גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבע הנפקות ואקזיט: מה קרה לסטארט-אפים המבטיחים של גלובס בשנים הקודמות ומי יזכו השנה

מאנדיי ופייבר, היום מחברות הטכנולוגיה הגדולות בישראל, היו חברות צעירות עם עשרות עובדים כשנבחרו לראש רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס ● לעומתן סטארט-אפים אחרים שנבחרו, כמו סטורדוט, גט ופאלס נתקלו בקשיים ועיכובים בדרך להגשמת ההבטחה

מיכה קאופמן, מנכ''ל פייבר / צילום: באדיבות Fiverr
מיכה קאופמן, מנכ''ל פייבר / צילום: באדיבות Fiverr

בסוף נובמבר 2017 נבחרה מאנדיי לסטארט-אפ המבטיח של גלובס לאותה שנה. באותו הזמן הייתה מאנדיי חברה אינטימית של 80 עובדים שמכרה את תוכנת ניהול המשימות הארגוניות שלה ל-16 אלף ארגונים משלמים. רק כמה שבועות לפני הבחירה, שינתה החברה את שמה מדה-פולס המקורי (dapulse) למאנדיי (Monday.com).

ארבע שנים חלפו ומאנדיי היא כיום אחת החברות בעלות השווי הגבוה בישראל. מאנדיי הונפקה ביוני האחרון לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר ומנייתה טיפסה מאז לשווי של כ-12 מיליארד דולר. מאנדיי היא כיום כבר לא רק תוכנה לניהול משימות, אלא מנסה למצב עצמה כמערכת הפעלה כוללת לארגונים, שמציעה גם פונקציה לניהול קשרי לקוחות וכלי ליצירת מסמכים שיתופיים סטייל גוגל דוקס. נכון לסוף מרץ השנה היו למאנדיי 800 עובדים והיא שירתה כבר 130 אלף ארגונים ברחבי העולם.

מחר (ג') נפרסם את רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס ל-2021. זוהי השנה ה-16 שגלובס מפרסם את הרשימה, אותה בחרו עשרות קרנות הון סיכון מובילות.
לקראת האירוע, חזרנו לבדוק מה קרה לכמה מהסטארט-אפים שדורגו במקום הראשון בעשור האחרון.

ארבע מעשר הפכו לציבוריות

מאנדיי הוא ללא ספק אחד מהסטארט-אפים שמימשו את ההבטחה והוא לא היחיד. גם פייבר הייתה חברה קטנה יחסית עם 50 עובדים כאשר נבחרה למקום הראשון ברשימת המבטיחות ב-2012. פייבר פרצה כזירת מסחר לשירותים בחמישה דולרים, אך כבר בזמן הבחירה איפשרה תמחור מגוון יותר עבור שירותים מעיצוב אתרים ועד קריינות. פייבר הונפקה ב-2019 לפי שווי 650 מיליון דולר ומאז זינקה לשווי של כ-4.5 מיליארד על רקע הפריחה של כלכלת הפרילנסרים והחלטורה בימי הקורונה. נכון ל-2020, היו לפייבר 545 עובדים ו-3.4 מיליון קונים פעילים.

בסך הכל ארבע מתוך עשר החברות המבטיחות של גלובס בעשור האחרון הפכו לציבוריות, סטטיסטיקה לא רעה בכלל. גם מנצחת 2016 ווקמי, שמפשטת את חוויית השימוש באתרי אינטרנט ובתוכנות, וחברת המלצות התוכן אאוטבריין, זוכת 2011, הונפקו בוול סטריט השנה, אף ששתיהן ספגו ירידה משמעותית בשווי מאז הכניסה לבורסה. חברה חמישית, מנצחת 2014 גט (Gett), צפויה להיכנס בקרוב לנאסד"ק דרך מיזוג ספאק (חברות SPAC מגייסות כסף בבורסה לפני שיש להן פעילות, תוך התחייבות לצקת פעילות באמצעות מיזוג עם חברה) לפי שווי של 1.1 מיליארד דולר, שווי מאכזב יחסית לחברת הנסיעות שגייסה עד היום כ-860 מיליון דולר וניסתה בעבר להתחרות ראש בראש מול אובר.

באופן שמבטא היטב את השינוי בהלך הרוח של היזמים הישראלים, שפעם חלמו על אקזיט והיום מפנטזים על הנפקה, רק אחת מעשר המבטיחות האחרונות נמכרה - חברת אילנות היוחסין ובדיקות הגנטיקה מיי הריטג' (MyHeritage) שנרכשה השנה לפי שווי של כ-600 מיליון דולר.

הסוללה של סטורדוט טרם הגיעה לצרכן 

לצד ההצלחות הגדולות, היו ברשימת הנבחרות גם מי שעדיין לא הגשימו את ההבטחה. שניים כאלו הם סטורדוט, שנבחרה ב-2015 ומנצחי 2018 פאלס (Puls). שתי החברות מלכתחילה לא בחרו במודל הקלאסי של ההייטק הישראלי, המתמקד בפיתוח ומכירת תוכנה נטו ללקוחות עסקיים, והקשיים והעיכובים שעברו מבטאים את הסיכון והמורכבות שיש במודלים עסקיים אחרים של פנייה לקהל צרכני או פיתוחי דיפ-טק.

סטורדוט נוסדה ב-2012 במטרה לפתח סוללת ליתיום לסמארטפון שתיטען בתוך חצי דקה. כאשר נבחרה לסטארט-אפ המבטיח ב-2015, כבר עברה סטורדוט להתמקד בסוללות לרכב חשמלי, אך עדיין המשיכה לפתח את המוצר לסמארטפונים. במהלך השנים עסקה סטורדוט גם בסוללות לרחפנים, לאופנועים, לקורקינטים חשמליים ולכלי עבודה, ורק לפני שנתיים קיבלה החלטה לנטוש את כל אלו לטובת פעילות הרכב. 

בראיון לרגל הזכייה ב-2015 העריך ד"ר דורון מאירסדורף, מנכ"ל ומייסד-שותף של סטורדוט, כי הסוללה שתאפשר טעינה מלאה בחמש דקות לרכב חשמלי תצא לשוק ב-2020-2021. היעד הזה חלף ובינתיים בסטורדוט עדיין לא השיקו מוצר מסחרי לשוק. כיום מעריך מאירסדורף כי במחצית השנייה של 2024 יצאו לשוק סוללות סטורדוט שמאפשרות הטענה תוך 10 דקות וב-2028 סוללות בטכנולוגיה חדשה שתאפשר טעינה מלאה בשלוש דקות בלבד. גיוס המימון האחרון של סטורדוט היה ב-2018 וכיום היא מנסה לגייס כסף נוסף. קרן סינגולריטים של משה חוגג הייתה מהמשקיעים הראשונים בסטורדוט וחוגג השמיע בעבר הערכות כי החברה יכולה להגיע לשווי של מיליארדי דולרים.

האם העובדה שלקח לחברה זמן למצוא את המיקוד שלה עיכבה את התהליכים? מאירסדורף לא חושב כך. "העובדה שעברנו דרך פיתוח של סוללות קטנות נתנה לנו הרבה ערך בהבנה של הכימיה והמבנה של סוללה לרכב", אמר. "יש לנו היום מעל 100 פטנטים ואנחנו נחשבים למובילים העולמים בתחום הסוללות לטעינה מהירה. תהליכים בתחום הרכב לוקחים שנים ואני אף פעם לא חיפשתי אקזיט מהיר אלא לעשות שינוי ולפתור בעיה טובה לעולם".

פאלס חוזרת עם מקצה שיפורים 

גם פאלס עברה שינויים במודל העסקי לאורך השנים. פאלס קיבלה מימון של כמעט 100 מיליון דולר מצמרת הקרנות הישראליות והזרות, כמו סקויה, טמאסק, ויולה ונצ'רס ורד דוט. מימון זה אמור היה לאפשר לה להגשים את היעד לשלוח טכנאי לכל בית בארה"ב בתוך 60 דקות כדי להחליף מסך שבור בסמארטפון או לתלות טלוויזיה. בראיון הבחירה ב-2018, אמר המנכ"ל פאלס ואחד ממייסדיה איתי הירש כי מטרתו לבנות חברה בינלאומית עם נציגויות בכל העולם שתשרת מיליוני לקוחות.

 

אלא שהמודל העסקי של פאלס התגלה כבעייתי או לכל הפחות יקר מאוד ליישום. בעיה מרכזית הייתה שהקשר בין הלקוח לחברה היה חד-פעמי, הוא הזמין טכנאי רק פעם אחת דרך פאלס ולאחר מכן נעלם. עובדה זו חייבה את פאלס להשקיע כל הזמן ברכישת לקוחות חדשים. פאלס ידעה גם לא מעט שינויים בתפקיד המנכ"ל, כאשר אייל רונן, המנכ"ל הראשון ואחד משני המייסדים, עזב חודש לפני הבחירה לרשימת 2018. לאחר מכן פרש גם הירש (שמאז הקים את הסטארט-אפ המשפטי מארבל) ומנכ"ל אמריקאי שמונה.

אחרי שכבר התכווצה עד ל-35 עובדים, מנסה פאלס כעת לצאת לסיבוב שני כחברה חדשה לגמרי עם משקיעים והנהלה שונים בראשות המנכ"ל גבי פלס. לצורך זה הכריזה פאלס בחודש שעבר על גיוס 15 מיליון דולר בהובלת קרן האנקו ונצ'רס. במרכז המודל העסקי החדש של פאלס עומדים ביטוחים קבועים לתקלות שלקוחות ירכשו ממנה. "אנחנו רוצים לנצל את האינטראקציה של הלקוח עם הטכנאי כדי למכור לו ביטוח בתשלום חודשי וליצור עמו מערכת יחסים קבועה, כך שבפעם הבאה שהוא יצטרך תיקון הוא יפנה אלינו", מסביר פלס. היעד לספק טכנאי בתוך 60 דקות, הוחלף בהבטחה לשלוח אחד כזה עד ליום העבודה הבא.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד