גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות פריחת הנרקיסים ומזג האוויר המושלם: חנוכה הוא הזמן לטייל בנגב

5 מסלולים דרומיים למשפחות עם נוף מפעים, ציורי סלע מסתוריים ובריכות שאפשר לטבול בהן אפילו בחורף

נרקיסים בנחל חצץ / צילום: מיכה ארז
נרקיסים בנחל חצץ / צילום: מיכה ארז

כשד"ר שחר שילה מדבר על הנגב, נדמה שהוא מדבר על אחד מילדיו. כבר חמש שנים שהוא מייעץ למשרד התיירות ושוקד על פיתוח המוצר המדברי בארץ, כדי לארוז את הנגב כאזור תיירות מובחן ולשים אותו על המפה בדיוק כמו טוסקנה, היער השחור או הדולומיטים.

"הישראלים רוצים לנסוע לאן שתיירים רוצים לנסוע", הוא טוען, "ומבחינת יעד אנחנו רוצים למצב את הנגב כמותג טיילות עולמי". למרות שמדובר בשיווק לתיירות נכנסת, תיירני הנגב, תושביו וגם המטיילים הישראלים ירוויחו מהמהלך ומההשקעה של מיליוני השקלים שמושקעים בעניין.

שילה מדבר על סגירת פערים בשלל תחומים - שיפור התחבורה הציבורית אל מסלולי הטיול הרגליים, הנגשת מידע, פיזית ודיגיטלית, פיתוח טיילות כמו טיילת הפסלים על שפת מכתש רמון, סימון מסלולים חדשים וכמובן שדרוג תשתיות לינה, מחניוני לילה ועד בתי מלון. לכבוד החג ולכבוד החלטת הממשלה שאישרה את פיתוח "המוצר הדרומי", קבלו חמישה מסלולים דרומיים למשפחות.

נגב מזרחי - נרקיסים בנחל חצץ

דצמבר הוא יריית הפתיחה לפריחת הנרקיסים, שהם לא רק יפים אלא גם מפיצים ניחוח משכר. ינואר הוא המשכה. אחד ממוקדי הפריחה המפתיעים נמצא בנגב דווקא, בתוואי נחל חצץ שמצפון לישוב מרחב עם. בית הגידול המדברי מאוד לא אופייני לנרקיסים, אבל מסתבר שהשיטפונות בנחל מרווים את הקרקע ודי בשיטפון אחד כדי לעורר את הנרקיסים לפריחה.

שביל שחור פונה מזרחה ובתחילתו חניון לילה נחל חצץ. המסלול לא קשה, אך אינו מעגלי ולכן צריך להגיע לנקודת הפריחה או לתצפית ולחזור בחזרה. כקילומטר מתחילת השביל תפגשו בשילוט המפנה שמאלה לסינגל בורות חצץ. א ם יש לכם זמן, סטו מעט מהדרך וטפסו לגבעה כדי לפגוש במאגורות מים נבטיות. הסימן שלכם בשטח יהיה עץ שצומח מאחד הבורות, שאליהם אפשר גם לרדת, אבל בזהירות!

מכאן שבים לשביל השחור וממשיכים הלאה, ומרגע שחוצים את הפיצול עם הדרך האדומה תפגשו בנרקיסים. בשיא הפריחה מדובר במחזה מרהיב ביופיו שמתנגש עם תפאורת המדבר, אבל זה בדיוק מה שמרומם את הנפש. אם מטפסים עוד קצת מגיעים לנקודת תצפית יפה אל האזור ומכאן שבים בחזרה. בסך הכל 3.5-4 קילומטרים לכל כיוון.

מדבר יהודה - אל בורות המים

העיר ערד נהנית מטבע פראי שמקיף אותה. חלק מהשכונות הוקמו על שלוחות מדבריות שביניהן ואדיות שפורצים אל הטבע כך שאפשר מנקודות רבות בשוליהן, לצאת ולטייל. מהפארק הצפוני שבקצה רחוב חברון, יוצא מסלול מעגלי שמתחיל בסימון שבילים כחול, מתחבר לאדום ומסתיים ברחוב יותם המקביל, ליד פארק יהושפט. זהו מסלול קל עד בינוני, כמעט שישה קילומטרים, ומתאים גם לילדים, והאטרקציה המרכזית לאורכו הם בורות מים מרשימים.

מים במדבר הם לא דבר מובן מאליו, ואוסף הבורות מספר על נחיצות המים באזור, שמשמעותם חיים. בשביל הכחול שגולש לערוץ, יש ארבעה בורות חצובים במרחק לא גדול זה מזה. ביציאה מהערוץ יש בור נוסף ומטרים ספורים לפני המפגש עם השביל האדום נמצאת מאגורת רחמים על גדת נחל דומיה, שמתמלאת מדי שנה במי שיטפונות ומפיחה חיים באזור.

במזלג עם השביל האדום בוחרים בנתיב הימני, שחוזר דרך נחל דומיה, ובהמשך בנחל חסד המתנקז אליו. במפגש של השביל האדום עם דרך ג'יפים שמקבילה לו, ממש למרגלות העיר, יש משמאל ערוץ קטן, שאם תצעדו בו מעט תגלו משמאל את מאגורת חסד.

מכאן ממשיכים עד לפארק ברחוב יותם וממשיכים ישר כדי לחצות גם את רחוב ירושלים ולהגיע לנקודת ההתחלה בפארק הצפוני. המסלול מגוון, יש בו עליות קלות, קניון אבן יפה והבורות הם האטרקציה. עומקם נע בין ששה לשבעה מטרים, ואפשר לראות שרידי תעלות ניקוז שהובילו אליהם את המים.

מכתש רמון - סובב רמון ממצפה לבור חמת 

שביל סובב רמון מקיף את מכתש רמון בתוואי מרהיב של כ-130 קילומטרים המסומנים בסגול. זהו שביל חדש יחסי. חלקו נחנך לפני כחמש שנים וחלקים אחרים רק לאחרונה. הוא מחולק לשמונה מקטעים, שביניהם חניוני לילה למסע אחד מלא.

אפשר לטייל בכל מקטע בנפרד, והראשון מתחיל במרכז המבקרים במצפה רמון ומסתיים בחניון נחל ניצנה, כ-13 קילומטרים שמלווים את המצוק הצפון-מערבי של המכתש, בנוף מפעים. הדרך עצמה לא קשה. רובה מישורית, וראשיתה בטיילת ארוכה ויפה שהיא חלק מהעיר.

בפאתי מצפה רמון עוברים ליד התצפית של הר גמל, ובהמשך ליד בית ספר שדה הר הנגב. עוד הלאה תראו ספסל אבן אל הנוף, תחלפו בשולי חורשת עצים שכתם הירוק שלה מרענן - וזה גם מקום מומלץ לפיקניק, עם שולחנות ומים.

השביל מתרחק ומתקרב אל המצוק, חולף במרומי מעלה רמון, דרך ג'יפים קשה ומאתגרת, ואחריה פונה מהמצוק צפונה לנחל חמת. מכאן נצמדים לשביל הכחול הפוגש את בור חמת הסמוך לכביש. הבור העתיק גדול ומתמלא מדי חורף במים והופך לבריכה נאה.

בימים חמים אפשר לטבול בכיף. כיוון שמדובר במסלול קוי, כדאי לתאם/להזמין הקפצה ממצפה רמון. מי שמעדיף מסלול מקוצר, אפשר להתחיל אותו בבית ספר שדה הר הנגב ואז המסלול יארך כעשרה קילומטרים.

ב-14-22.12 יצא טיול מאורגן, "מיזם גיאופארקי" , בשביל המלא מטעם מו"פ רמון, שכולל הדרכה, מנהלות וכלכלה מלאה. אפשר להצטרף לכל המסע או רק לחלקים ממנו ומדובר בחוויה שמתרחשת פעמיים בשנה ומומלצת בחום. לפרטים: 054-664-6354

הר הנגב - בורות רמליה  

מול הכניסה לעיר עבדת מתנוסס שלט לבורות רמליה, ולצדו שביל שחור. זו הכניסה למסלול הבורות שמפנק אותנו גם בטיפוס להר ערקוב ולתצפית נהדרת. אם יש לכם רכבי שטח, תוכלו להיכנס בשביל השחור עד לבורות ושם לחנות ולהמשיך רגלית. אם לא, אפשר לחנות בחניון של תחנת הדלק בכניסה לגן הלאומי, לחצות בזהירות ולהוסיף כקילומטר וחצי לכל כיוון.

במפגש עם השביל הכחול פונים שמאלה ומתחילים בטיפוס חד אך קצר אל הר ערקוב, שממנו תרוויחו תצפית נהדרת על הסביבה מגובה של 630 מטרים. האזור ידוער בציורי הסלע הרבים שפזורים בשטח על אבני הצור הכהות, ובהם בעיקר בעלי חיים שהיו ככל הנראה חלק מטקסי פולחן של הנבטים שנדדו באזור לפני למעלה מאלפיים שנה.

בנוסף יש בתוואי גם טומולי, קברים עתיקים בני למעלה מ-4000 שנה, שעשויים סלעים ניצבים ומוקפים אבנים ומצב שימורם טוב. השביל הכחול מלווה את קו הרכס ובמפגש עם שביל ירוק פונים ימינה ומתחילים בגלישה מתונה לוואדי.

מכאן השביל ממשיך במגמת ירידה נוחה עד למפגש עם השביל השחור שמחזיר אותנו למכוניות. בתחילת השביל השחור נמצאים בורות רמליה שנחצבו בגדה המערבית של נחל צין בסלע לבן ורך. שתי מאגורות המים העתיקות הן מימי הנבטים אחת גדולה יותר ומרשימה בזכות עמוד תמך מרכזי שבמרכזה, ובשתיהן אפשר להתרשם וגם לטבול ביום נעים. אורך המסלול כשבעה קילומטרים או כעשרה, למי שחונה בתחנת הדלק.

נגב דרומי - קניון נחל עדה

שמורת הנחלים הגדולים שנמצאת על כביש 40 מדרום למכתש רמון, היא שמורה רחבת ידיים עם אינספור מסלולי טיול ברכב, ברגל ובאופניים. אלא שמדובר באזור מרוחק אבל יש בו כמה מסלולים נהדרים ומטוילים פחות. אחד מהם הוא קניון נחל עדה אשר בנחל פארן, מסלול מעגלי עם אופציה לקצר או ארוך שמתאים למשפחות.

בכביש 40, מול חניון הלילה של נחל פארן (ליד המשאבות), פונים מערבה לשביל עפר אדום לכל רכב ואחרי קילומטר וחצי יש חניה. משמאל יוצא שביל רגלי כחול שמתחיל בטיפוס ארוך אל ראש הרכס ובהמשך מתפתל ימינה ומתחיל בירידה מתונה.

כקילומטר מתחילת הירידה, בפיצול השבילים בוחרים בשחור השמאלי (חפשו את הסימון היו מטיילים שהתלוננו שאינו בולט מספיק). השביל יורד מהרכס לכיוון הנחל ובסופו הופך לשביל רחב עם עץ שיטה. במפגש עם השביל הכחול שוב פונים ימינה ונכנסים לקניון עדה היפהפה.

אבני החול בקניון הצר, שבחלקים ממנו יכול לעבור רק אדם אחד, הם מראה מרהיב ובהמשך ממתין לכם גם אתגר כיפי, טיפוס במפלים גבוה ונמוך בסולם ויתדות. גם ילדים יצלחו את ההרפתקה, כדאי להשגיח מקרוב.

השביל הכחול פונה בחדות שמאלה ומלווה את המצוק עד למפגש עם השחור וזהו מקטע מהפנט מלא בנופים במרחבים ובשקט של המדבר. כשפוגשים שוב את השחור ממשיכים על הכחול ובאותה דרך יורדים לחניה - כתשעה קילומטרים.

רוצים לקצר? נוסעים על השביל האדום כארבעה קילומטרים וחצי, ובפיצול עם הכחול פונים אליו שמאלה וחונים. מכאן מתחיל מסלול מעגלי מקוצר מהצד המערבי של הקניון. מתחילים בכחול שחולף בקניון עדה עולים למעלה ובמפגש עם השחור חוזרים למטה למכוניות- פחות משלושה קילומטרים וחצי.

שימו לב: המסלול נמצא בשטח אש חובה לתאם עם הצבא מראש (08-9902926/7).

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק