גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגמה חדשה בשווקים? הביטקוין הולך בעקבות מדדי המניות

הביטקוין ירד החודש ב-20% אחרי צניחות חדות בסוף השבוע בשוק הקריפטו כולו ● גם מדדי המניות בעולם נצבעו אדום לאחרונה עם התפשטות זן האומיקרון ● האם יש קשר בין התנודות, או שמדובר בצירוף מקרים חריג?

הביטקוין בעקבות השווקים
הביטקוין בעקבות השווקים

שוקי המניות הגלובליים רשמו ירידות עמוקות ביום שישי האחרון, בצל הודעת ארגון הבריאות העולמי על התפשטות וריאנט האומיקרון ל-38 מדינות. מי שחשב שימצא חוף מבטחים בשוק הקריפטו התאכזב לגלות מסכים אדומים בוהקים וירידות חדות פי כמה מאלו שנרשמו בארה"ב או אירופה.

קורלציה מתמשכת?

שוק הקריפטו ידוע בתנודות הרבות שלו, ולא צריך יותר מציוץ של אלון מאסק בטוויטר כדי להקפיץ או להפיל מטבע בעשרות אחוזים. יחד עם זאת, בד"כ התנודות הללו לא תואמות לנעשה בשוקי המניות אלא נובעות משינויים והשפעות פרטניים לשוק הקריפטו, בין אם איומי רגולציה בארה"ב או החרפת המאבק בכורי הביטקוין בסין.

בשבועות האחרונים נראה שהמגמה השתנתה. על פי בדיקת בלומברג, ב-100 הימים האחרונים הקורלציה בין ביטקוין למדד ה-S&P500 היא הגבוהה ביותר שנרשמה בשנה האחרונה. המתאם בתקופה הזו עמד על 0.33, כאשר מתאם של 1 מעיד על תיאום מושלם בתנודות ומתאם של 1- מצביע על תזוזות הפוכות לחלוטין.

 

"זה אירוע שמתרחש לעתים רחוקות יחסית, ששוק המטבעות הדיגיטליים בכלל, והביטקוין בפרט, יורדים ביחד עם שוקי המניות", אומר לגלובס אלי מיזרוח, מייסד ומנכ"ל סילבר קסטל, בית השקעות המתמחה בנכסים דיגיטליים. "החשש מזן האומיקרון הביא למגמה שלילית בכל השווקים הפיננסיים ול'ריצה למזומן', וזה משפיע גם על שוק המטבעות הדיגיטליים".

על אף המתאם הגבוה יחסית בתקופה הזו, מזרוח אומר שלא ניתן להצביע על קורלציה מתמשכת בין השווקים הפיננסיים המסורתיים לבין שוק המטבעות הדיגיטליים: "הרבה פעמים כשיש ירידות במחזורים גדולים אנחנו רואים מיד לאחר מכן מחזורים גדולים בצד הביקוש של שחקנים שמזהים הזדמנות קנייה. מוקדם לומר אם זה מה שיקרה גם הפעם, את זה נדע בימים הקרובים".

אלי בז'רנו, מנכ'ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C, ניסה להסביר את ההלימה שנוצרה בשבועות האחרונים. לדבריו, הביטקוין אמנם פרץ לתודעה כמטבע קריפטוגפי מבוזר, אך עם השנים, הפופולריות והכניסה לתיקי ההשקעות של המיינסטרים, גרמו להתייחסות סמנטית דומה מאוד לשוק המניות והסחורות.

ביום שישי האחרון למשל נרשמו ירידות חדות בניו יורק והביטקוין הגיב בירידה של כ-5% משוויו, לאחר כשבוע שבמהלכו שמר על רמת מחיר של 57 אלף דולר. בבוקר יום שבת הסערה בשוק הקריפטו רק העמיקה והביטקוין התרסק ב-20% בתוך שעה וירד לרמה של 42.2 אלף דולר בלבד.

למרות שהתאושש מאז, מדובר בירידה של עשרות אחוזים בהשוואה לזינוק שרשם הביטקוין רק לפני חודש. אז שבר את השיא של כל הזמנים כשהגיע לשער של 68.5 אלף דולר. גם האת'ר, דוג'קוין, ריפל ושאר המטבעות הקטנים הצטרפו לירידות החדות, ושווי שוק הקריפטו כולו נפל בכ-10% בתוך יום.

הקורלציה הזו באה לידי ביטוי גם ביום שישי שעבר (26 בנובמבר), כשננעלו הבורסות בוול סטריט באדום בוהק לאחר שהתגלה הווריאנט החדש של הנגיף בבוטסואנה שבדרום אפריקה. בעוד ש-S&P 500 השיל 2.2%, הביטקוין סיים את אותו ערב בירידה של כ-9% מערכו -יותר מ-5,000 דולר.

אלא שלא תמיד יש מתאם שכזה. ב-30 בנובמבר שוב נרשמו ירידות חדות בניו יורק, לאחר שיו"ר הפד (הפדרל ריזרב) ג'רום פאוול הודה שהאינפלציה אינה זמנית ואותת כי צמצום מדיניות רכישת האג"ח מעבר לפינה. בזמן ש-S&P 500 נסוג ב-1.9% (וגם שאר המדדים איבדו גובה), הביטקוין ירד ב-1.5% בלבד, שיעור ירידה שנחשב שולי בעולם הקריפטו.

"מטבע שימושי לחוטפים"

ובמקביל, הביטקוין והשלכותיו ממשיכים לעורר ויכוח. רגע לפני הירידות החדות של סוף השבוע סגנו של וורן באפט, צ'ארלי מאנגר, התייחס לביטקוין בוועידת השקעות שהתקיימה בסידני, אוסטרליה. "האווירה היום מטורפת", אמר וחלם: "הלוואי ומטבעות הקריפטו לא היו מומצאים". עוד הוסיף מאנגר כי הוא "שונא את הצלחתו" של הביטקוין, והסביר כי "אני לא מברך על מטבע שהוא כל כך שימושי לחוטפים וסוחטים וכדומה". לכן, הוא תומך במאבק של הממשל הסיני נגד מטבעות הקריפטו, ומאוכזב מהמדיניות המכילה של ארה"ב והמעורבות שלה בשוק.

"האנשים שמקבלים מטבעות קריפטוגרפיים לא חושבים על הלקוח, הם חושבים על עצמם. פשוט תסתכל עליהם. לא הייתי רוצה שאף אחד מהם יתחתן במשפחה שלי", אמר בוועידה. "אני רוצה להרוויח את הכסף שלי על ידי למכור לאנשים דברים שטובים להם, לא רעים עבורם".

סגנו של וורן באפט, צ'ארלי מאנגר / צילום: Reuters, Lucy Nicholson

רעיון מצוין או כישלון?

גם הסופר נאסים טאלב הלבנוני-אמריקאי, מחבר הספר "הברבור השחור", התייחס להתרסקות הביטקוין בציוץ בטוויטר, שבו כתב: "הביטקוין לא משמש כגידור ממצוקה, אינפלציה או דפלציה, הוא לא מטבע, הוא כלום". ביולי האחרון פרסם טאלב מאמר שבו גרס כי לביטקוין אין ערך לא כהשקעה קצרת טווח ולא כהשקעה ארוכת טווח, וציין שלא רק שהוא לא משמש גידור הוא גם לא יכול להגן מפני אירועים קטסטרופליים, והזכיר כי בנפילת השווקים במרץ 2020 גם הביטקוין ירד, ואף בשיעור חד יותר.

בעבר דווקא טאלב תמך בביטקוין וצייץ כי הוא "רעיון מצוין" מכיוון שאין לו בעלים או רשות שיכולה להחליט על גורלו. בפברואר האחרון הוא הודיע שהוא נפטר מהחזקות הביטקוין שלו בעקבות התנודתיות הרבה של המטבע וטען: "זה כישלון (לפחות לעת עתה)".
לאחר הירידות החדות בסוף השבוע הביקטוין השלים ירידה חודשית של כמעט 20% ושווי השוק שלו ירד מתחת לרף הטריליון דולר. יחד עם זאת, התשואה של המטבע מתחילת השנה עומדת על קרוב ל-70%, ובמבט על 12 החודשים האחרונים היא מגיעה לכ-160%.

עוד כתבות

חלפים לרכב / צילום: Reuters

שוק החלפים רותח: קרן לגאסי רוכשת שליטה במ. פינס בחצי מיליארד שקל

חודש אחרי האקזיט של משפחת כדורי בחברת המאגר חלפים שנמכרה לידי יבואנית הרכב UMI, קרן ההשקעות הפרטיות רוכשת שליטה ביבואנית חלקי החילוף של משפחת פינס – לפי שווי מוערך של כ-700 מיליון שקל ● בעבר התעניינה בש. פינס גם קרן אייפקס של זהבית כהן

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

מבוטחי כלל לא יקבלו יותר ניתוחים בהדסה, ויופנו לשערי צדק

פערי מחירים של עד פי 5 שמשלמת חברת הביטוח ביחס לשאר בתי החולים בארץ, הובילו להפסקת ההסדר למתן טיפולים רפואיים פרטיים כמו ניתוחים בין חברת הביטוח לבין הדסה • המטופלים יופנו לשערי צדק

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

מחיר הבגידה: הודעת הוואטסאפ שעלתה לגרוש בפנטהאוז

שני פסקי דין שניתנו לאחרונה במחוזי תל אביב ובמחוזי חיפה מחדדים את גבולות שיתוף הרכוש בין בני זוג ● מתי מסר כתוב ייחשב להתחייבות מחייבת, מתי בן זוג יוכר כ"חלש" לצורך חלוקה לא שוויונית – ומה המשקל שניתן לסיוע כלכלי של הורים

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע בחודש דצמבר: 14,677 שקל. וכמה בהייטק?

מדובר בעלייה של 3.1% לעומת דצמבר 2024 ● עלייה זו גבוהה אפילו יותר מהאינפלציה השנתית שנרשמה באותו חודש, 2.5%, כך שמדובר למעשה בעלייה ריאלית שמתגברת על ההתייקרויות

בורסת תל אביב. שינויים במדד ת''א 35 / צילום: Shutterstock

רף השווי הוכפל: מלך חוות השרתים או אימפריית מחשוב בדרך למדד ת"א 35

בתוך שנה וחצי בלבד זינק השווי הנדרש לכניסה למדד הדגל, לכ־13 מיליארד שקל ● אם לא תשלוף שפן מהכובע, תפנה דמרי את מקומה במדד למגה אור של צחי נחמיאס או לענקית המחשוב מטריקס (ואולי אף לשתיהן) ● גלובס עם השינויים המסתמנים במדדים המובילים

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

התפוררות חוק ההסדרים היא לפני הכול התפוררות אגף התקציבים

במשך עשורים חוק ההסדרים שימש כדרך כמעט יחידה להעביר רפורמות משמעותית במשק, כשאגף תקציבים חזק נתן לו רוח גבית ● השנה המצב השתנה - ומי שמחפש את הסיבה להתפוררות החוק השבוע, צריך להסתכל על החולשה הבלתי נתפסת של מי שבעבר נתפסו כ"נערי אוצר כל-יכולים"

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג רוצה לסדר ליו"ר ולמנכ"ל עלות שכר שנתית של 20 מיליון שקל

חברת המרכזים המסחריים מבקשת לאשר לבכיריה תגמול בהיקף חריג, הכולל הקצאות אופציות ושדרוג תנאי ההעסקה של היו״ר איתן בר זאב והמנכ״ל חי גאליס ● בר זאב צפוי לקבל אופציות בשווי כ־14 מיליון שקל ושכר בעלות שנתית של 11.7 מיליון שקל, בעוד גאליס יקבל אופציות בשווי כ־9 מיליון שקל ושכר בעלות של כ־7.5 מיליון שקל

חברת מלם / צילום: בר - אל

על רקע נפילה במניות ה-IT בת"א: ההפסד הצפוי של מלם תים בשוק הגמל

מניית חברות המחשוב בת"א צללו בשיעור חד על רקע החששות מהשפעות עתידיות של ה-AI על שוק התוכנה ● בד בבד, הודיעה מלם תים כי תפריש 30 מיליון שקל, בעקבות סיומו של מו"מ שניהלה במשך שנתיים עם בנק, לשיתוף פעולה בתחום תפעול קופות גמל וקרנות השתלמות

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

הפגנת הרפתנים והחקלאים, הבוקר / צילום: יריב דגן

במחאה על רפורמת החלב: הרפתנים בהפגנת ענק מול משרד האוצר

מאות רפתנים וחקלאים מפגינים הבוקר מול הכנסת ומשרד האוצר, במחאה על רפורמת החלב שמקדם סמוטריץ' ● במסגרת המחאה נעה שיירת רכבים, טנדרים וכלים חקלאיים מאזור לטרון לכיוון הכנסת, ובמקביל יצאה שיירת טרקטורים מצומת מסמיה לירושלים, מה שגרם לשיבושי תנועה כבדים באזור

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה בונה ארגון פרו–איראני מקומי אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

ועדת הכנסת בראשות ח''כ אופיר כץ. הנושא: חלוקה ופיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל מרפאה אחת בנתיבות: החוק הכלכלי החשוב ביותר בתחום הבריאות פוצל מחוק ההסדרים

חוק ה־CAP, ההסדר הכלכלי המרכזי במערכת הבריאות, פוצל לראשונה מזה 29 שנה לאחר לחץ פוליטי סביב מרכז רפואי שהקים בית חולים הדסה בנתיבות ●  מאז שעות הבוקר פיצלה ועדת הכנסת חוקים רבים, ונראה שחוק ההסדרים כולו מתפורר

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום הקרקע בשדה דב: מה נמצא, איפה, והאם הפרויקטים עלולים להתעכב

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי ● גלובס עושה סדר

ערד / צילום: Shutterstock

חמישה זוכים מחסידות גור, והמכרז בערד שמרים גבות בשוק הנדל"ן

מכרז בערד שווק במלואו ליזמים ששמם נקשר בחסידות גור ● כעת, יש הסבורים בענף כי סכומי הזכייה מצביעים על תיאום מחירים - לכאורה בניגוד לכללי חוק התחרות הכלכלית ● האיש החזק בחסידות גור מוטי בבצ'יק: "מופרך לגמרי"

חנוך מילביצקי, הליכוד שמונה אפס אפס, קול ברמה, 28.01.26 / צילום: מתוך אתר הכנסת

האם יבוא החמאה הביא דווקא להתייקרות שלה?

ההתנגדות לרפורמה במשק החלב עולה על טורים גבוהים - ויש מי שמזהירים מפני גורל דומה לזה של החמאה • אבל מה באמת קרה כשפתחו את שוק החמאה ליבוא? • המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו / צילום: שלומי יוסף, רמי זרנגר

באוצר מכינים תוכנית גיבוי: "קופסאות" של מיליארדים אם התקציב לא יעבור

על רקע המבוי הסתום בקואליציה, באוצר נערכים לניהול המדינה תחת פער של 43 מיליארד שקל מול התקציב ההמשכי ● בעוד שעקיפת המגבלות כנראה תספק למערכת הביטחון את מה שהיא צריכה, במשרדים החברתיים חוששים משיתוק פרויקטים ומפגיעה בשירות לציבור

ליקויים בדירה / צילום: Shutterstock

מי אחראי לתקן בלאי? תקנות חדשות מסדירות את שוק השכירות של דירות

יוזמה חדשה תנסה לצמצם מחלוקות באמצעות הגדרת כללים למצבים שאינם מפורטים בחוזה השכירות ● בין היתר, נקבעו מנגנון הצמדה למדד במימוש אופציה ולוחות זמנים לתיקון ליקויים

קרן נויבך / צילום: מיכה לובטון

התוכנית שיורדת אחרי 17 שנה: קרן נויבך מסיימת להגיש את "סדר יום" ברשת ב'

העיתונאית קרן נויבך מסיימת את תפקידה כמגישת התוכנית "סדר יום" בכאן חדשות ברשת ב' ● נויבך תמשיך את עבודתה בתאגיד השידור הישראלי ותעמיק ביצירה דוקומנטרית ובהסכת יומי שיעלה בחודשים הקרובים לשידור

תומר גלאם, ראש עיריית אשקלון / צילום: ראובן קפוצ׳ינסקי

ראש עיריית אשקלון תומר גלאם נחקר בחשד לשחיתות

ראש עיריית אשקלון, תומר גלאם, הוא ראש העירייה שעוכב לחקירה ביום שני בחשד לשחיתות ● יחד איתו עוכבו לחקירה גם עוזריו וראשי אגפים בעירייה ● עפ"י החשד, כספי תרומות שקיבלה העירייה במלחמה הועברו לאנשי עסקים ולספקים המקורבים לגלאם, תמורת טובות הנאה שקיבלו בכירים בעירייה