גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נובמבר שלילי לישראליות בארה"ב: מי החברות שבכל זאת בלטו לטובה?

מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחרי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט, ירד בנובמבר ב-ב־7.6% ● חברות הביומד איבדו גובה גם בת"א וגם בנאסד"ק, אך ביונד אייר הצליחה לבלוט עם עלייה של 41% ● חברת הטכנולוגיה אינוויז גם סיימה את החודש בעליות גבוהות ● ומה צופים במחלקת המחקר של פרומתאוס לסימילרווב?

הנפקת סימילרווב בבורסה בניו יורק / צילום: NYSE
הנפקת סימילרווב בבורסה בניו יורק / צילום: NYSE

חודש נובמבר היה חודש שלילי לחברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט. מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר החברות האלה, ירד בחודש נובמבר ב־7.6%. באותה התקופה, מדד ת"א-125 עלה בשיעור של 1.4%, ומדד נאסד"ק עלה במתינות ב־0.3%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ירד ב־11.6%, כשמדדי ההשוואה ירדו גם הם, אם כי פחות: מדד ת"א ביומד איבד 10.4% ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה ירד ב־3.9%.
אחת המניות הבולטות בתת המדד היא ביונד אייר (סימול: XAIR), שעלתה בנובמבר ב‏כ־41%. מחלקת המחקר של פרומתאוס מציינת כי ביונד אייר מפתחת ומשווקת מכשירים לייצור חנקן חומצני (NO) לטיפול במגוון בעיות נשימתיות. לפי פרסומי החברה, מוצר שלה ממתין לאישור FDA ושיווקו צפוי להתחיל בארה"ב במחצית השנייה של 2022. המוצר, LungFit, מפרק את האוויר סביבו ל־NO ומייתר את הצורך בניהול מלאי של בלוני חנקן חמצני, מקטין את הסיכון לפגיעה בעובדי מערכות הבריאות ומקצר את משך ההכשרה שלהם. ביונד אייר פרסמה כי היא גייסה 29.9 מיליון דולר לצורך הקמת חברת בת נפרדת אשר תיקרא Beyond Cancer, אשר תפתח טיפולים לגידולים סרטניים באמצעות חנקן חמצני מרוכז ביותר (ultra-high concentration nitric oxide).

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה נחלש בנובמבר ב-8.5%, בעוד מדדי ההשוואה ת"א טכנולוגיה ונאסד"ק טכנולוגיה עלו ב־0.3% ו־1.8%, בהתאמה. החברה הבולטת במדד בחודש האחרון היא חברת האוטוטק אינוויז, שמנייתה עלתה ב-37%. בפרומתאוס מציינים שאינוויז מפתחת ומייצרת טכנולוגיית Lidar, המאפשרת לקבוע את המיקום והמרחק של אובייקטים באמצעות קרני לייזר שפיתוח החברה יורה. הטכנולוגיה מאפשרת נהיגה אוטונומית לרכבים פרטיים, מוניות רובוטיות, רכבי היסעים וכדומה.

אינוויז דיווחה על גידול של כ־70% בהפסד הנקי שלה לרבעון השלישי של השנה בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה. העלייה הזו נבעות בעיקר מגידול משמעותי בעקבות הענקת מניות לעובדיה, והמשך הגידול בהוצאות המו"פ על מוצריה. למרות התוצאות העסקיות, מניית החברה עלתה בין היתר בעקבות דיווח כי מוצריה נבחרו על ידי jueFX כפיתרון הטכנולוגי לבטיחות בשימוש ברכבים אוטונומיים בסין.

 

סימילרווב צומחת, אבל ההפסד מעמיק

בחודש מאי האחרון, חברת סימילרווב (Similarweb) הצטרפה למדד גלובס-פרומתאוס, לאחר שהחלה להיסחר בבורסת ניו יורק לפי שווי של כ-1.63 מיליארד דולר. סימילרווב הוקמה ב-2011 על-ידי אור עופר ומספקת שירותי מודיעין עסקי דיגיטלי.

לפי פרומתאוס, בשנים האחרונות, כלים דיגיטליים כגון שיווק דיגיטלי, אתרים ואפליקציות הפכו לנפוצים ביותר ומשמשים כמנועי צמיחה משמעותיים כמעט בכל ארגון ועסק. לצורך ייעול ביצועיהם של כלים אלו, יש לבצע ניתוחי נתונים ולבצע התאמות בהתאם. קיימות חברות ופלטפורמות רבות המסייעות לבעלי עסקים לנתח את ביצועיהם של הכלים הדיגיטליים שברשותם, אך כמעט ואין אפשרויות לבחינה וניתוח נתונים של כלים דיגיטליים אחרים. הפלטפורמה של סימילרווב מאפשרת לבעלי עסקים קבלת נתונים מכלים דיגיטליים שונים כמו אתרים ואפליקציות ברחבי העולם. סימילרווב מספקת נתונים מפעילות דיגיטלית ברחבי הרשת, הכוללים בין היתר נתוני מתחרים, מגמות שוק והתנהגות צרכנית, היכולים לשמש ככלי לקבלת החלטות אסטרטגיות בארגון.

המודל העסקי של סימילרווב מתבסס על מכירת מנויים, המתומחרים בהתאם להיקף השירות שנבחר על ידי הלקוח (SaaS). לדברי אייל שבח, שותף וראש תחום טכנולוגיה בפרומתאוס: "במודל עסקי זה, ניתן להציע ללקוחות פוטנציאליים מנויים זולים יחסית, אשר היקף השירות הניתן בהם גם הוא יחסית מצומצם וכך להחדיר את השירות לקהל לקוחות רחב. לאחר חדירה זו, ובהנחה כי השירות המוצע מוסיף ערך, החסמים לאימוץ השירות פוחתים משמעותית ופוטנציאל הצמיחה עולה. סימילרווב היא דוגמה טובה ליישום בפועל של אסטרטגיה זו".

לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, ב-2020 ההכנסות השנתיות הנשנות (ARR = Annual Recurring Revenues) של סימילרווב מ-50 לקוחותיה המובילים, היו גבוהות פי 12 מה-ARR של אותם לקוחות בדיוק ביחס לדמי המנוי ההתחלתיים שלהם. בנוסף, מספר הלקוחות בסימילורווב בעלי ARR של מעל 100 אלף דולר עלה ב-54% ב-2020. מעבר למספר האבסולוטי, גם שיעור הלקוחות בסימילרווב בעלי ARR גבוה עלה, כאשר שיעור הלקוחות בעלי ARR הגבוה מ-100 אלף עלה מ-35% בסוף מרץ 2017 ל-49% בסוף 2020. כלומר, תוצאות סימילרווב מדגימות כיצד ניתן להשתמש במודל עסקי זה לצורך צמיחה משמעותית המתבססת על לקוחות קיימים, ומדוע חברות הפועלות בהצלחה במודל זה זוכות למכפילי שווי גבוהים.

הדבר בא לידי ביטוי גם בדוחות הכספיים: סימילרווב צמחה ב-32% בשנת 2020 וב-46% בתשעת החודשים הראשונים של 2021 ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2020. לעומת זאת, החברה טרם הגיעה לרווחיות והפסדיה נמצאים במגמת עלייה. בפרומתאוס אומרים כי תופעה זו של צמיחה תוך כדי גידול בהפסדים אינה נדירה, ואף ניתן לומר שהיא נפוצה אצל חלק משמעותי של חברות ההזנק המונפקות בשלבים מוקדמים. אולם במקרה של סימילרווב, בנוסף לגידול האבסולוטי בהפסד, שיעורי ההפסד גם כן גדלים. כך למשל על אף ששיעור ההפסד השתפר מעט בין השנים 2019 ל-2020, שיעור זה עלה באופן משמעותי בשנת 2021. שיעור ההפסד האמור עלה ב-109% בתשעת החודשים הראשונים של 2021 אל מול התקופה המקבילה בשנת 2020. מהתבוננות בדוחותיה של החברה, ניכר שעל אף השיפור ברווחיות הגולמית של החברה, הגידול בהפסד נובע מעליה משמעותית בהוצאותיה התפעוליות.

תוצאות החברה משפיעות גם על מחיר המניה של סימילרווב. המניה החלה להיסחר בחודש מאי במחיר של 22 דולר, כאשר נכון לסוף חודש נובמבר מחירה עומד על 17.4 דולר בלבד. על אף הצמיחה המרשימה ב-2021, ייתכן והשינוי במחיר המניה נובע מציפיות המשקיעים לשינוי דומה גם בשיעורי הרווח/הפסד.

במחלקת המחקר של פרומתאוס מציינים, שייתכן והגידול בהוצאות התפעול של סימילרווב נובע מביסוס תשתיות לצמיחה עתידית. בנוסף, מעבר לשיעור הצמיחה המרשים, סימילרווב מציגה נתונים חיוביים נוספים העשויים לסייע בביסוס תוצאות חיוביות בשנים הקרובות. לפי דוחות הרבעון השלישי, ה-ARR של סימילרווב עבר את רמת ה-150 מיליון דולר, מספר הלקוחות עם ARR של 100 אלף דולר ומעלה גדל ב-48% ובנוסף, ההכנסה הממוצעת ללקוח בשנה גדלה ב-16%. מעבר לגידול בהכנסות מלקוחות קיימים, סימילרווב ממשיכה למשוך לקוחות חדשים, ומספר לקוחותיה בסוף הרבעון השלישי גדל ב-27% לעומת הרבעון המקביל. סימילרווב גם הכריזה על הרכישה הראשונה שלה מאז הנפקתה, של חברת אמבי מובייל המנתחת נתוני משתמשים בתחום הסלולר.

בפרומתאוס סבורים כי מנתוניה הכספיים של סימלרווב קשה להסיק מסקנות חד-משמעיות לגבי התנהגות המניה בעתיד. מצד אחד החברה רושמת צמיחה משמעותית ומעלה את תחזית הכנסותיה ל-2021, אך יחד עם זאת, החברה מציגה עלייה בשיעור ההפסד הנובע מגידול משמעותי בהוצאות תפעוליות. בנוסף, מחיר המניה ירד מאז ההנפקה, ירידה שעשויה לשקף את ציפיות המשקיעים בעקבות נתוני הרווחיות של החברה. בפרומתאוס מציינים שסימילרווב מצליחה לבסס מאגר לקוחות וייתכן והגידול בהוצאות התפעול נועד לביסוס תשתיות לטווח הארוך מה שיאפשר שיפור עתידי ברווחיות החברה. נראה כי סימילרווב על המסלול הנכון, אך עתידה תלוי בהמשך צמיחתה יחד עם שיפור ברווחיותה התפעולית וניהול ציפיות המשקיעים.

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות.

עוד כתבות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מתחם בזן במפרץ חיפה / צילום: שגיא מורן

בזן חוזרת לפעילות חלקית ותשוב לפעילות מלאה עד אוקטובר

בשל טיל האיראני שפגע בתחנת הכוח של בזן במפרץ חיפה, שלושה מעובדי בית הזיקוק נהרגו, ופעילות בזן הופסקה לחלוטין ● כעת בזן מודיעה: חזרנו לפעילות חלקית ● מניית בזן   עלתה ב-20 הדקות האחרונות של יום המסחר ב-1.6%, ובכך השלימה עלייה יומית של 2.5%

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"