גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נובמבר שלילי לישראליות בארה"ב: מי החברות שבכל זאת בלטו לטובה?

מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט, ירד בנובמבר ב-ב־7.6% ● חברות הביומד איבדו גובה גם בת"א וגם בנאסד"ק, אך ביונד אייר הצליחה לבלוט עם עלייה של 41% ● חברת הטכנולוגיה אינוויז גם סיימה את החודש בעליות גבוהות ● ומה צופים במחלקת המחקר של פרומתאוס לסימילרווב?

הנפקת סימילרווב בבורסה בניו יורק / צילום: NYSE
הנפקת סימילרווב בבורסה בניו יורק / צילום: NYSE

חודש נובמבר היה חודש שלילי לחברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט. מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר החברות האלה, ירד בחודש נובמבר ב־7.6%. באותה התקופה, מדד ת"א-125 עלה בשיעור של 1.4%, ומדד נאסד"ק עלה במתינות ב־0.3%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ירד ב־11.6%, כשמדדי ההשוואה ירדו גם הם, אם כי פחות: מדד ת"א ביומד איבד 10.4% ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה ירד ב־3.9%.
אחת המניות הבולטות בתת המדד היא ביונד אייר (סימול: XAIR), שעלתה בנובמבר ב‏כ־41%. מחלקת המחקר של פרומתאוס מציינת כי ביונד אייר מפתחת ומשווקת מכשירים לייצור חנקן חומצני (NO) לטיפול במגוון בעיות נשימתיות. לפי פרסומי החברה, מוצר שלה ממתין לאישור FDA ושיווקו צפוי להתחיל בארה"ב במחצית השנייה של 2022. המוצר, LungFit, מפרק את האוויר סביבו ל־NO ומייתר את הצורך בניהול מלאי של בלוני חנקן חמצני, מקטין את הסיכון לפגיעה בעובדי מערכות הבריאות ומקצר את משך ההכשרה שלהם. ביונד אייר פרסמה כי היא גייסה 29.9 מיליון דולר לצורך הקמת חברת בת נפרדת אשר תיקרא Beyond Cancer, אשר תפתח טיפולים לגידולים סרטניים באמצעות חנקן חמצני מרוכז ביותר (ultra-high concentration nitric oxide).

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה נחלש בנובמבר ב-8.5%, בעוד מדדי ההשוואה ת"א טכנולוגיה ונאסד"ק טכנולוגיה עלו ב־0.3% ו־1.8%, בהתאמה. החברה הבולטת במדד בחודש האחרון היא חברת האוטוטק אינוויז, שמנייתה עלתה ב-37%. בפרומתאוס מציינים שאינוויז מפתחת ומייצרת טכנולוגיית Lidar, המאפשרת לקבוע את המיקום והמרחק של אובייקטים באמצעות קרני לייזר שפיתוח החברה יורה. הטכנולוגיה מאפשרת נהיגה אוטונומית לרכבים פרטיים, מוניות רובוטיות, רכבי היסעים וכדומה.

אינוויז דיווחה על גידול של כ־70% בהפסד הנקי שלה לרבעון השלישי של השנה בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה. העלייה הזו נבעות בעיקר מגידול משמעותי בעקבות הענקת מניות לעובדיה, והמשך הגידול בהוצאות המו"פ על מוצריה. למרות התוצאות העסקיות, מניית החברה עלתה בין היתר בעקבות דיווח כי מוצריה נבחרו על ידי jueFX כפיתרון הטכנולוגי לבטיחות בשימוש ברכבים אוטונומיים בסין.

 

סימילרווב צומחת, אבל ההפסד מעמיק

בחודש מאי האחרון, חברת סימילרווב (Similarweb) הצטרפה למדד גלובס-פרומתאוס, לאחר שהחלה להיסחר בבורסת ניו יורק לפי שווי של כ-1.63 מיליארד דולר. סימילרווב הוקמה ב-2011 על-ידי אור עופר ומספקת שירותי מודיעין עסקי דיגיטלי.

לפי פרומתאוס, בשנים האחרונות, כלים דיגיטליים כגון שיווק דיגיטלי, אתרים ואפליקציות הפכו לנפוצים ביותר ומשמשים כמנועי צמיחה משמעותיים כמעט בכל ארגון ועסק. לצורך ייעול ביצועיהם של כלים אלו, יש לבצע ניתוחי נתונים ולבצע התאמות בהתאם. קיימות חברות ופלטפורמות רבות המסייעות לבעלי עסקים לנתח את ביצועיהם של הכלים הדיגיטליים שברשותם, אך כמעט ואין אפשרויות לבחינה וניתוח נתונים של כלים דיגיטליים אחרים. הפלטפורמה של סימילרווב מאפשרת לבעלי עסקים קבלת נתונים מכלים דיגיטליים שונים כמו אתרים ואפליקציות ברחבי העולם. סימילרווב מספקת נתונים מפעילות דיגיטלית ברחבי הרשת, הכוללים בין היתר נתוני מתחרים, מגמות שוק והתנהגות צרכנית, היכולים לשמש ככלי לקבלת החלטות אסטרטגיות בארגון.

המודל העסקי של סימילרווב מתבסס על מכירת מנויים, המתומחרים בהתאם להיקף השירות שנבחר על ידי הלקוח (SaaS). לדברי אייל שבח, שותף וראש תחום טכנולוגיה בפרומתאוס: "במודל עסקי זה, ניתן להציע ללקוחות פוטנציאליים מנויים זולים יחסית, אשר היקף השירות הניתן בהם גם הוא יחסית מצומצם וכך להחדיר את השירות לקהל לקוחות רחב. לאחר חדירה זו, ובהנחה כי השירות המוצע מוסיף ערך, החסמים לאימוץ השירות פוחתים משמעותית ופוטנציאל הצמיחה עולה. סימילרווב היא דוגמה טובה ליישום בפועל של אסטרטגיה זו".

לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, ב-2020 ההכנסות השנתיות הנשנות (ARR = Annual Recurring Revenues) של סימילרווב מ-50 לקוחותיה המובילים, היו גבוהות פי 12 מה-ARR של אותם לקוחות בדיוק ביחס לדמי המנוי ההתחלתיים שלהם. בנוסף, מספר הלקוחות בסימילורווב בעלי ARR של מעל 100 אלף דולר עלה ב-54% ב-2020. מעבר למספר האבסולוטי, גם שיעור הלקוחות בסימילרווב בעלי ARR גבוה עלה, כאשר שיעור הלקוחות בעלי ARR הגבוה מ-100 אלף עלה מ-35% בסוף מרץ 2017 ל-49% בסוף 2020. כלומר, תוצאות סימילרווב מדגימות כיצד ניתן להשתמש במודל עסקי זה לצורך צמיחה משמעותית המתבססת על לקוחות קיימים, ומדוע חברות הפועלות בהצלחה במודל זה זוכות למכפילי שווי גבוהים.

הדבר בא לידי ביטוי גם בדוחות הכספיים: סימילרווב צמחה ב-32% בשנת 2020 וב-46% בתשעת החודשים הראשונים של 2021 ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2020. לעומת זאת, החברה טרם הגיעה לרווחיות והפסדיה נמצאים במגמת עלייה. בפרומתאוס אומרים כי תופעה זו של צמיחה תוך כדי גידול בהפסדים אינה נדירה, ואף ניתן לומר שהיא נפוצה אצל חלק משמעותי של חברות ההזנק המונפקות בשלבים מוקדמים. אולם במקרה של סימילרווב, בנוסף לגידול האבסולוטי בהפסד, שיעורי ההפסד גם כן גדלים. כך למשל על אף ששיעור ההפסד השתפר מעט בין השנים 2019 ל-2020, שיעור זה עלה באופן משמעותי בשנת 2021. שיעור ההפסד האמור עלה ב-109% בתשעת החודשים הראשונים של 2021 אל מול התקופה המקבילה בשנת 2020. מהתבוננות בדוחותיה של החברה, ניכר שעל אף השיפור ברווחיות הגולמית של החברה, הגידול בהפסד נובע מעליה משמעותית בהוצאותיה התפעוליות.

תוצאות החברה משפיעות גם על מחיר המניה של סימילרווב. המניה החלה להיסחר בחודש מאי במחיר של 22 דולר, כאשר נכון לסוף חודש נובמבר מחירה עומד על 17.4 דולר בלבד. על אף הצמיחה המרשימה ב-2021, ייתכן והשינוי במחיר המניה נובע מציפיות המשקיעים לשינוי דומה גם בשיעורי הרווח/הפסד.

במחלקת המחקר של פרומתאוס מציינים, שייתכן והגידול בהוצאות התפעול של סימילרווב נובע מביסוס תשתיות לצמיחה עתידית. בנוסף, מעבר לשיעור הצמיחה המרשים, סימילרווב מציגה נתונים חיוביים נוספים העשויים לסייע בביסוס תוצאות חיוביות בשנים הקרובות. לפי דוחות הרבעון השלישי, ה-ARR של סימילרווב עבר את רמת ה-150 מיליון דולר, מספר הלקוחות עם ARR של 100 אלף דולר ומעלה גדל ב-48% ובנוסף, ההכנסה הממוצעת ללקוח בשנה גדלה ב-16%. מעבר לגידול בהכנסות מלקוחות קיימים, סימילרווב ממשיכה למשוך לקוחות חדשים, ומספר לקוחותיה בסוף הרבעון השלישי גדל ב-27% לעומת הרבעון המקביל. סימילרווב גם הכריזה על הרכישה הראשונה שלה מאז הנפקתה, של חברת אמבי מובייל המנתחת נתוני משתמשים בתחום הסלולר.

בפרומתאוס סבורים כי מנתוניה הכספיים של סימלרווב קשה להסיק מסקנות חד-משמעיות לגבי התנהגות המניה בעתיד. מצד אחד החברה רושמת צמיחה משמעותית ומעלה את תחזית הכנסותיה ל-2021, אך יחד עם זאת, החברה מציגה עלייה בשיעור ההפסד הנובע מגידול משמעותי בהוצאות תפעוליות. בנוסף, מחיר המניה ירד מאז ההנפקה, ירידה שעשויה לשקף את ציפיות המשקיעים בעקבות נתוני הרווחיות של החברה. בפרומתאוס מציינים שסימילרווב מצליחה לבסס מאגר לקוחות וייתכן והגידול בהוצאות התפעול נועד לביסוס תשתיות לטווח הארוך מה שיאפשר שיפור עתידי ברווחיות החברה. נראה כי סימילרווב על המסלול הנכון, אך עתידה תלוי בהמשך צמיחתה יחד עם שיפור ברווחיותה התפעולית וניהול ציפיות המשקיעים.

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?