גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפטר 900 עובדים בזום? מנהלים מבינים שהם צריכים לדעת גם איך להיפרד

הפיטורים של מאות עובדי Better.com האמריקאית בישיבת זום היו צעד חריג בעידן שבו מנהלים מבינים שכדאי להם לתת הרגשה טובה גם לעובד שלא הצליח בתפקידו ● מחשש לשיימינג ברשתות ועד הזדמנות לקבל פידבק על הארגון - כל הסיבות לגמור את זה יפה ● ניהול וקריירה

צריך לדעת גם איך להיפרד / צילום: Shutterstock
צריך לדעת גם איך להיפרד / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר הודיע מנכ"ל חברת המשכנתאות האמריקאית Better.com ל-900 מעובדיו שהם מפוטרים. הוא עשה זאת בישיבת זום, צעד חריג בכל מובן, ויוצא דופן במיוחד בימים שבהם עולם העבודה מתמודד דווקא עם גל של התפטרויות וקושי לגייס עובדים.

המציאות הזאת מחייבת לשכלל גם את תהליכי הפרידה מעובדים, ואחת הסיבות המרכזיות לכך היא הנזק הפוטנציאלי שעובדים עם חוויית עזיבה שלילית עשויים לגרום לחברה, אבל גם הצורך להשאיר דלת פתוחה לעובדים שיחזרו.

החשש: שיימינג בגלאסדור וברשתות

לדברי דניאל כהן, מנהלת מיתוג מעסיק בחברת אפספלייר, העוסקת במדידת קמפיינים שיווקים ומעסיקה כ-1,300 עובדים, "אנשים נוטים לכתוב ביקורת על כל מוצר שהם קונים ואנשים אחרים קוראים ביקורות לפני שהם קונים מוצר או יוצאים לחו"ל. עובדים שעוזבים מקום עבודה כותבים ביקורות בגלאסדור, וכשדברים לא נגמרים טוב, יש להם מניע לכתוב ביקורות שליליות.

"לפי הנתונים של גלאסדור, רוב המועמדים לעבודה בחברה מסוימת קוראים לפחות שש ביקורות עליה באתר שלהם. כשאת רואה שעובד פוטר בצורה לא יפה, לא תחשבי שכדאי לך לגשת לחברה כזו. בנוסף לזה יש השיימינג ברשתות חברתיות, למשל בקבוצה 'צרות בהייטק'. גם אם זה נכתב בעילום שם, את רואה הרבה תיוגים של חברים כדי לנסות לברר באיזו חברה מדובר ויש לזה הדים. חברות משקיעות המון בתהליך האון-בורדינג (תהליך הקליטה של עובד), ואז כשמפטרים עובד שוכחות את האוף-בורדינג (תהליך העזיבה שלו). זה מתחיל לעלות לתודעה בתחום מיתוג מעסיק, שעזיבה צריכה להיות חוויה או מסע בדיוק כמו און-בורדינג".

טרום פרידה: האם ניסינו הכול?

אסנת תירוש, סמנכ"לית בכירה למשאבי אנוש בסלברייט, שינוי הגישה צריך להתחיל עוד לפני ההחלטה לפטר. "לפני שאנחנו נאלצים להיפרד מעובדים, אנחנו מקפידים על תהליך של שיפור ביצועים, מתן המשוב המדויק והזדמנות להשתפר. יש לנו הרבה אנשים ש'ניצלו' מפיטורים. אם כבר יש החלטה, אז אנחנו מכינים את העובד לשימוע: מסבירים לו למה אנחנו שוקלים להפסיק את ההעסקה שלו ונותנים לו את הכלים להגיע מוכן ולחשוב על פתרונות נוספים, למשל לעבור לתפקיד אחר בארגון. אנחנו נלחמים להשאיר אנשים בארגון וגם מודדים את היכולת שלנו בניוד פנימי".

רותם הבר, מייסד שותף של סיידלינס, סטארט-אפ המנגיש נתוני ספורט: "אנחנו עובדים מאוד קשה כדי לגייס אנשים, ואם הם לא מתאימים אנחנו מנסים לתקשר את זה כמה שיותר מוקדם וכמה שיותר בשקיפות. אנחנו מסבירים לאותו אדם למה הוא לא מתאים, נותנים לו צ'אנס לעשות את השינויים, ואם מגיעים למסקנה שיש פערים שאי-אפשר לגשר עליהם, מנסים למצוא לו תפקיד במקום אחר. יש לנו צוות HR חזק ומקושר בתעשייה. זה שהוא לא מתאים לנו לא אומר שהוא לא טוב לחברה אחרת".

ההחלטה: מסר לנשארים

זהר תדמור אילת, סמנכ"לית משאבי אנוש בסייברארק, אומרת שפרידה יפה משדרת מסר דווקא לעובדים שנשארים. "אם הערך המרכזי של חברה הוא caring אנחנו לא זונחים אותו גם בעת פרידה. אנחנו מקפידים שתהיה שתייה לפרידה ושמנהלים ועובדים יספרו על העשייה של העוזב ועל החותם שהוא השאיר. אנחנו עושים לו סרטון ומדפיסים תמונות שלו מאירועים של החברה. גם המתנה מותאמת בדרך כלל. למשל לאחרונה נתנו שובר לקורס קונדיטוריה לעובד שעזב ורצה לעשות קורס כזה. אנחנו מעודדים את זה.

"יש תפיסה של מנהלים שאם אדם עוזב הוא נוטש את הספינה וזה ייתן לגיטימציה לעובדים אחרים לעזוב, אז לא רוצים לחגוג את זה. אנחנו מאמינים שכל אדם הוא שגריר ודווקא ראוי לציין את הפרידות.

"חשוב לנו שאותו אדם ייצא בהרגשה טובה, גם אם לא ממש הצליח בתפקיד. אולי יש מישהו שלא הצלחנו לקדם למנהל ובארגון אחר הוא כן הצליח. גם בטופס הטיולים שלנו, כל מי שנמצא בתחנה מתודרך לעשות את זה בצורה נעימה. טופס הטיולים נגמר בשיחה איתי, ואני מקפידה לברך את העוזבים בברכת הדרך. הם נכנסים למעלית עם חיוך".

לדברי כהן מאפספלייר, "יש המון חברות שנוהגות לשלוח מתנה לעובדים אפילו למקום החדש. אני חושבת שמתנות זה טוב, אבל הרבה יותר חשוב לצאת בהרגשה טובה. לפעמים אדם עובד בחברה שבע שנים ואנשים נוטים לזכור את הדברים האחרונים שקרו, ואם תהליך האוף בורדינג לא טוב, הוא עלול לשכוח את הדברים הטובים".

לקחים לעתיד: שיחת סיכום מקיפה

כהן ממליצה לקיים שיחת סיכום אישית שבה החברה תוכל לקבל ביקורת וללמוד ממנה. מצד העובד, ראיון סיכום יכול לסייע לו לדעת במה הוא צריך להשתפר.

גל לירן, People Manager בביזאבו, מספרת כיצד הנוהג הזה פעל לבסוף לטובת החברה. לפני הקורונה, ביזאבו הייתה חברת כנסים. כשהמגפה עצרה את הפעילות בתחום הזה, החברה נאלצה לפטר 20% מ-150 העובדים שלה. "די מהר עשינו פיבוט למוצר שנותן פתרון לכנסים וירטואליים", אומרת לירן, ולאחר כמה חודשים החזרנו את כל העובדים. היום אנחנו כ-370 עובדים והיום חזר אלינו עובד נוסף שפיטרנו אז.

"למדנו המון מהדבר הזה. זה נשמע קיטש, אבל זה חימם את הלב שהעובדים רצו לחזור, וזה בזכות הדרך שבה נפרדנו. זו הייתה שיחה אישית עם המנהל ו-HR, שבה תקשרנו את המצב, חשפנו את הנתונים כדי לחבר אותם לרציונל, אמרנו למה הם נאלצו לספוג את המכה ומתי נרצה שהם יחזרו. אותה רמה שאנחנו משקיעים באון בורדינג אנחנו משקיעים באוף בורדינג. תעשיית האיוונט-טק היא יחסית קטנה, אז חשוב לנו לסיים את הדברים בצורה טובה. ברגע שראינו את התנועה חזרה של התחום, והרגשנו שיש לנו ביטחון להעסיק אותם לפחות שנה קדימה, הצענו להם לחזור.

"היום כל עובד מקבל שיחת אוף בורדינג, שבה אנחנו מעודדים אותו לספר על החוויה שלו בארגון ולתת את הפידבקים והביקורות. אנחנו מנצלים את ההזדמנות ללמוד ולהשתפר וגם לתת פידבק".

צידה לדרך: כלים למציאת התחנה הבאה

הקשר עם העובד לא חייב להסתיים עם עזיבתו. לדברי לירן מביזאבו, החברה עוזרת לעוזבים לחפש עבודה במקומות אחרים בתעשייה. "אם עובד מתראיין ומבקש טיפ או עזרה, או שנעזור לו לעבור על מטלה שהוא קיבל לחברה אחרת, אנחנו עוזרים. לא נזרוק אותו למים בלי שום תמיכה".

"לאנשים שהלכו איתנו דרך ארוכה אנחנו דואגים לייעוץ קריירה, סיוע בהכנת קורות חיים, קואוצ'ינג עם יועץ חיצוני והעברת קורות החיים לחברות השמה. עובד לא טוב שלי יכול להיות מצוין במקום אחר", אומרת תירוש מסלברייט. "לא אפאר עובד שביצועיו נמוכים, אבל הוא כן ראוי להזדמנות שנייה. בסוף, העובדים שעוזבים הם השגרירים שלנו בחוץ".

 

לדברי יהלי ברלין, director of HR בחברת OpenWeb, "אנחנו מעריכים כל אחד שהאמין בחברה והחליט לעבוד פה, שנה שנתיים שלוש. חשוב לנו שייצאו בהרגשה טובה, מדובר בתעשייה מאוד קטנה ותמיד יש אופציה להיפגש שוב, וחשוב לנו לשמר את היחסים האלה ולוודא שהם יוצאים עם ראש מורם. לפעמים אפילו מבקשים מהם לבוא להדריך עובדים חדשים על מוצר מסוים. אנשים שעזבו בשביל להקים סטארט-אפים קיבלו עזרה מהמנכ"ל בחיבור עם משקיעים, במקום לשבת במשרד ואפילו בשימוש במחלקת ה-HR שלנו לגייס עובדים. אף אחד מהמנהלים לא יפגע בהמשך הקריירה של עובד שעזב, גם אם לא היה מרוצה ממנו. תמיד ניתן המלצות, גם אם הם יהיו יותר קרירות".

עוד כתבות

תום ליבנה / צילום: אריק סולטן

תום ליבנה ואיל וולדמן מגייסים 200 מיליון דולר לספאק חדש

בשבועות האחרונים ליבנה מקדם גיוס של כ־200 מיליון דולר לחברת ספאק חדשה, המיועדת לרכישת חברה פרטית ישראלית בתחומי הסייבר או הבינה המלאכותית ● לחברה כבר צורפו חברי דירקטוריון כמו איל וולדמן ודייב דה-וולט

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

"הונאה חסרת תקדים": המנהל המורשה בסלייס תובע כמיליארד שקל מבעל השליטה והמנהלים

במרכז התביעה שהגיש רו"ח אפי סנדרוב מצוי אסף גולדברג, המתואר בה כ"מנכ"ל הכל-יכול" של סלייס ● לצדו נתבעים אביו שמעון, בעל השליטה, ואחיו שי, ששימשו כדירקטורים ● לפי התביעה, המערכת נחלה "כישלון חרוץ", המנכ"ל נהג בכספי העמיתים "ככל העולה על רוחו", והדירקטורים התעלמו מנורות האזהרה שהובילו לאובדן של 850 מיליון שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ נגד BBC: תובע 10 מיליארד דולר על "השחרת שמו"

נשיא ארה"ב טוען כי ב-BBC ערכו קטעים מנאום שנשא ב-6 בינואר 2021, מה שיצר מצג שווא כאילו הוא קרא לתומכיו לפרוץ לבניין הקפיטול ● טראמפ מנהל תביעות גם נגד "ניו יורק טיימס", "וול סטריט ג'ורנל" ועיתון באיווה - שלושתם הכחישו את הטענות

שוק באנקרה. / צילום: ap, Burhan Ozbilici

בניגוד לכל הכללים: טורקיה הורידה ריבית בפעם הרביעית, למרות אינפלציה של 31%

נגיד הבנק המרכזי בטורקיה, פתיך קרהאן, הודיע לאחרונה על הורדת ריבית בפעם הרביעית בתוך שנה, וכעת היא עומדת על 38% ● זאת, על אף קצב האינפלציה השנתי שנותר גבוה ● בשנים האחרונות, הכלכלה הטורקית מתמודדת עם שורת אתגרים, בהם מחסור באנרגיה

מייסדי נאבן, אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

בעקבות עזיבה מפתיעה של סמנכ"לית הכספים: מניית נאבן נופלת בחדות

מניית נאבן, שהונפקה בנאסד"ק לפני כחודש וחצי, נסחרת כעת בכחצי משווי ההנפקה ● עם זאת, המנכ"ל מציין: "מעולם לא הייתי אופטימי יותר בנוגע להזדמנויות שיש לפנינו"

שידורי ספורט / אילוסטרציה: Shutterstock, daphnusia

המחיר של חבילת הספורט יעלה שוב? הדרישה החדשה של צ'רלטון

צ'רלטון הודיעה לספקיות הטלוויזיה כי חבילת הצפייה במובייל תבוטל בינואר הקרוב, והציבה דרישה חדשה: התייקרות כוללת לכלל הלקוחות או ביטול גורף של האפשרות לצפות דרך הסלולר ● הוט כבר הודיעה ללקוחותיה על עליית מחירים, בעוד יתר הספקיות עדיין בוחנות את צעדיהם מול ספורט1

פרויקט התשב''צ של קרדן גבע. 401 יחידות דיור / הדמיה: HACUBIA

מגורים במקום מוסכים: דירה סמוך לבלומפילד עולה חצי מדירה בצפון העיר

ציר שלבים בת"א, סמוך לאצטדיון בלומפילד, משנה את פניו ויהפוך בשנים הקרובות מאזור מסחרי למגורים ותעסוקה ● המחירים נמוכים משמעותית מאשר בחלקים אחרים של העיר, אבל הקושי למכור דירות מורגש גם כאן

אילוסטרציה: Shutterstock

יוקר מחיה? למה אתרי השוואות המחירים הישראליים לא מצליחים להתרומם

בישראל פועלות כיום רק שתי פלטפורמות פרטיות להשוואה בין מחירי מזון: Pricez ו-CHP ● ברשות להגנת הצרכן מבטיחים רפורמה שתמשוך שחקנים חדשים ותסייע לתחרות ● ובינתיים הפרדוקס נמשך: בשוק המזון מהיקרים במערב לא משתמשים בכלי השוואת מחירים

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

מגה אור די סי של צחי נחמיאס במגעים להקמת מעבדות אנבידיה במעל למיליארד דולר

כפי שנחשף בעבר בגלובס, אנבידיה בונה חוות שרתים שנייה לשימוש פנימי בפארק התעשייה מבוא כרמל ● כעת נודע כי חברת מגה אור די. סי של צחי נחמיאס היא בין הנושאים ונותנים לבניית המבנה שבו תשוכן החווה, כאשר אנבידיה תהיה אחראית על ציודו והפעלתו של המרכז

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP - ניקולס מדורו

הסלמה משמעותית: טראמפ הגדיר את המשטר בוונצואלה כארגון טרור

בהסלמה משמעותית בין המדינות, נשיא ארה"ב הכריז על משטר מדורו כארגון טרור ● טראמפ גם הודיע כי "ונצואלה מוקפת לחלוטין בצי המלחמה הימי הגדול ביותר שאי-פעם נפרס בדרום אמריקה", והוסיף: "מורה על מצור מוחלט ומלא על כל מכליות הנפט הנכנסות לוונצואלה והיוצאות ממנה" ● טראמפ איים: "ההלם שהם יחוו יהיה חסר תקדים" ● בקראקס הגיבו: "דוחים את האיום הגרוטסקי"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

רשות ניירות ערך בוחנת מתן הקלות לסוכני ביטוח בייעוץ השקעות

במסגרת המהלך שמקדם משרד האוצר לאיחוד מוצרי החיסכון תחת פלטפורמה אחת, רק סוכני ביטוח שמחזיקים גם ברישיון ייעוץ השקעות יוכלו לשווק קרנות נאמנות ● לגלובס נודע כי על רקע זה רשות ניירות ערך בוחנת אפשרות ליצור מסלול מקוצר לקבלת הרישיון עבור הסוכנים

שר התרבות והספורט מיקי זוהר המהדורה המוקדמת, קשת 12, 09.12.25 / צילום: לשכת עורכי דין

הח"כים יזכו להעלאת שכר? זה הסכום שהם קיבלו בפעם האחרונה

ההתנגדות להעלאת שכר הח"כים היא "פופוליסטית"? לפי מיקי זוהר, הח"כים בכלל לא נהנו מעליות שכר בשנים האחרונות ● הטענה אולי נשמעת מפתיעה, אבל מתברר שהיא לא שגויה ● המשרוקית של גלובס 

הדמיית פארק ''טבעון טק'' / הדמיה: Oilin

הסכום נחשף: כמה תשלם אנבידיה על הקרקע של הקמפוס היוקרתי שלה?

אנבידיה תשלם בשלב הראשון סכום של 90 מיליון שקל על הקרקע עליה יוקם מרכז הפיתוח ● הקמפוס אמור להשתרע על 160 אלף מ"ר, במרכז תעסוקה חדש בקריית טבעון בשם "טבעון טק" שנמצא כעת בשלבי תכנון ● עלותו צפויה להגיע למאות מיליוני שקלים לפחות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; אלביט ונקסט ויז'ן קופצות, מגה אור מזנקת

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7% ● הבורסה המקומית נסחרה אתמול בעליות שערים, בניגוד ליתר בורסות העולם ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, לאחר שדוח התעסוקה שפורסם בארה"ב הצביע על תמונת מצב מורכבת בשוק העבודה האמריקאי ● וגם: האנליסט שטוען - זו הסיבה שיש עדיין סיכוי לראלי של סוף שנה בוול סטריט

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; האינפלציה בבריטניה נפלה בחדות ל-3.2%

הפוטסי קופץ בכ-1% ● בורסת הונג קונג עלתה בכ-0.8% ● וול סטריט ננעלה אתמול במגמה מעורבת, לאחר שדוח התעסוקה שפורסם בארה"ב הצביע על תמונת מצב מורכבת בשוק העבודה האמריקאי ● לאחר שצנחו אתמול - מחירי הנפט קופצים לאחר שהנשיא טראמפ הטיל מצור ימי על ונצואלה ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב 86 אלף דולר

קרן כהן-חזון / צילום: באדיבות תורפז

אחרי זינוק של 220% במניה: תורפז מבקשת להקפיץ את שכר המנכ"לית ב-7.5 מיליון שקל

יצרנית הטעמים והריחות מבקשת להעלות את שכרה של בעלת השליטה קרן כהן־חזון לסכום של עד 9.1 מיליון שקל ● כהן־חזון, ששימשה עד כה גם כמנכ"לית וגם כיו"ר החברה, תפנה את כיסא היו"ר לטובת שותפה לייסוד החברה רלי לשם

מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

בעולם כבר למדו: הפחתות ריבית לא מייצרות ביקוש לדירות - וזו הסיבה

בזמן שאצלנו בנק ישראל רק החל להוריד את הריבית, מאירופה ועד צפון אמריקה הבנקים המרכזיים נמצאים בעיצומה של סדרת הפחתות ● עם זאת, הנתונים מראים כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדיור חלשה יחסית ● למרות ההבדלים בין הכלכלות והאתגרים של ישראל, נשאלת השאלה: האם גם כאן נראה מגמה דומה?

מערכת CUAS של אלביט, נגד כלי טיס בלתי מאוישים / צילום: אלביט מערכות

דיווח: איחוד האמירויות היא הלקוחה המסתורית החדשה של אלביט

לפי דיווח באתר "אינטיליג'נס אונליין", הלקוחה מאחורי העסקה האסטרטגית שנחתמה בנובמבר בהיקף של 2.3 מיליארד דולר היא איחוד האמירויות ● אלביט שמרה על עמימות ביחס לתוכן ההסכם ולמדינה הרוכשת, וציינה רק כי הוא יתפרס על פני שמונה שנים ● העסקה מצטרפת לשורת עסקאות ביטחוניות בהיקפי שיא, על רקע צבר הזמנות שממשיך לטפס

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק, הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

משרד הבריאות: השפעת השנה מוקדמת וחמורה מהרגיל

תת־זן חדש של שפעת A הפך את עונת השפעת לקשה מהממוצע, עם מקרי תמותה בילדים, מאות מאושפזים והיערכות לעומסים בבתי החולים ● משרד הבריאות ממליץ על עטיית מסיכות ע"י אוכלוסיות בסיכון ובנוכחותן ● וגם: שיעור ההתחסנות בישראל נותר נמוך