גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהשקעה של 30 מיליון שקל: מה מרוויחה ישראל מתחרות מיס יוניברס?

תחרות היופי שתתקיים באילת בשבוע הבא מצטרפת לאירועים בינלאומיים שהמדינה אירחה בשנים האחרונות, במטרה לשפר את התדמית ולהגדיל את התיירות הנכנסת ● מארגני התחרות מעריכים כי שווי החשיפה של ישראל ברשתות החברתיות מגיע ל-90 מיליון דולר ● אלא שבעידן הקורונה, יקח זמן לגזור את הקופון הכלכלי

מתמודדות התחרות בשיעור יוגה באילת. מאות מיליוני אנשים נחשפים לעיר לראשונה / צילום: גיא יחיאלי
מתמודדות התחרות בשיעור יוגה באילת. מאות מיליוני אנשים נחשפים לעיר לראשונה / צילום: גיא יחיאלי

יותר מ-30 מיליון שקל הושקעו בתחרות מיס יוניברס שתתקיים בשבוע הבא בפעם הראשונה בישראל. בין המשקיעים הבולטים נמנים משרד התיירות שהשקיע 6.5 מיליון שקל, ועיריית אילת שהשקיעה 7 מיליון שקל במימון משותף עם התאחדות המלונות ונמל אילת, שבו תיערך התחרות. מלכות היופי מ-81 מדינות כבר נחתו בעיר אילת יחד עם משלחותיהן, אנשי עיתונות וצוותי הפקה.

התחרות השנויה במחלוקת עבור רבים מציינת 70 שנים לקיומה. מדי שנה כמה ערים ברחבי העולם ניגשות למכרז במטרה לארח אותה, והפעם גברה אילת על ארבע ערים אחרות. ישראל, אגב, כבר הגישה מועמדות בעבר אבל לא צלחה. הקריטריונים לבחירת המדינה כוללים עמידה בצרכים ביטחוניים, כלכליים, הפקתיים וכעת גם בריאותיים, לנוכח קיום התחרות בצל המגפה.

האם ההשקעה תצדיק את החשיפה שתקבל המדינה בכלל והעיר אילת, בפרט במסגרת השידור ובמסגרת הפעילות ברשתות החברתיות?

1.3 מיליארד אזכורים

תחרות היופי מצטרפת לאירועים בינלאומיים שישראל אירחה בשנים האחרונות, ובראשם האירוויזיון (2019) ומרוץ האופניים הג'ירו ד'איטליה (2018), שזכו לחשיפה מרשימה מעבר לשידורי האירועים. קשה לייחס את תנופת התיירות שבאה לאחר מכן רק לחשיפה זו, אבל היא כנראה חלק ממנה.

לצד הפן התחרותי, ועם כל הכבוד למנצחים ולמנצחות, השאיפה האמיתית שצריכה לעמוד לנגד עיני המשקיעים - בעיקר כשמדובר בכספי ציבור - היא השפעה על התדמית של ישראל והגדלת התיירות הנכנסת אליה. המפיקים הראשיים של האירוע, טלי אשכולי ואסף בלכר, מודעים לכך היטב.

בשנה האחרונה הקדישו השניים את זמנם לעבודה על האירוע. בלכר, המתגורר בארה"ב, הפיק בעבר תחרויות מיס יוניברס, ואשכולי הפיקה את האירוויזיון. היא גם זו שהגתה את הרעיון מול משרד התיירות. "המנכ"ל והשר הבינו את הפוטנציאל", היא מספרת. "אחרי הכול, כמה אירועים בינלאומיים כבר מתדפקים על דלתה של ישראל?".

טלי אשכולי, מפיקה שותפה בתחרות מיס יוניברס ישראל / צילום: רפי דלויה

"כשהייתי בתחרויות בברזיל, ברוסיה ובארה"ב ראיתי את האימפקט שזה עשה לערים שבהן נערכה התחרות", אומר בלכר. "התוכנית משודרת ב-170 מדינות, וזוכה לכ-600 מיליון צפיות - וזה עוד לפני הפעילות במדיה החברתית, שכבר עכשיו צברה 1.3 מיליארד אזכורים לישראל.

"זו תחרות עם הפנים החוצה, והיא מספקת קמפיין עולמי לאילת שיימשך שלושה שבועות סביב התחרות, עם שידורים ללא הפסקה וראיונות ופוסטים של הבנות - גם ממדינות שאין לנו יחסים דיפלומטיים איתן. מתי דמיינת פעם פוסט על אילת על ידי מובילת דעת קהל מגינאה המשוונית או מהאי קוראסאו? האירוויזיון מתמקד באירופה, ופה אנחנו מדברים על חשיפה לרוב מדינות העולם".

כצפוי, גם קריאה להחרמת התחרות בישראל לא איחרה להגיע. אינקוסי זווליבילה מנדלה, הנכד של נלסון מנדלה קרא להחרים את התחרות. שרה עידן, מלכת היופי של עיראק (!) משנת 2017, הגיבה לדבריו בסרטון המוחה על טענותיו כי ישראל היא מדינת אפרטהייד. "איך אתה מעז?", הטיחה בו עידן, המתארחת בישראל לרגל התחרות.

אם נשים את הציניות בצד, צילום של צעירות עם מיליוני עוקבים ברשתות החברתיות על רקע ירושלים או המדבר הישראלי אינו עניין של מה בכך עבור התדמית של ישראל. זאת לצד הסרטונים האוהדים שהעלתה המלכה המכהנת ממקסיקו אנדראה מזה לחשבון האינסטגרם שלה, המונה 2.2 מיליון עוקבים. מעבר לפעילות החברתית, גם בשידור התחרות מוגדר זמן מסך לחשיפה של ישראל בכלל, ואילת בפרט.

"כמה אנשים מתוך מאות המיליונים שיצפו בתחרות שמעו לפני כן את השם אילת?", משיב בלכר על השאלה מה יוצא לנו מזה. "הבנות ביקרו בעכו, בנצרת, בירושלים, ביפו וביוקנעם, הן חרשו את הארץ ומכל מקום העלו פוסטים. ישראל סובלת מבעיית יחסי ציבור עמוקה, ופוסט שמעלה מיס ונצואלה או מלכת היופי של הפיליפינים הוא המענה למה שכותבות בלה חדיד או דואה ליפה וכל שאר המצקצקים נגד ישראל".

לשלש את ההשקעה

לנוכח אתגרי השנה, גם הארגון העומד מאחורי התחרות, IMG, השתתף במימון האירוע - ואת הרווחים ממכירת הכרטיסים הוא יגרוף לעצמו. ערוצי הטלוויזיה פוקס וטלמונדו מחזיקים בזכויות השידור. בארץ הטקס ישודר ב-yes. מארגני התחרות מעריכים כי ההשפעה הכלכלית של התחרות מסתכנת ב-37 מיליון דולר, וכי שווי החשיפה ברשתות החברתיות מגיע ל-90 מיליון דולר.

משרד התיירות השקיע כאמור 6.5 מיליון שקל (באירוח, פרסום והפקה). במשרד מעריכים כי התמורה באמצעות החשיפה שתקבל ישראל תגיע ליותר מפי שלושה מהיקף ההשקעה - ותעמוד על כ-18 מיליון שקל.

רשימת המשקיעים כוללת גם את הרשות לפיתוח ירושלים והמשרד לירושלים ומורשת, שאירחו את המשלחות בבירה, מיי הריטג' המכסה את מערך הבדיקות, ואל על שמימנה חלק מהטסת המשלחות. אל על גם תצא בקרוב עם סרטון פרסומת עם משתתפות בתחרות, בהשקעה של עשרות אלפי דולרים. בחברה מעריכים כי שווי החשיפה שלה יגיע לעשרות מיליוני דולרים.

תרחישים שונים לשיבושים בתחרות הובאו בחשבון בצל המגפה, כולל האפשרות לסגר, ומכאן הבחירה באילת - שמטבעה מאפשרת ריחוק. מה שלא הובא בחשבון הוא שישראל תקבל החלטה חריגה לסגור את שעריה מחדש לתיירים, ושיגיע האומיקרון שישגע את העולם. המשתתפות בתחרות והמשלחות הוחרגו מאיסור הכניסה לתיירים, אך הציפיה להגעה של 7,000 תיירים כקהל - התפוגגה.

הציפייה הייתה שאוהדי הז’אנר יהיו מוכנים לשלם את מחירי הכרטיסים לתחרות, שנעים בין 650 שקל ל-2,500 שקל ("כשהתחרות נערכה בארה"ב המחירים היו יקרים יותר", אומרת אשכולי). אולם כאמור אין תיירים, ואשכולי מקווה שהישראלים ירכשו את הכרטיסים - עד כה נמכרו רק חלק מ-5,000 הכרטיסים. "לתחרות יש קהל גדול של מעריצים שהולך אחריה לכל מקום", היא מספרת.

קשה להתעלם מהטענות להחפצת הגוף הנשי בתחרויות הללו, שאולי אין להן מקום בעידן הנוכחי.
"אני לא רואה החפצה אלא העצמת הנשיות. אף אחד לא הכריח את המועמדות להשתתף, יש פה נשים משכילות וחכמות, וזה הרבה מעבר לפנים וגוף יפה. הן מקבלות הזדמנות לפרוץ ולחולל שינוי במדינה שלהן. גם הסקפטים והציניים משנים את דעתם כשהם פוגשים את הבנות. אין פה שום ניצול של אף אחת".

אסף בלכר, מפיק שותף בתחרות מיס יוניברס ישראל / צילום: יח''צ

בלכר: "אידיאל היופי השתנה. מבין המתמודדות יש גם מלאות יחסית, מיס בחריין מתנשאת לגובה של 1.59 מטר. גם השופטים כבר לא מחפשים את זו שהיא הכי יפה, אלא את האישיות והאג'נדה שלה.

"אז ב-1991 אמרה אחת המלכות שהיא שואפת להביא שלום עולמי, וזה הפך לסלוגן בדיחתי, אבל צחוק בצד, יש פה מפגשים שהם מיני שלום עולמי. החוויה שעוברת למיליוני עוקבים מהמפגשים הללו באקוודור, בפפואה גינאה החדשה או בגואטמלה היא אמנם לא שלום עולמי, אבל זה לא רחוק מזה".

חשיפה ל-170 מדינות

צריך לחדד: תחרות מיס יוניברס שבה זכתה הישראלית רינה מור ב-1976 שונה מהתחרות מיס עולם, מותג שמתנהל במקביל, ובו זכתה לינור אברג'יל ב-1998. "זו חשיפה ל-170 מדינות לעומת 53 מדינות", מסביר בלכר. "בתאילנד עוצרים את תנועת הרכבות ל-20 דקות בעת הזכייה. ערוץ טלמונדו משדר כל יום מהארץ על התחרות. יש לזה קהל עצום".

הזוכה בתחרות, אגב, לא מקבלת פרס כספי - אלא חוזה לשנה עבודה בארגון מיס יוניברס. דירה במנהטן תועמד לרשותה יום לאחר הזכייה, יחד עם אשרת עבודה בארה"ב. ה"זכייה" של ישראל היא כאמור בחשיפה - פוסטים, תמונות וציוצים. "בסוף לא חייבים להיות פה כדי לחוות את התחרות. הגענו ל-1.3 מיליארד אזכורים, ובסוף השבוע של התחרות נהיה מקום ראשון בטוויטר ובשאר הרשתות" אומר בלכר.

מלבד פרסומי המתמודדות עצמן, לעמוד האינסטגרם של מיס יוניברס יש 4.3 מיליון עוקבים, בטוויטר 1.1 מיליון עוקבים, ובפייסבוק יותר מ-12 מיליון עוקבים. "מהרגע שנחתה מיס עולם המכהנת והעלתה פוסטים שהיא גאה להיות שגרירה של ישראל, הבנו שזה בינגו. זו הזדמנות פז עבור המדינה", מסכם בלכר.

עוד כתבות

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם