גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם אינסטגרם שומרת על צעירים? מנהל הרשת החברתית העיד מול הסנאט

מנהל אינסטגרם, אדם מוסרי, התייצב אמש מול הסנאט כדי להעיד על מה שנטען כלפי הרשת החברתית אותה הוא מנהל: ההשפעות השליליות הקשות שיש על צעירים, ובעיקר צעירות ● מוסרי ניהל את המערכה כמו שצריך, וכמעט הצליח לשכנע אנשים שאין פה שום האשמות רלוונטיות

אדם מוסרי בסנאט / צילום: Reuters, ELIZABETH FRANTZ
אדם מוסרי בסנאט / צילום: Reuters, ELIZABETH FRANTZ

בתור אחד מהשירותים הזמינים מבית מטא (פייסבוק לשעבר), אינסטגרם מתמודדת עם האשמות חמורות לאורך השנים: ההשפעות השליליות הקשות שיש על בני נוער, ובעיקר בנות נוער, כמו לדוגמה עידוד הפרעות אכילה ובעיות דימוי גוף. רק לפני מספר חודשים, עובדת מטא לשעבר, פרנסיס האוגן, הדליפה עשרות אלפי מסמכים פנימיים של חברת מטא, שמוכיחים הרבה מהטענות שנטענו כלפי החברה.

כעת, אחרי שכל המתחרות התייצבו מול הסנאט, תורה של אינסטגרם לעמוד מול הסנאטורים ושאלותיהם. לכן, אדם מוסרי, מי שעומד בראש אינסטגרם, התייצב כדי לענות על השאלה הקשה: האם הם ידעו שאינסטגרם מזיקה לבני נוער, אך החליטו בכל זאת לא לעשות כלום כדי לא לפגוע ברווחים?

יו"ר ועדת המשנה להגנת הצרכן, הסנאטור ריצ'ארד בלומנטל, המשיך להוביל ביד נחושה את השימועים המדוברים. זו הוועדה החמישית שהם מכנסים עם עדים משמעותיים, בהם עם פרנסיס האוגן וגם עם כל המתחרות של אינסטגרם: יוטיוב, סנאפ וטיקטוק. בלומנטל אמר בתחילת השימוע: "שמענו ראיות משכנעות על הפגיעה של הרשתות החברתיות בבני נוער. הבעיות לא נוצרו ברשתות החברתיות, אבל הרשתות החברתיות מתדלקות את זה", הבהיר.

לאורך כל השימוע, רבים הסנאטורים שחזרו על כך שהאלגוריתמים ממכרים והמוצר מצליח למכור. הוא חידד שהגיע הזמן להתערבות חיצונית שלהם. "אנחנו באמת מחפשים פתרונות. אנחנו מקבלים קולות גם מתוך תעשיית הטק עצמה. אני חושב שנגמר הזמן לרגולציה פנימית ואכיפה פנימית. אכיפה פנימית בנויה על אמון, ואין אמון", אמר בלומנטל.

ולמעשה, מה שיפה לראות במהלכים כרגע בקונגרס האמריקאי - שההצעות השונות, כמו הצעות החקיקה החדשות שעולות, הן עבודה משותפת משתי המפלגות יחד. חברי הועדה השונים עובדים יחד כדי לנסות להגביל את כוחן של הרשתות החברתיות וענקיות האינטרנט, ואפשר לראות את רמת האהדה שיש בין חברי הוועדה כדי לקדם את הרעיונות האלו.

מוטיב נוסף חזר לאורך כל השימוע, שמפריע לסנאטורים רבים ומתסכל אותם. הסנאטורית מרשה בלקבורן והסנאטור אד מרקי חזרו על כך שהם מתוסכלים שהשיח עם הגורמים השונים מאותה חברה יכולים להתנהל שוב ושוב, אבל שום דבר לא קורה ולא משתנה. יותר מזה, כדי להוציא התחייבות או הסכמה, צריך לקרוא בין השורות את מה שאומרים העדים השונים, והסנאטור מרקי ציין זאת מספר פעמים.

צריך לומר, אדם מוסרי הוא אחד הדוברים הטובים ביותר שהגיעו לסנאט סביב כל השיח הזה. הוא ניהל את הנרטיב בצורה מעולה - בעודו מבהיר בצורה ברורה במה הוא תומך ובמה לא. למרות שהוא צריך להתנגד למילותיהם המרשיעות של הסנאטורים, הוא מצליח להביע אי הסכמה אך מגיב בצורה חכמה ועניינית. מוסרי לא נפל לקטנות ולא התחיל לריב על טרמינולוגיה - אלא ישר נתן את התוכן הרלוונטי. וצריך לומר את זה - זו עבודה נהדרת של מוסרי. היו רגעים שאני בטוח שהוא הצליח לשכנע שמטא דווקא בצד הנכון של המפה ואין פה באמת מישהו שצריך להאשים, ואין ספק שמוסרי ניצח על זה בכבוד.

בדבריו, הוא התייחס לכמה דברים מעניינים: ראשית, אמר כי "אני מזהה שלאנשים רבים בחדר הזה יש הסתייגויות עמוקות מהחברה שלנו, אבל יש לנו את אותה מטרה: כולנו רוצים שבני נוער יהיו בטוחים באינטרנט", אמר בצורה ברורה. הוא אמר שמדובר בבעיה של כל התעשייה, ולכן זה "ידרוש פתרון מכל התעשייה". ובזה הוא רכש חלק מלבבות הסנאטורים - ההבנה שצריך שיתוף פעולה בין החברות ובין הגורמים השונים כדי לעשות את זה.

מוסרי הבהיר שישנן שלוש שאלות שצריך לענות עליהן כדי לפתור את הבעיה: איך מאשרים גיל, איך יוצרים חוויה לפי גיל ואיך בונים בקרת הורים.

עם זאת, הסנאטורית בלקבורן ממש התעכבה איתו על אינסטגרם קידס. היא שאלה אותו "מי קיבל את ההחלטה לעצור את העבודה על אינטסגרם קידס?", הוא ענה כמובן שזה תחת אחריותו. היא הוסיפה: "מי מחליט האם למחוק את הפרויקט הזה לגמרי?", והוא ענה: "אני אחראי על אינסטגרם, אז זה תחת אחריותי".

אם לומר את האמת, לקיחת האחריות מצד מוסרי וחוסר גלגול האחריות על איזה בורד של מחליטים, או יותר למעלה בסולם הישר לצוקרברג, מראה עד כמה יש פה דמות שמנסה לקחת אחריות על המצב. האם הם באמת מתכוונים לעשות יותר? זו שאלה נהדרת, אבל אין ספק שמוסרי הציג בצורה ברורה שהוא אחראי והוא אמור לטפל באירוע הזה.

מוסרי חזר על זה שוב ושוב שצריכה להיות רגולציה על פרטיות בארה"ב, בדומה לבריטניה. בנוסף, הוא קרא להעביר חוקים חדשים, חוקי פרטיות חדשים וחוקים דיגיטליים חדשים. לצד זאת, הוא אמר כי חברות טכנולוגיה צריכות לקבל הגנה משפטית מפני אחריות לתוכן שנוצר על ידי משתמשים רק אם הן עומדות בכללי הבטיחות של ילדים.

כותרת אחרונה שיצאה מאתמול וגם היא מעניינת, היא שמטא מחזירה את הפיד הכרונולוגי: משמע, יהיו שתי אפשרויות של פידים: או פיד כרונולוגי - משמע כזה שמציג את התוכן לפי תאריך עלייתו או פיד אלגוריתמי - משמע, פיק שמושפע על ידי האלגוריתם. זה משהו שהוכרז בעבר, אבל קצת ירד מהכותרות. כעת מוסרי אומר שהאפליקציה תציע פיד כרונולוגי למשתמשים בתחילת שנה הבאה.

עוד כתבות

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור