גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתים לדעת כמה מרוויחים הקולגות? מחקרים מראים שלא בטוח שכדאי לכם

שקיפות בשכר - כן או לא? האם חשיפת הנתונים משפיעה לחיוב על מוטיבציה ושימור עובדים, או שהחסרונות גוברים על היתרונות? המחקר הניב תוצאות מעניינות ● ניהול וקריירה

האם מנהלים בכלל קוראים מאמרים? / צילום: Shutterstock
האם מנהלים בכלל קוראים מאמרים? / צילום: Shutterstock

 

בשנת 2015 העלה אחד מעובדי חברת גוגל מסמך אקסל שיתופי ובו הזמין את כל עובדי החברה להזין את השכר, הדרגה והבונוסים שלהם באופן אנונימי. המסמך חשף פערים משמעותיים בין שכר נשים לגברים והצית קריאות לשקיפות בשכר המשולם לעובדים, מתוך אמונה כי בהיעדר שקיפות קיימת סבירות גבוהה יותר של אפליה וחוסר שיוויון על בסיס מגדר, גזע, גיל וכדומה.

אלה שקראו לשקיפות בשכר פעלו מתוך ההנחה ששקיפות תבטל את האפליה ובכך תביא לעלייה בשביעות הרצון של העובדים ממקום העבודה, שהיא אלמנט משפיע לחיוב על מוטיבציה ושימור עובדים. בנוסף, לשקיפות יתרונות נוספים: היא משדרת תחושת הוגנות, יוצרת תחושת אמון בין העובדים להנהלה ועשויה להיות לה גם השפעה חיובית עבור הארגון במו"מ על שכר עם מועמדים חדשים.

יש לזה גם מחירים

אולם למעבר לשקיפות בשכר עשויים להיות גם מחירים. בקרב אלה המגלים ששכרם גבוה ביחס לאחרים שביעות הרצון אכן עולה ואיתה גם ההערכה עצמית, אבל בקרב אלה המגלים ששכרם נמוך יותר משל חבריהם למשרד יורדת רמת שביעות הרצון ואיתה גם ההערכה העצמית.

יותר מכך, מחקר שפורסם באוקטובר האחרון ב-Journal of Organizational Behavior על ידי החוקרת קתרין שנאופר ושותפיה למחקר, מצא שהמעבר לשקיפות בשכר עורר בקרב אלה שגילו כי הם מרוויחים פחות מאחרים רגשות קנאה, חוסר שביעות רצון והתנהגויות בינאישיות הרסניות. רגש הקנאה עשוי אף לגרום לאנשים לפגוע בעבודה של האנשים בהם הם מקנאים וכן לבטא תחושות תסכול והאשמות כלפי המערכת.

החוקרים ערכו שלושה ניסויים, שניים מהם אונליין וניסוי שדה אחד בחברה גרמנית שעברה תהליך לשקיפות בשכר, ובהם בחנו החוקרים את ההשפעה על רגשות קנאה ושביעות רצון בעבודה.

בניסויים המקוונים הוצגו בפני הנבדקים סיטואציות היפותטיות. המשתתפים התבקשו להניח שהם עובדים בארגון IT בינוני. ניתן להם מידע על תנאי השכר ורמת הביצועים שלהם. על בסיס זה הם התבקשו להעריך את היחס בין השכר שלהם לזה של עובדים אחרים בדרגה זהה. בנוסף, מילאו הנבדקים שאלון למדידת תחושת הקורבנות שלהם ומשתנים דמוגרפיים שונים.

לאחר מכן הם עודכנו כי החברה החליטה לגלות שקיפות בשכר ונאמר להם כמה הם מרוויחים ביחס לאחרים. בעקבות זאת נמדדה תחושת הקנאה שלהם, כמו גם תחושת שביעות הרצון מהעבודה באמצעות שאלונים מותאמים. השאלונים כללו היגדים כמו "אני חש קנאה כלפי עובדים המרווחים יותר ממני" ו"אני מרגיש עצבני".

תוצאות שני הניסויים חשפו את ההיבט השלילי שיוצרת השקיפות בשכר ביחס לשביעות רצון בעבודה, במיוחד בקרב אנשים שמגלים פער בין השכר המצופה לזה שציפו לו.

ומה עם אלה שתמיד חשים שמקפחים אותם?

עוד בחנו החוקרים את השפעתה של שקיפות השכר על אנשים שאופיינו כבעלי תחושת קורבנות גבוהה לעומת נמוכה, כמשתנה מתערב. תחושת קורבנות היא המידה בה נוטים אנשים להניח מראש במצבים של חוסר ודאות שהם מופלים לרעה. היעדר שקיפות בשכר היא סיטואציה כזו, אך נמצא כי דווקא לאנשים אלו ייטב כאשר יקבלו מידע באשר לשכר שלהם והשוואתו מול אחרים.

לעומתם, דווקא בעלי תחושת קורבנות נמוכה (אנשים שאינם נוטים לחשש מעין זה) הגיבו בהפתעה גמורה לגילוי שהם מרוויחים פחות מעמיתיהם המקבילים להם בדרגה, ובאופן לא מפתיע היו לכך השפעות שליליות על שביעות רצונם בעבודה.

את ניסוי השדה ערכו החוקרים בחברת תוכנה גרמנית בת 800 עובדים, הפועלת בכמה מדינות באירופה. החברה תכננה מעבר לשקיפות בשכר, והחוקרים זכו למדוד את העמדות של העובדים לפני ואחרי השינוי.

לעובדים נשלחו שני סקרים, הראשון בחודש אפריל, לפני השינוי במדיניות השכר, והשני בחודש אוגוסט, כשלושה חודשים אחריו. תוצאות הסקרים הראו, בדומה למחקרי האונליין, שהעובדים שגילו שהם מרוויחים פחות מאחרים התמלאו בתחושות קנאה שהפחיתו את שביעות הרצון שלהם. גם כאן, ההשפעה הייתה חזקה יותר על עובדים עם תחושת קורבן נמוכה, שלא ציפו לפערים הללו.

החוקרים הסבירו שעובדים בעלי רגישות גבוהה לאי שוויון חברתי הם בעלי סובלנות נמוכה לחוסר ודאות באשר לשכר, ותהיה להם נטייה גבוהה יותר לפרש ארגונים שאינם מגלים שקיפות בתחום השכר כאילו ניסו להסתיר משהו. גם אלו שיש להם נטייה לקורבנות נמצא כי נוטים לדאגנות יתר שלא להיות קורבן ליחס לא הוגן שאי השקיפות בשכר מאפשרת לארגון. לכן עבורם המעבר לשקיפות ישפיע באופן חיובי על שביעות הרצון בעבודה.

פרופ’ גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein. יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית ומאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון yanashechterman.com

עוד כתבות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן