גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישיבה שגרמה לשרים להתגעגע ללפיד, והמוקש שמחכה מעבר לפינה

בנט הוביל גם את הטיפול בגל הנוכחי כמעט לבד - אלא שהפעם, קבלת ההחלטות ללא התייעצות השאירה את ראש הממשלה חשוף לביקורת כמעט מכל החזיתות ● וגם, החזית הנפיצה בתקווה חדשה שחשפה ההצבעה על איכוני השב"כ

ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ
ראש הממשלה נפתלי בנט / צילום: עמוס בן גרשום - לע''מ

בישיבה הדרמטית שהתקיימה ביום שישי בשבוע שעבר, סקרו מומחי מערכת הבריאות בפני ראש הממשלה נפתלי בנט את "סגולותיו" של וריאנט הקורונה החדש - האומיקרון - עוד בטרם ניתן לו אפילו שם. הנתונים שהוצגו בישיבה שהתקיימה בזום היו מבהילים, והחשש מהלא נודע הוביל את בנט להצהיר על שתי החלטות: איסור כניסת זרים, ולהמליץ לישראלים שלא לטוס לחו"ל.

ההחלטות התקבלו בשתיקה מפתיעה. בנט תהה איפה שר התיירות, וראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס העירה בציניות: "כנראה נשמטה לו הלסת ממה שאמרת". אלא שהשרים, אלה שיידרשו בהמשך לגבות את ההחלטות הדרמטיות, בכלל לא היו על הקו כל אותה העת. זה היה הרקע להתנהלות בשני קולות של הממשלה במהלך השבוע האחרון בנוגע לבהילות שבה נדרש לפעול כדי לעכב את תפוצת האומיקרון בישראל. מצד אחד ראש הממשלה שמכנס מסיבת עיתונאים בהולה ערב שבת ואחריה ישיבת קבינט קורונה והסמכת השב"כ לבצע איכונים. מן הצד השני, שרים בכירים בממשלה שממריאים לחו"ל או מצביעים נגד ההחלטות שהוביל.

אגב, שרי קבינט הקורונה הועלו באותו יום שישי בסופו של דבר לשיחה, אבל לא למטרת דיון, אלא למטרות עדכון. בנט, שקיבל בממשלה שהקים עבורו לפיד את תפקיד שר הקורונה, החזיק במושכות כפי שסוכם מראש. היתר נדרשו ליישר קו. השר אלי אבידר, לא חובב קונצנזוס גדול, הצליח לערער את בנט במהלך ישיבת הממשלה כשהאשים את ראש השב"כ ש"התאהב בכלי" (האיכונים).

בנט תקף אותו ואמר: "אל תדבר לגופו של ראש השב"כ, אל תכפיש אותו". אבידר התריס: "אני אגיד מה שאני רוצה", ואילו בנט שב וענה לו: "אתה לא תכפיש את ראש השב"כ שעושה עבודה מצוינת". אך חילופי הדברים לא הסתיימו כאן. ראש הממשלה, שניסה להשתיק אותו פעמיים, נאלץ לבסוף להאזין לו מסיים את דבריו בחמיצות ניכרת.

המערכת הפוליטית סערה במשך יומיים: אבידר, כך לפי השמועות, אמור היה כבר לעזוב את הממשלה, לחזור לכנסת ולערער את יציבותה מבחוץ ובינתיים להקים מפלגה חדשה. רק שהוא לא הולך לשום מקום. אבידר מתכוון להישאר בממשלת בנט, לא מאהבת מרדכי, כי אם מהרצון להשאיר את האלטרנטיבה מחוץ לבלפור. ליברמן, שאיבד מכוחו בממשלה נוכח הפרישה הפורמלית של אבידר מישראל ביתנו, לא אמר מילה. חבר הכנסת לשעבר, שהוא הכניס לרשימה, כבר לא פוקד את ישיבות הסיעה אבל אין פוצה פה - שלמות הקואליציה והממשלה מעל לכל.

"הגננת" הממשלתית

בקואליציה היו מי שטענו כי הנוכחות של לפיד, המכונה "הגננת" באירועי השבוע הייתה מצמצמת לחלוטין את חומר הבעירה התוך ממשלתי. רק ברביעי בלילה הוא נחת בארץ ונכנס לשלושה ימי בידוד, ורק לאחריהם יוכל לחזור לתפקיד "הגננת" ולהרגיע את השטח. לא ברור מה לפיד מציע לאבידר, שכן סוגיית המינוי של אחד מהשרים לסוכנות היהודית תמורת פינוי כיסא סביב שולחן הממשלה הפכה ליעד רחוק, אם כי לא בלתי ניתן להשגה.

שר החוץ יאיר לפיד / צילום: רונן טופלברג

ההתנגדות בקואליציה לשימוש בשב"כ כדי לבצע מעקב אחר מי שבאו במגע עם האומיקרון חשפה חזית נפיצה אחרת במפלגת תקווה חדשה. בעוד היו"ר גדעון סער הביע התנגדות עקבית לשימוש באיכוני השב"כ בישיבת קבינט הקורונה ובממשלה, ויחד אתו כמובן שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, שני שריו האחרים זאב אלקין ויועז הנדל דווקא תמכו. אחד מהשרים שהשתתפו בהצבעות האשים את סער ב"חוסר שליטה" במפלגתו. "כל אחד בתקווה חדשה עושה מה שבא לו", טען, בעוד שהדוגמה הנגדית הייתה מפלגת כחול לבן: גנץ כתב שהוא בעד האיכונים בקבוצה הממשלתית ומיד אחריו כל השרים במפלגתו.

מתיחות בתקווה חדשה?

בסקר של "דיירקט פולס" שסיכם את סקרי חודש נובמבר, מפלגת תקווה חדשה לא עוברת את אחוז החסימה. לכן, במערכת הפוליטית מעריכים שהנדל והאוזר, שעדיין מחזיקים במפלגה משלהם, מתחזקים את שיתוף הפעולה עם בנט כדי לארגן לעצמם קרש הצלה, ובאופן דומה ינהג גם אלקין אם יידרש לכך. האחרון אמנם נמנע בהתחלה מלהשתתף בהצבעה, כדי לא לצאת נגד סער באופן בולט, אך בסופו של דבר הצביע בעד האיכונים ונגד עמדת יו"ר מפלגתו נעדרת המנדטים והעתיד הפוליטי.

אגב, אחרי כל סערות השבוע וההתנגדות הצפויה של חברי הקואליציה לאישור חוק הסמכויות המיוחדות (איכונים) במליאה, החוק צפוי שלא לעלות על סדר יומה של הכנסת בשבוע הבא. מתנגדי האיכונים ממפלגתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ, דרך חלק מחברי יש עתיד ועד למפלגת העבודה הודיעו כבר בתחילת השבוע שבאצבעות שלהם החוק לא יעבור. העמדה הזו הובהרה חרף ניסיונות השכנוע של אנשי מערכת הבריאות בדיון שנערך בוועדת חוץ וביטחון.

ובכל זאת, התנגדות אידיאולוגית בצד, בקואליציה מעריכים כי החוק שאמור היה להגיע להצבעה צפוי לרדת מסדר היום גם (או בעיקר) הודות לתכנוני החופשה של רעיית ראש הממשלה שלא שעתה לבקשתו מיום שישי האחרון לבטל טיסות עד שתושג הוודאות בנוגע ליעילות החיסון נגד ההתפתחות האחרונה של הקורונה. בשלב הבא מקווים בקואליציה, יוביל בנט לביטול ההגבלות על התיירות הנכנסת ומידת הנזק הכלכלי שנגרם וטרם נאמד יצטמצם.

רע"ם שוב במוקד

מה יהיה במוקד המתיחות בשבוע הקרוב? חוק הגיוס מחד וחוק החשמל מאידך, ובשניהם החזית היא מול אנשי רע"מ. בעוד בחוק החשמל, השרה איילת שקד ו-ואליד טאהא מרע"מ הגיעו להסכמות כבר לפני שבועיים, יש חשש שעד לרגע האחרון המורכבות הפוליטית תוביל לפיצוץ נוסף ולהפלה או לדחייה של החוק. חוק הגיוס של גנץ, שנמצא גם הוא על סדר היום, מקשה על הקואליציה לגייס רוב - שכן המפלגות הערביות לא משתתפות באופן קבוע בחוקים מבית היוצר של משרד הביטחון.

בשבוע שעבר התחדשה מסורת "ישיבת ההסכמות" בכנסת בהשתתפות נציג האופוזיציה יואב קיש וראשי הקואליציה עידית סילמן ובועז טופורובסקי יחד עם השר המקשר אלקין. ראשי הקואליציה יכולים היו לבקש בישיבה שתתקיים ביום שני הקרוב, לפחות היעדרות חלקית של האופוזיציה כדי שהחוקים יעברו, אך לחוק החשמל יש התנגדות אידיאולוגית של הליכוד והציונות הדתית, ולחוק הגיוס התנגדות של הסיעות החרדיות.

נכון לכתיבת שורות אלו, בקואליציה לא יודעים להסביר כיצד יעברו את שתי המשוכות האלו בשבוע הקרוב, בדגש על חוק הגיוס. האם לראשונה תצביע מפלגה ערבית בעד חוק הגיוס? אפשרויות הדחייה של החוק אינן רבות שכן בג"ץ ממתין כבר למעלה משנתיים לסיום הליכי החקיקה כפי שהורה. עד כה, בחסות ארבע מערכות בחירות ההכרעה נדחקה ונדחתה, ה"דד ליין" האחרון עומד על ינואר 2022. כפי שעשו בתקציב, החוק מגיע מספיק זמן מראש, כדי להתגבר על תקלות אפשריות - ולקואליציה יש חודש לנסות ולעבור גם את המשוכה הזאת.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב