גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את ה-DAO - שיטת הקריפטו להשקעות קבוצתיות

מנגנון ה-DAO נועד לאגד משקיעים סביב מטרה מסוימת, עם הנפקת טוקנים המקנים זכויות הצבעה לחבריו, שברכישתם נאסף הכסף עבור המטרה שהוגדרה ● עו"ד יונתן אירם, מומחה למטבעות דיגיטליים ובלוקצ'יין: "זה הוקם מתוך אידיאולוגיה, כמו שממציאי המטבעות הדיגיטליים רצו שהכסף יהיה מבוזר, כך רוצים שגם קבלת ההחלטות תתנהל"

מנגנון ה–DAO / צילום: Shutterstock
מנגנון ה–DAO / צילום: Shutterstock

לפני מספר שבועות נערכה בבית המכירות הפומביות האמריקאי סות'ביס מכירה נדירה לעותק פיזי של החוקה האמריקאית. בין המתעניינים, התארגן מנגנון DAO על מנת לרכוש את החוקה - על כל המשמעויות הסימבוליות של המהלך. הוא גייס כ-40 מיליון דולר אך הפסיד במכירה הפומבית.

מנגנון ה-DAO - decentralized autonomous organization, הוא אחד המבנים המעניינים שתופסים תאוצה בעולמות הקריפטו. בין הדאו המפורסמים נמצאים האולימפוס דאו השאפתני מעולמות הdefi - (השיק את המטבע HOM, בשווי שוק של 3 מיליארד דולר) ששם לו למטרה ליצור מטבע רזרבה שיחליף את ה-STABLE COINS (מטבעות קריפטו צמודי פיאט). הטענה שלהם היא שהפיחות בדולר משפיע לרעה גם על שוק הקריפטו דרך הסטייבל-קוינס, ולכן יש צורך במטבע רזרבה שאינו תלוי בעולם הפיאט.

דאו'ס שונים התחילו להתארגן גם בעולם ה-NFT, על מנת לאפשר למשקיעים לרכוש יצירה יקרה שנמצאת מעבר ליכולת הכלכלית של כל משקיע בנפרד. פלמינגו הוא DAO מפורסם שפועל בעולמות האופנה.

מייסד רשת האת'ריום פרסם לאחרונה את החזון שלו לגבי איך ייראו ערי העתיד, בהן יהיה שילוב בין העיר הפיזית לעיר שקיימת במטא-וורס, כאשר העיר עצמה תנוהל על ידי התושבים ב-CITY DAO. דאו כזה שכבר התארגן בוויומינג הגדיר את מטרתו כך: "טכנולוגיית הבלוקצ'יין מוגבלת במידה רבה לתחום הדיגיטלי. CITYDAO בוחנת הפיכת נכסים בעולם הפיזי לנכס דיגיטלי, על מנת להגדיל נגישות אליהם. מה שממציאי המטבעות הדיגיטליים עשו למען הערך והחישוב, אנחנו מציעים לעשות עבור העולם הפיזי".

לא במקרה ה-CITYDAO מאוגד בוויומינג, מדינה שביולי האחרון הכירה ב-DAO כישות משפטית.

"אין מישהו יחיד שנמצא מאחורי המנגנון"

אם כך מהו ה-DAO ולמה הוא נועד לשמש? הרעיון הוא ליצור ארגון שמתאגד סביב מטרה מסוימת. למשל, אם רוצים לממן מחקר על תרופה למחלה כלשהי, או לצלם סרט בנושא מסוים, ניתן להקים דאו שמנפיק טוקנים המקנים זכויות הצבעה לחבריו. כל מי שרוצה לתמוך במימון המחקר או הסרט קונה את הטוקן, וכך נאסף הכסף הדרוש למטרה.

הארגון מוקם בטכנולוגיית הבלוקצ'יין, סביב פרוטוקול שמופעל באמצעות חוזים חכמים. על מנת להחליט איזה פרויקט ימומן, או איך יתקדם, בעלי הטוקנים מצביעים בהתאם לקבוע בפרוטוקול. הטוקנים של הדאו ניתנים למכירה והערך שלהם משתנה בהתאם להצלחת הפרויקטים שלהם. בהמשך חברים שרוצים לצאת מהפרויקט, או כאלו שרוצים להצטרף אליו, יכולים לעשות זאת.

באשר למבנה המשפטי של הדאו, "באופן עקרוני יש כאן טוקנים על בלוקצ'יין עם זכויות הצבעה, תחת פרוטוקול", אומר עו"ד יונתן אירם, מומחה למטבעות דיגיטליים ובלוקצ'יין, שותף במשרד עו"ד מיתר. "קל יותר להבין מהדוגמה של רכישת החוקה, ששם הייתה מטרה אחת ברורה, אבל בדרך כלל הפרוטוקולים יותר מורכבים ומפרטים את המנגנונים להתנהלות של הדאו. מכיוון שמדובר בפרוטוקול מבוזר, אין מישהו יחיד שנמצא מאחורי המנגנון, והחברים מקבלים החלטות בהתאם למה שנקבע בפרוטוקול, והדאו מוציא אותן לפועל.

"אנחנו רואים גם דאו'ס שונים בעולם ה-DEFI, כשלמשל משקיעים שמו יחד כסף בארנק דיגיטלי, לביצוע השקעות יחד תוך ניצול יתרון הגודל. לגבי כל השקעה הם מצביעים אם לבצע אותה או לא".

נחזור למקרה הדאו שרצה לקנות את החוקה. הוא אסף 40 מיליון דולר, אך לא הצליח לקנות את העותק, מה קורה עכשיו עם הכסף?
אירם: "זה לא מבנה משפטי מובהק שבו יש תקנון, והדירקטוריון צריך לפעול לפיו. זה מבוסס על הרבה אמון. אפשר להניח שתי חלופות שנכללו בפרוטוקול הדאו: אחת, שאם החוקה לא תירכש הכסף יוחזר לארנקים של המשקיעים. שנייה - הזמנה להצעות שונות מה עושים עם הכסף, ובסוף יפעלו לפי ההצבעה של הטוקנים. אנשים שמצטרפים לדאו מניחים שהוא יכבד את ההצבעה שלהם".

אילו יתרונות יש למבנה הזה על פני מבנה של חברה?
"במקור זה הוקם מתוך אידיאולוגיה של אנשים שרצו שדברים יתנהלו באופן מבוזר - כמו שבמטבעות הם רוצים שהכסף יהיה מבוזר, כך רוצים שגם קבלת ההחלטות תתנהל. ובכל מקרה, הרבה יותר קל להקים דאו מלהנפיק חברה בבורסה, גם אם החברה היא בלי גרעין שליטה. בנוסף, הרבה מגופים אלו פועלים בעולמות שבהם החוקים לא עד הסוף ברורים, כמו ה-DEFI, שבהם לא רוצים שתהיה למישהו באופן ספציפי אחריות על דברים שקורים. אז הדאו מצד אחד מאפשר לאנשים שמתעניינים באותו דבר לפעול יחד, הם קונים טוקן שאם הפעילות מצליחה יהיה לו ערך, וגם מתחשבים בדעה שלו בהצבעה. ומצד שני, במפגש עם המציאות, על פי החוק יש פה פעילות שלאף אחד אין אחריות משפטית עליה. אז זה מבנה נוח".

דומה לשותפות לא מוגבלת, ובלי אחריות משפטית

זה באמת כל כך מבוזר? הרי אם יש לי הרבה כסף אני אקנה הרבה טוקנים.
"עקרונית כן, אבל אנשים דווקא לא עושים את זה, כי הם לא רוצים את האחריות המשפטית. יש קרנות הון סיכון אמריקאיות שמשקיעות בדאו, והן אפילו מקפידות לא להצביע כדי לא להיתפס באחריות משפטית. ממש נוצרות פרקטיקות להשקעה בדאו.

"המבנה הכי קרוב לכך בעולם המסורתי, זו שותפות לא מוגבלת", מציין עו"ד אירם.

אבל אנשים שרואים טוקן באיזו קבוצה בטלגרם, לא מתעניינים בהכרח במטרה שלו, הם אומרים "זה טוקן לעשות עליו 400%", וזה מה שיש להם בראש, ופתאום הם מוצאים את עצמם בדאו עם איזושהי מטרה, והצבעות.
"נכון, אנשים באמת לא מבינים עד הסוף מה הם קונים כשהם קונים טוקן. אבל בסוף הם יפגשו את העולם האמיתי. כשהשוק עולה, יש פחות תלונות וטענות. הטענות יתחילו כשאנשים יפסידו כסף".

עוד כתבות

בנקים בישראל

הבנקים רשמו רווח נקי של כ-9 מיליארד שקל ברבעון: 60% ממנו חולק כדיבידנד

חמשת הבנקים הגדולים פרסמו השבוע את התוצאות שלהם לרבעון השלישי, כאשר הרווח שהציגו צמח ב-17% והסתכם ב-8.7 מיליארד שקל ● בגזרת הדיבידנדים, הבנקים חילקו 5.2 מיליארד שקל - במה שמסמן עלייה חדה של 75% ● וכמה עמלות הם גבו?

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הרחבת סמכויות בית הדין הרבני תיפגע הפעם בעיקר בגברים

הוראת השעה המאפשרת לבתי הדין הרבניים לדון גם בסוגיית מזונות הילדים זכתה לתשומת-לב ציבורית - בעיקר בטענות לקיפוח נשים ● אך למעשה הפגיעה המשמעותית יותר היא דווקא כלפי הגברים, שבמקרים מסוימים יצטרכו לשלם הרבה יותר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

משפט אחד של ג'נסן הואנג הפך לחלוטין את הסנטימנט ברחבי העולם. מה עומד מאחוריו?

דוח שובר שיאים, עוצמת ביקושים שלא נרגעת ושרשרת עסקאות ענק - אנבידיה הפכה את הסנטימנט בשווקים, והאנליסטים לא הסתירו את ההתפעלות ● בלילה אחד החששות הפכו לאופוריה: "יש הרבה דיבורים על בועת AI. מהזווית שלנו, אנחנו רואים משהו אחר לחלוטין", אמר המנכ"ל הואנג

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט; נאסד"ק ירד ב-2.2%, אנבידיה ב-3%

"יש בועה, אבל אל תמכרו", אומר מייסד ברידג'ווטר, ריי דאליו ● וולמארט זינקה ב-6%, תצטרף למדד נאסד"ק בקרוב ● הפתעה במספר המועסקים החדשים בארה"ב, 119 אלף, אך שיעור האבטלה הוא 4.4%, שיא של כמעט ארבע שנים ● הביטקוין, נפל ביותר מ-4% וירד מתחת ל-87,000 דולר לראשונה מאז אפריל

הקנצלר לשעבר אולף שולץ סוקר מל''ט הרון TP בתערוכה בברלין / צילום: Reuters, IMAGO/Björn Trotzki

התעשייה האווירית במגעים עם גרמניה על עסקאות ענק. על הפרק: מל"טים ומיירטים

ברלין מתכוננת לרכוש מיירטי חץ 3 נוספים ולהאריך את הסכם המל"טים מדגם הרון TP   ● התעשייה האווירית צפויה להרוויח מעל למיליארד דולר מההתחמשות ● ברקע: מלחמת רוסיה־אוקראינה נכנסת לשנתה הרביעית, והחששות של פולין מהתרחבות התוקפנות של פוטין

עמירם שחר / צילום: Upwind

לפני פחות משנה הסטראט־אפ הישראלי הזה נמכר. עכשיו הוא עומד להיסגר

כשנה לאחר שפלקסרה רכשה מ־NetApp את חברת הענן הישראלית ספוט, שנמכרה במקור ב־450 מיליון דולר, החברה האמריקאית מחליטה לסגור את פעילות הסטארט־אפ בארץ ● העובדים המקומיים פוטרו, והפיצויים הוענקו לפי ותק

לירון עזריאלנט ודניאל רודיטי / צילום: Nir Slakman

בהיקף של 70 מיליון דולר: מירון קפיטל משיקה קרן השקעות שלישית

לאחר ששתי הקרנות הראשונות של מירון קפיטל גייסו יחד 100 מיליון דולר, קרן ההון סיכון משיקה היום (ה') את הקרן השלישית שלה, בהיקף של 70 מיליון דולר ● במקביל, גיל שי, יזם בעברו ואנג'ל פעיל בזרת הטק, מצטרף לקרן כשותף מנהל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות, לקראת הדוחות הכספיים של אנבידיה

הנאסד"ק עלה בכ-0.6% ● אנבידיה תפרסם את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת יום המסחר ● אלפאבית טיפסה בכ-3%, על רקע אופטימיות סביב מודל ה-AI החדש שלה ● הביטקוין צונח ונסחר סביב 89 אלף דולר ● מחירי הנפט יורדים

שלומית ברנד / צילום: ענבל מרמרי

סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי: "יש מלאי של דירות מתוכננות, השאלה איך נבנה אותן"

שירה ברנד, סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי, גאה במלאי התכנוני הגדול ובמאמצים לקצר את הליכי התכנון והרישוי בישראל, ומקווה שהשנה תירשם פריצת דרך בתחום ● בראיון לגלובס היא מספרת גם על המאמצים לשיקום היישובים שנפגעו במלחמה והנגשת הבתים לפצועים הרבים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

מסמך האוצר חשף בטעות: הכנסות המדינה יקפצו השנה ב־33 מיליארד שקל

התחזית נחשפה בדוח החודשי של החשב הכללי - ומציגה עודף של 12 מיליארד שקלים בהכנסות, לצד ירידה אנומלית בצמיחה ● ההכנסות ב־2026 צפויות לגדול משמעותית

יירוט של מערכת כיפת ברזל / צילום: דובר צה''ל

בהיקף של מיליארדים: משרד הביטחון חתם על חוזה חדש עם רפאל

משרד הביטחון חתם היום (ה') על חוזה ענק עם חברת רפאל להרחבת הייצור של כיפת ברזל ● החוזה נחתם כחלק מחבילת הסיוע האמריקאית למלחמה, שכללה חבילה של 5.2 מיליארד דולר לחיזוק מערכות ההגנה האווירית של ישראל

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

פריז / צילום: Shutterstock

כולם זקוקים לחופשה: אתרי התיירות רושמים עלייה במספר ההזמנות

אחרי תקופה ארוכה של מצב בטחוני מתוח, ענף התעופה והתיירות משגר ששה נציגים למדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין ● עלי אקספרס ושופרסל שומרים על מקומם בפסגה ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

נחלות במושב / צילום: Shutterstock

זוג חתם על הסכם ממון. האם הם יכולים לקבל שתי הקצאות קרקע בפטור ממכרז?

ביהמ"ש דחה עתירה של אישה שביקשה לקבל נחלה במושב בפטור ממכרז, אף שבן זוגה כבר קיבל מגרש בפטור במושב אחר ● העותרת טענה כי קיים הסכם ממון המפריד רכושית ביניהם, אך ביהמ"ש קבע כי מדובר ב"הטבה שהתא המשפחתי כולו נהנה ממנה"

משרדי פאלו אלטו במגדל אלון 1, ת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

פאלו אלטו הציגה ירידה ברווח הנקי, והודיעה על רכישה חדשה בגובה מעל 3 מיליארד דולר

חברת אבטחת הסייבר דיווחה על צמיחה דו‏־ספרתית בהכנסות, אך הרווח הנקי ירד לעומת הרבעון המקביל, והמניה נפלה במסחר המאוחר בוול סטריט ● לצד הדוחות, פאלו אלטו הודיעה על רכישת חברת אבטחת המידע Chronosphere תמורת 3.35 מיליארד דולר

מפעל סנו / צילום: שלומי יוסף

רשות התחרות סגרה את התיק נגד סנו בפרשת תיאום המחירים

עוד חוליה בפרשת תיאום המחירים נסגרת: סנו מצטרפת ליפאורה, ויליפוד, רמי לוי ואושר עד שקיבלו הודעה על סגירת תיק החקירה ● בינתיים כתבי אישום הוגשו נגד בכירים ברשתות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת, ובעניינה של שופרסל טרם התקבלה הכרעה

משרדי רשות ניירות ערך בגבעת שאול בירושלים / צילום: ויקיפדיה

נאמני חברת הנדל"ן שקרסה: "היזם הוביל לנזק של 180 מיליון שקל"

חקירת הנאמנים העלתה כי עו"ד יאיר פנחסי, היזם של קבוצת אוורסט שממנה צמחה פרסונל, מכר את החברות לבעלי השליטה הנוכחיים אלון מורן ואלישי להב כאשר הן בחדלות פירעון ובגירעונות כבדים ● קבוצת ההתחדשות העירונית מצויה תחת חקירה וחייבת 500 מיליון שקל למשקיעים ● עורל דינו של פנחסי: "הוא מכר את החזקותיו שנים לפני הקריסה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות