גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישיבה שגרמה לשרים להתגעגע ללפיד, והמוקש שמחכה מעבר לפינה

בנט הוביל גם את הטיפול בגל הנוכחי כמעט לבד - אלא שהפעם, קבלת ההחלטות ללא התייעצות השאירה את ראש הממשלה חשוף לביקורת כמעט מכל החזיתות ● וגם, החזית הנפיצה בתקווה חדשה שחשפה ההצבעה על איכוני השב"כ

ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ
ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ

בישיבה הדרמטית שהתקיימה ביום שישי בשבוע שעבר, סקרו מומחי מערכת הבריאות בפני ראש הממשלה נפתלי בנט את "סגולותיו" של וריאנט הקורונה החדש - האומיקרון - עוד בטרם ניתן לו אפילו שם. הנתונים שהוצגו בישיבה שהתקיימה בזום היו מבהילים, והחשש מהלא נודע הוביל את בנט להצהיר על שתי החלטות: איסור כניסת זרים, ולהמליץ לישראלים שלא לטוס לחו"ל.

ההחלטות התקבלו בשתיקה מפתיעה. בנט תהה איפה שר התיירות, וראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס העירה בציניות: "כנראה נשמטה לו הלסת ממה שאמרת". אלא שהשרים, אלה שיידרשו בהמשך לגבות את ההחלטות הדרמטיות, בכלל לא היו על הקו כל אותה העת. זה היה הרקע להתנהלות בשני קולות של הממשלה במהלך השבוע האחרון בנוגע לבהילות שבה נדרש לפעול כדי לעכב את תפוצת האומיקרון בישראל. מצד אחד ראש הממשלה שמכנס מסיבת עיתונאים בהולה ערב שבת ואחריה ישיבת קבינט קורונה והסמכת השב"כ לבצע איכונים. מן הצד השני, שרים בכירים בממשלה שממריאים לחו"ל או מצביעים נגד ההחלטות שהוביל.

אגב, שרי קבינט הקורונה הועלו באותו יום שישי בסופו של דבר לשיחה, אבל לא למטרת דיון, אלא למטרות עדכון. בנט, שקיבל בממשלה שהקים עבורו לפיד את תפקיד שר הקורונה, החזיק במושכות כפי שסוכם מראש. היתר נדרשו ליישר קו. השר אלי אבידר, לא חובב קונצנזוס גדול, הצליח לערער את בנט במהלך ישיבת הממשלה כשהאשים את ראש השב"כ ש"התאהב בכלי" (האיכונים).

בנט תקף אותו ואמר: "אל תדבר לגופו של ראש השב"כ, אל תכפיש אותו". אבידר התריס: "אני אגיד מה שאני רוצה", ואילו בנט שב וענה לו: "אתה לא תכפיש את ראש השב"כ שעושה עבודה מצוינת". אך חילופי הדברים לא הסתיימו כאן. ראש הממשלה, שניסה להשתיק אותו פעמיים, נאלץ לבסוף להאזין לו מסיים את דבריו בחמיצות ניכרת.

המערכת הפוליטית סערה במשך יומיים: אבידר, כך לפי השמועות, אמור היה כבר לעזוב את הממשלה, לחזור לכנסת ולערער את יציבותה מבחוץ ובינתיים להקים מפלגה חדשה. רק שהוא לא הולך לשום מקום. אבידר מתכוון להישאר בממשלת בנט, לא מאהבת מרדכי, כי אם מהרצון להשאיר את האלטרנטיבה מחוץ לבלפור. ליברמן, שאיבד מכוחו בממשלה נוכח הפרישה הפורמלית של אבידר מישראל ביתנו, לא אמר מילה. חבר הכנסת לשעבר, שהוא הכניס לרשימה, כבר לא פוקד את ישיבות הסיעה אבל אין פוצה פה - שלמות הקואליציה והממשלה מעל לכל.

"הגננת" הממשלתית

בקואליציה היו מי שטענו כי הנוכחות של לפיד, המכונה "הגננת" באירועי השבוע הייתה מצמצמת לחלוטין את חומר הבעירה התוך ממשלתי. רק ברביעי בלילה הוא נחת בארץ ונכנס לשלושה ימי בידוד, ורק לאחריהם יוכל לחזור לתפקיד "הגננת" ולהרגיע את השטח. לא ברור מה לפיד מציע לאבידר, שכן סוגיית המינוי של אחד מהשרים לסוכנות היהודית תמורת פינוי כיסא סביב שולחן הממשלה הפכה ליעד רחוק, אם כי לא בלתי ניתן להשגה.

שר החוץ יאיר לפיד / צילום: רונן טופלברג

ההתנגדות בקואליציה לשימוש בשב"כ כדי לבצע מעקב אחר מי שבאו במגע עם האומיקרון חשפה חזית נפיצה אחרת במפלגת תקווה חדשה. בעוד היו"ר גדעון סער הביע התנגדות עקבית לשימוש באיכוני השב"כ בישיבת קבינט הקורונה ובממשלה, ויחד אתו כמובן שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, שני שריו האחרים זאב אלקין ויועז הנדל דווקא תמכו. אחד מהשרים שהשתתפו בהצבעות האשים את סער ב"חוסר שליטה" במפלגתו. "כל אחד בתקווה חדשה עושה מה שבא לו", טען, בעוד שהדוגמה הנגדית הייתה מפלגת כחול לבן: גנץ כתב שהוא בעד האיכונים בקבוצה הממשלתית ומיד אחריו כל השרים במפלגתו.

מתיחות בתקווה חדשה?

בסקר של "דיירקט פולס" שסיכם את סקרי חודש נובמבר, מפלגת תקווה חדשה לא עוברת את אחוז החסימה. לכן, במערכת הפוליטית מעריכים שהנדל והאוזר, שעדיין מחזיקים במפלגה משלהם, מתחזקים את שיתוף הפעולה עם בנט כדי לארגן לעצמם קרש הצלה, ובאופן דומה ינהג גם אלקין אם יידרש לכך. האחרון אמנם נמנע בהתחלה מלהשתתף בהצבעה, כדי לא לצאת נגד סער באופן בולט, אך בסופו של דבר הצביע בעד האיכונים ונגד עמדת יו"ר מפלגתו נעדרת המנדטים והעתיד הפוליטי.

אגב, אחרי כל סערות השבוע וההתנגדות הצפויה של חברי הקואליציה לאישור חוק הסמכויות המיוחדות (איכונים) במליאה, החוק צפוי שלא לעלות על סדר יומה של הכנסת בשבוע הבא. מתנגדי האיכונים ממפלגתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ, דרך חלק מחברי יש עתיד ועד למפלגת העבודה הודיעו כבר בתחילת השבוע שבאצבעות שלהם החוק לא יעבור. העמדה הזו הובהרה חרף ניסיונות השכנוע של אנשי מערכת הבריאות בדיון שנערך בוועדת חוץ וביטחון.

ובכל זאת, התנגדות אידיאולוגית בצד, בקואליציה מעריכים כי החוק שאמור היה להגיע להצבעה צפוי לרדת מסדר היום גם (או בעיקר) הודות לתכנוני החופשה של רעיית ראש הממשלה שלא שעתה לבקשתו מיום שישי האחרון לבטל טיסות עד שתושג הוודאות בנוגע ליעילות החיסון נגד ההתפתחות האחרונה של הקורונה. בשלב הבא מקווים בקואליציה, יוביל בנט לביטול ההגבלות על התיירות הנכנסת ומידת הנזק הכלכלי שנגרם וטרם נאמד יצטמצם.

רע"ם שוב במוקד

מה יהיה במוקד המתיחות בשבוע הקרוב? חוק הגיוס מחד וחוק החשמל מאידך, ובשניהם החזית היא מול אנשי רע"מ. בעוד בחוק החשמל, השרה איילת שקד ו-ואליד טאהא מרע"מ הגיעו להסכמות כבר לפני שבועיים, יש חשש שעד לרגע האחרון המורכבות הפוליטית תוביל לפיצוץ נוסף ולהפלה או לדחייה של החוק. חוק הגיוס של גנץ, שנמצא גם הוא על סדר היום, מקשה על הקואליציה לגייס רוב - שכן המפלגות הערביות לא משתתפות באופן קבוע בחוקים מבית היוצר של משרד הביטחון.

בשבוע שעבר התחדשה מסורת "ישיבת ההסכמות" בכנסת בהשתתפות נציג האופוזיציה יואב קיש וראשי הקואליציה עידית סילמן ובועז טופורובסקי יחד עם השר המקשר אלקין. ראשי הקואליציה יכולים היו לבקש בישיבה שתתקיים ביום שני הקרוב, לפחות היעדרות חלקית של האופוזיציה כדי שהחוקים יעברו, אך לחוק החשמל יש התנגדות אידיאולוגית של הליכוד והציונות הדתית, ולחוק הגיוס התנגדות של הסיעות החרדיות.

נכון לכתיבת שורות אלו, בקואליציה לא יודעים להסביר כיצד יעברו את שתי המשוכות האלו בשבוע הקרוב, בדגש על חוק הגיוס. האם לראשונה תצביע מפלגה ערבית בעד חוק הגיוס? אפשרויות הדחייה של החוק אינן רבות שכן בג"ץ ממתין כבר למעלה משנתיים לסיום הליכי החקיקה כפי שהורה. עד כה, בחסות ארבע מערכות בחירות ההכרעה נדחקה ונדחתה, ה"דד ליין" האחרון עומד על ינואר 2022. כפי שעשו בתקציב, החוק מגיע מספיק זמן מראש, כדי להתגבר על תקלות אפשריות - ולקואליציה יש חודש לנסות ולעבור גם את המשוכה הזאת.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד