גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישיבה שגרמה לשרים להתגעגע ללפיד, והמוקש שמחכה מעבר לפינה

בנט הוביל גם את הטיפול בגל הנוכחי כמעט לבד - אלא שהפעם, קבלת ההחלטות ללא התייעצות השאירה את ראש הממשלה חשוף לביקורת כמעט מכל החזיתות ● וגם, החזית הנפיצה בתקווה חדשה שחשפה ההצבעה על איכוני השב"כ

ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ
ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ

בישיבה הדרמטית שהתקיימה ביום שישי בשבוע שעבר, סקרו מומחי מערכת הבריאות בפני ראש הממשלה נפתלי בנט את "סגולותיו" של וריאנט הקורונה החדש - האומיקרון - עוד בטרם ניתן לו אפילו שם. הנתונים שהוצגו בישיבה שהתקיימה בזום היו מבהילים, והחשש מהלא נודע הוביל את בנט להצהיר על שתי החלטות: איסור כניסת זרים, ולהמליץ לישראלים שלא לטוס לחו"ל.

ההחלטות התקבלו בשתיקה מפתיעה. בנט תהה איפה שר התיירות, וראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס העירה בציניות: "כנראה נשמטה לו הלסת ממה שאמרת". אלא שהשרים, אלה שיידרשו בהמשך לגבות את ההחלטות הדרמטיות, בכלל לא היו על הקו כל אותה העת. זה היה הרקע להתנהלות בשני קולות של הממשלה במהלך השבוע האחרון בנוגע לבהילות שבה נדרש לפעול כדי לעכב את תפוצת האומיקרון בישראל. מצד אחד ראש הממשלה שמכנס מסיבת עיתונאים בהולה ערב שבת ואחריה ישיבת קבינט קורונה והסמכת השב"כ לבצע איכונים. מן הצד השני, שרים בכירים בממשלה שממריאים לחו"ל או מצביעים נגד ההחלטות שהוביל.

אגב, שרי קבינט הקורונה הועלו באותו יום שישי בסופו של דבר לשיחה, אבל לא למטרת דיון, אלא למטרות עדכון. בנט, שקיבל בממשלה שהקים עבורו לפיד את תפקיד שר הקורונה, החזיק במושכות כפי שסוכם מראש. היתר נדרשו ליישר קו. השר אלי אבידר, לא חובב קונצנזוס גדול, הצליח לערער את בנט במהלך ישיבת הממשלה כשהאשים את ראש השב"כ ש"התאהב בכלי" (האיכונים).

בנט תקף אותו ואמר: "אל תדבר לגופו של ראש השב"כ, אל תכפיש אותו". אבידר התריס: "אני אגיד מה שאני רוצה", ואילו בנט שב וענה לו: "אתה לא תכפיש את ראש השב"כ שעושה עבודה מצוינת". אך חילופי הדברים לא הסתיימו כאן. ראש הממשלה, שניסה להשתיק אותו פעמיים, נאלץ לבסוף להאזין לו מסיים את דבריו בחמיצות ניכרת.

המערכת הפוליטית סערה במשך יומיים: אבידר, כך לפי השמועות, אמור היה כבר לעזוב את הממשלה, לחזור לכנסת ולערער את יציבותה מבחוץ ובינתיים להקים מפלגה חדשה. רק שהוא לא הולך לשום מקום. אבידר מתכוון להישאר בממשלת בנט, לא מאהבת מרדכי, כי אם מהרצון להשאיר את האלטרנטיבה מחוץ לבלפור. ליברמן, שאיבד מכוחו בממשלה נוכח הפרישה הפורמלית של אבידר מישראל ביתנו, לא אמר מילה. חבר הכנסת לשעבר, שהוא הכניס לרשימה, כבר לא פוקד את ישיבות הסיעה אבל אין פוצה פה - שלמות הקואליציה והממשלה מעל לכל.

"הגננת" הממשלתית

בקואליציה היו מי שטענו כי הנוכחות של לפיד, המכונה "הגננת" באירועי השבוע הייתה מצמצמת לחלוטין את חומר הבעירה התוך ממשלתי. רק ברביעי בלילה הוא נחת בארץ ונכנס לשלושה ימי בידוד, ורק לאחריהם יוכל לחזור לתפקיד "הגננת" ולהרגיע את השטח. לא ברור מה לפיד מציע לאבידר, שכן סוגיית המינוי של אחד מהשרים לסוכנות היהודית תמורת פינוי כיסא סביב שולחן הממשלה הפכה ליעד רחוק, אם כי לא בלתי ניתן להשגה.

שר החוץ יאיר לפיד / צילום: רונן טופלברג

ההתנגדות בקואליציה לשימוש בשב"כ כדי לבצע מעקב אחר מי שבאו במגע עם האומיקרון חשפה חזית נפיצה אחרת במפלגת תקווה חדשה. בעוד היו"ר גדעון סער הביע התנגדות עקבית לשימוש באיכוני השב"כ בישיבת קבינט הקורונה ובממשלה, ויחד אתו כמובן שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, שני שריו האחרים זאב אלקין ויועז הנדל דווקא תמכו. אחד מהשרים שהשתתפו בהצבעות האשים את סער ב"חוסר שליטה" במפלגתו. "כל אחד בתקווה חדשה עושה מה שבא לו", טען, בעוד שהדוגמה הנגדית הייתה מפלגת כחול לבן: גנץ כתב שהוא בעד האיכונים בקבוצה הממשלתית ומיד אחריו כל השרים במפלגתו.

מתיחות בתקווה חדשה?

בסקר של "דיירקט פולס" שסיכם את סקרי חודש נובמבר, מפלגת תקווה חדשה לא עוברת את אחוז החסימה. לכן, במערכת הפוליטית מעריכים שהנדל והאוזר, שעדיין מחזיקים במפלגה משלהם, מתחזקים את שיתוף הפעולה עם בנט כדי לארגן לעצמם קרש הצלה, ובאופן דומה ינהג גם אלקין אם יידרש לכך. האחרון אמנם נמנע בהתחלה מלהשתתף בהצבעה, כדי לא לצאת נגד סער באופן בולט, אך בסופו של דבר הצביע בעד האיכונים ונגד עמדת יו"ר מפלגתו נעדרת המנדטים והעתיד הפוליטי.

אגב, אחרי כל סערות השבוע וההתנגדות הצפויה של חברי הקואליציה לאישור חוק הסמכויות המיוחדות (איכונים) במליאה, החוק צפוי שלא לעלות על סדר יומה של הכנסת בשבוע הבא. מתנגדי האיכונים ממפלגתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ, דרך חלק מחברי יש עתיד ועד למפלגת העבודה הודיעו כבר בתחילת השבוע שבאצבעות שלהם החוק לא יעבור. העמדה הזו הובהרה חרף ניסיונות השכנוע של אנשי מערכת הבריאות בדיון שנערך בוועדת חוץ וביטחון.

ובכל זאת, התנגדות אידיאולוגית בצד, בקואליציה מעריכים כי החוק שאמור היה להגיע להצבעה צפוי לרדת מסדר היום גם (או בעיקר) הודות לתכנוני החופשה של רעיית ראש הממשלה שלא שעתה לבקשתו מיום שישי האחרון לבטל טיסות עד שתושג הוודאות בנוגע ליעילות החיסון נגד ההתפתחות האחרונה של הקורונה. בשלב הבא מקווים בקואליציה, יוביל בנט לביטול ההגבלות על התיירות הנכנסת ומידת הנזק הכלכלי שנגרם וטרם נאמד יצטמצם.

רע"ם שוב במוקד

מה יהיה במוקד המתיחות בשבוע הקרוב? חוק הגיוס מחד וחוק החשמל מאידך, ובשניהם החזית היא מול אנשי רע"מ. בעוד בחוק החשמל, השרה איילת שקד ו-ואליד טאהא מרע"מ הגיעו להסכמות כבר לפני שבועיים, יש חשש שעד לרגע האחרון המורכבות הפוליטית תוביל לפיצוץ נוסף ולהפלה או לדחייה של החוק. חוק הגיוס של גנץ, שנמצא גם הוא על סדר היום, מקשה על הקואליציה לגייס רוב - שכן המפלגות הערביות לא משתתפות באופן קבוע בחוקים מבית היוצר של משרד הביטחון.

בשבוע שעבר התחדשה מסורת "ישיבת ההסכמות" בכנסת בהשתתפות נציג האופוזיציה יואב קיש וראשי הקואליציה עידית סילמן ובועז טופורובסקי יחד עם השר המקשר אלקין. ראשי הקואליציה יכולים היו לבקש בישיבה שתתקיים ביום שני הקרוב, לפחות היעדרות חלקית של האופוזיציה כדי שהחוקים יעברו, אך לחוק החשמל יש התנגדות אידיאולוגית של הליכוד והציונות הדתית, ולחוק הגיוס התנגדות של הסיעות החרדיות.

נכון לכתיבת שורות אלו, בקואליציה לא יודעים להסביר כיצד יעברו את שתי המשוכות האלו בשבוע הקרוב, בדגש על חוק הגיוס. האם לראשונה תצביע מפלגה ערבית בעד חוק הגיוס? אפשרויות הדחייה של החוק אינן רבות שכן בג"ץ ממתין כבר למעלה משנתיים לסיום הליכי החקיקה כפי שהורה. עד כה, בחסות ארבע מערכות בחירות ההכרעה נדחקה ונדחתה, ה"דד ליין" האחרון עומד על ינואר 2022. כפי שעשו בתקציב, החוק מגיע מספיק זמן מראש, כדי להתגבר על תקלות אפשריות - ולקואליציה יש חודש לנסות ולעבור גם את המשוכה הזאת.

עוד כתבות

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל

מגדל הספירלה של עזריאלי / צילום: KPF

כ־600 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים: שווי מגדל הספירלה של עזריאלי ממשיך לעלות

למרות שהשלמת בנייתו מתוכננת רק בשנת 2028, כבר כיום שווה המגדל הרביעי במתחם עזריאלי יותר מ־2.5 מיליארד שקל ● ב"חזית" המגורים: מדוע צמח המרמן מכרה יותר דירות ב־2025, אך ההכנסות נחתכו בחצי?

מנכ''ל מקורות, עמית לנג, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

דוחות מקורות: הרווחים קפצו ב-47% בתשעת החודשים הראשונים של 2025

הזינוק ברווחי חברת המים הממשלתית נרשם בעיקר בעקבות עלייה בשיעור התשואה על ההון שמוכר לה, בעקבות העלייה בתשואות על אגרות החוב הממשלתיות ● מתחילת השנה, השקיעה החברה כ-1.3 מיליארד שקל בהקמה וחידוש מפעלי מים

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

פרויקט לשכירות ארוכת טווח בירושלים. הריבית טרפה את הקלפים / הדמיה: YAM3D

ירידה של יותר מ-90% מהשיא: מחירי הקרקעות לשכירות בירושלים בצניחה

מכרז לשכירות ארוכת טווח ששווק לאחרונה בהצלחה בעיר הבירה ממחיש עד כמה גדולה הירידה מאז השיא של 2021־2022 ● אם באמצע 2022 מחיר ממוצע של קרקע ליח"ד הגיע לכמעט מיליון שקל, היום הוא ברף נמוך מ־100 אלף שקל

צמיד של פנדורה / צילום: שטארסטוק

תגובת שרשרת: שוק התכשיטים בישראל מתקשה להתרחב, וסמוטריץ' לא מסייע

בשנים האחרונות נדרש שוק התכשיטים להמציא את עצמו מחדש, בעיקר לאור העדפות דור ה־Z שהפך לכוח קנייה משמעותי ● עד כמה תשפיע החלטת שר האוצר להעלות את הפטור ממע"מ על יבוא מחו"ל, ומה נדרש מהשחקניות בענף

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

מנכ"ל וויזאייר בפגישה עם שרת התחבורה: "מתכננים להקים בסיס בישראל באפריל"

מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית נפגש עם שרת התחבורה מירי רגב ● ברקע, התוכנית להקמת בסיס בישראל, והפערים המשמעותיים שנפערו

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חברת נדל"ן נוספת מגיעה לבורסה: אמיד יזמות ונדל"ן של דוד אזולאי מנפיקה אג"ח לראשונה

היקף ההנפקה עומד על 85 מיליון שקלים, והריבית השנתית תהיה 7.5% לכל היותר ● בעל השליטה, דוד אזולאי, יזכה לדמי ניהול חודשיים של 80 אלף שקל – שיעלו ל־95 אלף שקל בחודש מיולי הקרוב

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

צוות צללים באוצר מציג תחזיות פסימיות לגירעון ולצמיחה

משרד האוצר אופטימי לגבי גירעון מתון וצמיחה של 5.2%, אך יועציו עלומי־השם מזהירים שהגירעון עלול לעלות והצמיחה להיות נמוכה מהצפוי ● בין הגורמים שנבחנו: המלחמה והבחירות שבדרך

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בתל אביב; דוראל מזנקת במעל 10%, אל על ושופרסל נופלות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

חברת המכשור הרפואי שגייסה מיליוני דולרים וחתמה על הסכם הפצה

חברת המכשור הרפואי Pathkeeper Surgical הודיעה על השלמת גיוס סיד בהשתתפות משקיעים בולטים ● לפני כמה חודשים חתמה החברה על הסכם הפצה בארה"ב עם חברת המכשור הרפואי Highridge Medical בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

איראן מנסה לשכנע את המדינה הגרעינית: תתמכי בנו מול ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם חושבים שהפסקות האש בלבנון ועזה עלולות לקרוס, איראן רוצה להבטיח שפקיסטן תפעל איתה נגד ישראל אבל לא בטוח שזה יקרה, מה ישראל רוצה בסוריה, ואיך נשיא סוריה עוזר לסכל הברחות נשק של חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם