גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיון ראשון במס הפחמן: ועדת הכספים לוטשת עיניים להקלות לתעשיינים

למרות שוועדת הכספים הייתה אמורה לאשר בשבוע הבא את מס הפחמן, הדיונים צפויים להתארך ● מס פחמן נחשב לדרך היעילה ביותר להפחתת פליטות, אך בכנסת חושבים כיצד להקל על התעשיינים ● שני מנדל לאופר, משרד האוצר: "אם תצליח ישראל להשיג את יעדי האנרגיה המתחדשת שהציבה, ייתכן שמחירי החשמל לא יעלו"

ועדת הכספים, היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ועדת הכספים, היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת הכספים בראשות ח"כ אלכס קושניר קיימה היום (ג') דיון ראשון בהחלת מנגנון למיסוי פחמן (מס פחמן), באמצעותו תתמחר ישראל לראשונה את פליטות הפחמן הגורמות למשבר אקלימי, כפי שנעשה במדינות מפותחות רבות בעולם. הדיון הסתיים ללא הצבעות, לאחר כחודשיים בהם הוועדה לא דנה בנושא. פקיעת הצו המקורי עליו חתם שר האוצר, אביגדור ליברמן, תתרחש ב-16 בדצמבר, כך שמשרד האוצר ידרש להגיש מחדש את הצו לוועדה בשבוע הבא, והדיונים הנוגעים לו עשויים להתארך. חברי הכנסת בדיון דרשו למצוא פתרונות לתעשיינים, שלפי הצפי ייהנו מהקלות שונות.

מס הפחמן ייכנס לתוקפו בשנת 2023, ובאופן מדורג, עד החלה מלאה בשנת 2028. השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, אמרה בדיון כי על ישראל לפעול במהירות להפחתת פליטות גזי החממה, נוכח משבר האקלים המהווה כיום את הסיכון והאתגר הגדול ביותר הניצב בפני האנושות, ונוכח מחויבותה של ישראל כלפי הקהילה הבינלאומית במסגרת אמנת האקלים. לדברי זנדברג, "תמחור הפחמן הוא אמצעי הכרחי והאפקטיבי ביותר להשגת יעדי הפחתת הפליטות של ישראל. העולם מתחמם ואין לנו זמן לבזבז".

מס הפחמן, נועד ליישר קו עם המגמה העולמית, ולסייע לישראל לממש את יעדי הפחתת הפליטות שלה. האתגר הגלובלי הוא להצליח להשיג הפחתה של 45% מפליטות הפחמן עד 2030 ולאפס לחלוטין את הפליטות עד 2050 כדי להבטיח עלייה של לא יותר מ-1.5 מעלות צלזיוס עד סוף המאה. מדינת ישראל קבעה בהחלטת ממשלה יעד הפחתת פליטות פחמן של 27% עד 2030, ויעד של 85% הפחתה עד 2050, בעוד שראש הממשלה אף התחייב ל-100% הפחתה בשנת 2050. ללא מס פחמן, כך לפי הערכות מומחים, תתקשה ישראל לעמוד ביעדים.

לפי המשרד להגנת הסביבה, תמחור פליטות הפחמן באמצעות מיסוי דלקים פוסיליים מזהמים יכסה כ-80% מפליטות גזי החממה של ישראל. כיום קיים פער בין המיסוי המוטל על דלקים מזהמים לבין העלות החיצונית של פליטת גזי חממה, המבטאת במונחים כספיים את הנזק הכלכלי הנובע מהשלכות שינויי האקלים הנגרם כתוצאה מהצטברות גזי חממה באטמוספירה.

מיסוי פחמן בישראל יוביל להפחתה של כ-70% בפליטות עד 2050

מעבודה מאקרו-כלכלית שנערכה בהנחיית המשרד עולה כי מיסוי פחמן בישראל יוביל להפחתה של כ-70% בפליטות גזי החממה עד 2050 תוך השפעה זניחה על הצמיחה במשק. בנוסף, הפחתת פליטות גזי החממה באמצעות צמצום השימוש בדלקים פוסיליים מזהמים תביא גם להפחתה בפליטות מזהמי אוויר מקומיים הפוגעים בבריאות התושבים ותועלת זו מוערכת בכ-20 מיליארד שקל בשנת 2050.

שני מנדל לאופר, רכזת אנרגיה באגף התקציבים במשרד האוצר, הציגה בוועדה את הצו. לדבריה, מס הפחמן הוא חלק מחבילה רחבה, והוא צעד הכרחי שמטרתו להגיע למשק בר קיימא. לדבריה, "כיום המיסוי אינו משקף את העלויות החיצוניות בגפ"מ ובמיוחד במזוט - חלק משמעותי מהעלויות נובעות ממזהמים מקומיים הפוגעים בבריאות האדם", אמרה לאופר.

לדבריה, "ברוב המכריע של מדינות ה-OECD כבר מיושם מנגנון לתמחור פחמן: סחר בפליטות, מיסוי פחמן או שילוב. מס הפחמן מוגדר כפתרון היעיל ביותר לצמצום פליטות גזי חממה על ידי הגופים הכלכליים הבינלאומיים. אנחנו נותנים זמן וגם בשנים הראשונות המיסוי הוא נמוך, אנחנו רוצים לתת למשק להערך עם חבילת סיוע חסרת תקדים לתעשייה. ההכנסות מהמיסוי בשנים הראשונות נמוכות מאוד, היה חשוב לנו לתת קודם את הכסף, המטרה שלנו שאם לא יכולים להפחית מיד את השימוש בדלקים שלפחות יפחיתו ויתייעלו".

מנדל לאופר הדגישה כי גם לאחר הפנמה מלאה של המס בשנת 2028, מחיר החשמל בישראל יהיה נמוך בהשוואה למחיר החשמל ב-OECD. ההערכה של משרד האוצר היא שמחיר החשמל יעלה ב-5% בלבד, ואולם, מדובר בהערכה פסימית, המתבססת על תרחיש שבו ישראל לא תצליח לממש את יעדי האנרגיה המתחדשת שלה, ומחירי הגז לא ירדו. "אם תצליח ישראל להשיג את יעדי האנרגיה המתחדשת שלה, יתכן שמחירי החשמל לא יעלו כלל".

"התהליך שנעשה כאן יפגע בתעשייה ובכלכלה"

לאורך החודשים האחרונים התקיים מאחורי הקלעים קרב של התאחדות התעשיינים נגד החלת המס על מיוצגיהם, מבלי שיוטל מס גבולות - שלא קיים היום למעשה בעולם. הבאת הצו לוועדה התמהמה, אך לבסוף, בדיון שהתקיים היום חברי הכנסת חזרו שוב ושוב על הצורך למצוא פתרון עבור התעשייה הישראלית, באופן שבו הטלת המס לא תפגע בתחרותיות שלה. זאת, למרות התמריצים אותם תקצה המדינה להתייעלות התעשייה ומעבר שלה לאמצעי ייצור מזהמים פחות, שגם יפחיתו את עול המס עבורה.

לפי רון תומר, יו"ר התאחדות התעשיינים, "התהליך שנעשה כאן יפגע בתעשייה ובכלכלה. מעל שני שליש מהמוצרים בישראל היום מגיעים ממדינות שלא מתכננות להטיל מס פחמן: טורקיה, מצרים וסין. אנחנו בתחרות עם אנשים שיפלטו כמה שהם רוצים וישלמו אפס. מ-2023 אתם יוצרים נטל תחרותי על התעשייה שלא יהיה שוויני".

ח"כ עופר כסיף הזכיר בדיון כי למרות ש-50 מדינות בעולם הטילו מס פחמן ולמרות שקרן המטבע העולמית המליצה על מס פחמן כאמצעי האפקטיבי ביותר להפחתת פליטות, המנגנון המדובר בישראל - לא כולל הפנמה מלאה של העלויות החיצוניות של הגז.

אחת מזירות הקרב המשמעותיות של התאחדות התעשיינים היא החרגה ממיסוי של דלק הפטקוק הנחשב למזהם מאוד, אך מצוי בשימוש במפעלי המלט בישראל. ח"כ נעמה לזימי קשרה בדיון בין זכויות העובדים ובין הדרישה של התעשיינים, והדגישה כי לא תסכים לוותר על מיסוי לחברות. לדבריה, "אני נגד פטור של מיסים לחברות. ביקרתי במפעל נשר, רציתי להגיע לכאן קטגורית נגד הפטור, אבל נפגשתי עם ועד העובדים של נשר. הסייג היחיד מבחינתי הוא להתגייס לתעשייה כחול לבן שמעסיקה בצורה הוגנת. בנשר יש 244 עובדים, 168 עובדי קבלן, כתף אל כתף, שלא מועסקים אחרי תשעה חודשים כפי שהחוק מחייב. זה מבחינתי משהו שמעלה סימני שאלה. אין שום היגיון בזה שיהיו עובדי קבלן כדי להשיא רווחים. הגעתי למרכז הבקרה של החברה, יש שם שלושה עובדים על 20 מסכים. איך הם יכולים לזהות תקלות שקשורות לסביבה ובריאות הציבור כשהם מצמצמים עובדים?".

עוד כתבות

ולדימיר טנב, מנכ''ל רובינהוד / צילום: ap, Mark Lennihan

"הוא הקים מעין כת": הכירו את הגורו העולה של ההשקעות המסוכנות בוול סטריט

ולאד טנב, שמוביל את פלטפורמת המסחר המקוון אותה ייסד עם שותף לפני 13 שנה, בגיל 25, מקפיד להפוך את מצגות החברה לשואו ואת לקוחותיה לחוד החנית של המסחר האקזוטי ● עם מועדון מעריצים הולך ומתרחב, טנב הבין את הפוטנציאל בסוחרים פעילים ואגרסיביים, בדרך להכניס את האקסטרים להשקעות המיינסטרים

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

סקר מיתוג המעסיק של גלובס: הצביעו והשפיעו

חווית הקליטה לעבודה, מיתוג גלובלי או פנייה לאוכלוסיות מגוונות: דרגו את הערכים והקריטריונים שחשובים לכם במיתוג המעסיק במקום העבודה שלכם ● תוצאות מדד "מיתוג המעסיק" של גלובס ופלייטיקה יפורסמו בשבוע הבא

חגי אלון / צילום: צילום מסך יוטיוב

המניה הישראלית שנסחרה שנים בשווי זניח, וזינקה פתאום פי 56

מניית SMX, הנסחרת בנאסד"ק, זינקה בתוך שבוע משווי של פחות מ-6 דולר, והגיעה לשווי שוק של כ־349 מיליון דולר ● למרות זאת, החברה עדיין לא מייצרת הכנסות ומציגה הפסדים משמעותיים

פיוניר / צילום: Shutterstock, Primakov

חברת פיוניר מפטרת כ-4% מהעובדים בישראל

מספר העובדים בישראל עומד על כאלף איש, והפיטורים יכללו עשרות עובדים ● המהלך מתרחש במקביל לשינוי ארגוני רחב שמעביר את החברה לעבר מבנה עבודה "רזה" בסגנון סטארט-אפ

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

בינה מלאכותית / צילום: צילום מסך מתוך הצ'אט

איפה מוצאת הבינה המלאכותית את התשובות לשאלות שלכם

מחקר בדק 150 אלף תשובות שסיפקו מערכות בינה מלאכותית, ומשרטט תמונה מפורטת של מקורות המידע שמהם שואבים הצ’אטים את התוכן שהם מציגים למשתמש ● למרבה ההפתעה, הממצאים מצביעים על כך שהמקורות הדומיננטיים אינם בהכרח מאגרי ידע מוסדיים או כלי תקשורת גדולים

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

מנורה נכנסת לעסקי הנדל"ן של לוזון: "הבת שלי כעסה, 'ממתי אנחנו מוכרים מניות'"

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

ניתוח חברה | אל על / צילום: יח''צ

אל תתנו לאחוזים לבלבל אתכם - השווי של אל על משקף תמחור נמוך מאי פעם

המשקיעים חוששים שסיום המלחמה יוביל לתחרות שתפגע בתוצאות של חברת התעופה, אך ספק אם זו תגיע בקרוב ● השווי בבורסה אמנם גבוה היסטורית, אלא שבשקלול קופת המזומנים הגדולה ושווי הנכסים, מדובר בתמחור הפעילות הנמוך בתולדות אל על ● האם הוא מוצדק? ● מדור חדש

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

זו חברת הביטוח שתהפוך לשותפה בקבוצה של עמוס לוזון לאחר שתרכוש מניות ב-110 מיליון שקל

מנורה מבטחים רוכשת בשני שלבים מניות בקבוצת לוזון ותחזיק ב-6.9% מהונה ● היא תצטרף לבית ההשקעות מור, שבאמצעות הגמל וקרנות הנאמנות, כבר מחזיק ב-12% ממניות החברה שפועלת בתחום הבנייה למגורים בישראל ובפולין, מתן אשראי ואנרגיה ● מניית לוזון זינקה ב-46% מתחילת השנה

רכישת הענק של נטפליקס (בעיגול: טד סרנדוס, מנכ''ל נטפליקס) / צילום: Reuters, USA TODAY Network

רכישת הענק של נטפליקס: החשש בשוק, המתחרה הגדולה ואיך זה יעבוד

נטפליקס הודיעה על כוונתה לרכוש את אולפני וורנר ברדרס תמורת 72 מיליארד דולר ● בדרך היא תיקח על עצמה חוב של כמעט 11 מיליארד דולר, תצטרך לשכנע את הרגולטור, ולהחליט כיצד יעבוד השירות המשולב

מושגים לאזרחות מיודעת. סקר כוח אדם / צילום: Shutterstock

אתה גר בדירה בבעלותך? כך השאלה הזאת משפיעה על כל המדינה

מצב שוק העבודה משפיע על קבלת ההחלטות הכלכליות החשובות ביותר • כיצד הוא משתקף בפני קובעי המדיניות? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ערן וינטרוב, מנכ''ל ארגון לתת / צילום: שלומי מזרחי

האם דוח העוני של "לתת" מציג מציאות כלכלית מעוותת?

דוח העוני האלטרנטיבי של "לתת" מציג עליות חדות בעלויות המחיה - אך מאחורי המספרים מסתתרת מתודולוגיה שמבלבלת בין הוצאה לבין מחיר ● חלק מהרכיבים כלל לא מודדים יוקר מחיה, אלא צריכה בפועל של אוכלוסיות מסוימות, מה שמוביל לכשלים בולטים ולהצגת הנתונים בצורה מטעה

משגר רקטות של חברת אלביט בתערוכת נשק ביוון, מאי 2025 / צילום: Reuters, Louiza Vradi

וול סטריט ג'ורנל: מדינות שהטילו סנקציות על ישראל - רוכשות ממנה נשק כעת

משלחות אירופאיות, אמריקאיות ואסיאתיות הגיעו לכנס במימון משרד הביטחון ● מערכות שנוסו בלבנון, עזה ואיראן הוצגו לבכירים, שהתרועעו לצד גנרלים ישראלים במדים והצטלמו ליד "קרן הברזל" ● זאת, על אף הביקורת הרבה נגד ישראל במהלך המלחמה עצמה ואמברגו הנשק

שר התקשורת שלמה קרעי וח''כ גלית דיסטל אטרביאן הדיונים בהוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת התקשורת החדשה יצאה לדרך, השר קרעי הבטיח: "הרפורמה לא תיעצר"

לפתיחת דיוני הוועדה בהצעת חוק התקשורת (שידורים) החדש, בהובלת היו"ר ח"כ גלית דיסטל אטבריאן, הגיעו שר התקשורת עצמו וחברי הוועדה מטעם האופוזיציה - אך נוכחות חברי הקואליציה הייתה דלה במיוחד ● ח"כ שלי טל מירון מיש עתיד: "כל המטרה של החקיקה היא להשתלט על התקשורת החופשית"

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

שנת שיא לדיפנס טק הישראלי: מיליארד דולר זרמו לסטארט־אפים בתחום

הדיפנס טק הישראלי רושם שנת פריצה יוצאת דופן: גיוסי ענק, מיזוגים ורכישות בהיקף שעולה על זה שנרשם בכל השנים האחרונות גם יחד ● מעורבות מפא"ת במבחני שטח ובחיבור ללקוחות זרים תרמה להאצה, בזמן שביקושי הענק בעולם משכו עוד ועוד כסף זר לשוק המקומי ● האם המומנטום יימשך גם לאחר הפסקת האש?

פקקים / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

ה-OECD החמיא על התוכניות לצמצום הפקקים. הבעיה: הקידום תקוע

דוח חדש של ה־OECD על ישראל מדגיש את הבעיה של עומס התנועה, ומשבח את הממשלה על כוונתה להטיל אגרת גודש ומס נסועה ● אלא שהרפורמות נתקלות בשורת התנגדויות ומחלוקות בין המשרדים השונים ● בינתיים, אין להכנסות משני המהלכים זכר בתקציב 2026

חיילי מילואים / צילום: Shutterstock

תאגיד בנקאי לקח רכב כמשכון. ואז השופט גילה שהוא שייך למילואימניק

הגנה מפני הליכי הוצאה לפועל, הקדמת תשלומים באמצעות הלוואה חברתית והצעת הסדר שהגיעה אחרי קריסת החברה: שלושה פסקי דין שניתנו לאחרונה ממחישים כיצד מערכת המשפט מנסה למצוא את האיזון ולהגן על המילואימניקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; ברודקום קופצת בכ-3%

הנאסד"ק עולה בכ-0.2% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה ● לראשונה מזה עשור, אין מתאם בין שוק המניות לביטקוין • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

ביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

החברה הקטנה שרוצה לממן למנכ"ל לימודים במעל 100 אלף שקל לשנה

אולמד סולושנס מעוניינת לממן למנכ"ל החברה, פרופסור עוז שפירא, לימודי תואר שני באוניברסיטה רייכמן ● עלות שכרו השנתית צפויה להגיע לכ-1.5 מיליון שקל

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל עושה מתיחת פנים לזרוע הנדל"ן וממתגת אותה מחדש

שופרסל מאחדת את נכסי הנדל”ן תחת המותג LARO, ומבססת את הזרוע כמרכיב צמיחה מרכזי עם נכסים בשווי כ־5 מיליארד שקל ● במהלך זה החברה האריכה בעשור את חוזה השכירות עם סיסקו, ומקדמת שורה של פרויקטים ברחבי הארץ, זאת במקום מהלך הפיצול וההנפקה שבוטל