גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להתראות מרקל, שלום קנאביס: הממשלה החדשה בגרמניה מתכננת מהפכה

הקואליציה החדשה תחת הקאנצלר שולץ מתכננת שינויים דרמטיים בכלכלה הגדולה באירופה אחרי כמה עשורים של קיפאון יחסי ושמירה על מסגרת תקציב ● השינויים שמבשר ההסכם הקואליציוני אמורים להדהד ביבשת עוד שנים רבות, ולהיות שווים הרבה מאוד כסף למי שיידעו לנצל אותם - תאגידים, חברות פרטיות ויזמים חדשים

הקבינט המתוכנן (משמאל): שרת החוץ אנלנה ברבוק (ירוקים), שר הכלכלה והאקלים רוברט האבק (ירוקים), הקאנצלר אולף שולץ (סוציאל־דמוקרטים), שר האוצר כריסטיאן לינדנר (ליברלים) ושר התחבורה פולקר ויסינג (ליברלים) / צילום: Associated Press, Markus Schreiber
הקבינט המתוכנן (משמאל): שרת החוץ אנלנה ברבוק (ירוקים), שר הכלכלה והאקלים רוברט האבק (ירוקים), הקאנצלר אולף שולץ (סוציאל־דמוקרטים), שר האוצר כריסטיאן לינדנר (ליברלים) ושר התחבורה פולקר ויסינג (ליברלים) / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

אחרי עשורים של קיפאון יחסי ושמירה על מסגרת תקציבית צנועה, גרמניה עומדת בפני מהפכה. זה, לפחות, החזון של הממשלה הבאה שצפויה להיות מושבעת במדינה בסוף השבוע הבא, שבראשה יעמוד הקאנצלר הסוציאל-דמוקרט אולף שולץ. מאז שנודעו תוצאות הבחירות, שהעניקו למפלגתו ניצחון דחוק על המפלגה השמרנית, עמלו כל הצדדים על הרכבת קואליציה מסובכת של שלוש מפלגות (סוציאל-דמוקרטים, הירוקים והליברלים), לראשונה מזה יותר 50 שנה בגרמניה

קרוב ל-300 נציגים, מאה מכל מפלגה נשאו ונתנו במשך שבועות על כל סעיף בחיים הגרמניים, ממגדר ועד אנרגיה, מאנטישמיות ועד מהירות נסיעה בכבישים. כשהיו נושאים שנויים במחלוקת, נפגשו מנהיגי הצדדים במלון בפאתי ברלין.

בימים האחרונים של המשא ומתן חולקו המשרדים כאשר משרד האוצר החשוב הלך לליברלים ומשרד החוץ ומשרד חדש לענייני כלכלה ואקלים הועברו לירוקים.
עשן לבן יצא ממרכז הכנסים בו נפגשו עורכי הדין, וראשי המפלגות הציגו לציבור את התוצאה: 177 עמודים מפורטים שבהם נכללות כל הבטחות הממשלה לכהונה הקרובה. שם הקובץ, שאמור להצביע על היציבות של הקואליציה החדשה: "הסכם קואליציוני 2021-2025". כהונה מלאה.

התאגידים קוראים בדריכות את ההסכם

ההסכם נקרא בימים אלה בקפדנות במטות של חברות ותאגידים ברחבי אירופה. הכלכלה הגדולה ביבשת עומדת בפני סדרת שינויים מונומנטליים, בעיקר בתחומי האנרגיה והתעשייה, והם בודקים כיצד ניתן להרוויח מכך. יצרניות הרכב הגדולות, הלב הפועם של התעשייה הגרמנית, כבר מחוברות היטב לממשל החדש. היו פגישות מקדימות עם מנהיג הירוקים רוברט האבק, הן יכולות לסמוך על נציג המגזר העסקי, מנהיג הליברלים כריסטיאן לינדנר.

גם כל מי שקשור לתעשייה הירוקה שמח על ההסכם: כלכלת מימן שאמורה לצמוח, השקעות בחשמל סולארי ובבידוד אנרגטי. אבל לצדם יש גל של נהנים חדשים כמו יצרני קנאביס, הרכבת הגרמנית, חברות ה-IT והתשתיות הדיגיטליות האירופיות. השינויים שמבשר ההסכם הקואליציוני אמורים להדהד ביבשת עוד שנים רבות, ולהיות שווים הרבה מאוד כסף.

זאת, כמובן, אם ההסכם ייצא לפועל. מגפת הקורונה כבר הוכיחה כי אירועים בלתי צפויים עשויים לטרפד תוכניות מוגדרות היטב. "אנחנו יוצרים הסכמה מפורטת, ואז מגיע משהו כמו הקורונה והופך לדבר החשוב ביותר", אמר בעבר לינדנר. הוא רצה ליזום הסכם גמיש יותר, בסגנון "נחצה את הגשר כשנגיע אליו", אבל בסופו של דבר הסכים לעשות את הדברים בדרך המקובלת, בהסכם שאמור ליצור צמיחה ארוכת-טווח בגרמניה, להפוך אותה לידידותית יותר לסביבה, ולעשות את כל זאת מבלי לשבור את מסגרת התקציב או להעלות מסים.

על הפרק: "שינוי האנרגיה הגדול"

זהו אחד הנושאים המשמעותיים על סדר יומה של הממשלה. בגרמנית הוא נקרא "אנרגי-ונדה", שינוי עומק של תחום האנרגיה. לינגוויסטים שניתחו את המסמך מצאו כי המונח אקלים על הטיותיו השונות הוא קונספט המופיע כמעט בכל פסקה, כמה פעמים בכל עמוד. אלה אינן רק הצהרות שאפשר לפרשן כבלתי מחייבות - כמו כוונה לסגור את כל תחנות הכוח הפחמיות עד 2030 ולהגיע ל-80% אספקת חשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנה זו - אלא גם שורת צעדים קונקרטיים.

בעלי בתים ודירות יצטרכו לעמוד בסטנדרטים חדשים של שמירה על הסביבה במסגרת השיפוצים הדרושים (לכל דירה ובניין בגרמניה יש דירוג אנרגטי, כמו למכשירי חשמל). כל גג חדש בבניין מסחרי, אבל גם בבניינים פרטיים חדשים, יצטרך לכלול מערכת סולארית. אזורים שלמים שעדיין כורים בהם פחם יעמדו בפני שוקת שבורה, והממשלה החדשה מתחייבת לסייע להם מבחינה כספית. במקום הפקת הפחם, 2% מהשטח היבשתי של גרמניה (השקולים לשליש מגודל מדינת ישראל) יוקצו לחוות של טורבינות רוח.

הממשלה החדשה גם הצהירה כי היא "תשקיע הרבה יותר בתשתיות רכבות מאשר בתשתיות כלי רכב", וכלי התקשורת כבר מעריכים כי מחיר הדיזל יעלה. הממשלה הציבה לה למטרה להגיע ל-15 מיליון כלי רכב חשמליים בגרמניה עד 2030, ותבצע עבודה מקיפה על מנת לפרוש תחנות טעינה בכל גרמניה.

דיגיטליזציה - "קריאה לכרישי ה-IT"

אחד התחומים שבהם גרמניה נשרכת מאחור, מעין סימן לשנות מרקל בשלטון, שהתאפיינו באי השקעה בתשתיות, הוא הטכנולוגיה המקוונת. האינטרנט בערים רבות גרמניה זוחל בגלל שימוש בתשתיות טלפוניה מיושנות, הביורוקרטיה הממשלתית היא אדירה, ודורשת הכול בדואר ובנייר. שירותים רבים אינם מקוונים ויש רתיעה באוכלוסייה משימוש בטכנולוגיה.

את כל אלה הממשלה החדשה רוצה לשנות. מדובר על הקמת תשתיות סיבים חדשות, על ייעול עבודת הממשלה ועל אינטרנט מהיר לכולם. אפילו על הקמת רשם-גיגהבייט שיוודא חלוקת רוחב פס ברחבי גרמניה. "זה נראה קצת כמו הצעת התנפלות לכרישי ה-IT", כתב עיתון גרמני שניתח את המסמך. הפיכת השירותים למקוונים גם בוודאי תייתר עבודות רבות במגזר הציבורי הגרמני, כך שיש לראות כיצד השאיפה לדיגיטליזציה של הליברלים, שעומדת בקנה אחד עם דרישות הירוקים, תתיישב עם המחויבות הסוציאל-דמוקרטית לעובדים.

רפורמת קנאביס: גרמניה בדרך ל"קופי-שופס"

בימים רגילים, עצם ההסכמה על סעיף זה הייתה יכולה לפתוח מהדורות בגרמניה. אחרי שנים של מאבק בסמים, ומדיניות קפדנית יחסית למדינות מסוימות בארה"ב או להולנד השכנה מעבר לגבול, הקואליציה החדשה הסכימה על הפיכת השימוש במריחואנה לחוקי, ומכירה בפיקוח שלו לבוגרים בחנויות ייעודיות. הצעד משתלב עם הליברליות של הליברלים, עם קהל הבוחרים הצעיר של "הירוקים", וגם עם הרצון של שולץ להגדיל את הכנסות המדינה. תעשיית הקנאביס אמורה להכניס מאות מיליוני אירו בשנה לתקציב.

דיור: 400 אלף דירות חדשות בשנה

הסוציאל-דמוקרטים לא הצליחו להכניס סעיפים רבים מהמצע שלהם להסכם הקואליציוני. הבטחות כמו העלאת שכר המינימום ל-12 אירו נכנסו, וגם התחייבות שלא להעלות את גיל הפרישה, אולם הבטחות אחרות בנוגע למיסוי עשירים נדחקו החוצה. אבל שולץ הבהיר במהלך הקמפיין כי הוא רואה בנושא הדיור "עניין ליבה" של המפלגה, ונשבע להגן על הדיירים. בהתאם לכך, כדי לנסות ולהילחם במחירי הנדל"ן המזנקים, יוקם משרד ממשלתי חדש לענייני בנייה, שאמור לספק כ-400 אלף דירות בשנה בארבע השנים הקרובות בגרמניה. בתחום ההגנה על הדיירים, יימשכו עד 2029 לפחות תקנות "בלמי המחירים", שהממשלה קבעה באזורי ביקוש כמו ברלין, ואפילו ההעלאה שהייתה מותרת לבעלי דירות (בין 15% ל-20% העלאה בשכר דירה על פני שלוש שנים), תורד ל-11% בלבד. בעלי הדירות יצטרכו לממן חלק גדול מהוצאות הבידוד האנרגטי שיידרשו בבתים.

מהפכה חוקתית: גיל ההצבעה יירד ל-16

אחת התופעות המעניינות של הבחירות האחרונות בגרמניה הייתה התפלגות הקול הצעיר בעיקר בין "הירוקים" ל"ליברלים" והנטישה שלהם של "מפלגות העם" - הסוציאל-דמוקרטים והשמרנים. אולי בגלל אינטרס זה, וגם תנועת "ימי שישי למען העתיד" שרתמה בני נוער לטובת המאבק בשינויי האקלים, החליטה הקואליציה לקדם בחוק את הורדת גיל ההצבעה מ-18 ל-16. שינוי כזה ידרוש רוב גדול של הפרלמנט ושינוי של החוקה הגרמנית, כך שהוא עדיין אינו ודאי. בנוסף, הקואליציה החליטה להעניק בנדיבות רבה יותר קצבאות ילדים, וכן לדאוג למענקים לחינוך מקצועי, במטרה לאפשר לכל תושב גרמני רכישת מקצוע.

התעשייה האווירית: המל"טים יחומשו

צוללות אינן מוזכרות בהסכם הקואליציוני, אולם מל"טים כן. מבחינה זו, ההסכם הוא חדשות טובות לתעשייה האווירית הישראלית ולמדינת ישראל, שחתמו על עסקה בשווי כמיליארד אירו עם גרמניה להחכרת שבעה מל"טים מסוג Heron-TP לעשור. אחרי שהעסקה לחימושם טורפדה ברגע האחרון בפרלמנט הגרמני על ידי המפלגה הסוציאל-דמוקרטים לפני כשנתיים, הקואליציה החדשה דווקא הודיעה כי תפעל לכלול אותם בכוחות הצבא הגרמני, "תוך שמירה על כללי האתיקה ועמידה בסטנדרטים חוקיים בינלאומיים". המל"טים אינם מוזכרים בשמם, וגם אין תאריך יעד לביצוע המהלך, אולם הצבא הגרמני לוחץ כבר זמן רב על מקבלי ההחלטות לאפשר את חימוש המל"טים כדי להגן על הכוחות.

ההסכמה הזו משקפת את הנכונות של "הירוקים" להתגמש בנושאים הקשורים בנשק, אולם מדיניות יצוא הנשק של גרמניה עשויה לעמוד בפני שינוי. עם שרת חוץ כמו אנלנה ברבוק, שאמרה בעבר שאין לשלוח צוללות לאזורי עימות כמו ישראל, קשה לדמיין עסקאות עם סעודיה ומרוקו, עם ישראל ואיחוד האמירויות. אבל אם יש משהו שתעשיית הנשק הגרמנית הוכיחה הרי שמדובר ביכולת לעבוד עם כל ממשלה גרמנית. ובנושא הצוללות לישראל, שולץ ושותפיו תמיד יכולים להיתלות בכך שההסכמה למכור שלוש צוללות נוספות לישראל נחתמה על ידי מרקל. בנוסף, ההסכם כולל את הבטחת ביטחונה של ישראל כ"אחת מסיבות הקיום" של הרפובליקה הפדרלית הגרמנית.

הסוציאל-דמוקרטים שלטו בגרמניה רק במיעוט השנים מאז 1949. המפלגה השמרנית היריבה, זו שמרקל עוזבת כשהיא מובסת אחרי ההפסד בבחירות, נחשבת ל"מפלגת השלטון" שניפקה קאנצלרים אחד אחרי השני. אבל קאנצלרים סוציאל-דמוקרטים הוכיחו בעבר נכונות לבצע מהפכות שעמיתיהם השמרנים נרתעו מהן, או לא יכלו לבצע. האחרון שבהם, גרהארד שרדר, כמעט ופירק את המפלגה בגלל הרפורמות האדירות שביצע בתחום העבודה ודמי האבטלה.

מרקל, לפי הקונצנזוס כעת, הצליחה לקצור היטב את פירות השגשוג הכלכלי שהגיע אך ורק בגלל הרפורמות שיזם שרדר. כעת ישנה הסכמה כי גרמניה זקוקה לרפורמות נוספת, ושולץ מבטיח כי הוא יבצע אותן בהצלחה. ה"זידויטשה צייטונג" תימצת את ההסכם הקואליציוני ותירגם אותה לגרמנית "פשוטה": "יש לנו את הרוב בפרלמנט. נשתמש בו כדי להעביר את גרמניה תהליך של מודרניזציה. אל תפחדו. תהיו בטוחים: הכל משתנה, שום דבר לא יהיה כמו שהיה. אבל זה יהיה לטובה".

החיים החדשים של מרקל: 15 אלף אירו בחודש, לשכה לכל החיים, עוזרים ונהגים צמודים

אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, בסוף השבוע הבא תפרוש אנגלה מרקל מתפקיד קאנצלרית גרמניה אחרי 16 שנים וכשבועיים בתפקיד. היא הודיעה כי אינה מתכוונת לקחת עליה תפקיד פוליטי כלשהו, פסלה רמזים כאילו תכוון לתפקיד הלא-קיים-עדיין של נשיאת האיחוד האירופי, ואמרה כי "תחשוב היטב מה באמת מעניין אותה".

אנגלה מרקל. בדרך החוצה / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

קשה לדמיין כי מרקל תיקח על עצמה עבודה בשכר עתק כמו זו של קודמה בתפקיד, גרהארד שרדר, שהפך לאיש סודו ומקורבו של פוטין והאיש שהבטיח את קיומו של צינור הגז "נורד-סטרים 2". היא צפויה "לקדם את האינטרסים של גרמניה".

בגיל 67, יהיו לה תנאים טובים לעשות זאת: הפנסיה שלה אמורה לעמוד על כ-15 אלף אירו בחודש. בתור קאנצלרית לשעבר, מרקל גם תהיה זכאית ללשכה לכל ימי חייה, אם תרצה בכך. לפי הדיווחים, מרקל תקבל משרד בברלין עם לא פחות מתשעה עובדים, כולל מאבטחים ושני נהגים צמודים, אך גם עוזרים מקצועיים ומזכירים.

בשבועות האחרונים, לפני פרישתה, הפכה מרקל לנינוחה יותר לתקשורת. היא אפילו סיפרה בנאום אישי יוצא דופן על חוויותיה כמזרח-גרמנית במערכת פוליטית, שנשלטה על ידי מערב גרמניה, ועל ההתנשאות שחשה מצד התקשורת וגורמים פוליטיים. בטקס הפרישה הרשמי שלה מהצבא הגרמני, שיתקיים ביום חמישי, היא אף ביקשה כי התזמורת הצבאית תבצע את הלהיט המזרח-גרמני "שכחת את סרט הצילום הצבעוני" של נינה האגן, להיט שמזכיר לרבים עדיין את החיים במזרח גרמניה לשעבר.

בנוסף לדירת שרד בברלין, למרקל ולבעלה פרופ' יואכים זאואר, פרופ' לכימיה, יש בית קיץ בעיירה באוקרמארק, לא רחוק מהעיירה טמפלין שבה גדלה. בתור מתנת פרידה העניק לה הקנצלר הנכנס, אולף שולץ, עץ שפירותיו שחורים, כצבע המפלגה שאותה ייצגה במשך שני עשורים, אותו תוכל לשתול בגינה. "אני בטח אנסה לקרוא קצת בספר, העיניים ייעצמו, אני אקח תנומה קטנה", אמרה מרקל בחיוך כשנשאלה מה תעשה אחרי הפרישה, "ואז נראה איפה אמצא את עצמי".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם