גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיגו את ההפך? הסכמים בין ישראל לאמירויות בלמו עסקאות יהלומים במיליוני דולרים

עד להסכמי אברהם בשנה שעברה יהלומנים ישראלים סחרו עם האמירויות בעקיפין דרך מדינות שונות ● בענף ציפו שנרמול היחסים יביא לגידול במסחר, אלא שאז בנק ישראל הזהיר את הבנקים מפני עסקאות עם דובאי ● התוצאה: מגבלות שמעכבות העברות כספים בין המדינות

דובאי / צילום: Shutterstock
דובאי / צילום: Shutterstock

נתוני סחר היהלומים של השנה הנוכחית מראים התאוששות של הענף, לאחר המכה שחטף בשנת 2020 עם התפרצות הקורונה. לפי נתוני מינהל היהלומים במשרד הכלכלה, בעשרת החודשים הראשונים של השנה, הייבוא נטו של יהלומי גלם לישראל עלה בכ-120% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

יצוא נטו של יהלומי גלם באותה התקופה זינק בכ-146%. גם בייבוא ובייצוא היהלומים המלוטשים נרשמה עלייה חדה לעומת השנה שעברה. אחת השחקניות המרכזיות בענף, היא בורסת היהלומים בדובאי. שם, היקף המסחר השנתי עומד על כ-25 מיליארד דולר - סכום כפול מזה שבבורסה ברמת גן. אבל היהלומנים הישראלים טוענים כי המסחר עם דובאי נתקל בקשיים.

מתוך כלל הסחר, היקף העסקאות עם איחוד האמירויות, מגיע לכ-10%. הסכמי אברהם היו אמורים להביא לפריחה של ממש בתחום היהלומים, שכן הקשרים בין הבורסה לדובאי לבין הבורסה ברמת גן מצוינים ויהלומנים רבים גם כך ביצעו עסקאות עם האמירויות בעקיפין דרך הונג קונג, בלגיה והודו. בפועל ההסכמים הביאו לתוצאה ההפוכה, בפרט בעסקאות עם בורסת היהלומים בדובאי, ששוכנת באזור הסחר החופשי שם.

העסקאות תקועות

היהלומנים הישראלים מדווחים על מגבלות קשות שמשיתים הבנקים דיסקונט ומזרחי טפחות (הבנקים המרכזיים שפועלים בתחום) על העברות הכספים של עסקאות היהלומים. אלה מסרבלות את השלמת העסקאות ומביאות לעיכובים ולביטולים רבים. לפי אחד מהגורמים המעורים בנושא מדובר בעסקאות שמעוכבות או מבוטלות בהיקפים של מיליוני דולרים בכל שבוע.

העיכובים בהעברת הכספים גורמים גם לבעיות קשות של אשראי ותזרים מזומנים בענף שספג ירידה משמעותית בנפח העסקאות בתקופת הקורונה. הסיפור הבא ממחיש זאת: יהלומן ישראלי זכה במכרז לעסקה בבורסה בדובאי בהיקף של שני מיליון דולר. הכסף נשלח אליו מהאמירויות, אבל בבנק הישראלי, שם מנוהל חשבונו העסקי, הכסף הוקפא. כך, במשך שבועות ארוכים היהלומן לא יכול היה לגשת לכספו, מה שבלם את כל ההתנהלות העסקית שלו, שממתינה לבדיקת הבנק.

בדיקה מול בורסת היהלומים העלתה כי מתקבלות פניות רבות ממגוון חברות ויהלומנים על הקשיים המתעוררים, מעסקאות קטנות של עשרות אלפי דולרים ועד למיליונים רבים בכל שבוע. בבורסת היהלומים מדגישים את האבסורד שדווקא היום, כשהדלת פתוחה והקשר ישיר הסחר נפגע.

 

סיבת העיכובים היא שורת הגבלות כאמור שקבעו הבנקים לאחר שקיבלו מכתב מהמפקח על הבנקים, יאיר אבידן. במכתב, שנשלח באפריל השנה, נאמר כי בעקבות הסכמי אברהם יש ליישם במסחר עם איחוד האמירויות אמות מידה בינלאומיות בנושא איסור הלבנת הון ואיסור מימון טרור. המפקח מזכיר דוח מאפריל 2020 של ארגון ה-FATF, הגוף הקובע את הסטנדרטים הבינלאומיים המחייבים בתחום המאבק בהלבנת הון ובכספי טרור. הדוח העלה שורה של ליקויים בפיקוח באמירויות והצביע על סיכונים משמעותיים בתחום. נציין כי מאז שפורסם הדוח הבינלאומי, נקבע הליך מפוקח של תיקון הליקויים עם האמירויות.

התנאים של הפיקוח

המפקח כתב כי "לנוכח העובדה כי איחוד האמירויות הערביות נכללת ברשימת המדינות והטריטוריות בסיכון בהקשר לחובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של תאגידים בנקאיים למניעת הלבנת הון ומימון טרור, מצאתי לנכון לציין מספר גורמים אשר בהתקיים כולם יש בהם כדי לייצר, בעת הזו, סביבת פעילות מופחתת סיכון לביצוע העברות כאמור או פעילות הכרחית לביצוע סחר כגון העמדת ערבויות ומכתבי אשראי". כלומר, מדובר בשורה של תנאים שיסייעו לבנקים להקטין את הסיכון שהסחר עם האמירויות יביא לעבירה על התקנות הבינלאומיות.

