גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התושבים ניצחו את עיריית ת"א: לא להתחדשות עירונית, כן להנצחת הבניין הישן

התושבים ברחוב לוי יצחק התנגדו לפרויקט יזמי לבניית בניין חדש על שתי חלקות ברחוב, מחשש שיהרוס את המרקם הקיים ברחוב ● היזמים: "העירייה מאפשרת איחוד חלקות. התוצאה של פסק הדין שגויה משפטית ותכנונית"

הבניינים ברחוב יצחק לוי / צילום: איל יצהר
הבניינים ברחוב יצחק לוי / צילום: איל יצהר

זה ארבע שנים שתושבים ברחוב לוי יצחק בתל אביב מנהלים מלחמת חורמה נגד יוזמה של שני בעלי זכויות להריסה של שני בתי דירות (רחוב יצחק לוי 15 ו-17) ולבנות במקומם בניין אחד, עם חדר מדרגות משותף.

בשבוע בעבר קיבלה השופטת הדס עובדיה, מבית המשפט המחוזי בתל אביב, החלטה שמאשרת קביעה מוקדמת יותר של ועדת הערר המחוזית, הקובעת כי "מאפייני המרקם הקיים ברחוב הם בניין בודד בעל חזית צרה בכל חלקה ומרווחי צד בין הבניינים".

במילים אחרות, הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א-יפו, שאישרה את תוכנית איחוד שני המגרשים באמצעות מבנה אחד, נאלצה במקרה הזה להתקפל. תושבי הרחוב, וביניהם הסופר אתגר קרת, שירה גפן, אוצרת האמנות סנדרה וייל והאדריכלית עדה כרמי מלמד, שעברו את התהליך המסורבל של הגשת התנגדות, ערר לוועדת הערר המחוזית ועתירה לבית המשפט המחוזי - ניצחו.

בנייה של לא יותר מ-40% משטח המגרש

רחוב לוי יצחק הוא רחוב קטן בצפון תל אביב, היוצא מרחוב ארלוזורוב לכיוון צפון, בין הרחובות דיזנגוף וסוקולוב. הבנייה באזור זה של העיר התחילה בשנות ה-30, אז הוקמה כאן שכונת פועלים ה', שהתאפיינה בבתים קטנים בני קומה אחת, על מגרשים בשטח ממוצע של 400 מ"ר. התקנה הייתה בנייה של לא יותר מ-40% משטח תכסית המגרש, כנראה מתוך רצון לפתח את אופיה של העיר החדשה כעיר גנים.

הביקוש למגרשים באזור היה תמיד גבוה. לכן, עם השנים, מרבית הבתים הפרטיים נהרסו והחליפו אותם מבנים גבוהים יותר. מי שישוטט ברחוב יגלה אדריכלות טיפוסית למרכזי הערים בארץ בסוף שנות ה-60: מבנים בני שלוש קומות, מעל קומת עמודים, שמוקפים באדמה חשופה עם גדר חיה. הדירות ברחוב קטנות למדי, במושגים של ימינו, וחדרי האירוח, או ה"סלונים", פוגשים את הרחוב עם מרפסות סגורות ב"תריסול". מאחר שפעם זו הייתה שכונת "וילות", הרחוב עצמו צר למדי, חד-סטרי.

הבניין ברחוב לוי יצחק 15 נרכש על ידי קבוצת רוכשים, ביניהם אבנר שחם, מנכ"ל חברת מנועי בית שמש, ועו"ד ויזם הנדל"ן חגי פגירסקי. הבניין במספר 17 מקודם ע"י חברת "לוי יצחק השקעות 17", הרשומה במושב בית חנן ומורשה החתימה שלה הוא הטייס עומר קליין. על שני המגרשים הוגשה תוכנית, בתכנון של האדריכל יואב מסר, שהציעה הקמת שני בניינים עם קיר משותף ובהם 21 יח"ד. המהלך, שאינו חריג, הבטיח תוספת של 25 מ"ר לכל יח"ד חדשה.

"חוסמים את האור, לוקחים את הבריזה"

בכתבה שהתפרסמה בגלובס ב-2017 התבטא הסופר אתגר קרת, תושב הרחוב, נגד התוכנית: "עיניי לא צרה ביזמים, אבל הם צריכים להבין שהם חוסמים את האור לשכנים, לוקחים את הבריזה של הים. אני כנראה אוכל להוציא את היד מהחלון כדי ללטף את הארנב של השכנים".

כלת פרס ישראל לאדריכלות, עדה כרמי מלמד, המתגוררת אף היא ברחוב לוי יצחק והתנגדה לתוכנית, אף הציעה: "ניתן להגדיל את הצפיפות ברחוב ארלוזורוב ולשפר את חזותו העירונית לכל אורכו על ידי העברת זכויות אוויר מרחוב לוי יצחק ומרחובות דומים לו אליו. כך תיווצר היררכיה בין הכבישים: בין שימושי הקרקע, התנועה וקו הרקיע, ויישמרו אזורי מגורים שקטים ומופנמים יותר".

כך או כך, מקץ ארבע שנות התדיינות, החליט בית המשפט המחוזי לדחות את העתירה המנהלית שהוגשה על ידי יזמי הבנייה החדשה.

לדברי עוה"ד עזרא קוקיא, ודנה שטיר, שניהם ממשרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון, שייצגו את המתנגדים לתוכנית, חשיבות פסק הדין בכך שאף שתוכנית הרבעים מתירה בנייה בקיר משותף, הרי שניתנה כאן גושפנקה לוועדת הערר המחוזית שדרשה בדיקה דו-שלבית של התאמת הבקשה למרקם הכללי והרחוב: "הרס המבנים הישנים פוגע משמעותית באופי הרובע ויוצר מפלצות בתוך רחובות צרים ומשפיע גם על הסביבה מבחינה תחבורתית, איכות חיים ועוד".

עו"ד ענת בירן, שייצגה את יזמי הפרויקט, מאוכזבת מפסק הדין: "תוכנית הרבעים אומרת שיש שיקול דעת לוועדה מקומית ושדיירים מבניינים סמוכים לא יכולים לתקוף אותו. ברגע שבית המשפט פתח את הדלת של ועדות הערר במקום שבו תוכנית מקנה שיקול דעת לוועדה מקומית, המשמעות היא שאין מסלול ירוק. אם באו עם חוק ההסדרים ונופפו בזה שהם מבטלים את מנגנון ההקלות כדי שההליכים יהיו מהירים, אז הנה דוגמה איך ביד השנייה פותחים פתח למתנגדים. התוצאה של פסק הדין קשה ושגויה תכנונית ומשפטית. חלק גדול מהבניינים ברחוב, וגם בעיר, לא יוכלו להתחדש בגלל האמירה הזאת של ועדת הערר, שלא אפשרה בנייה עם קיר משותף".

ברמה התכנונית יש פה באג רציני | דעה

החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב לאשרר את החלטת ועדת הערר לתכנון ובנייה, שפסלה את התוכנית לאיחוד שני המגרשים ברחוב לוי יצחק 15 ו-17 בתל אביב היא ניצחון נאה לדיירי הרחוב. הם לא יחוו הרס בניינים, עקירת עצים ותיקים, אבק, או רעש מחפרים, משאיות ופועלים עובדים. הנוף המוכר להם לא ישתנה. אבל ברמה התכנונית יש פה באג רציני.

רחוב לוי יצחק בצפון תל אביב תוכנן במקורו כמעין שכונת וילות. על המגרשים הזעירים נבנו בתים קטנים שנהרסו בשלב מסוים ובמקומם נבנו בתי דירות. הפרצלציה הכתיבה בניינים צרים וארוכים. האדריכלות כאן סתמית ולא יפה במיוחד, התשתיות מיושנות ו"מרווחי הצד" לא ממש עונים על הגדרה של גינה. אלה רצועות צרות של אדמה עם קצת שיחים ששורדים. כי אי אפשר לייצר גינה במרווח של שניים-שלושה מטרים, בין שני בניינים בגובה ארבע-חמש קומות. אין מקום ואין שמש.

התנגדות התושבים לקידום התוכנית מבוססת על הטיעון של שימור המרקם הקיים, אבל יש להכיר בכך שמה שאנחנו רואים היום נוצר מאילוץ, רחוק מאוד מחזון פטריק גדס, או מתכנני השכונה, והוא גם לא ממש תכנון אורבני או אדריכלי מיטבי.

קל לתאר את יזמי הבנייה החדשה כתאבי בצע, אבל בסיטואציה של ביקוש אדיר, בטח ובטח באמצע מטרופולין תל אביב, לגיטימי ומתבקש להציע בנייה חדשה. התיאור של המתנגדים את הפרויקט כ"נטע זר" הוא לא פחות ממגוחך. שני בניינים עם דופן אחת משותפת זה פתרון אדריכלי הגיוני ביותר בסיטואציה האורבנית הזאת. תוכנית הרבעים, שעיריית ת"א קידמה ואישרה, זיהתה את האתגר הזה ואף פתרה אותו כשאיפשרה איחוד שני מגרשים.

עם ערכי קרקע גבוהים כל כך, אפשר לייצר אדריכלות חדשה, מידתית ומצוינת, שתביא בחשבון את הרוחב הצר של הרחוב ואפילו תשמר עצים ותיקים. וכן, הדירות יהיו יותר מרווחות, חדישות ויהיו להן ממ"דים.

ועוד דבר. יש קונצנזוס על כך שצו השעה הוא תוספת דירות, ובמדינה זעירה עם מעט עתודות קרקע, הפתרון המיטבי הוא התחדשות עירונית במתכונת של פינוי בינוי. אין שום סיבה שרק דיירי השיכונים בשכונות יד אליהו, יפו ד' ונווה שרת, יצטופפו. גם שם יש "מרקם קיים" ולפעמים הוא איכותי. לא יקרה כלום אם תהיה תוספת יח"ד גם בצפון הישן של תל אביב. אז גם אם אין צדק חלוקתי, שלפחות תהיה השתתפות בנטל.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו