גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משש תישאר רק אחת? ברשויות המקומיות לא מוותרים כל כך מהר על חלום המרינות החדשות

מינהל התכנון פסל את התוכנית שקידם משרד התחבורה להקמת שש מרינות חדשות ואישר הקמה של אחת בלבד, בנהריה ● עיקר הנימוקים לפסילה היו סביבתיים וחברתיים ועתה הדיון יעבור למועצה הארצית ולאחר מכן לממשלה ● בעיריות שבנו על מינוף כלכלי אומרים: "מדובר בהחלטה פוליטית"

המרינה בתל אביב / צילום: איל יצהר
המרינה בתל אביב / צילום: איל יצהר

באפריל 2016 החליטה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה על הכנת תוכנית מתאר ארצית למרינות, שתנחה את כל המדיניות של ענף זה למשך העשורים הבאים. ביום שלישי החליטה הוולנת"ע (ועדת המשנה לנושאים תכנוניים עקרוניים במועצה הארצית לתכנון ולבנייה) להמליץ למועצה הארצית על הקמת מרינה אחת חדשה בלבד בנהריה ולבסס את תכנון המרינות על עיבוי המערך הקיים.

המועצה הארצית כתבה באפריל 2016, כי "לאחר שהוצגו בפניה הרקע והנחיצות לעריכת התוכנית, מורה על הכנת תוכנית מתאר ארצית למעגנות לחופי הים התיכון בתוקף סמכותה... מטרת התוכנית היא להתוות מדיניות עדכנית למיקומים המיועדים לפיתוח מעגנות לחופי הים התיכון של ישראל, על מנת לתת מענה לצורכי השייט, החינוך והספורט הימי בשנים הבאות, תוך התחשבות בשיקולים כלכליים, עירוניים, פיזיים, אקולוגיים ואחרים".

ואכן, רשות הספנות והנמלים (רספ"ן) במשרד התחבורה קידמה את התוכנית באמצעות המתכננת עדנה לרמן. במסגרת התוכנית התבקשה הוועדה לאשר הקמת שש מרינות חדשות בנהריה, בחיפה (בת גלים), בנתניה, בחדרה, בתל אביב (שדה דב) ובבת ים, וכמו כן להרחיב שש מעגנות קיימות בעכו, בחיפה (שביט), בהרצליה, ביפו, באשקלון ובאשדוד, ולהשמיש את המתקנים הקיימים בנמל תל אביב וברידינג.

הוולנת"ע הנחיתה השבוע מכה קשה על רשות הספנות והנמלים, שעה שהחליטה, כי רק המרינה המוצעת בנהריה תוקם, בעוד שייתר המרינות יישארו עמוק במגירה. התוספות הנדרשות במעגנות לכלי השיט יבואו בצורה של עיבוי מרינות קיימות באשדוד, אשקלון, הרצליה, עכו ושביט (המעגנה שנמצאת במפרץ חיפה).

עוד המליצה כאמור הוולנת"ע לאשר השמשה של נמל ת"א ורדינג למרינות. "הוועדה שוכנעה כי הרחבה, התייעלות ושימוש במבנים קיימים תגדיל את קיבולת המעגנות ותאפשר בשטחן הגדלת שימושי פנאי, נופש וחינוך ימי, ללא השפעות סביבתיות ניכרות", נכתב בהחלטתה.

הפסילה היא לא סוף פסוק

עיקר הנימוקים לפסילת המרינות החדשות היו סביבתיים וחברתיים. "לאחר ששמעה את כל אלה הוועדה סבורה כי לנוכח החשש לפגיעה בסביבה החופית, וניסיון העבר שמעיד על גריעת החולות מהחופים והשפעת גריעת החולות על קצב ההתדרדרות של המצוק וצמצום רצועת החוף הפנויה לשימוש הציבור, המהווה מרחב ציבורי פתוח ללא עלות לבילוי, פנאי וספורט, ככלל, אין מקום לקדם מעגנות חדשות.

"לעמדת הוועדה, אין מקום להעדיף הקמת מעגנות המשרתות אוכלוסייה מצומצמת יחסית על פני שימוש ציבורי נרחב. הוועדה רואה לנגד עיניה את ההשלכות החברתיות והחשיבות של השמירה על חופים זמינים, פתוחים ונטולי שימושים מגבילי גישה, אשר יאפשרו לכל אדם באשר הוא ליהנות מהמשאב החופי באופן בלתי אמצעי לחלוטין. הוועדה רואה לנגד עיניה את הכפלת האוכלוסייה ב-30 השנים הקרובות והצורך הציבורי המובהק שילך ויגבר במשאב החופי, כפנוי וזמין לנחלת הכלל".

בשונה מייתר המרינות שנפסלו, ההחלטה להמליץ על הקמת מעגנה בנהריה נבעה לדברי הוולנת"ע מחשש מופחת לגריעת חולות מחופי הסביבה.

ההחלטה על ביטול הקמת המרינות נומקה על ידי מנכ"לית מנהל התכנון דלית זילבר, יו"ר הולנת"ע, בכך ש"חוף הים הינו 'נחלת הכלל' ומשאב מוגבל, וככזה צריך לשרת את כלל הציבור במדינת ישראל, ולא כמגרש חניה ליאכטות".

דלית זילבר, מנכ''לית מינהל התכנון / צילום: ניב קנטור

החלטת הוולנת"ע היא אך שלב אחד בקידום התוכנית. השלב הבא הוא דיון של המועצה הארצית לתכנון ובנייה ולאחריו דיון בממשלה. בוולנת"ע יש ייצוג רב ל"ירוקים", ואין ייצוג לראשי הרשויות. ההערכה היא שיופעל עתה לחץ נגדי על ידי השלטון המקומי וגם מצידה של שרת הפנים, איילת שקד, שאינה רואה את כל הדברים עין בעין עם זילבר.

אכזבה בעיריות: "למה יזמו בכלל?"

לתל אביב יש כבר מרינה אחת, אך עבור הערים חיפה, בת ים, נתניה וחדרה מדובר במהלומה כואבת, שכן הקמת מרינה נתפסה על ידי כולן כמנוף לפיתוח אורבני וכלכלי משמעותי. מבחינת כולן, ההחלטה על ביטול הקמת המרינות היא לא לגיטימית, ובכוונתן להילחם בה.

אדריכל ארז טל, מהנדס העיר נתניה, אמר כי "ההחלטה לגרוע חמש מרינות היא לא תכנונית, אלא של אג'נדה. רצינו מרינה באורך 700 מ'. כלומר, 5% מתוך סך אורך החוף של העיר. השיח של לקחת כל ס"מ הוא דמגוגיה. שיח שנוצר באופן מגמתי. מישהו מוכר לוקשים והציבור קונה אותם, כי הם נורא ירוקים, מגניבים".

לדברי אלי יריב, מ"מ ראש העיר בת ים, מדובר בהחלטה פוליטית, שנועדה לנגח את שרת התחבורה הקודמת: "משרד התחבורה מקדם את התוכנית הזאת במשך ארבע שנים. הוא שפך על התוכנית הזאת מיליוני שקלים. אלפי שעות עבודה. ואותו משרד בא ומבטל אותה. בשביל מה הם יזמו את זה בכלל? הזוי".

שרת הפנים איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

צביקה גנדלמן, ראש העיר חדרה העלה טענות דומות: "יושבים מיטב המוחות, מיטב אנשי המקצוע, ואת כל התוכנית זורקים לפח. זה מעורר סימני שאלה. הנושא העיקרי שעליו דיברו המתנגדים היה הפגיעה בסביבה החופית. שלוש עבודות בלתי תלויות שנעשו גילו שלא יהיה שינוי משמעותי בקו החוף אם תוקם מרינה בחדרה".

נחשון צוק, מ"מ וסגן ראש העיר חיפה ומחזיק תיק הים בעירייה, מאוכזב גם הוא, אך מעיד שיש לעירייה תוכנית גיבוי: "חזינו שיש סיכוי שזה לא יעבור נערכנו להרחבת מוקדי השיט הקיימים. חיפה הולכת להינזק כי לא תהיה פה מרינה אחת גדולה. ברור שעדיף שהכל היה מתרכז במקום אחד".

משרד התחבורה: "החוף הוא משאב לאומי"

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, ח"כ מרב מיכאלי, תומכת בשימור חופי ישראל והמרחב הימי. כמו השטחים הפתוחים גם החוף שלנו, שהוא משאב לאומי לטובת הציבור, חייב לקבל הגנה ומינימום פגיעה. כל מרינה שתבנה, תוקם לאחר תכנון מוקפד והצגת הנחיצות הלאומית שלה, ורק אם לא תפגע בחופים הפתוחים לכלל הציבור. ההחלטה שנתקבלה בוועדה היא כי יש לבחון את הרחבת המעגנות הקיימות בחופי ישראל ובמקביל לבדוק התכנות להקמת מעגנה חדשה אחת בלבד, תוך התייחסות להיבט הסביבתי".

עוד כתבות

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

7 חברות כבר קרסו, ומיליארדים ירדו לטמיון. אז למה הטרנד המסוכן בבורסה ממשיך?

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% - והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר זעם ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

אפקט סמוטריץ': הרכישות מחו"ל צמחו בינואר ב-35% לעומת אשתקד

בזמן שמליאת הכנסת ושר האוצר מתכתשים על צו הפטור ממס על יבוא אישי, הישראלים הגדילו את סלי הקנייה שלהם - מאופנה ועד מוצרי חשמל ● המדד החודשי של רכישות מאתרי האונליין

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

רגע לפני ז'נבה: עסקת הנשק האחרונה של איראן וסין

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: השיחות עם איראן היו חיוביות

שר החוץ של עומאן: "התקדמות משמעותית במשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן"  ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות