גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגמה חדשה בשווקים? הביטקוין הולך בעקבות מדדי המניות

הביטקוין ירד החודש ב-20% אחרי צניחות חדות בסוף השבוע בשוק הקריפטו כולו ● גם מדדי המניות בעולם נצבעו אדום לאחרונה עם התפשטות זן האומיקרון ● האם יש קשר בין התנודות, או שמדובר בצירוף מקרים חריג?

הביטקוין בעקבות השווקים
הביטקוין בעקבות השווקים

שוקי המניות הגלובליים רשמו ירידות עמוקות ביום שישי האחרון, בצל הודעת ארגון הבריאות העולמי על התפשטות וריאנט האומיקרון ל-38 מדינות. מי שחשב שימצא חוף מבטחים בשוק הקריפטו התאכזב לגלות מסכים אדומים בוהקים וירידות חדות פי כמה מאלו שנרשמו בארה"ב או אירופה.

קורלציה מתמשכת?

שוק הקריפטו ידוע בתנודות הרבות שלו, ולא צריך יותר מציוץ של אלון מאסק בטוויטר כדי להקפיץ או להפיל מטבע בעשרות אחוזים. יחד עם זאת, בד"כ התנודות הללו לא תואמות לנעשה בשוקי המניות אלא נובעות משינויים והשפעות פרטניים לשוק הקריפטו, בין אם איומי רגולציה בארה"ב או החרפת המאבק בכורי הביטקוין בסין.

בשבועות האחרונים נראה שהמגמה השתנתה. על פי בדיקת בלומברג, ב-100 הימים האחרונים הקורלציה בין ביטקוין למדד ה-S&P500 היא הגבוהה ביותר שנרשמה בשנה האחרונה. המתאם בתקופה הזו עמד על 0.33, כאשר מתאם של 1 מעיד על תיאום מושלם בתנודות ומתאם של 1- מצביע על תזוזות הפוכות לחלוטין.

 

"זה אירוע שמתרחש לעתים רחוקות יחסית, ששוק המטבעות הדיגיטליים בכלל, והביטקוין בפרט, יורדים ביחד עם שוקי המניות", אומר לגלובס אלי מיזרוח, מייסד ומנכ"ל סילבר קסטל, בית השקעות המתמחה בנכסים דיגיטליים. "החשש מזן האומיקרון הביא למגמה שלילית בכל השווקים הפיננסיים ול'ריצה למזומן', וזה משפיע גם על שוק המטבעות הדיגיטליים".

על אף המתאם הגבוה יחסית בתקופה הזו, מזרוח אומר שלא ניתן להצביע על קורלציה מתמשכת בין השווקים הפיננסיים המסורתיים לבין שוק המטבעות הדיגיטליים: "הרבה פעמים כשיש ירידות במחזורים גדולים אנחנו רואים מיד לאחר מכן מחזורים גדולים בצד הביקוש של שחקנים שמזהים הזדמנות קנייה. מוקדם לומר אם זה מה שיקרה גם הפעם, את זה נדע בימים הקרובים".

אלי בז'רנו, מנכ'ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C, ניסה להסביר את ההלימה שנוצרה בשבועות האחרונים. לדבריו, הביטקוין אמנם פרץ לתודעה כמטבע קריפטוגפי מבוזר, אך עם השנים, הפופולריות והכניסה לתיקי ההשקעות של המיינסטרים, גרמו להתייחסות סמנטית דומה מאוד לשוק המניות והסחורות.

ביום שישי האחרון למשל נרשמו ירידות חדות בניו יורק והביטקוין הגיב בירידה של כ-5% משוויו, לאחר כשבוע שבמהלכו שמר על רמת מחיר של 57 אלף דולר. בבוקר יום שבת הסערה בשוק הקריפטו רק העמיקה והביטקוין התרסק ב-20% בתוך שעה וירד לרמה של 42.2 אלף דולר בלבד.

למרות שהתאושש מאז, מדובר בירידה של עשרות אחוזים בהשוואה לזינוק שרשם הביטקוין רק לפני חודש. אז שבר את השיא של כל הזמנים כשהגיע לשער של 68.5 אלף דולר. גם האת'ר, דוג'קוין, ריפל ושאר המטבעות הקטנים הצטרפו לירידות החדות, ושווי שוק הקריפטו כולו נפל בכ-10% בתוך יום.

הקורלציה הזו באה לידי ביטוי גם ביום שישי שעבר (26 בנובמבר), כשננעלו הבורסות בוול סטריט באדום בוהק לאחר שהתגלה הווריאנט החדש של הנגיף בבוטסואנה שבדרום אפריקה. בעוד ש-S&P 500 השיל 2.2%, הביטקוין סיים את אותו ערב בירידה של כ-9% מערכו -יותר מ-5,000 דולר.

אלא שלא תמיד יש מתאם שכזה. ב-30 בנובמבר שוב נרשמו ירידות חדות בניו יורק, לאחר שיו"ר הפד (הפדרל ריזרב) ג'רום פאוול הודה שהאינפלציה אינה זמנית ואותת כי צמצום מדיניות רכישת האג"ח מעבר לפינה. בזמן ש-S&P 500 נסוג ב-1.9% (וגם שאר המדדים איבדו גובה), הביטקוין ירד ב-1.5% בלבד, שיעור ירידה שנחשב שולי בעולם הקריפטו.

"מטבע שימושי לחוטפים"

ובמקביל, הביטקוין והשלכותיו ממשיכים לעורר ויכוח. רגע לפני הירידות החדות של סוף השבוע סגנו של וורן באפט, צ'ארלי מאנגר, התייחס לביטקוין בוועידת השקעות שהתקיימה בסידני, אוסטרליה. "האווירה היום מטורפת", אמר וחלם: "הלוואי ומטבעות הקריפטו לא היו מומצאים". עוד הוסיף מאנגר כי הוא "שונא את הצלחתו" של הביטקוין, והסביר כי "אני לא מברך על מטבע שהוא כל כך שימושי לחוטפים וסוחטים וכדומה". לכן, הוא תומך במאבק של הממשל הסיני נגד מטבעות הקריפטו, ומאוכזב מהמדיניות המכילה של ארה"ב והמעורבות שלה בשוק.

"האנשים שמקבלים מטבעות קריפטוגרפיים לא חושבים על הלקוח, הם חושבים על עצמם. פשוט תסתכל עליהם. לא הייתי רוצה שאף אחד מהם יתחתן במשפחה שלי", אמר בוועידה. "אני רוצה להרוויח את הכסף שלי על ידי למכור לאנשים דברים שטובים להם, לא רעים עבורם".

סגנו של וורן באפט, צ'ארלי מאנגר / צילום: Reuters, Lucy Nicholson

רעיון מצוין או כישלון?

גם הסופר נאסים טאלב הלבנוני-אמריקאי, מחבר הספר "הברבור השחור", התייחס להתרסקות הביטקוין בציוץ בטוויטר, שבו כתב: "הביטקוין לא משמש כגידור ממצוקה, אינפלציה או דפלציה, הוא לא מטבע, הוא כלום". ביולי האחרון פרסם טאלב מאמר שבו גרס כי לביטקוין אין ערך לא כהשקעה קצרת טווח ולא כהשקעה ארוכת טווח, וציין שלא רק שהוא לא משמש גידור הוא גם לא יכול להגן מפני אירועים קטסטרופליים, והזכיר כי בנפילת השווקים במרץ 2020 גם הביטקוין ירד, ואף בשיעור חד יותר.

בעבר דווקא טאלב תמך בביטקוין וצייץ כי הוא "רעיון מצוין" מכיוון שאין לו בעלים או רשות שיכולה להחליט על גורלו. בפברואר האחרון הוא הודיע שהוא נפטר מהחזקות הביטקוין שלו בעקבות התנודתיות הרבה של המטבע וטען: "זה כישלון (לפחות לעת עתה)".
לאחר הירידות החדות בסוף השבוע הביקטוין השלים ירידה חודשית של כמעט 20% ושווי השוק שלו ירד מתחת לרף הטריליון דולר. יחד עם זאת, התשואה של המטבע מתחילת השנה עומדת על קרוב ל-70%, ובמבט על 12 החודשים האחרונים היא מגיעה לכ-160%.

עוד כתבות

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל / צילום: תמר מצפי

בצעד חריג, רמ"י רכשה קרקע בירושלים ב־30 מיליון שקל

רשות מקרקעי ישראל רכשה זכויות בקרקע פנויה בת 17.2 דונם בצפון רמות במכרז של כונסי נכסים, בסכום של 30 מיליון שקל ● הצעד יוצא הדופן מאפשר לקדם תוכניות בניין עיר ולשווק את השטח במכרזים

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

גלולת ההרזיה החדשה שמגיעה לישראל בשבוע הבא

סטארט־אפ ישראלי צעיר נחשף עם גיוס חריג של 165 מיליון דולר לפיתוח תרופות פסיכיאטריות ● אינסייטק מפצלת פעילות ומעבירה פיתוח לחברה חדשה שתנסה להקל על תרופות לחדור למוח ● אפיטומי פותחת את השלב המסחרי בישראל עם גלולת הרזיה שתגיע לחנויות בשבוע הבא ● סטארט־אפ קטן מדווח על תוצאות מעודדות לאפליקציה שעוזרת לנפגעי טראומה לישון טוב יותר ● וגם: חילופי ההנהלה בסיסרם מדיקל ● השבוע בביומד

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה, יקבלו 10 אלף שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים, יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

הנפקת סולראדג' בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק

אחרי ההתרסקות: תוצאות סולאראדג' משכנעות את השוק שהיא מתאוששת

מעטות החברות שעברו טלטלות כמו סולאראדג' ● מתואר הישראלית הגדולה בעולם ומקום של כבוד במדד S&P 500 - להתרסקות מפוארת עם מחיקה של 95% מהשווי ● כעת נראה כי המניה שינתה כיוון, וגם התוצאות מדהימות את השוק ● האם זו תחילתו של זינוק מחדש?

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

שווי של כ־8 מיליארד דולר: יצרנית השבבים שמאתגרת את אנבידה נערכת להנפקה

לפי רויטרס, חברת סריבראס, המפתחת מעבדים למודלים גדולים של בינה מלאכותית ופועלת בשוק שנשלט בידי אנבידיה, נערכת להגשת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית בוול סטריט ברבעון השני של 2026 ● הנפקה קודמת שתוכננה ב-2024 ירדה מהפרק בשל השקעת מיעוט של קבוצת G42 מאבו דאבי, אולם זו נעדרת מהתשקיף החדש

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: יוסי כהן, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

המס החדש על הבנקים מתקרב לחקיקה, אבל גם באוצר לא בטוחים ביתרונות

הצוות הבין־משרדי שהקים שר האוצר בצלאל סמוטריץ' המליץ בדוח הסופי שלו להטיל מיסוי דיפרנציאלי על רווחים חריגים ● בצמרת האוצר חלוקים בין המנכ"ל וסגנו שמקדמים את מהלך המיסוי, לבין אגף התקציבים ובנק ישראל שטוענים כי מדובר בצעד בכיוון הלא נכון

חנות של ליאור עדיקה / צילום: איל יצהר

"חוק ליאור עדיקה" מגיע להצבעה סופית. איך ייראו הכללים החדשים?

בימים הקרובים תכריע הכנסת האם להחריג רשתות פארם קטנות ובינוניות מהרגולציה הכבדה של חוק המזון ● אבל לצד השאיפה לעודד תחרות מול סופר פארם ו-Be, ישנם לחצים של לוביסטים וחשש מפגיעה בשקיפות המחירים ● גלובס עושה סדר בתיקון שעשוי לשנות את הרגלי הקנייה שלכם

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

המאבק על וורנר ברדרס עולה שלב / צילום: Shutterstock

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

בעוד פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

המהלך של רשות ני"ע שירחיב את האכיפה למנהלים בחברות פרטיות

ועדת האכיפה המינהלית הטילה עיצומים של כמיליון שקל על חברה פרטית לקנאביס רפואי בשל טעויות בדוחות ● בהחלטתה קבעה הוועדה כי לראשונה סמנכ"ל הכספים ורואה החשבון המבקר נושאים באחריות לכשל ● ההחלטה עשויה להשפיע על לפחות 10% מהחברות בבורסה

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

דוח חדש חושף: שיא כל הזמנים להיקף הגיוסים בדיפנס טק הישראלי

היקף ההשקעות והאקזיטים עלה ב-2025, אך מספר סבבי הגיוס ירד, וההון מתרכז בעסקאות גדולות בתחומי הסייבר וה-AI ● גם בנטרול סבבי ענק, היקף הגיוסים בסייבר בשנה החולפת גבוה מזה של 2021

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב־i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

בניין גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הממשלה אישרה פה אחד את ההצעה לסגירת גלי צה"ל

השרים אישרו היום את החלטת שר הביטחון ישראל כ"ץ, לפיה שידורי גלי צה"ל יופסקו עד 1 במרץ 2026 ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית, שקבעה כי ההחלטה אינה חוקית ● מיד לאחר פרסום ההחלטה הוגשו לבג"ץ מספר עתירות בנושא ● כ"ץ הנחה להתחיל בשיבוץ מחדש של חיילי התחנה - "תוך מתן עדיפות לתפקידי לחימה"

עופר זיו, מנכ''ל ויתניה הפורש / צילום: דורון סהר

אחרי 16 שנה: מנכ"ל ויתניה עופר זיו עוזב את תפקידו. זה המחליף שלו

עופר זיו יסיים את תפקידו כמנכ"ל חברת הנדל"ן ויתניה בסוף מרץ 2026, ובמקומו ייכנס לתפקיד יריב בר-דעה, ששימש בתפקידו האחרון כסמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בגב-ים ● מטעם ויתניה לא צוינה הסיבה לסיום כהונתו של זיו כמנכ"ל

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

S&P 500 ננעל ביום שלישי ברציפות של עליות; הזהב בשיא חדש

המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך והמניה עלתה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● הבנק המרכזי של סין הותיר ביום שני את הריבית ללא שינוי ● שוק החוב העולמי: כוחות רבים לוחצים לעליית התשואות הארוכות • אלפאבית מודיעה על רכישה תמורת 4.75 מיליארד דולר ● מחירי הקקאו צנחו השנה בשיעור שיא, למה לא מחירי השוקולד? • לקראת 2026 בוול סטריט: הרבה דברים עלולים להשתבש, זו רשימת הסיכונים

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי