן וחגי נצר.

עוד כתבות

תערוכת יורוסאטורי / צילום: Reuters, Artur Widak via Reuters Connect

צרפת מתנערת מחברות הנשק הישראליות. מי יחליף אותן

אלביט מערכות החלה בשיתוף פעולה עם החברה הביטחונית החמה ביותר בעולם • נשיא צרפת עמנואל מקרון עורר זעם עם החלטתו, שוב, להגביל את נוכחות החברות הישראליות בתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● וגם: מדוע ארה"ב חוזרת לייצר TNT? ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אבישי עובדיה / צילום: איל יצהר

תחזית האימה של אבישי עובדיה: "אנחנו עומדים בפני צונאמי של פרויקטים תקועים"

היזם ומשקיע ההייטק אבישי עובדיה משוכנע ששוק הנדל"ן המקומי בדרך לתיקון כואב ● בריאיון לפודקאסט "כסף בקיר" הוא טוען שנתוני הלמ"ס מפספסים את מבצעי קבלנים, מסביר שכניסת המוסדיים לחברות הנדל"ן היא תמרור אזהרה בוהק, ומציג תוכנית משלו להצלת השוכרים

חשש מתנים חולי כלבת / צילום: Shutterstock

מחלה עם 100% תמותה: מה מוביל להתפרצות הכלבת בישראל, ומה אפשר לעשות?

המקרה בסוף השבוע בכנרת בו תנים תקפו נופשים, האירה שוב את בעיית הכלבת המתעצמת בישראל ● איך מתמודדת המדינה עם האתגר, ומה אתם צריכים לדעת גם אם לא ננשכתם ואפילו אם אין לכם כלב?

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

האזהרה של צבי סטפק למשקיעים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנורות האדומות מהן מזהיר צבי סטפק את המשקיעים ● ההשפעה הצפויה של הסלמה ביטחונית לגל ההנפקות בבורסה בת"א ● חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מהבורסה אחרי השמדת ערך דו־ספרתית למשקיעים ● יפן לקראת ריבית שיא של 31 שנה, וגלי ההדף עלולים להיות מורגשים בוול סטריט ● וגם: מנהל ההשקעות שמסמן שני סקטורים שמומלצים דווקא עכשיו

חברת אלבר / צילום: איל יצהר

אחרי יותר מעשור: אלבר הודתה בעבירות מס ומרמה, וצפויה לקנס גדול

ההרשעה התקבלה במסגרת פרשת עבירות המס והמכס של אלבר, שכללה חשדות להתחמקות מתשלום מס יבוא בהיקף של כ-25 מיליון שקל, זיוף מסמכים ומרמה ● במסגרת הסדר הטיעון ביקשו הצדדים להטיל על החברה קנס בסך 18 מיליון שקל ● מאלבר מסר: "מדובר באירוע מלפני 12 שנים בזמנה של הנהלה שסיימה את תפקידה ב-2015"

שאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: אבישג שאר ישוב

יו"ר נמל אשדוד: "עובדים בודדים מגיעים לשכר של 60 אלף שקל והם תכף כבר לא יהיו"

"שכר היסוד הממוצע בנמל אשדוד נמוך בטירוף - 16-15 אלף שקל. רק עובדים בודדים מגיעים ל־60 אלף שקל, גבוה מהמנכ"ל. הם מדור המייסדים - ותכף כבר לא יהיו" ● שיחה קצרה עם שאול שניידר, יו"ר נמל אשדוד

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בקשה לביזיון בית המשפט נגד יריב לוין: "מפר באופן בוטה פסק הדין"

בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט נגד שר המשפטים יריב לוין הוגשה היום, לאחר שפרסם מועמדים רק לבתי המשפט בבאר שבע וחיפה, בניגוד לקביעת בג"ץ ● התנועה לאיכות השלטון: "שר המשפטים ממשיך באותו מחדל ונמנע מקידום מינוי שופטים בבתי המשפט המחוזיים".

בית החולים החרדי ''מעייני הישועה'' / צילום: דוברות ההסתדרות

משרד הבריאות: כשלים משמעותיים ב'טיפול חמלה' בתרופה שסומנה כהבטחה בתחום האיידס והסרטן

ועדת בדיקה של משרד הבריאות בחנה כשלים באישור של 'טיפול חמלה' בתרופה לאיידס וסרטן ● נמצא כי הטיפול בוצע שלא כדין, תוך ליקויים משמעותיים ● התרופה פותחה על ידי חברת 'קוד פארמה', שבבעלות איש העסקים ציון עיני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מיהן שתי החברות שמצטרפות החודש למדד S&P 500?

כמה נבחרות משתתפות במונדיאל 2026, בין איזה ימים מקשר מצר באב אל-מנדב, וכמה לבבות יש לתמנון? ● הטריוויה השבועית

אייל רביד, מנכ''ל רשת ויקטורי / צילום: עומר וידר

אייל רביד: "ויקטורי לא לבד. עוד רשתות כנראה יצטרכו לדווח שמכרו לעזה"

בעקבות דרישת רשות ניירות ערך, ויקטורי חשפה כי מכירות בהיקף של כ־99 מיליון שקל לרצועת עזה תרמו משמעותית לתוצאות הרבעון הראשון ● מהנתונים עולה כי בנטרול המכירות הללו, קצב הצמיחה בפעילות הליבה של הרשת היה נמוך משמעותית מזה שהוצג בדוחות

חטיף צ'יטוס בוטנים / צילום: סטודיו שטראוס

השקית הכתומה חזרה: איך החזיר הלחץ בפייסבוק את החטיף האהוב

זה התחיל כקבוצת פייסבוק קטנה של בדיחות פנימיות, והסתיים בזינוק בהיקפי הפניות לשירות הלקוחות של שטראוס ● סיפורו של המאבק שהחזיר את צ'יטוס בוטנים למדפים, ומציג את העידן החדש בצרכנות: כשהגעגוע הילדותי הופך לכוח שמנהל את חברות המזון מהסמארטפון

מירי רגב שרת התחבורה / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רגב לנתניהו: "2.4 מיליון טיסות בסכנת ביטול אם המטוסים האמריקאיים לא יפונו"

במכתב חריג לראש הממשלה מזהירה מירי רגב כי ללא פינוי חלק ממטוסי התדלוק האמריקאיים מנתב”ג, ייאלצו חברות התעופה לבטל יותר מ־2.4 מיליון כרטיסים שכבר נמכרו ● לדבריה, הנזק למשק יסתכם במיליארדי שקלים ועלול לפגוע גם בחזרתן של חברות תעופה זרות לישראל

שלט בשוויץ שבו כתוב ''תשמרו את מה שאנחנו אוהבים''. לקראת משאל עם להגבלת האוכלוסייה בשוויץ / צילום: Reuters, Stefan Wermuth

אזרחי שווייץ דחו את ההצעה להגביל את האוכלוסייה

אזרחי המדינה הצביעו במשאל העם אם שווייץ תציב "חסם עליון" של 10 מיליון תושבים בעתיד • הנימוקים מאחורי ההצעה עמדה SVP, מפלגת ימין שמתנגדת להגירה ● הממשלה ורוב מפלגות המיינסטרים התנגדו להצעה, ולדבריהן קבלה של החוק החדש תפגע ביתרון התחרותי של שווייץ

אילוסטרציה: Shutterstock

המסחר הקוונטי: איך המתמטיקאים כבשו את וול סטריט

הרבה כספים זרמו בשווקים מאז נולדה שיטת המסחר הקוואנטי, המבוססת על מודלים מתמטיים, ניתוח נתונים וסטטיסטיקה, וחותרת לנצל דפוסים כדי לגרוף רווחים ● השיטה צברה תאוצה ופופולריות אבל גם היא עמדה במבחן קשה, שממנו נלמד לקח חשוב: אפילו המודלים המתוחכמים ביותר אינם יכולים לכוח עתיק שמלווה את וול סטריט מאז הקמתה - הפחד ● כתבה רביעית בסדרה

שבוע הספר העברי. חוגג 100 השנה / צילום: אולה ופבל דיברוב

מהמיתוס של חנה סנש ועד יחסים אובססיביים: המלצות סופרים לשבוע הספר

אחרי שצל כבד ריחף מעליו, נפתח שבוע הספר העברי ● יניב איצקוביץ, נועה סוזנה מורג, אשכול נבו, שרי שביט, נטעלי גבירץ, שהרה בלאו ושחר קמיניץ בהמלצות קריאה נפלאות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי להתפשר במחיר: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

בלב שכונת בורוכוב בגבעתיים, נמכרה דירת חמישה חדרים בבניין בוטיק בשטח של 125 מ"ר, תמורת 5.65 מיליון שקל ● "זה אחד הבניינים המבוקשים בשכונה" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

יובל רכבי / צילום: אלירן אביטל

"גיליתי שאני לא אוהב עסקים": השותף השקט של אלי וניר ברקת לאקזיט המיליארדים הצפוי במיטב

בזמן שהכותרות עוסקות במימוש שמקדמים אלי וניר ברקת בבית ההשקעות הגדול בישראל, שותפם הוותיק של השניים, יובל רכבי, משקיף מהצד מביתו במושב בית זית ● הדרך של שלושת חברי הילדות מפיצוח "וירוס ירושלים", דרך ההימור המוצלח על צ'ק פוינט ועד לשותפות בשליטה במיטב

אילון מאסק, מייסד spaceX / צילום: Reuters, Mark Schiefelbein

חברת הביטוח הישראלית היחידה שהשתתפה, והמספרים מאחורי ההנפקה ההיסטורית

הנפקת SpaceX של אילון מאסק ייצרה רווחים של מאות מיליארדי דולרים למשקיעים המוקדמים בחברה, ובראשם גוגל, לצד 4,400 עובדים מיליונרים ● משקיעי הריטייל הישראלים השתתפו בהנפקה: "מספרים שלא פגשנו אף פעם"; אבל מגדל היא הגוף המוסדי היחיד שנכנס

פרויקט ''RAYK בורוכוב'' / הדמיה: 3DVISION

ב-24 מיליון שקל: איש עסקים קנה שמונה דירות בירושלים

איש עסקים ישראלי צרפתי רכש 8 דירות בפרויקט "RAYK בורוכוב" בקריית יובל בירושלים ● האיש רכש את הדירות להשקעה ושילם סכום כולל של 24 מיליון שקל ● בשנים האחרונות עלו המחירים לתושבי חוץ במידה ניכרת בגלל התחזקות השקל

סמוטריץ' מעל אחוז החסימה, ומה הפער בין בנט לאייזנקוט

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בים המחנות? • והפעם: המאבק על ראשות האופוזיציה מתחמם