גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היה ברור שהחגיגה צריכה להסתיים": מנהלי פירמת עורכי הדין סאליבן מדברים על ההאטה בהנפקות

פירמת עוה"ד סאליבן תל אביב, שמנוהלת על ידי עו"ד עודד הר אבן ועו"ד רעות אלפיה, מייצגת חברות ישראליות שנסחרות בוול סטריט ● לחברות הם מציעים לא לבזבז זמן במחשבות על לונדון או אוסטרליה, וגם לא להיות "גרידיים" מדי: "השוק מוכיח שחברות שהיו מספיק חכמות לגייס בזמן - רגועות היום"

עודד הר אבן ורעות אלפיה, שותפים מנהלים בסאליבן תל אביב / צילום: רן בירן
עודד הר אבן ורעות אלפיה, שותפים מנהלים בסאליבן תל אביב / צילום: רן בירן

בחודשים האחרונים הלך ודעך מספר ההנפקות הראשוניות של חברות ישראליות בוול סטריט, בעיקר מתחום הטכנולוגיה, לאחר השיאים שנרשמו בחודשים מאי-יולי. במקביל גם בבורסה בתל אביב הפך שטף ההנפקות מתחילת השנה לטפטוף, בין היתר לנוכח ביצועים גרועים במיוחד שהסבו רוב ההנפקות הללו למשקיעים בהן.

מבדיקות שערך לאחרונה גלובס עולה, כי כמעט כל ההנפקות הישראליות בוול סטריט גרמו למשקיעים הפסדים ניכרים, בעוד שבתל אביב עומד שיעור ההנפקות הראשוניות מהשנה האחרונה שבהן נרשמה תשואה שלילית על כ-50%.

"השוק במאניה-דיפרסיה", מאבחן את המצב עו"ד עודד הר אבן, שותף מנהל בפירמת עורכי הדין סאליבן תל אביב (Sullivan & Worcester), המתמחה בתחומי שוק ההון, ושמשרדו מייצג חברות ישראליות שנסחרות בוול סטריט. עו"ד רעות אלפיה, אף היא שותפה מנהלת בפירמה, מוסיפה כי "היה ברור שהחגיגה צריכה להסתיים מתישהו".

זהו, החגיגה נגמרה רשמית?
הר אבן: "בחברות small cap (קטנות במונחים אמריקאיים) המצב כיום הכי גרוע מאז 2015. יש חברות שהמניות שלהן נחתכו בעשרות אחוזים".

אלפיה: "אחת החברות שאנחנו מלווים הציגה תוצאות הכי טובות שלה זה שנים, והמניה ירדה. לפחות החברות הישראליות בנאסד"ק כבר גייסו כסף, והן פחות רגישות לנפילת המניה. הן עדיין יכולות לגייס, לעומת המצב בשוק בתל אביב, שבו קשה לראות חברות שיעשו הנפקות ראשוניות או משניות".

לדברי הר אבן, בוול סטריט אפשר לגייס כסף תמיד בהנפקות משניות, אבל בתקופה כזו יש לקחת בחשבון את הדיסקאונט בגיוס, ואולי אף שילוב של כתבי אופציות במסגרת הגיוס.

"גם IPO (הנפקות ראשוניות) יש כל הזמן. פשוט הוואלואציות 'בתחתונים'. היה יום אחד בשבוע שעבר שבו המניות עלו בטירוף, ופתאום כל המשקיעים נהיו חיוביים, אבל זאת לא אינדיקציה לשום דבר; וול סטריט נהייתה הפרעת קשב אחת גדולה".

הר אבן מוסיף: "דווקא בחברות הקטנות תמיד יש עסקאות (הנפקות משניות, ש'ח'ו'). חברה גדולה עם חצי מיליארד דולר בבנק יכולה להמתין. חברה קטנה ששורפת כסף תגייס כסף. יכול להיות שהמשקיעים בגיוס יעשו עליה שורט, ייכנסו ויכסו את עצמם, אבל גם כשהשוק לא טוב, לחברות הקטנות תמיד יהיה איך לגייס".

אלפיה סבורה שאחד הלקחים לחברות הוא לא להיות "גרידיים" מדי. "אם השוק במצב שאפשר לגייס - תגייסו, אל תחכו שהוא יעלה עוד. בחברות מפחדים מדילול בגיוס, אבל השוק מוכיח שחברות שהיו מספיק חכמות לגייס את הכסף בזמן רגועות היום, ויש להן הזדמנויות למיזוגים ורכישות".

 

"כשהחלון בת"א נסגר - בוול סטריט הוא נפתח"

כיום עובדים בסאליבן על מספר IPOs בארה"ב, ומעריכים שכל החברות ישלימו את ההנפקות למרות המצב בשוק, "כי גם אם השוק נופל, הכסף עדיין קיים", אומרת אלפיה.

לדבריה, "הייתה תקופה שבה קצב ההנפקות בת"א היה גבוה יותר מבוול סטריט. כשחלון ההנפקות בת"א נסגר, והוא התחיל להיסגר כבר לפני חצי שנה, דווקא אז נפתח החלון בוול סטריט. היום אנחנו מלווים חברות טכנולוגיה שלא הצליחו להנפיק בת"א, כי החלון נסגר, והן יוצאות עכשיו לנאסד"ק".

איך? לרוב מדובר בסוג שונה של חברות שיוצאות להנפקה בת"א.
"בת"א הגיוסים קטנים יותר, אבל תלוי גם במה החברה עוסקת. לדוגמא לשוק בת"א קשה כבר שנים עם חברות ביוטק, קשה לו לעשות להן אנליזה וזה מגביל את החברות לשווי שוק מאוד מסוים, מה שלא קורה בוול סטריט".

לדבריהם, "השנה האחרונה הייתה מאוד חריגה בהנפקות בת"א, שנכנסו אליהן הרבה מוסדיים. עכשיו, כשפתאום אין הרבה הנפקות ראשוניות בת"א, ומראש אין הנפקות משניות, אז ברור שחוזרים לנתיב הרגיל של וול סטריט". מעבר לזה הם מציינים שלפחות אחת לשבוע הם נפגשים עם חברות שנסחרות בת"א ושוקלות להירשם גם בוול סטריט כחברות דואליות.

מה בנוגע לבורסות אחרות, כמו אוסטרליה, לונדון, קנדה?
אלפיה: "לדעתי לחברות ישראליות חבל על המאמץ. אני לא מבינה חברות שבודקות או ת"א או אוסטרליה או לונדון - מבחינת קשרי המשקיעים, עדיף ת"א".

הר אבן: "ברור שאם מישהו מציע לך שלד עם 20 מיליון דולר בקנדה, לך על זה, follow the money. אבל בעיקרון עדיף או ת"א או ישר לנאסד"ק".

"הרשויות בארה"ב לא מתות על ספאקים"

אחת התופעות הבולטות של תחילת השנה הייתה הנפקות של חברות SPAC, חברות ללא פעילות שמטרתן לגייס מהמשקיעים ולמצוא חברה קיימת לרכישה, ובכך להביא אותה לשוק הציבורי. המגמה נחלשה בחודשים האחרונים על רקע שינוי בטעמי המשקיעים והגברת הרגולציה. לדברי הר אבן, "הנפקות SPAC עדיין מתבצעות. אבל הרשויות בארה"ב לא מתות על ספאקים, ומתחילות להקשות".

אלפיה: "דווקא ייתכן מצב שבו יהיו כעת יותר מיזוגים לספאקים, כי זה מייצר יותר ודאות לחברה. בשוק חסר-ודאות, הליך כניסה ל-SPAC כדרך להפוך לחברה ציבורית ודאי יותר מ-IPO. אם אכן יותר חברות יבחרו בדרך הזאת, מן הסתם נראה גם יותר הנפקות SPAC".

הר אבן מוסיף שחברות ה-SPAC שכבר גייסו כסף בחודשים הקודמים "מחפשות בטירוף" יעדים לרכישה, משום שהשעון שלהן מתקתק - לרוב, החברות נדרשות למצוא יעד לרכישה תוך 24 חודשים, או שייאלצו להחזיר את הכסף למשקיעים.

יש לזכור גם את נושא הפדיונות (redemptions) - לבעלי המניות ב-SPAC יש אפשרות לפדות את כספם אם אינם מעוניינים להשתתף בעסקת המיזוג שמציע ה-SPAC. לדבריו, היום הרבה חברות שיוצאות למהלך כזה מעריכות מראש שיקבלו רק חלק קטן מכספי ה-SPAC, על רקע שיעורי הפדיונות הגבוהים בשוק.

מה לגבי מיזוגים ורכישות (M&A)? היו לא מעט רכישות לאחרונה שביצעו חברות טכנולוגיה ישראליות ציבוריות.
אלפיה: "כנראה נראה יותר ויותר. חברות שבתקופה הטובה גייסו כסף יעשו בו שימוש, בין היתר לאור מצב המניה, כי הן חושבות איך להביא ערך במצב כזה, והתשובה יכולה להיות רכישות עם המזומן שבקופה".

איך תיראה 2022?
הר אבן: "תהיה שנה מעניינת, אבל קשה לדעת, הנבואה ניתנה לשוטים. אריק שרון אמר בעבר בהקשר של הפוליטיקה שתמיד צריך להישאר על הגלגל; בשוק ההון אתה על הגלגל - היום המניה ירדה, מחר היא תעלה ותגייס. בחברות פרטיות כשהמצב הכלכלי קשה אי אפשר לגייס. בשוק הציבורי, גם ב-2008 חברות גייסו, הכול רק עניין של ואלואציה".

עוד כתבות

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

לירון אייזנמן (סיליקום), יהוא עופר (אודיסייט) / צילום: ברצי גולדבלט, שלומי יוסף

הישראלית שקפצה במעל 30% בשבוע, וזו שירדה לשפל של שנתיים וחצי

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סיליקום קפצה במעל 20% בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות ותחזית חיובית לרבעון הראשון של 2026 ● אודיסייט טיפסה במעל 30% בשבוע, לאחר שדיווחה על שתי הזמנות פיילוט חדשות מלקוח ביטחוני גדול ● ורוניס ירדה לשפל של שנתיים וחצי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את המלצתם למניה

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

רשות שוק ההון דורשת מגלובל נט גמל להחזיר 11 מיליון שקל שהושקעו בקרנות בחו"ל

בדיקת הרשות מצאה כי הכספים שהשקיעו עמיתים בקופות גמל בניהול אישי (IRA) של החברה הועברו לקרנות בחו"ל, אשר חלקן אורגנו על ידי סוכנים המעורבים בפרשת סלייס ● גלובל נט גמל: "דוחים את המסקנות, שוקלים את צעדינו המשפטיים"

נשיא סין שי ונשיא איראן פזשכיאן נפגשים בבייג'ינג / צילום: ap, Ng Han Guan

תחת עיני הבית הלבן: סין הפכה לגורם מרכזי בשימור המשטר האיראני

בעוד שמוסקבה מתמהמהת באספקה, סין מטמיעה בטהרן מערכות הגנה מתקדמות ● מנגנון משומן של "מכליות רפאים" מאפשר לסין ליהנות מנפט איראני בהנחות עתק ● אלא שמאחורי הדברים, מסתתרת תמונה מורכבת של גירעון סחר מעמיק וניצול ציני

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב, חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס: "מודאג מאוד משוק העבודה"

בריאיון לתקשורת האמריקאית ובצל השינויים הארגוניים בוויקס, מנכ"ל החברה אבישי אברהמי מתריע מפני פגיעה רחבה בשוק העבודה בעידן ה-AI ● לדבריו, רוב המשרות הפופולריות בארה"ב יושפעו בתוך עשור

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניה שתזנק מחר בבורסה, והשתיים שצפויות לרדת בחדות

המתיחות בין איראן וארה"ב נותרת ברמות שיא ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת לשבוע קריטי נוסף, עם תוצאות של אלפאבית, אמזון, פלנטיר ו-AMD ● הנשיא טראמפ בחר את מועמדו לתפקיד יו"ר הפד - ובוול סטריט מרוצים ● מחירי המתכות היקרות צללו יחד עם מטבעות הקריפטו ● וגם: האם ביצועי וול סטריט בינואר יכתיבו את הטון לשנה כולה? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

רשת moltbook / צילום: צילום מסך

מהתפעמות לחשש ועד פרצת אבטחה: מה הסיפור של Moltbook, הרשת החברתית של הבינה המלאכותית

הרשת החברתית לבוטים עוררה סקרנות עולמית, עד שפרצת אבטחה אחת העבירה את הדיון מתודעה לניהול ואבטחה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ"מקלט בטוח" כמו בעבר

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך ביהמ"ש העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

העובדים בורחים מהמגזר הציבורי / צילום: Shutterstock

יציבות? שליחות? העובדים בורחים מהמגזר הציבורי

פערי שכר גדולים מול המגזר העסקי, טענות להתערבות פוליטית גוברת, תדמית ירודה והליכי מיון מתישים ● השירות הציבורי מתמודד עם משבר תעסוקה, ו-360 משרות בכירים במשרדי הממשלה ממתינות לאיוש ● בינתיים המיומנות נשחקת - ואיתה השירותים שאנחנו מקבלים מהמדינה

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים