גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את ה-DAO - שיטת הקריפטו להשקעות קבוצתיות

מנגנון ה-DAO נועד לאגד משקיעים סביב מטרה מסוימת, עם הנפקת טוקנים המקנים זכויות הצבעה לחבריו, שברכישתם נאסף הכסף עבור המטרה שהוגדרה ● עו"ד יונתן אירם, מומחה למטבעות דיגיטליים ובלוקצ'יין: "זה הוקם מתוך אידיאולוגיה, כמו שממציאי המטבעות הדיגיטליים רצו שהכסף יהיה מבוזר, כך רוצים שגם קבלת ההחלטות תתנהל"

מנגנון ה–DAO / צילום: Shutterstock
מנגנון ה–DAO / צילום: Shutterstock

לפני מספר שבועות נערכה בבית המכירות הפומביות האמריקאי סות'ביס מכירה נדירה לעותק פיזי של החוקה האמריקאית. בין המתעניינים, התארגן מנגנון DAO על מנת לרכוש את החוקה - על כל המשמעויות הסימבוליות של המהלך. הוא גייס כ-40 מיליון דולר אך הפסיד במכירה הפומבית.

מנגנון ה-DAO - decentralized autonomous organization, הוא אחד המבנים המעניינים שתופסים תאוצה בעולמות הקריפטו. בין הדאו המפורסמים נמצאים האולימפוס דאו השאפתני מעולמות הdefi - (השיק את המטבע HOM, בשווי שוק של 3 מיליארד דולר) ששם לו למטרה ליצור מטבע רזרבה שיחליף את ה-STABLE COINS (מטבעות קריפטו צמודי פיאט). הטענה שלהם היא שהפיחות בדולר משפיע לרעה גם על שוק הקריפטו דרך הסטייבל-קוינס, ולכן יש צורך במטבע רזרבה שאינו תלוי בעולם הפיאט.

דאו'ס שונים התחילו להתארגן גם בעולם ה-NFT, על מנת לאפשר למשקיעים לרכוש יצירה יקרה שנמצאת מעבר ליכולת הכלכלית של כל משקיע בנפרד. פלמינגו הוא DAO מפורסם שפועל בעולמות האופנה.

מייסד רשת האת'ריום פרסם לאחרונה את החזון שלו לגבי איך ייראו ערי העתיד, בהן יהיה שילוב בין העיר הפיזית לעיר שקיימת במטא-וורס, כאשר העיר עצמה תנוהל על ידי התושבים ב-CITY DAO. דאו כזה שכבר התארגן בוויומינג הגדיר את מטרתו כך: "טכנולוגיית הבלוקצ'יין מוגבלת במידה רבה לתחום הדיגיטלי. CITYDAO בוחנת הפיכת נכסים בעולם הפיזי לנכס דיגיטלי, על מנת להגדיל נגישות אליהם. מה שממציאי המטבעות הדיגיטליים עשו למען הערך והחישוב, אנחנו מציעים לעשות עבור העולם הפיזי".

לא במקרה ה-CITYDAO מאוגד בוויומינג, מדינה שביולי האחרון הכירה ב-DAO כישות משפטית.

"אין מישהו יחיד שנמצא מאחורי המנגנון"

אם כך מהו ה-DAO ולמה הוא נועד לשמש? הרעיון הוא ליצור ארגון שמתאגד סביב מטרה מסוימת. למשל, אם רוצים לממן מחקר על תרופה למחלה כלשהי, או לצלם סרט בנושא מסוים, ניתן להקים דאו שמנפיק טוקנים המקנים זכויות הצבעה לחבריו. כל מי שרוצה לתמוך במימון המחקר או הסרט קונה את הטוקן, וכך נאסף הכסף הדרוש למטרה.

הארגון מוקם בטכנולוגיית הבלוקצ'יין, סביב פרוטוקול שמופעל באמצעות חוזים חכמים. על מנת להחליט איזה פרויקט ימומן, או איך יתקדם, בעלי הטוקנים מצביעים בהתאם לקבוע בפרוטוקול. הטוקנים של הדאו ניתנים למכירה והערך שלהם משתנה בהתאם להצלחת הפרויקטים שלהם. בהמשך חברים שרוצים לצאת מהפרויקט, או כאלו שרוצים להצטרף אליו, יכולים לעשות זאת.

באשר למבנה המשפטי של הדאו, "באופן עקרוני יש כאן טוקנים על בלוקצ'יין עם זכויות הצבעה, תחת פרוטוקול", אומר עו"ד יונתן אירם, מומחה למטבעות דיגיטליים ובלוקצ'יין, שותף במשרד עו"ד מיתר. "קל יותר להבין מהדוגמה של רכישת החוקה, ששם הייתה מטרה אחת ברורה, אבל בדרך כלל הפרוטוקולים יותר מורכבים ומפרטים את המנגנונים להתנהלות של הדאו. מכיוון שמדובר בפרוטוקול מבוזר, אין מישהו יחיד שנמצא מאחורי המנגנון, והחברים מקבלים החלטות בהתאם למה שנקבע בפרוטוקול, והדאו מוציא אותן לפועל.

"אנחנו רואים גם דאו'ס שונים בעולם ה-DEFI, כשלמשל משקיעים שמו יחד כסף בארנק דיגיטלי, לביצוע השקעות יחד תוך ניצול יתרון הגודל. לגבי כל השקעה הם מצביעים אם לבצע אותה או לא".

נחזור למקרה הדאו שרצה לקנות את החוקה. הוא אסף 40 מיליון דולר, אך לא הצליח לקנות את העותק, מה קורה עכשיו עם הכסף?
אירם: "זה לא מבנה משפטי מובהק שבו יש תקנון, והדירקטוריון צריך לפעול לפיו. זה מבוסס על הרבה אמון. אפשר להניח שתי חלופות שנכללו בפרוטוקול הדאו: אחת, שאם החוקה לא תירכש הכסף יוחזר לארנקים של המשקיעים. שנייה - הזמנה להצעות שונות מה עושים עם הכסף, ובסוף יפעלו לפי ההצבעה של הטוקנים. אנשים שמצטרפים לדאו מניחים שהוא יכבד את ההצבעה שלהם".

אילו יתרונות יש למבנה הזה על פני מבנה של חברה?
"במקור זה הוקם מתוך אידיאולוגיה של אנשים שרצו שדברים יתנהלו באופן מבוזר - כמו שבמטבעות הם רוצים שהכסף יהיה מבוזר, כך רוצים שגם קבלת ההחלטות תתנהל. ובכל מקרה, הרבה יותר קל להקים דאו מלהנפיק חברה בבורסה, גם אם החברה היא בלי גרעין שליטה. בנוסף, הרבה מגופים אלו פועלים בעולמות שבהם החוקים לא עד הסוף ברורים, כמו ה-DEFI, שבהם לא רוצים שתהיה למישהו באופן ספציפי אחריות על דברים שקורים. אז הדאו מצד אחד מאפשר לאנשים שמתעניינים באותו דבר לפעול יחד, הם קונים טוקן שאם הפעילות מצליחה יהיה לו ערך, וגם מתחשבים בדעה שלו בהצבעה. ומצד שני, במפגש עם המציאות, על פי החוק יש פה פעילות שלאף אחד אין אחריות משפטית עליה. אז זה מבנה נוח".

דומה לשותפות לא מוגבלת, ובלי אחריות משפטית

זה באמת כל כך מבוזר? הרי אם יש לי הרבה כסף אני אקנה הרבה טוקנים.
"עקרונית כן, אבל אנשים דווקא לא עושים את זה, כי הם לא רוצים את האחריות המשפטית. יש קרנות הון סיכון אמריקאיות שמשקיעות בדאו, והן אפילו מקפידות לא להצביע כדי לא להיתפס באחריות משפטית. ממש נוצרות פרקטיקות להשקעה בדאו.

"המבנה הכי קרוב לכך בעולם המסורתי, זו שותפות לא מוגבלת", מציין עו"ד אירם.

אבל אנשים שרואים טוקן באיזו קבוצה בטלגרם, לא מתעניינים בהכרח במטרה שלו, הם אומרים "זה טוקן לעשות עליו 400%", וזה מה שיש להם בראש, ופתאום הם מוצאים את עצמם בדאו עם איזושהי מטרה, והצבעות.
"נכון, אנשים באמת לא מבינים עד הסוף מה הם קונים כשהם קונים טוקן. אבל בסוף הם יפגשו את העולם האמיתי. כשהשוק עולה, יש פחות תלונות וטענות. הטענות יתחילו כשאנשים יפסידו כסף".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק