גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהשקעה של 30 מיליון שקל: מה מרוויחה ישראל מתחרות מיס יוניברס?

תחרות היופי שתתקיים באילת בשבוע הבא מצטרפת לאירועים בינלאומיים שהמדינה אירחה בשנים האחרונות, במטרה לשפר את התדמית ולהגדיל את התיירות הנכנסת ● מארגני התחרות מעריכים כי שווי החשיפה של ישראל ברשתות החברתיות מגיע ל-90 מיליון דולר ● אלא שבעידן הקורונה, יקח זמן לגזור את הקופון הכלכלי

מתמודדות התחרות בשיעור יוגה באילת. מאות מיליוני אנשים נחשפים לעיר לראשונה / צילום: גיא יחיאלי
מתמודדות התחרות בשיעור יוגה באילת. מאות מיליוני אנשים נחשפים לעיר לראשונה / צילום: גיא יחיאלי

יותר מ-30 מיליון שקל הושקעו בתחרות מיס יוניברס שתתקיים בשבוע הבא בפעם הראשונה בישראל. בין המשקיעים הבולטים נמנים משרד התיירות שהשקיע 6.5 מיליון שקל, ועיריית אילת שהשקיעה 7 מיליון שקל במימון משותף עם התאחדות המלונות ונמל אילת, שבו תיערך התחרות. מלכות היופי מ-81 מדינות כבר נחתו בעיר אילת יחד עם משלחותיהן, אנשי עיתונות וצוותי הפקה.

התחרות השנויה במחלוקת עבור רבים מציינת 70 שנים לקיומה. מדי שנה כמה ערים ברחבי העולם ניגשות למכרז במטרה לארח אותה, והפעם גברה אילת על ארבע ערים אחרות. ישראל, אגב, כבר הגישה מועמדות בעבר אבל לא צלחה. הקריטריונים לבחירת המדינה כוללים עמידה בצרכים ביטחוניים, כלכליים, הפקתיים וכעת גם בריאותיים, לנוכח קיום התחרות בצל המגפה.

האם ההשקעה תצדיק את החשיפה שתקבל המדינה בכלל והעיר אילת, בפרט במסגרת השידור ובמסגרת הפעילות ברשתות החברתיות?

1.3 מיליארד אזכורים

תחרות היופי מצטרפת לאירועים בינלאומיים שישראל אירחה בשנים האחרונות, ובראשם האירוויזיון (2019) ומרוץ האופניים הג'ירו ד'איטליה (2018), שזכו לחשיפה מרשימה מעבר לשידורי האירועים. קשה לייחס את תנופת התיירות שבאה לאחר מכן רק לחשיפה זו, אבל היא כנראה חלק ממנה.

לצד הפן התחרותי, ועם כל הכבוד למנצחים ולמנצחות, השאיפה האמיתית שצריכה לעמוד לנגד עיני המשקיעים - בעיקר כשמדובר בכספי ציבור - היא השפעה על התדמית של ישראל והגדלת התיירות הנכנסת אליה. המפיקים הראשיים של האירוע, טלי אשכולי ואסף בלכר, מודעים לכך היטב.

בשנה האחרונה הקדישו השניים את זמנם לעבודה על האירוע. בלכר, המתגורר בארה"ב, הפיק בעבר תחרויות מיס יוניברס, ואשכולי הפיקה את האירוויזיון. היא גם זו שהגתה את הרעיון מול משרד התיירות. "המנכ"ל והשר הבינו את הפוטנציאל", היא מספרת. "אחרי הכול, כמה אירועים בינלאומיים כבר מתדפקים על דלתה של ישראל?".

טלי אשכולי, מפיקה שותפה בתחרות מיס יוניברס ישראל / צילום: רפי דלויה

"כשהייתי בתחרויות בברזיל, ברוסיה ובארה"ב ראיתי את האימפקט שזה עשה לערים שבהן נערכה התחרות", אומר בלכר. "התוכנית משודרת ב-170 מדינות, וזוכה לכ-600 מיליון צפיות - וזה עוד לפני הפעילות במדיה החברתית, שכבר עכשיו צברה 1.3 מיליארד אזכורים לישראל.

"זו תחרות עם הפנים החוצה, והיא מספקת קמפיין עולמי לאילת שיימשך שלושה שבועות סביב התחרות, עם שידורים ללא הפסקה וראיונות ופוסטים של הבנות - גם ממדינות שאין לנו יחסים דיפלומטיים איתן. מתי דמיינת פעם פוסט על אילת על ידי מובילת דעת קהל מגינאה המשוונית או מהאי קוראסאו? האירוויזיון מתמקד באירופה, ופה אנחנו מדברים על חשיפה לרוב מדינות העולם".

כצפוי, גם קריאה להחרמת התחרות בישראל לא איחרה להגיע. אינקוסי זווליבילה מנדלה, הנכד של נלסון מנדלה קרא להחרים את התחרות. שרה עידן, מלכת היופי של עיראק (!) משנת 2017, הגיבה לדבריו בסרטון המוחה על טענותיו כי ישראל היא מדינת אפרטהייד. "איך אתה מעז?", הטיחה בו עידן, המתארחת בישראל לרגל התחרות.

אם נשים את הציניות בצד, צילום של צעירות עם מיליוני עוקבים ברשתות החברתיות על רקע ירושלים או המדבר הישראלי אינו עניין של מה בכך עבור התדמית של ישראל. זאת לצד הסרטונים האוהדים שהעלתה המלכה המכהנת ממקסיקו אנדראה מזה לחשבון האינסטגרם שלה, המונה 2.2 מיליון עוקבים. מעבר לפעילות החברתית, גם בשידור התחרות מוגדר זמן מסך לחשיפה של ישראל בכלל, ואילת בפרט.

"כמה אנשים מתוך מאות המיליונים שיצפו בתחרות שמעו לפני כן את השם אילת?", משיב בלכר על השאלה מה יוצא לנו מזה. "הבנות ביקרו בעכו, בנצרת, בירושלים, ביפו וביוקנעם, הן חרשו את הארץ ומכל מקום העלו פוסטים. ישראל סובלת מבעיית יחסי ציבור עמוקה, ופוסט שמעלה מיס ונצואלה או מלכת היופי של הפיליפינים הוא המענה למה שכותבות בלה חדיד או דואה ליפה וכל שאר המצקצקים נגד ישראל".

לשלש את ההשקעה

לנוכח אתגרי השנה, גם הארגון העומד מאחורי התחרות, IMG, השתתף במימון האירוע - ואת הרווחים ממכירת הכרטיסים הוא יגרוף לעצמו. ערוצי הטלוויזיה פוקס וטלמונדו מחזיקים בזכויות השידור. בארץ הטקס ישודר ב-yes. מארגני התחרות מעריכים כי ההשפעה הכלכלית של התחרות מסתכנת ב-37 מיליון דולר, וכי שווי החשיפה ברשתות החברתיות מגיע ל-90 מיליון דולר.

משרד התיירות השקיע כאמור 6.5 מיליון שקל (באירוח, פרסום והפקה). במשרד מעריכים כי התמורה באמצעות החשיפה שתקבל ישראל תגיע ליותר מפי שלושה מהיקף ההשקעה - ותעמוד על כ-18 מיליון שקל.

רשימת המשקיעים כוללת גם את הרשות לפיתוח ירושלים והמשרד לירושלים ומורשת, שאירחו את המשלחות בבירה, מיי הריטג' המכסה את מערך הבדיקות, ואל על שמימנה חלק מהטסת המשלחות. אל על גם תצא בקרוב עם סרטון פרסומת עם משתתפות בתחרות, בהשקעה של עשרות אלפי דולרים. בחברה מעריכים כי שווי החשיפה שלה יגיע לעשרות מיליוני דולרים.

תרחישים שונים לשיבושים בתחרות הובאו בחשבון בצל המגפה, כולל האפשרות לסגר, ומכאן הבחירה באילת - שמטבעה מאפשרת ריחוק. מה שלא הובא בחשבון הוא שישראל תקבל החלטה חריגה לסגור את שעריה מחדש לתיירים, ושיגיע האומיקרון שישגע את העולם. המשתתפות בתחרות והמשלחות הוחרגו מאיסור הכניסה לתיירים, אך הציפיה להגעה של 7,000 תיירים כקהל - התפוגגה.

הציפייה הייתה שאוהדי הז’אנר יהיו מוכנים לשלם את מחירי הכרטיסים לתחרות, שנעים בין 650 שקל ל-2,500 שקל ("כשהתחרות נערכה בארה"ב המחירים היו יקרים יותר", אומרת אשכולי). אולם כאמור אין תיירים, ואשכולי מקווה שהישראלים ירכשו את הכרטיסים - עד כה נמכרו רק חלק מ-5,000 הכרטיסים. "לתחרות יש קהל גדול של מעריצים שהולך אחריה לכל מקום", היא מספרת.

קשה להתעלם מהטענות להחפצת הגוף הנשי בתחרויות הללו, שאולי אין להן מקום בעידן הנוכחי.
"אני לא רואה החפצה אלא העצמת הנשיות. אף אחד לא הכריח את המועמדות להשתתף, יש פה נשים משכילות וחכמות, וזה הרבה מעבר לפנים וגוף יפה. הן מקבלות הזדמנות לפרוץ ולחולל שינוי במדינה שלהן. גם הסקפטים והציניים משנים את דעתם כשהם פוגשים את הבנות. אין פה שום ניצול של אף אחת".

אסף בלכר, מפיק שותף בתחרות מיס יוניברס ישראל / צילום: יח''צ

בלכר: "אידיאל היופי השתנה. מבין המתמודדות יש גם מלאות יחסית, מיס בחריין מתנשאת לגובה של 1.59 מטר. גם השופטים כבר לא מחפשים את זו שהיא הכי יפה, אלא את האישיות והאג'נדה שלה.

"אז ב-1991 אמרה אחת המלכות שהיא שואפת להביא שלום עולמי, וזה הפך לסלוגן בדיחתי, אבל צחוק בצד, יש פה מפגשים שהם מיני שלום עולמי. החוויה שעוברת למיליוני עוקבים מהמפגשים הללו באקוודור, בפפואה גינאה החדשה או בגואטמלה היא אמנם לא שלום עולמי, אבל זה לא רחוק מזה".

חשיפה ל-170 מדינות

צריך לחדד: תחרות מיס יוניברס שבה זכתה הישראלית רינה מור ב-1976 שונה מהתחרות מיס עולם, מותג שמתנהל במקביל, ובו זכתה לינור אברג'יל ב-1998. "זו חשיפה ל-170 מדינות לעומת 53 מדינות", מסביר בלכר. "בתאילנד עוצרים את תנועת הרכבות ל-20 דקות בעת הזכייה. ערוץ טלמונדו משדר כל יום מהארץ על התחרות. יש לזה קהל עצום".

הזוכה בתחרות, אגב, לא מקבלת פרס כספי - אלא חוזה לשנה עבודה בארגון מיס יוניברס. דירה במנהטן תועמד לרשותה יום לאחר הזכייה, יחד עם אשרת עבודה בארה"ב. ה"זכייה" של ישראל היא כאמור בחשיפה - פוסטים, תמונות וציוצים. "בסוף לא חייבים להיות פה כדי לחוות את התחרות. הגענו ל-1.3 מיליארד אזכורים, ובסוף השבוע של התחרות נהיה מקום ראשון בטוויטר ובשאר הרשתות" אומר בלכר.

מלבד פרסומי המתמודדות עצמן, לעמוד האינסטגרם של מיס יוניברס יש 4.3 מיליון עוקבים, בטוויטר 1.1 מיליון עוקבים, ובפייסבוק יותר מ-12 מיליון עוקבים. "מהרגע שנחתה מיס עולם המכהנת והעלתה פוסטים שהיא גאה להיות שגרירה של ישראל, הבנו שזה בינגו. זו הזדמנות פז עבור המדינה", מסכם בלכר.

עוד כתבות

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

נתניהו: "נפתחו הרבה הזדמנויות - לחלץ את החטופים ולהכריע את חמאס ואפשרויות אזוריות רחבות"

סמל ישראל נתן רוזנפלד, נהרג בפיצוץ בתוך מבנה בג'באליה, האירוע מתוחקר ● שב"כ סיכל תשתית חמאס בחברון, מהגדולות שנחשפו בשנים האחרונות ● צה"ל יגיע בימים הקרובים לשליטה ב-75% משטחי הרצועה, הרמטכ"ל יציג היום לקבינט: אנו מגיעים ליעדים שהגדרתם לנו ● 632 ימים למלחמה 50 חטופים בעזה • עדכונים שוטפים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

עלות היירוטים האמריקאים במלחמה: כמעט מיליארד דולר

לפי דיווח שהתפרסם, עולה כי במשך 12 ימי המלחמה, ארה"ב שיגרה כ־15%-20% מכלל מיירטי מערכת THAAD בעולם לעבר הטילים הבליסטיים האיראניים, בסך כולל של יותר מ־800 מיליון דולר ● מזכירות ההגנה האמריקאית הציגה בשבוע שעבר את בקשת התקציב שלה לשנה הפיסקלית 2026, שעומדת על כ־961.6 מיליארד דולר

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

אודי בן שימול, מנכ''ל סודקסו ישראל, בחנות נוחות בחברת מגדל. פותחים גם סופרמרקטים / צילום: יח''צ

חמישה סניפים כבר נפתחו בתע"א: הסופרים מגיעים למקומות העבודה

סודקסו ישראל החלה להפעיל סופרמרקטים וחנויות נוחות במקומות עבודה גדולים - כולל חמישה סניפים בתעשייה אווירית, בשטח שמגיע עד ל-250 מ"ר לחנות ● המנכ"ל: "הביקוש מהשטח גובר"

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מארק צוקרברג מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

הבונוסים השמנים של צוקרברג: כך מנסה מטא למשוך את הטאלנטים מ־OpenAI

על רקע ביצועים מאכזבים של מודל ה־AI של מטא, Llama 4, מארק צוקרברג פותח את הארנק, עורך פגישות אישיות עם החוקרים המבריקים ביותר, ומציע, לפי פרסומים, בונוסים של עד 100 מיליון דולר ● בתוך המאבק האגרסיבי הזה, OpenAI מסרבת להרים ידיים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה