גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין השרים ליברמן והנדל: האם המדינה תפריט 100% מהדואר

מה האפשרויות שעל הפרק לשינוי כיוון בהפרטת דואר ישראל, שיצאה לדרך, איזה קשיים הן מעוררות וכיצד יגיבו המשקיעים שנמצאים בתהליך? ● התמיכה בהנפקת 40% מהחברה נובעת מתסכול ופשרה

סניף של דואר ישראל / צילום: Shutterstock
סניף של דואר ישראל / צילום: Shutterstock

הכישלון המתמשך בהפרטת דואר ישראל ממחיש בכל פעם מחדש מדוע הכי טוב להוציא את החברה הזו משליטת המדינה. אם מנסים להפריט אותה כל כך הרבה זמן ללא הצלחה, מה נגיד על המדינה כמנהלת עסקים? ועתה, כששר האוצר אביגדור ליברמן יידרש להכריע בין שלושה מתווים, ששניים מהם הועלו לאחר שכבר החלו בתהליך המכירה, כיצד הדבר נראה בעיני המשקיעים?

בשבוע שעבר נחשף בגלובס כי רשות החברות הציעה מתווה חדש להפרטת החברה הממשלתית שכבר שנים מצויה בקשיים ולפיו 40% ממנה יונפקו בבורסה. זאת לאחר ששר התקשורת יועז הנדל הציע לפני מספר חודשים ללכת ישירות למסלול מכירה של 100% מהחברה למשקיע פרטי. שתי ההצעות עלו לאחר שתהליך מכירת החברה בשני שלבים כבר החל, ומשקיעים נרשמו ונמצאים בשלב מאד מתקדם של בדיקות. 

עכשיו ההפרטה נדונה מחדש, שוב, במטרה למצות אחת ולתמיד את הניסיון להעביר את החברה לידיים פרטיות. אבל, כפי שננתח, האופציות שעל השולחן מגוונות ולכל אחת מהן בתורה יש חסרונות ויתרונות. שר האוצר אמור להכריע בשאלה בשבועות הקרובים, על בסיס מה שיציגו בפניו רשות החברות ומנכ"ל משרד האוצר. צריך לקוות שבדיון יהיו גם נציגי משרד התקשורת וגם נציגי דואר ישראל ושעמדותיהם יישמעו. בכל זאת, על גבם של האחרונים חורשים כבר שנים.

שוב המדינה משנה את הכללים

האופציה הראשונה היא הצעת רשות החברות שאושרה בוועדת שרים להפרטה ב-2018, לפיה החברה תימכר בשני שלבים - בראשון יימכרו 20% למשקיע פרטי, ולאחר שנה יימכרו עוד 20% בהנפקה. האופציה השנייה היא הנפקה של 40% לציבור, והשלישית היא הצעת הנדל למכירת 100% מהחברה למשקיע אסטרטגי.

תהליך המכירה בשני שלבים כבר החל, ומשקיעים נרשמו ונמצאים בשלב מאד מתקדם של בדיקות. מה המשמעות של קבוצה שמשקיעה מאות אלפי שקלים בהיערכות למכרז, מכינה הערכות שווי, מעסיקה עורכי דין ורואי חשבון, מנהלת מו"מ עם קבוצות בינלאומיות, וברגע האחרון המדינה מודיעה שהיא משנה את כללי המשחק. 

חשוב להדגיש כי למרות ההפסדים ולמרות הרגולציה המורכבת שחלה על החברה, המשקיעים שמגלים עניין בחברה ונכנסו לתהליך - לא נסוגו. להיפך. גורמים המקורבים לתהליך טוענים כי למרות ההפסדים, המשקיעים מוכנים להגיש הצעות רכישה אם יאפשרו להם.

אבל שר התקשורת יועז הנדל ואנשי משרדו, הגיעו למסקנה שהפרטת 20% היא הדבר הכי גרוע שיכול לקרות לדואר בעת הזו. הנדל יזם את החשיבה מחדש סביב ההפרטה, לאחר עיסוק ממושך בבעיות של דואר ישראל, שמפסידה המון כסף.

העמדה של הנדל, שהציע כאמור הציע להפריט את כל החברה במכה אחת, בעייתית כשלעצמה אבל היא באה אחרי המון מחשבה ובמיוחד אחרי הבנה שטיפול בבעיית השירות של הדואר הוא בבחינת לשים פלסטר על שבר. המטרה שלו היא לפתור את הבעיה מהיסוד, מתוך הבנה שכל פתרון אחר שיותיר את הדואר בשליטת הממשלה בצורה כזו או אחרת - נדון לכישלון. ייתכן שהנדל חסר רגישות להשלכות המעשיות של מהלך כזה, אבל קשה להגיד שהגישה היא חסרת היגיון.

לגמור עם הדואר אחת ולתמיד

מי שתומך בגישה זו צריך לקחת בחשבון שני דברים: הראשון, המעבר למכירה של 100% יקח שנה. מדובר מכרז חדש, ובאירוע שונה לחלוטין. אחרי כל השנים שחלפו והמשקיעים שנמצאים בתוך התהליך, לשנות עכשיו ב-180 מעלות את כל מה שהושג עשוי גם לעורר קשיים משפטיים  וטענות כבדות משקל נגד המדינה. השני, מכירה של כל החברה עשויה לעלות מיליארדי שקלים לקופת המדינה בתשלומי פרישה לעובדים. בדואר ישראל מועסקים מעל 5,000 עובדים. ברור שלא כולם ילכו הביתה במקרה של הפרטה, אבל עובדים בחברות ממשלתיות שהופרטו או עברו רפורמות גדולות קיבלו מיליוני שקלים לכל עובד בפרישה מוקדמת. שכל אחד יעשה לבד את החשבון. דואר ישראל שווה, על פי הערכות שווי שנעשו לה כשהוחלט על ההפרטה, כ-1.2 מיליארד שקל. די ברור שאם החברה תימכר במלואה המדינה תידרש עוד להשתתף בעלויות הפרישה.

מנגד, וכאן צודקים התומכים בחלופת המכירה המלאה - אם השליטה נותרת בידי הממשלה דה פקטו, כמו למשל לפי החלופות האחרות, מה הועלנו לחברה אם לא שינינו את הדי.אן.אי של הדואר? כל עוד הדואר לא יעבור להתנהל כחברה מסחרית מהבסיס, וינותק צינור החמצן מהמדינה, המשמעות תהיה תסריט דומה למה שראינו עד כה - הזרמות של מאות מיליוני שקלים כל כמה שנים להסדרת פעילות החברה.

במלים אחרות, אומרים אלו הרוצים לשנות את המתווה הנוכחי: שווה להשקיע את הכסף פעם אחת בפיצויי פרישה ולגמור עם הדואר אחת ולתמיד דרך בעלים פרטיים שינהלו אותו. לדעתם ברור שלהמשיך במצב הנוכחי לא יביא תוצאות, וגם לא יתר החלופות להפרטה.

הנפקה ושינוי התרבות הארגונית 

אלו שתומכים בהנפקת 40% מהחברה בבורסה עושים זאת, למרבה הצער, כנראה מתוך תסכול וכפשרה. המשמעות היא לא לבלוע ולא להקיא - השליטה בחברה נשארת בכל מקרה בידי הממשלה ומה שמשתנה זה רק התרבות הארגונית שתיאלץ לעבור התאמה לחברה ציבורית הנסחרת בבורסה. במציאות היומיומית שבה נתקלת הנהלת הדואר זה לא מבוטל. החברה חייבת לקיים דירקטוריון עם נציגי ציבור, דירקטורים חיצוניים, פיקוח של רשות ניירות ערך ועוד. כל אלה מחייבים משטר תאגידי מתקדם שישפיע בתורו על איכות הניהול.

עם זאת, 40% זה אומנם לא שליטה אבל סביר להניח שמי שייכנס גם יפעל להשיג שליטה. לכן זו גם דרך להוציא את החברה מהבוץ ולהפוך אותה לפרטית.

האופציה של הפרטת החברה דרך מכירת 20% למשקיע פרטי נתמכת ככל הנראה על ידי רשות החברות, שרוצה להשלים את התהליך שכבר החל ולסיים אותו עם אחד המשקיעים שכבר נמצאים בו. מבחינת רשות החברות, האינטרס שלה הוא להשלים כרגע את מה שאפשרי במקום לשנות מתווה ולעבור שוב את כל התהליך מחדש. במציאות הפוליטית בישראל שווה אולי לקחת את מה שנותנים לך ולברוח, ובתרגום לשפת רשות החברות, בוא נשלים את התהליך הנוכחי, כי מחר גם יכול לבוא שר חדש או ממשלה חדשה ששוב ירצו לשנות את המשחק.

עוד כתבות

אורן שובל ודניאל רמות, מייסדי ויה / צילום: יח''צ

הדוחות הראשונים של ויה: ההכנסות זינקו, ההפסד גדל

חברת ויה, שפיתחה טכנולוגיה לתחום התחבורה הציבורית החכמה, הונפקה בבורסת ניו יורק לפני כחודשיים ורושמת מאז תשואה חיובית של 9.8%, כשהיא נסחרת כיום לפי שווי של כ-4 מיליארד דולר ● ההפסד הנקי החשבונאי שלה גדל ב-73% ל-36.9 מיליון דולר, אך ההפסד הנקי המתואם התכווץ ב-33% ל-9.7 מיליון דולר

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

אמזון מתכננת צעד שיכפיל את השטח שלה בישראל

ענקית הטכנולוגיה חתמה על הסכם הצהרת כוונות עם חברת הנדל"ן רוטשטיין ● אם תממש את האופציה, היא עשויה להכפיל את פעילות הענן וה–AI בישראל עד סוף העשור, בהשקעה של עד 800 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות הבנקים קפצו, מניות הטכנולוגיה נפלו

הדאו ג'ונס קפץ בכ-0.7% לשיא חדש, הנאסד"ק נפל בהובלת ענקיות הטכנולוגיה ● AMD זינקה בניגוד למגמה, בעקבות תחזיות אופטימיות במיוחד שפרסמה ● בוול סטריט מצפים לסיום השבתת הממשל האמריקאי כבר במהלך הלילה ● מחירי הנפט נפלו על רקע חששות מעודף היצע, מחירי הזהב והכסף קפצו ● הביטקוין צנח ונסחר סביב 101 אלף דולר ● מייקל בארי מזהיר: ענקיות הטכנולוגיה מנפחות רווחים

איך בני 80 שומרים על מוח צעיר / צילום: Shutterstock

הם חדים בגיל 80 כמו שהיו בגיל 50, והסוד שלהם הוא לא התעמלות

פרופ' מרסל משולם מאוניברסיטת נורת'ווסטרן חקר במשך שנים אלצהיימר ואז החליט לשנות כיוון ולחקור דווקא את הסוד של הסופר־אייג'רים ● פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן חיפש את "צוק ההזדקנות" של נשים והופתע בעצמו מהממצאים ● ופרופ' ודים גלדישב, מבית החולים של הרווארד, גילה מה קורה כשמחברים בין איברים של עכבר צעיר ועכבר זקן ● שלושה חוקרי הזדקנות מספרים לגלובס על הממצאים המטלטלים והמשמעות שלהם לעתיד, וגם עונים על השאלה איך אפשר להאט הזדקנות כבר היום

טלטלה בשווקים / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; טסלה נפלה ב-6.5%, אנבידיה ב-3.5%

נאסד"ק ירד ב-2.3% ● נמשכת מגמת הרוטציה לסקטורים סולידיים ● הביטקוין בשפל, מייקל סיילור: "הביטקוין יהפוך לנכס גדול מזהב עד שנת 2035" ● בשווקים מתמחרים הסתברות של כ־50% בלבד להפחתת ריבית בהחלטה הבאה ● ישראליות: נייס וסלברייט עקפו את הציפיות ברבעון, נקסן איכזבה ● דוחות: סיסקו עקפה את התחזיות, דיסני הציגה חולשה ברשתות הטלוויזיה ובחטיבת הסרטים

סשימי טונה אדומה עם קרם פרש ותאנים / צילום: נמרוד סונדרס

באזור המוסכים התל אביבי מסתתרת הברקה שפויה וכיפית

אנשי "סניור" מארחים בגובה העיניים, ודווקא בגלל שאין להם יומרה להביא בשורה קולינרית, החוויה בה לא שגרתית, וכל מנה טובה ומדויקת

מפעל אבן קיסר באזור התעשייה בר-לב / צילום: יח''צ

לאחר נפילת המניה: אבן קיסר סוגרת מפעל בצפון ומפטרת 200 עובדים

נמשך המשבר ביצרנית המשטחים לבית, הנסחרת בשווי של 36 מיליון דולר – כעשור לאחר ששווייה עמד על 2.5 מיליארד דולר ● לפני כשנתיים וחצי החברה סגרה את המפעל הוותיק שלה בקיבוץ שדות ים

עדי חבשוש בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

אין אותי? דווקא יש: הפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר השבוע נוצרה כבר לפני חמישה חודשים ושייכת לביטוח 9, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במקום השני הן בזכירות והן באהדה נמצאת וולט, שמקדמת שירות חדש בעזרת הכינים של משפחת זילברשץ–בנאי

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

אחרי שהימר נגד פלנטיר ואנבידיה: הצעד המפתיע של מייקל ברי

המשקיע שחזה את המשבר הפיננסי של 2008, הסיר את רישומה של קרן ההון סיכון שלו ברשות ני"ע האמריקאית ● ברי נקלע לעימות חזיתי מול מנכ"ל פלנטיר בשבוע שעבר, לאחר שדווח כי ביצע הימור בהיקף של 912 מיליון דולר נגד החברה ● כעת הוא טוען כי היקף ההימור היה בעצם 9.2 מיליון דולר, וכי הוא בדרך "הלאה לדברים יותר טובים"

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

כפי שנחשף בגלובס: המדינה תקצה קרקע לקמפוס החדש של אנבידיה בקריית טבעון

שר הבינוי והשיכון חיים כץ מאשר את חשיפת גלובס מאמש, לפיה המדינה תפעל להקצות לענקית השבבים אנבידיה קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון ● לדבריו, הקמפוס יוקם על שטח של 160 אלף מ"ר ויאכלס מעל 8,000 עובדים ● מאנבידיה נמסר: "החברה ממשיכה לבחון את כל החלופות"

הדמיית הפרויקט בראשון לציון / הדמיה: A-studio

בראשון לציון מקדמים: מגדל בן 50 קומות במרכז העיר

שתי תוכניות ענק בראשל"צ מתוכננות ע"י הוועדה המחוזית מרכז ● רובי קפיטל תממן את פרויקט הפינוי-בינוי הראשון בשטחים ● עיריית ת"א מחמירה את דרישות הבטיחות באתרי עבודה ובנייה ● וגם: חברת מיינדספייס, המציעה חללי עבודה להשכרה, פותחת מתחם עבודה חדש בפ"ת ● חדשות השבוע בנדל"ן

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה הישראלית שמזנקת בחדות בוול סטריט בעקבות הדוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● פריון נטוורק מזנקת בוול סטריט, בעקבות תוצאות חיוביות שפרסמה בתמיכת הצמיחה בהכנסות ממנועי הצמיחה המרכזיים של החברה ● גם מניית מטריקס זינקה, כאשר הרכישות סידרו למטריקס רבעון מצוין

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הדיון המכריע סימן: הקמפוס החדש של אנבידיה יוקם בקריית טבעון

לגלובס נודע כי הנהלת רשות מקרקעי ישראל אישרה להקצות קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון עבור ענקית השבבים ● בדיון שהתקיים השבוע ברמ"י, בנוכחות בכירי החברה בישראל, נציגי ממשלה ומינהל התכנון, סוכמו מרבית הפרטים ● אנבידיה: בוחנים את כלל החלופות

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הפספוס של חיפה והאתגר הגדול: 6 הערות על המיזם הענק של אנבידיה בקריית טבעון

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, אנבידיה תקים ככל הנראה את מיזם הענק שלה בצפון בקריית טבעון ● מה הסיבה שדווקא היא נבחרה, מה עומד מאחורי הפספוס הגדול של חיפה, ואיך ייראו לוחות הזמנים?

מטוס F-15 איגל אמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove/News Images/Sipa USA

השכנה של ישראל לוחצת על ארה"ב: תמכרו לנו מטוסי קרב חדשים

חברת וונדר רובוטיקס תשיק רחפן תקיפה חדש שיבצע את טיסותיו הראשונות כבר בימים הקרובים ● אזרבייג'ן מציגה מערכת הגנה אווירית חדשה שרכשה מסין ● מצרים מנהלת מו"מ עם ארה"ב לרכישת עשרות מטוסי קרב ● וגם: הסינים מעתיקים מל"ט מתאבד מאיראן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ארנון בר-דוד ועזרא גבאי ישוחררו מחר למעצר בית

בהתאם להסכמות עם המשטרה, ביהמ"ש קבע כי יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ישוחרר מחר למעצר בית של 30 יום, בערבות של 100 אלף שקל, וייאסר עליו לעסוק בכל הנוגע להסתדרות במשך 21 יום וליצור קשר עם כל המעורבים בפרשה ● גם עזרא גבאי, סוכן הביטוח החשוד בפרשה, ישוחרר מחר למעצר בית של 30 יום בערבות באותו סכום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בנעילה בתל אביב; הבורסה זינקה ב-3% השבוע לשיאים חדשים

מדד ת"א 35 ננעל ללא שינוי ● הבורסה עלתה אתמול לשיאים חדשים, השקל התחזק וחצה רף חדש מול הדולר ● נייס עקפה את תחזיות האנליסטים בדוחות הרבעון השלישי, העלתה מעט את התחזית השנתית ● לאומי פרטנרס רוכשת 10% מחברת הנדל"ן נתנאל גרופ ● מה צפוי במדד המחירים לצרכן שיפורסם בישראל מחר

ראש הממשלה בנימין נתניהו ודוד זיני / צילום: מעיין טואף / לע״מ

היועמ"שית: לדחות את העתירות נגד מינוי דוד זיני לראש השב"כ

בעמדה שהוגשה מטעם בהרב-מיארה לבג"ץ נכתב כי הליך המינוי של דוד זיני לראש השב"כ "התנהל באופן סדור ובהתאם למתווה ההסכמה שגובש בהמלצת ביהמ"ש", וכי אין מקום להתערב בהחלטת ועדת גרוניס לאשר את המינוי ● מוקדם יותר תקף זיני את העתירות נגדו וטען כי יש בהן "ניסיון למשטור דעות"

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

שער הדולר מגלה תמונה חלקית: השקל חזק יותר ממה שנראה

המטבע המקומי שבר את שיא כל הזמנים מול סל המטבעות, ומתקרב בצעדי ענק לנקודה שבה לא היה כבר 4 שנים אל מול הדולר ● בין הסיבות: העליות בוול סטריט שגורמות למוסדיים למכור דולרים והירידה בסיכונים הגאו־פוליטיים ● האם בנק ישראל עשוי להתערב?