גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נכסים ובניין מוכרת את מגדל HSBC: מי המתווכים שיגזרו עמלה של 45 מיליון שקל?

הבניין בניו יורק, שנרכש במחיר ששיקף את המשבר הפיננסי העולמי, נמכר כעת לחברת השקעות אמריקאית, בעסקה שתניב לנכסים ובניין תזרים של 1.1 מיליארד שקל ● מימוש נוסף לחברה בת"א - מוכרת את "בית נכסים" לאזורים ודלק נכסים תמורת 390 מיליון שקל ● האחים ג'קי ומארק שימל יזכו לעמלה שמנה על תיווך העסקה

בניין HSBC במנהטן / צילום: Shutterstock, Roman Tiraspolsky
בניין HSBC במנהטן / צילום: Shutterstock, Roman Tiraspolsky

חברת נכסים ובניין מבצעת שני מהלכים משמעותיים למימוש נכסיה הפרטיים, שצפויים להניב לה תזרים מזומנים כולל (נטו) של כ-1.5 מיליארד שקל. החברה, בשליטת דיסקונט השקעות (דסק"ש), דיווחה כי חתמה על הסכם למכירת מגדל HSBC בניו יורק לידי חברת Innovo Property Group (IPG), ובעסקה אחרת חתמה על הסכם למכירת "בית נכסים" בת"א לידיהן של החברות דלק נכסים ואזורים.

העסקה הגדולה והמרכזית בין השתיים היא למכירת מגדל HSBC תמורת 855 מיליון דולר (2.7 מיליארד שקל). מדובר בנכס שנרכש על ידי נכסים ובניין והחברה האחות כור באפריל 2010, מידי בנק HSBC תמורת סכום של 353 מיליון דולר. מחיר העסקה שיקף אז את מצב השוק בעקבות המשבר הפיננסי העולמי, והיא נחשבת מאז לאחת ההצלחות הגדולות של בעל השליטה בדסק"ש באותה עת, נוחי דנקנר.

המחיר הנמוך יחסית שבו נרכש הבניין שיקף אז את קריסת מחירי המשרדים בניו יורק ואת רצונם של הבנקים הגדולים להיפטר מנכסים ריאליים, לצורך שיפור נזילותם. שנה וחצי לאחר מכן רכשה נכסים ובניין את חלקה של כור במגדל לפי שווי של כ-480 מיליון דולר, וזאת לאחר שגם כור עצמה נקלעה לקשיים פיננסיים.

כעת, בתום הליך תחרותי שניהלה, התקשרה נכסים ובניין ביום ה' האחרון בהסכם למכירת המגדל הממוקם בשדרה החמישית בלב מנהטן, בסמוך לספריה הציבורית של ניו יורק, ומתנשא לגובה של 30 קומות בשטח של כ-80 אלף מ"ר ובתפוסה של 99%. חלקו הצפוני של הבניין, המיועד לשימור, הוקם בשנים 1901-1902. לצורך ביצוע המכירה, התקשרה נכסים ובניין עם Eastdil, בנקאי השקעות נדל"ן, אשר ריכז את הליך שיווק המגדל. 

 

עמלה של כ-45 מיליון שקל לאחים שימל

הרוכשת בעסקה, IPG, הוקמה בידי אנדרו צ'אנג בשנת 2015, ומתמקדת ברכישה וניהול של נכסים במטרופולין הגדול של ניו יורק, שם גם ממוקמים משרדיה הראשיים. צ'אנג שימש קודם לכן במשך 10 שנים כשותף בקרן הנדל"ן האמריקאית קרלייל, ובמסגרת תפקידו זה היה אחראי על השקעת הון בסך 1.2 מיליארד דולר בנדל"ן בעיר ניו יורק.

בהתאם להוראותיו של הסכם המכר הפקידה הרוכשת בידי נאמן, על חשבון התמורה, פיקדון קשיח (בלתי ניתן להשבה) בסך 30 מיליון דולר. מועד השלמת העסקה נקבע ל-1 באפריל 2022, כאשר לרוכשת קיימת אפשרות להקדימו, או לחילופין לדחות את מועד ההשלמה בשתי תקופות בנות 30 ימים כל אחת. זאת בתמורה להגדלת הפיקדון הקשיח ב-5 מיליון דולר בגין כל הארכה.

בכפוף להשלמת העסקה, צפוי לנכסים ובניין תזרים מזומנים נטו בסך של כ-343 מיליון דולר (כ-1.1 מיליארד שקל), וזאת לאחר פירעון ההלוואה הבנקאית על הנכס, שיתרתה מסתכמת כיום ב-378 מיליון דולר, וכן תשלומים נוספים.

תשלומים אלו כוללים מסים, עלויות, היטלי מכירה, וכן תשלום עמלה של כ-45 מיליון שקל לחברת רוק ריל (Rock Real) של האחים ג'קי ומארק שימל, שהיו שותפיו של נוחי דנקנר בחברה הפרטית גנדן, שבאמצעותה שלט בזמנו בקבוצת אי.די.בי-דסק"ש, וכיהנו כדירקטורים בחברות בקבוצה.

מדובר על עמלה של 6% מהרווח שנוצר לנכסים ובניין ממכירת הבניין, לאחר זקיפת העלויות השונות שמעבר למחירי הקנייה והמכירה. במקור, קבע ההסכם כי האחים שימל יהיו זכאים לעמלה של 12% מרווחי מכירת המגדל, מאחר שתיווכו בעסקה לרכישתו.

אולם עמלה זו נחתכה במחצית בתום הליך בוררות שניהלו הצדדים, ואשר בו נקבע כי ההסכם המקורי בין הצדדים (שנחתם בשנת 2009) פקע בתום שלוש שנים מחתימתו. הסיבה לכך היא שההסכם שעליו חתמו האחים שימל עם נכסים ובניין לא אושר מחדש מדי שלוש שנים, כפי שדורש חוק החברות.

הפסד נטו של כ-45 מיליון דולר 

נכון לסוף ספטמבר 2021, הציגה נכסים ובניין את מגדל HSBC בספריה לפי שווי של 864, מיליון דולר. מכירתו ב-855 מיליון דולר בלבד, בתוספות עלויות המכירה השונות, צפויה להסב לנכסים ובניין הפסד נטו של כ-45 מיליון דולר.

לדברי החברה, ההכנסות נטו מפעילות המגדל החל ממועד חתימת הסכם המכירה ועד מועד השלמת העסקה, שמוערכות בסך של כ-7 מיליון דולר, ייזקפו לטובתה. עוד ציינה החברה, כי היא בוחנת את פירוק החברות הבנות שהקימה בארה"ב לצורך ההחזקה במגדל.

ההשקעה בחברות האמריקאיות הללו כוללת יתרת קרן תרגום של פעילות חוץ בחובה, שיתרתה ליום 30 בספטמבר 2021 היא 242 מיליון שקל. כך, שפירוק החברות האמריקאיות ייזקף כהפסד בדוח הרווח-והפסד של החברה, חלקו ברבעון הרביעי של 2021 וחלקו במועד ההשלמה, אולם ללא השפעה על יתרת ההון המיוחס לבעלי החברה.

מימוש נכס בתל אביב תמורת 390 מיליון שקל

במקביל לכך, דיווחה כאמור נכסים ובניין כי בתום הליך תחרותי שקיימה, היא התקשרה בהסכם למכירת מלוא זכויות הבעלות שלה ב"בית נכסים" בת"א, תמורת 390 מיליון שקל לאזורים ודלק נכסים. על הנכס לא רובצת הלוואה ולכן תזרים המזומנים הנובע מהמכירה יהיה בסכום זהה.

בהתאם להסכם, תשלום ראשון בסך 117 מיליון שקל שולם בעת החתימה, והתשלום השני בסך של 273 מיליון שקל יועבר עד למועד מסירת הנכס, בתום 90 יום ממועד החתימה. לדברי נכסים ובניין תניב לה המכירה רווח נטו של כ 282 מיליון שקל, שיירשם ברבעון הרביעי של 2021.

בית נכסים ממוקם על קרקע בשטח של כ-3.87 דונם ברח' המסגר 41-43 בת"א. בהתאם לתוכנית המתאר של ת"א/5000, בכוונת אזורים ודלק נכסים להקים במתחם מגדל בן 40 קומות בשימוש מעורב של שטחי מסחר, תעסוקה ומגורים בשטח כולל של 37 אלף מ"ר. בנוסף יפעלו השתיים להגדלת זכויות הבנייה עד לכ-50 אלף מ"ר.

סך ההשקעה המוערכת בפרויקט היא כ-900 מיליון שקל וכוללת את תמורת הרכישה ומס הרכישה. על הקרקע בנוי כיום מבנה תעשייה ומסחר בשטח עילי כולל של כ-7,800 מ"ר (מעל ל-2 קומות חניה), המניב 6.7 מיליון שקל בשנה. הכנסה זו תאפשר את מימון הקרקע בתקופת התכנון.

חברת אזורים נמצאת בשליטת הרשי פרידמן, ואילו חברת דלק נכסים נמצאת בבעלות להב אל.אר (40%), אורי מנצור (35%) וקבוצת דלק (25%). דלק נכסים מחזיקה בנכסי הנדל"ן של חברת דלק ישראל (בעיקר תחנות דלק), ובאחרונה חתמה עם אזורים על שיתוף פעולה בפיתוח נכסים אלו וברכישת נכסים נוספים.

מנכ"ל דסק"ש ונכסים ובניין, דורון כהן, מסר כי מדובר בשתי עסקאות למימוש נכסים משמעותיים, אשר "מתבצעות לאחר ניהול מו״מ תחרותי ועבודת מטה מאומצת של הנהלת החברה, מנהל הפעילות בארה״ב, אלי אלפנט, ומנכ״ל נווה גד אבי רוזן".

דורון כהן, מנכ''ל נכסים ובניין / צילום: איל יצהר

עוד הדגיש כהן, כי "ההנהלה פועלת במרץ ליישם את החלטת הדירקטוריון למקד את עסקי החברה בנכסים מניבים בישראל. אנחנו ממשיכים במדיניות ובוחנים אפשרות למימוש נכסים נוספים בארה״ב ובארץ, ביניהם פרויקט הטיבולי בלאס וגאס. מימוש הנכסים מגדיל את נזילות החברה, ומאפשר לה מרחב שיקול דעת בין הקטנת החוב לבין הגדלת ההחזקות בפעילות הליבה".

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

שעות לאחר התקיפה בתימן: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%