גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נובמבר שלילי לישראליות בארה"ב: מי החברות שבכל זאת בלטו לטובה?

מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט, ירד בנובמבר ב-ב־7.6% ● חברות הביומד איבדו גובה גם בת"א וגם בנאסד"ק, אך ביונד אייר הצליחה לבלוט עם עלייה של 41% ● חברת הטכנולוגיה אינוויז גם סיימה את החודש בעליות גבוהות ● ומה צופים במחלקת המחקר של פרומתאוס לסימילרווב?

הנפקת סימילרווב בבורסה בניו יורק / צילום: NYSE
הנפקת סימילרווב בבורסה בניו יורק / צילום: NYSE

חודש נובמבר היה חודש שלילי לחברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט. מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר החברות האלה, ירד בחודש נובמבר ב־7.6%. באותה התקופה, מדד ת"א-125 עלה בשיעור של 1.4%, ומדד נאסד"ק עלה במתינות ב־0.3%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ירד ב־11.6%, כשמדדי ההשוואה ירדו גם הם, אם כי פחות: מדד ת"א ביומד איבד 10.4% ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה ירד ב־3.9%.
אחת המניות הבולטות בתת המדד היא ביונד אייר (סימול: XAIR), שעלתה בנובמבר ב‏כ־41%. מחלקת המחקר של פרומתאוס מציינת כי ביונד אייר מפתחת ומשווקת מכשירים לייצור חנקן חומצני (NO) לטיפול במגוון בעיות נשימתיות. לפי פרסומי החברה, מוצר שלה ממתין לאישור FDA ושיווקו צפוי להתחיל בארה"ב במחצית השנייה של 2022. המוצר, LungFit, מפרק את האוויר סביבו ל־NO ומייתר את הצורך בניהול מלאי של בלוני חנקן חמצני, מקטין את הסיכון לפגיעה בעובדי מערכות הבריאות ומקצר את משך ההכשרה שלהם. ביונד אייר פרסמה כי היא גייסה 29.9 מיליון דולר לצורך הקמת חברת בת נפרדת אשר תיקרא Beyond Cancer, אשר תפתח טיפולים לגידולים סרטניים באמצעות חנקן חמצני מרוכז ביותר (ultra-high concentration nitric oxide).

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה נחלש בנובמבר ב-8.5%, בעוד מדדי ההשוואה ת"א טכנולוגיה ונאסד"ק טכנולוגיה עלו ב־0.3% ו־1.8%, בהתאמה. החברה הבולטת במדד בחודש האחרון היא חברת האוטוטק אינוויז, שמנייתה עלתה ב-37%. בפרומתאוס מציינים שאינוויז מפתחת ומייצרת טכנולוגיית Lidar, המאפשרת לקבוע את המיקום והמרחק של אובייקטים באמצעות קרני לייזר שפיתוח החברה יורה. הטכנולוגיה מאפשרת נהיגה אוטונומית לרכבים פרטיים, מוניות רובוטיות, רכבי היסעים וכדומה.

אינוויז דיווחה על גידול של כ־70% בהפסד הנקי שלה לרבעון השלישי של השנה בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה. העלייה הזו נבעות בעיקר מגידול משמעותי בעקבות הענקת מניות לעובדיה, והמשך הגידול בהוצאות המו"פ על מוצריה. למרות התוצאות העסקיות, מניית החברה עלתה בין היתר בעקבות דיווח כי מוצריה נבחרו על ידי jueFX כפיתרון הטכנולוגי לבטיחות בשימוש ברכבים אוטונומיים בסין.

 

סימילרווב צומחת, אבל ההפסד מעמיק

בחודש מאי האחרון, חברת סימילרווב (Similarweb) הצטרפה למדד גלובס-פרומתאוס, לאחר שהחלה להיסחר בבורסת ניו יורק לפי שווי של כ-1.63 מיליארד דולר. סימילרווב הוקמה ב-2011 על-ידי אור עופר ומספקת שירותי מודיעין עסקי דיגיטלי.

לפי פרומתאוס, בשנים האחרונות, כלים דיגיטליים כגון שיווק דיגיטלי, אתרים ואפליקציות הפכו לנפוצים ביותר ומשמשים כמנועי צמיחה משמעותיים כמעט בכל ארגון ועסק. לצורך ייעול ביצועיהם של כלים אלו, יש לבצע ניתוחי נתונים ולבצע התאמות בהתאם. קיימות חברות ופלטפורמות רבות המסייעות לבעלי עסקים לנתח את ביצועיהם של הכלים הדיגיטליים שברשותם, אך כמעט ואין אפשרויות לבחינה וניתוח נתונים של כלים דיגיטליים אחרים. הפלטפורמה של סימילרווב מאפשרת לבעלי עסקים קבלת נתונים מכלים דיגיטליים שונים כמו אתרים ואפליקציות ברחבי העולם. סימילרווב מספקת נתונים מפעילות דיגיטלית ברחבי הרשת, הכוללים בין היתר נתוני מתחרים, מגמות שוק והתנהגות צרכנית, היכולים לשמש ככלי לקבלת החלטות אסטרטגיות בארגון.

המודל העסקי של סימילרווב מתבסס על מכירת מנויים, המתומחרים בהתאם להיקף השירות שנבחר על ידי הלקוח (SaaS). לדברי אייל שבח, שותף וראש תחום טכנולוגיה בפרומתאוס: "במודל עסקי זה, ניתן להציע ללקוחות פוטנציאליים מנויים זולים יחסית, אשר היקף השירות הניתן בהם גם הוא יחסית מצומצם וכך להחדיר את השירות לקהל לקוחות רחב. לאחר חדירה זו, ובהנחה כי השירות המוצע מוסיף ערך, החסמים לאימוץ השירות פוחתים משמעותית ופוטנציאל הצמיחה עולה. סימילרווב היא דוגמה טובה ליישום בפועל של אסטרטגיה זו".

לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, ב-2020 ההכנסות השנתיות הנשנות (ARR = Annual Recurring Revenues) של סימילרווב מ-50 לקוחותיה המובילים, היו גבוהות פי 12 מה-ARR של אותם לקוחות בדיוק ביחס לדמי המנוי ההתחלתיים שלהם. בנוסף, מספר הלקוחות בסימילורווב בעלי ARR של מעל 100 אלף דולר עלה ב-54% ב-2020. מעבר למספר האבסולוטי, גם שיעור הלקוחות בסימילרווב בעלי ARR גבוה עלה, כאשר שיעור הלקוחות בעלי ARR הגבוה מ-100 אלף עלה מ-35% בסוף מרץ 2017 ל-49% בסוף 2020. כלומר, תוצאות סימילרווב מדגימות כיצד ניתן להשתמש במודל עסקי זה לצורך צמיחה משמעותית המתבססת על לקוחות קיימים, ומדוע חברות הפועלות בהצלחה במודל זה זוכות למכפילי שווי גבוהים.

הדבר בא לידי ביטוי גם בדוחות הכספיים: סימילרווב צמחה ב-32% בשנת 2020 וב-46% בתשעת החודשים הראשונים של 2021 ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2020. לעומת זאת, החברה טרם הגיעה לרווחיות והפסדיה נמצאים במגמת עלייה. בפרומתאוס אומרים כי תופעה זו של צמיחה תוך כדי גידול בהפסדים אינה נדירה, ואף ניתן לומר שהיא נפוצה אצל חלק משמעותי של חברות ההזנק המונפקות בשלבים מוקדמים. אולם במקרה של סימילרווב, בנוסף לגידול האבסולוטי בהפסד, שיעורי ההפסד גם כן גדלים. כך למשל על אף ששיעור ההפסד השתפר מעט בין השנים 2019 ל-2020, שיעור זה עלה באופן משמעותי בשנת 2021. שיעור ההפסד האמור עלה ב-109% בתשעת החודשים הראשונים של 2021 אל מול התקופה המקבילה בשנת 2020. מהתבוננות בדוחותיה של החברה, ניכר שעל אף השיפור ברווחיות הגולמית של החברה, הגידול בהפסד נובע מעליה משמעותית בהוצאותיה התפעוליות.

תוצאות החברה משפיעות גם על מחיר המניה של סימילרווב. המניה החלה להיסחר בחודש מאי במחיר של 22 דולר, כאשר נכון לסוף חודש נובמבר מחירה עומד על 17.4 דולר בלבד. על אף הצמיחה המרשימה ב-2021, ייתכן והשינוי במחיר המניה נובע מציפיות המשקיעים לשינוי דומה גם בשיעורי הרווח/הפסד.

במחלקת המחקר של פרומתאוס מציינים, שייתכן והגידול בהוצאות התפעול של סימילרווב נובע מביסוס תשתיות לצמיחה עתידית. בנוסף, מעבר לשיעור הצמיחה המרשים, סימילרווב מציגה נתונים חיוביים נוספים העשויים לסייע בביסוס תוצאות חיוביות בשנים הקרובות. לפי דוחות הרבעון השלישי, ה-ARR של סימילרווב עבר את רמת ה-150 מיליון דולר, מספר הלקוחות עם ARR של 100 אלף דולר ומעלה גדל ב-48% ובנוסף, ההכנסה הממוצעת ללקוח בשנה גדלה ב-16%. מעבר לגידול בהכנסות מלקוחות קיימים, סימילרווב ממשיכה למשוך לקוחות חדשים, ומספר לקוחותיה בסוף הרבעון השלישי גדל ב-27% לעומת הרבעון המקביל. סימילרווב גם הכריזה על הרכישה הראשונה שלה מאז הנפקתה, של חברת אמבי מובייל המנתחת נתוני משתמשים בתחום הסלולר.

בפרומתאוס סבורים כי מנתוניה הכספיים של סימלרווב קשה להסיק מסקנות חד-משמעיות לגבי התנהגות המניה בעתיד. מצד אחד החברה רושמת צמיחה משמעותית ומעלה את תחזית הכנסותיה ל-2021, אך יחד עם זאת, החברה מציגה עלייה בשיעור ההפסד הנובע מגידול משמעותי בהוצאות תפעוליות. בנוסף, מחיר המניה ירד מאז ההנפקה, ירידה שעשויה לשקף את ציפיות המשקיעים בעקבות נתוני הרווחיות של החברה. בפרומתאוס מציינים שסימילרווב מצליחה לבסס מאגר לקוחות וייתכן והגידול בהוצאות התפעול נועד לביסוס תשתיות לטווח הארוך מה שיאפשר שיפור עתידי ברווחיות החברה. נראה כי סימילרווב על המסלול הנכון, אך עתידה תלוי בהמשך צמיחתה יחד עם שיפור ברווחיותה התפעולית וניהול ציפיות המשקיעים.

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

עוד כתבות

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה, וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

דרבי הכדורסל בין מכבי ת''א להפועל ת''א / צילום: עודד קרני

האם ליגות הכדורסל ייפרדו מערוץ הספורט אחרי 30 שנה?

בערוץ הספורט ומינהלת הליגות מקיימים מגעים להארכת החוזה ביניהם בשנתיים נוספות - אך במקביל עמלים במינהלת על מכרז חדש ● התנאים החדשים: 25 מיליון שקל לשנה, למשך 5 שנים

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה והמסר לשליחה האמריקאית ללבנון

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני, שמכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● לדברי העותרים, דרישה זו מעלה משמעותית את עלויות השיפוץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

המאבק בין חברות התעופה הזרות למשרד התחבורה מגיע לבג"ץ

ארגון התעופה IATA ו-10 חברות תעופה בינ"ל עתרו לבג"ץ נגד שרת התחבורה, שר הכלכלה וועדת הכלכלה של הכנסת ● מבקשות שבג"ץ יורה למדינה להפעיל את סמכות החירום שנוספה לחוק שירותי תעופה, ולצמצם רטרואקטיבית את חובותיהן כלפי נוסעים בתקופה שבה המרחב האווירי של ישראל נסגר במבצע "עם כלביא"

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בדקנו דוחות של 9 חברות: בכמה נמכרה דירה ממוצעת בשדה דב?

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר