גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישיבה שגרמה לשרים להתגעגע ללפיד, והמוקש שמחכה מעבר לפינה

בנט הוביל גם את הטיפול בגל הנוכחי כמעט לבד - אלא שהפעם, קבלת ההחלטות ללא התייעצות השאירה את ראש הממשלה חשוף לביקורת כמעט מכל החזיתות ● וגם, החזית הנפיצה בתקווה חדשה שחשפה ההצבעה על איכוני השב"כ

ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ
ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ

בישיבה הדרמטית שהתקיימה ביום שישי בשבוע שעבר, סקרו מומחי מערכת הבריאות בפני ראש הממשלה נפתלי בנט את "סגולותיו" של וריאנט הקורונה החדש - האומיקרון - עוד בטרם ניתן לו אפילו שם. הנתונים שהוצגו בישיבה שהתקיימה בזום היו מבהילים, והחשש מהלא נודע הוביל את בנט להצהיר על שתי החלטות: איסור כניסת זרים, ולהמליץ לישראלים שלא לטוס לחו"ל.

ההחלטות התקבלו בשתיקה מפתיעה. בנט תהה איפה שר התיירות, וראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס העירה בציניות: "כנראה נשמטה לו הלסת ממה שאמרת". אלא שהשרים, אלה שיידרשו בהמשך לגבות את ההחלטות הדרמטיות, בכלל לא היו על הקו כל אותה העת. זה היה הרקע להתנהלות בשני קולות של הממשלה במהלך השבוע האחרון בנוגע לבהילות שבה נדרש לפעול כדי לעכב את תפוצת האומיקרון בישראל. מצד אחד ראש הממשלה שמכנס מסיבת עיתונאים בהולה ערב שבת ואחריה ישיבת קבינט קורונה והסמכת השב"כ לבצע איכונים. מן הצד השני, שרים בכירים בממשלה שממריאים לחו"ל או מצביעים נגד ההחלטות שהוביל.

אגב, שרי קבינט הקורונה הועלו באותו יום שישי בסופו של דבר לשיחה, אבל לא למטרת דיון, אלא למטרות עדכון. בנט, שקיבל בממשלה שהקים עבורו לפיד את תפקיד שר הקורונה, החזיק במושכות כפי שסוכם מראש. היתר נדרשו ליישר קו. השר אלי אבידר, לא חובב קונצנזוס גדול, הצליח לערער את בנט במהלך ישיבת הממשלה כשהאשים את ראש השב"כ ש"התאהב בכלי" (האיכונים).

בנט תקף אותו ואמר: "אל תדבר לגופו של ראש השב"כ, אל תכפיש אותו". אבידר התריס: "אני אגיד מה שאני רוצה", ואילו בנט שב וענה לו: "אתה לא תכפיש את ראש השב"כ שעושה עבודה מצוינת". אך חילופי הדברים לא הסתיימו כאן. ראש הממשלה, שניסה להשתיק אותו פעמיים, נאלץ לבסוף להאזין לו מסיים את דבריו בחמיצות ניכרת.

המערכת הפוליטית סערה במשך יומיים: אבידר, כך לפי השמועות, אמור היה כבר לעזוב את הממשלה, לחזור לכנסת ולערער את יציבותה מבחוץ ובינתיים להקים מפלגה חדשה. רק שהוא לא הולך לשום מקום. אבידר מתכוון להישאר בממשלת בנט, לא מאהבת מרדכי, כי אם מהרצון להשאיר את האלטרנטיבה מחוץ לבלפור. ליברמן, שאיבד מכוחו בממשלה נוכח הפרישה הפורמלית של אבידר מישראל ביתנו, לא אמר מילה. חבר הכנסת לשעבר, שהוא הכניס לרשימה, כבר לא פוקד את ישיבות הסיעה אבל אין פוצה פה - שלמות הקואליציה והממשלה מעל לכל.

"הגננת" הממשלתית

בקואליציה היו מי שטענו כי הנוכחות של לפיד, המכונה "הגננת" באירועי השבוע הייתה מצמצמת לחלוטין את חומר הבעירה התוך ממשלתי. רק ברביעי בלילה הוא נחת בארץ ונכנס לשלושה ימי בידוד, ורק לאחריהם יוכל לחזור לתפקיד "הגננת" ולהרגיע את השטח. לא ברור מה לפיד מציע לאבידר, שכן סוגיית המינוי של אחד מהשרים לסוכנות היהודית תמורת פינוי כיסא סביב שולחן הממשלה הפכה ליעד רחוק, אם כי לא בלתי ניתן להשגה.

שר החוץ יאיר לפיד / צילום: רונן טופלברג

ההתנגדות בקואליציה לשימוש בשב"כ כדי לבצע מעקב אחר מי שבאו במגע עם האומיקרון חשפה חזית נפיצה אחרת במפלגת תקווה חדשה. בעוד היו"ר גדעון סער הביע התנגדות עקבית לשימוש באיכוני השב"כ בישיבת קבינט הקורונה ובממשלה, ויחד אתו כמובן שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, שני שריו האחרים זאב אלקין ויועז הנדל דווקא תמכו. אחד מהשרים שהשתתפו בהצבעות האשים את סער ב"חוסר שליטה" במפלגתו. "כל אחד בתקווה חדשה עושה מה שבא לו", טען, בעוד שהדוגמה הנגדית הייתה מפלגת כחול לבן: גנץ כתב שהוא בעד האיכונים בקבוצה הממשלתית ומיד אחריו כל השרים במפלגתו.

מתיחות בתקווה חדשה?

בסקר של "דיירקט פולס" שסיכם את סקרי חודש נובמבר, מפלגת תקווה חדשה לא עוברת את אחוז החסימה. לכן, במערכת הפוליטית מעריכים שהנדל והאוזר, שעדיין מחזיקים במפלגה משלהם, מתחזקים את שיתוף הפעולה עם בנט כדי לארגן לעצמם קרש הצלה, ובאופן דומה ינהג גם אלקין אם יידרש לכך. האחרון אמנם נמנע בהתחלה מלהשתתף בהצבעה, כדי לא לצאת נגד סער באופן בולט, אך בסופו של דבר הצביע בעד האיכונים ונגד עמדת יו"ר מפלגתו נעדרת המנדטים והעתיד הפוליטי.

אגב, אחרי כל סערות השבוע וההתנגדות הצפויה של חברי הקואליציה לאישור חוק הסמכויות המיוחדות (איכונים) במליאה, החוק צפוי שלא לעלות על סדר יומה של הכנסת בשבוע הבא. מתנגדי האיכונים ממפלגתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ, דרך חלק מחברי יש עתיד ועד למפלגת העבודה הודיעו כבר בתחילת השבוע שבאצבעות שלהם החוק לא יעבור. העמדה הזו הובהרה חרף ניסיונות השכנוע של אנשי מערכת הבריאות בדיון שנערך בוועדת חוץ וביטחון.

ובכל זאת, התנגדות אידיאולוגית בצד, בקואליציה מעריכים כי החוק שאמור היה להגיע להצבעה צפוי לרדת מסדר היום גם (או בעיקר) הודות לתכנוני החופשה של רעיית ראש הממשלה שלא שעתה לבקשתו מיום שישי האחרון לבטל טיסות עד שתושג הוודאות בנוגע ליעילות החיסון נגד ההתפתחות האחרונה של הקורונה. בשלב הבא מקווים בקואליציה, יוביל בנט לביטול ההגבלות על התיירות הנכנסת ומידת הנזק הכלכלי שנגרם וטרם נאמד יצטמצם.

רע"ם שוב במוקד

מה יהיה במוקד המתיחות בשבוע הקרוב? חוק הגיוס מחד וחוק החשמל מאידך, ובשניהם החזית היא מול אנשי רע"מ. בעוד בחוק החשמל, השרה איילת שקד ו-ואליד טאהא מרע"מ הגיעו להסכמות כבר לפני שבועיים, יש חשש שעד לרגע האחרון המורכבות הפוליטית תוביל לפיצוץ נוסף ולהפלה או לדחייה של החוק. חוק הגיוס של גנץ, שנמצא גם הוא על סדר היום, מקשה על הקואליציה לגייס רוב - שכן המפלגות הערביות לא משתתפות באופן קבוע בחוקים מבית היוצר של משרד הביטחון.

בשבוע שעבר התחדשה מסורת "ישיבת ההסכמות" בכנסת בהשתתפות נציג האופוזיציה יואב קיש וראשי הקואליציה עידית סילמן ובועז טופורובסקי יחד עם השר המקשר אלקין. ראשי הקואליציה יכולים היו לבקש בישיבה שתתקיים ביום שני הקרוב, לפחות היעדרות חלקית של האופוזיציה כדי שהחוקים יעברו, אך לחוק החשמל יש התנגדות אידיאולוגית של הליכוד והציונות הדתית, ולחוק הגיוס התנגדות של הסיעות החרדיות.

נכון לכתיבת שורות אלו, בקואליציה לא יודעים להסביר כיצד יעברו את שתי המשוכות האלו בשבוע הקרוב, בדגש על חוק הגיוס. האם לראשונה תצביע מפלגה ערבית בעד חוק הגיוס? אפשרויות הדחייה של החוק אינן רבות שכן בג"ץ ממתין כבר למעלה משנתיים לסיום הליכי החקיקה כפי שהורה. עד כה, בחסות ארבע מערכות בחירות ההכרעה נדחקה ונדחתה, ה"דד ליין" האחרון עומד על ינואר 2022. כפי שעשו בתקציב, החוק מגיע מספיק זמן מראש, כדי להתגבר על תקלות אפשריות - ולקואליציה יש חודש לנסות ולעבור גם את המשוכה הזאת.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

דוחות מקורות: הרווחים קפצו ב-47% בתשעת החודשים הראשונים של 2025

הזינוק ברווחי חברת המים הממשלתית נרשם בעיקר בעקבות עלייה בשיעור התשואה על ההון שמוכר לה, בעקבות העלייה בתשואות על אגרות החוב הממשלתיות ● מתחילת השנה, השקיעה החברה כ-1.3 מיליארד שקל בהקמה וחידוש מפעלי מים

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

כוחות צה''ל בגבול לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

צה"ל חשף תיעודים דרמטיים ממצלמת הגוף של הלוחמים

משפחות פונו, בסוריה מדווחים על 13 הרוגים - ולכודים תחת ההריסות ● מנהיג איראן ח'אמנאי: "ארה"ב לא ראויה שהרפובליקה האיסלאמית תפנה אליה או תהיה איתה בקשר" ● דיווח: איראן העבירה בשנה האחרונה לחיזבאללה מאות מיליוני דולר באמצעות בתי עסק שונים בדובאי ● עדכונים שוטפים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מה שחק את הרווח של רמי לוי, ואלטשולר ממשיך לאבד לקוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● התחזקות השקל וירידה בתיק ני"ע פגעו ברווח של רמי לוי ● אלטשולר שחם איבד 150 אלף לקוחות מתחילת השנה

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

לב לבייב / צילום: תמר מצפי

המחוזי קבע: חברת היהלומים של לבייב תשלם עשרות מיליונים במס

שנים לאחר שחברת היהלומים ארגנה מחדש את פעילותה בחו"ל ומכרה את חלקה בחברות בארה"ב, קובע המחוזי כי העסקאות ההן יובילו כעת לחיוב מס בישראל

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: אעצור לצמיתות את ההגירה לארה"ב ממדינות עולם שלישי

בפוסט שפתח בברכה לחג ההודיה, טען הנשיא: "נטל הפליטים - הגורם המוביל לתפקוד חברתי לקוי באמריקה" • הוא כתב שיגרש כל אזרח זר "המהווה סיכון ביטחוני" ויבטל את כל ההטבות הפדרליות למהגרים • "מאות אלפי פליטים מסומליה משתלטים על מינסוטה", טען - ותקף את המושל וולז: "הוא מפגר ולא עושה דבר בגלל פחד וחוסר יכולת" • דבריו מגיעים לאחר הירי שביצע השבוע מהגר סמוך לבית הלבן

חלום הרכבת הטרנס-אירופית נתקל במציאות / צילום: Shutterstock

אירופה יצאה בתוכנית חלומית שתחבר את היבשת כולה. בפועל אין לה סיכוי

הנציבות האירופית חשפה תוכנית שאפתנית - לחבר את ערי הבירה של היבשת ברכבות מהירות עד 2040 ● אלא שהתשתיות המיושנות דורשות השקעה של כ-400 מיליארד אירו, תקציב שהמדינות עצמן לא יכולות לעמוד בו ● ונדמה שבמצב שבו הטיסות קצרות וזולות יהיה קשה לשכנע באלטרנטיבה

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר / צילום: Reuters, Nina Liashonok/Ukrinform

"חמאס לא יפורז, איראן לא למדה את הלקח": מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר בראיון בלעדי

מייק פומפאו, מזכיר המדינה האמריקאי וראש ה־CIA לשעבר, היה מעורב עמוקות בעיצוב הסכמי אברהם • בראיון מיוחד לגלובס הוא מדבר על הסיכויים לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית, מתייחס ליחסים עם טראמפ, וחושף: "האיראנים עדיין מנסים לחסל אותי"

פיצה / צילום: איל כהן

מהלול המשפחתי לפיצרייה מצליחה: מסעדה שהיא סיפור אהבה לאדמה

הפיצות הן הלב של העסק הנעים והטעים הזה במודיעין, ומלבדן יש פה ביסים פשוטים וטובים שמגיעים בעיקר מחומרי הגלם של האזור

אנה זק ואילנית בקמפיין דיסקונט / צילום: צילום מסך

יד ביד עם הארנק הירוק, הפרסומת של דיסקונט מתברגת במקום הראשון בזכירות

הפרסומת של ביטוח 9 מתברגת במקום הראשון באהדה זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● אחרי כוכבה, רמזי ואחרים, גם ניסים מ"קופה ראשית" מקבל קמפיין - עם חברת הביטוח מגדל

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחד האנליסטים המשפיעים בוול סטריט ממליץ על 10 מניות ומשוכנע: חברות ה־AI עוד יזנקו

בעוד דמויות בולטות כמו סם אלטמן וריי דליו מזהירות מבועה בענף ה-AI, האנליסט דן איבס מציג תמונה אחרת ואופטימית ● בראיון ל-Yahoo Finance העריך שההשקעות בתחום יזנקו למעל חצי טריליון דולר בתוך שנתיים, המליץ על 10 מניות טכנולוגיה מועדפות, וקבע: אין בועת AI

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בתל אביב; דוראל זינקה ב-17%, אל על ושופרסל נפלו

ת"א 35 הוסיף 0.5% ות"א 90 עלה ב-0.9%  ● אל על נפלה על רקע ההתקדמות להקמת בסיס ווייזאייר בישראל ● דוראל זינקה לאחר הדוחות, ושופרסל נפלה ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל

גילדת השוחטים בחו''ל חוגגת / צילום: Shutterstock

שכר של 300 אלף שקל בחודש וטיסות בביזנס לכל המשפחה: הגילדה שחוגגת בחו"ל - על חשבוננו

צריכת הבשר זינקה וישראל מסתמכת על יבוא ● אך הרבנות לא ממהרת להכשיר שוחטים שיטוסו לחו"ל וכך יוצא שקבוצה קטנה וסגורה נותנת מענה לעשרות יבואנים ● הם מצדם נאלצים לשלם כל שכר, שמגיע למאות אלפי שקלים בחודש, ולהיענות לעוד גחמות ● בינתיים העלויות מתגלגלות לצרכן

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

לשכת עוה"ד מזהירה מפני הקשחת תנאי ערבות חוק המכר בהתחדשות עירונית

לשכת עורכי הדין פנתה לבנק ישראל בטענה כי הערבויות שניתנות לדיירים בפרויקטי התחדשות עירונית הלכו והורחבו מעבר לחוק בשנים האחרונות, מכבידות על היזמים ומסכנות פרויקטים ● וגם: איך ההגנות הללו עלולות לפגוע גם בדיירים עצמם?

מכוניות ליצוא בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המאבק סביב הריכוזיות עולה מדרגה: יבואני רכב זומנו לשימוע במשרד התחבורה

משרד התחבורה שוקל שלא לחדש רישיונות ליבואנים גדולים בעקבות המלצות רשות התחרות; ממשלת סין עשויה להתערב ● אחרי שנתיים של חרם טורקי, הקורולה ההייברידית עושה קאמבק לישראל ביבוא חדש הפעם מיפן ● וגם: מרצדס מציגה דגם חשמלי חדש ו־BYD מוסיפה לשוק גרסת פלאג־אין מוזלת ● השבוע בענף הרכב