המפקח מוסיף: "למיטב בדיקתנו, הפעילות המסחרית והפיננסית באיחוד האמירויות היא בעלת מורכבות גבוהה, הנובעת בין היתר ממרכיבי הסיכון המובנה במדינה, לכן אנו סבורים כי ניהול סיכונים מוקפד כאמור, מחייב את התאגיד הבנקאי, לפעול בזהירות ובאופן מדורג, תוך הקצאת משאבים הולמים ללימוד הסביבה המגוונת והמאתגרת, היכרות עם המוסדות הפיננסיים הרלוונטיים, וביצוע בקרות שוטפות".

בין התנאים שהגדיר אבידן, שלושה מרכזיים גרמו לבנקים לייצר את אותם חסמים. הראשון: הקביעה שמסחר עם חברות שמרכזן באזורי הסחר החופשי מסוכן יותר. קביעה שסיבכה את ההפקדות מבורסת היהלומים בדובאי, ששוכנת באותו אזור בו יש הקלות מס. השני: ההמלצה לקיים בקרה על החברות האמירתיות של פירמות עריכת דין או ראיית חשבון בינלאומיות. והשלישי: ההמלצה לסחור עם חברות שלהן שותף מקומי באמירויות ולא חברות בינלאומיות שמכרזן במדינה שלישית, אחרת. הסיבה שההמלצה הזו בעייתית ליהלומנים היא שרוב העסקאות שנעשו עד כה, כאמור, בוצעו דרך מדינות שלישיות.

הבנקים נבהלו

הבנקים נרתעו מהאזהרות של בנק ישראל ויישמו את ההמלצות כך שנוצרו מגבלות ותנאים מחייבים שמעכבים ואף מביאים לביטול העסקאות. העוסקים בתחום הבנקאי הבינלאומי מגבים את עמדת המפקח על הבנקים ומסבירים כי הפעילות הבנקאית עם איחוד האמירויות מורכבת. הסיבות נעות בין אזורי הסחר החופשי, שבהן הבקרה והמעקב אחר הכסף מצומצמים; דרך ריבוי האוכלוסיה הזרה ועד הסוגים הרבים של רישומי חברות באמירויות וחברות הפועלות שם שמרכזן במדינות זרות שלעתים אין אליהן גישה. אחד הגורמים מוסיף כי "ברור שיש חשיבות גדולה לאמירויות מסחרית וכלכלית אבל יש גם מורכבות רבה, וצריך להיות פיקוח הדוק יותר".

"הנחיות מחמירות"

מבנק ישראל נמסר כי "הובהר למערכת הבנקאית כי אין מדובר ברשימה סגורה ועל התאגידים הבנקאיים לבחון כל מקרה לגופו בהתאם לנסיבות העניין.

"הפיקוח על הבנקים עוקב אחר היקף הפעילות מול איחוד האמירויות, שצמח משמעותית בחודשים האחרונים ומקיים שיח עם הסקטור הפרטי לזיהוי חסמים וקשיים בפעילות".
התגובות הקצרות והלקוניות שנשלחו מהבנקים העוסקים בתחום מעידות על כך שלתחושתם, המכתב מהפיקוח דווקא כן היה מחייב. מבנק מזרחי טפחות, נמסר: "הבנק פועל בהתאם להוראות הרגולציה".

בנק דיסקונט מסר תגובה דומה: "אנו פועלים על פי הדין, לרבות הנחיות בנק ישראל והרגולציה המקומית והבינלאומית שחלה על הבנק".

מבורסת היהלומים נמסר "היקף הסחר מול דובאי והאמירויות נמצא בצמיחה מהירה, והפוטנציאל הכלכלי אדיר. אבל לצערנו, הנחיותיו המחמירות של הבנק המרכזי מערימות קשיים הן על יצואני היהלומים והן על הבנקים המסחריים בענף היהלומים. נכון ליזום בהקדם שולחן עגול שיתכלל בין הרגולטור, הבנקים ונציגי ענף היהלומים, במטרה להסיר את החסמים הרגולטוריים המיותרים, ולתרום להגדלת הייצוא ממדינת ישראל".

עוד כתבות

עו''ד אלדד כורש / צילום: איל יצהר

אלדד כורש בדרך להקים משרד חדש עם 50 עורכי דין

לגלובס נודע כי עו"ד אלדד כורש ניהל מגעים עם מספר משרדים גדולים, אך בסופו של דבר הוא צפוי לפנות לדרך עצמאית ● חברת הנדל"ן תדהר, הלקוחה המרכזית של כורש, תעבור איתו למשרד החדש, שצפוי להתמקם במגדל ביונד בגבעתיים ● כורש אישר את הפרטים

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר-פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר‏-פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם הכולל כ-9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל-AI ומכיר את זה", אומרים ברשת

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

גיוס הון מגופים זרים והעלאת דמי ניהול: כך מנצל מיטב את הזינוק המטאורי במניה

זינוק של 1,000% במניית בית ההשקעות בשלוש שנים, תורגם לגיוס הון של חצי מיליארד שקל, בעיקר ממוסדיים זרים ● הדוחות של בית ההשקעות מלמדים כי הוא מעלה את דמי הניהול לכספים חדשים שנכנסים אליו בגמל, בניגוד למגמה בענף, אך עדיין הוא "זול" בממוצע

שלמה אליהו, דוד פורר, ישי דוידי, זוהר לוי, אהרון פרנקל / איור: גיל ג'יבלי

עלייתם של הפיננסיירים, והשכירים שהפכו למיליונרים: מעולם לא ראינו שנה כזאת בתל אביב

מדוד פורר דרך שלמה אליהו ועד זוהר לוי: בעלי העניין בחברות הנסחרות בת"א ניצלו את העליות החדות בבורסה כדי למכור מניות בהיקף גבוה פי 3 מבשנה שעברה - כמעט 16 מיליארד שקל, ושברו את שיא כל הזמנים ● וגם: השכירים שמכרו מניות בעשרות מיליוני שקלים

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד־פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד־פעמי, ב-OECD צופים כי קצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

באוצר משרטטים את המחיר הכלכלי הכבד של הצעת חוק הגיוס

באגף התקציבים במשרד האוצר פרסמו ניתוח כלכלי מקיף להצעת החוק שהציג יו"ר ועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט, והציפו שורת כשלים מהותיים ● ממנגנון "גיל הפטור" שמרחיק את הצעירים החרדים משוק העבודה, דרך החורים בסנקציות ועד להשבת ההטבות שנלקחו ● וגם: איך שינוי אחד יכול להזניק את הכלכלה

שלט אזהרת מצלמה לנהגים בנתיבי איילון / צילום: שלומי יוסף

מירי רגב מקדמת קנס של 10 אלף שקל על שימוש בטלפון בנהיגה. מה הסיכוי שזה יתממש?

בזמן שבעולם נהוג קנס של 100-300 דולר, שרת התחבורה בוחרת בקנס גבוה של 10 אלף שקל, "במקום להציג תוכנית רב־שנתית", כפי שאומרים בעמותת אור ירוק ● רשת פאפא ג'ונס פותחת עוד ארבעה סניפים ומשיקה תת־רשת חדשה, והמיזוג החדש של משרד עורכי הדין עמית פולק מטלון ● אירועים ומינויים

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

משרדי חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

פשרה בייצוגית נגד טבע: האם התרופה להקלת גודש באף באמת מועילה?

טבע דחתה את הטענות כי התרופה "טבע קולד" אינה יעילה, אך במסגרת הפשרה הסכימה לתרום תכשירים בשווי של 440 אלף שקל לעמותת "חברים לרפואה" עפ"י צורכי הארגון

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את אתר יד2 באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכול התחיל, ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

הארנונה תתייקר שוב? / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey_Popov

הארנונה תתייקר שוב? הממשלה משנה כיוון - ומאשרת לעיריות להגיש בקשות להעלאת תעריפים

שר הפנים הקודם, משה ארבל, הצהיר באמצע השנה כי לא יאשר בקשות לחריגה מתעריף הארנונה הקיים ● אך מאז ארבל עזב – וכעת הממשלה מאפשרת הגשת בקשות חריגות ● איגוד לשכות המסחר: עד כה הוגשו כ-95 בקשות להעלאות חריגות, המסתכמות בכ־250 מיליון שקל

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צורי דבוש, יו''ר קליל / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יו"ר החברה הציבורית שיתמודד על נשיאות התאחדות התעשיינים

צורי דבוש, יו"ר ובעל השליטה בקליל, החליט להתמודד על תפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ● זהו צעד מפתיע, משום שהציפייה הייתה שאברהם נובוגרוצקי, יו"ר איגוד המתכת החשמל והתשתיות, יהיה המועמד היחיד ● כעת יש לדבוש שבועיים לנסות להשיג 50 חתימות של תעשיינים תומכים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

פרויקט נימבוס יחסוך מיליארדים למדינה, אך עלול להישאר ללא תקציב

החלקים שמקבלים עדיפות בהצעת התקציב הם ביטחון, תשלומי הריבית על החוב והתחייבויות נוספות ● ההשקעות שמטרתן לבנות את הכושר העתידי של המדינה עדיין נמצאות באזור האפור

פלורנטין פינת מטלון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עיריית ת"א שלחה צווים, והעליון יכריע: האם מותר לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות הבתים

תושבים עתרו לבית המשפט העליון כדי לעצור את דרישתה של עיריית ת"א לאחידות בחזיתות הבניינים ● לטענתם, העלות גבוהה, ומדובר בהרחבה שגויה של חוק העזר העירוני: "מה עם הקשישים והחד־הוריות?" ● העירייה: עומדים על הזכות לשמור על מראה אחיד, נספק סיוע כלכלי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%