גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר הטענות שהונו את המדינה וגרפו מיליונים: "יזמי הכותל" משיבים אש

במענה לצו המניעה הזמני טוענים "יזמי הכותל" כי הגו יחד מיזם אומנותי דיגיטלי חדשני במסגרתו ביקשו ליצור ולמכור מודלים ויזואלים תלת מימדיים ביחס לכל אבן כותל ● לטענת המדינה, ניתן אישור לצילום הכותל אולם לא לעיבוד התמונה לצרכים מסחריים ● "המבקשת מנועה ומושתקת (ולו מכוח עיקרון תום הלב) מלטעון כי לא ניתן לעשות שימוש מסחרי בצילומי הכותל המערבי"

הכותל המערבי / צילום: עינת לברון
הכותל המערבי / צילום: עינת לברון

לאחר שהואשמו בהונאת המדינה ובהתעשרות שלא כחוק במיליונים על חשבון הכותל המערבי, שריד לחומת בית המקדש - "יזמי הכותל" משיבים אש כנגד הקרן למורשת הכותל.

בתשובתם לבקשה לצו מניעה זמני שהוגשה באמצעות עו"ד אורי בן יוחנה ודב וינרוט ממשרד י.וינרוט ושות', טוענים אברהם כהן, נועם פולק ודין רובין כי בקשת צו המניעה "חסרת יסוד - הן ברמה העובדתית, הן ברמה המשפטית, והן מבחינת היותה מנוגדת להיגיון הבריא ולשכל הישר". לטענת עוה"ד בן יוחנה ווינרוט, "במסווה של טענות ל'שמירה על קדושת הכותל', מנסה הקרן למורשת הכותל לנצל את פועלם האומנותי של יזמים צעירים, אשר השקיעו במיזם את מיטב מרצם, כשרונם והונם, ולהתעשר על חשבונם שלא כדין".

היזמים מבקשים כי יבוטל צו המניעה הארעי שניתן במעמד צד אחד. בהמשך, מתכננים יזמים אלו לתבוע את המדינה במיליונים רבים על הנזקים שלטענתם נגמרו להם כתוצאה מהוצאת צו המניעה והפגיעה בתדמיתם תוך הטעיית בית המשפט והצגת תמונת מציאות מטעה ומסולפת, לטענתם.

על פי תגובתם, הם יזמים ואומנים צעירים בתחילת דרכם, אשר הגו יחד מיזם אומנותי דיגיטלי חדשני, במסגרתו ביקשו לצלם את אבני הכותל המערבי בירושלים, ולייצר על בסיס התמונות החד מימדיות הנ"ל, באמצעות אנימציית וטכנולוגיית מחשב, מודלים ויזואלים תלת מימדיים ביחס לכל אבן כותל.

"כבר בשלבי התכנון הראשוניים של המיזם, ולנוכח העניין הרב שעורר, החליטו לשווק ולמכור את המודלים הויזואלים שעתידים היו להיווצר ביחס לכל אבן כותל. על מנת למנוע העתקה וזיוף של המודלים הויזואלים הנ"ל, בחרו המשיבים להגן על המודלים באמצעות קידודם כאסימון חסר תחליף בשיטת NFT (Non fungible token), כנהוג וכמקובל ביצירות אומנות דיגיטליות. החתימה משקפת את פרי יצירתם בחתימה בלעדית שלהם אשר מונעת זיוף והעתקה".

"תיאור כוזב של המציאות"

בבקשה למתן צו המניעה, טענה המדינה לפני כחודש וחצי הגיע אברהם כהן אל משרדי הקרן, בטענה כי נקבעה לו פגישה בעניין צילומים ברחבת הכותל המערבי. כהן הציג את עצמו כחייל צה"ל בודד אשר השתחרר מהצבא לאחר שנפצע במהלך שירותו. כהן טען שקיבל הצעה ממאן דהוא למימון מלגת מחייה ולימודים גבוהים באוניברסיטה יוקרתית ביותר בארה"ב בתחום צילומים מיוחדים.

לצורך קבלתו לקורס טען כי עליו להגיש עבודה פרי יצירתו המדגימה את כישוריו ולכן הוא זקוק לביצוע עבודה מרשימה, בהיקף משמעותי. כהן הציג בפני נציגת הקרן את הרעיון שהגה, לטענתו, לצורך ביצוע העבודה: תצלום כל אחת ואחת מאבני הכותל המערבי באמצעות צילום תלת ממד כך שבסופו של דבר ייווצר מיצג וירטואלי. לאחר שהתקבל האישור, הגיע כהן יחד עם ארבעה אנשי צוות נוספים אל רחבת הכותל וביצע מספר צילומים. אל הצילומים התלוותה נציגת הקרן, בהתאם לנהלי הצילום בכותל.

עו''ד אורי בן יוחנה / צילום: בוריס קוז׳דיאן

בבקשת המדינה הודגש: "במסגרת כל אחד מההיתרים שניתנו לאברהם כהן נכתב באופן מפורש כי מטרת הצילום הנה לצורך ויזואלי בלבד. משמעות הדבר הנה איסור על עיבוד התמונה באופן בו נעשה על ידו בוודאי ככל שמדובר בצרכים מסחריים".

אלא שכהן וחבריו מציגים תמונה אחרת לגמרי. "הואיל והצילום היה, כאמור, בשכר, סברו כי בהתאם לתקנה 3(א) לתקנות השמירה, עליהם לקבל היתר לביצוע הצילום. לשם כך, ורק לשם כך, פנה אברהם כהן לקרן למורשת הכותל המערבי בבקשה כי תתיר לו לצלם את הכותל בהתאם לנהליה".

עוה"ד בן יוחנה ווינרוט טוענים כי הטענה להטעיית הקרן הינה תיאור כוזב של המציאות. "כהן לא הטעה ולא רימה את נציגת הקרן. כהן הציג לנציגת הקרן את המיזם, סיפר לה על עצמו ועל שאיפותיו האקדמיות והאומנותיות, וענה על כלל שאלותיה באופן מלא. בהמשך לפנייתו הנ"ל, ניתנו לכהן מס' היתרים לצילום הכותל המערבי באמצעות צלמים בשכר, אשר בוצעו במס' מועדים בנוכחות נציגת הקרן".

עוד נכתב בתגובה כי כי בניגוד לטענותיה המופרכות של המדינה, וכפי שעולה מלשונם הברורה של ההיתרים, הם לא הותנו בתנאי כלשהו. מלבד זאת נכתב כי "ממילא החוק והתקנות הרלוונטיות לא מקנים מלכתחילה למדינה את הסמכות לשלול עיבוד כלשהו של תמונות הכותל המערבי, ולא ברור על מה מתבססות טענות המדינה בעניין זה".

עוד נטען כי עיון באותם היתרים מעלה כי נקבעו בהם שורת כללים, תנאים ואיסורים, אשר אף אחד מהם אינו אוסר על עיבוד התמונות לאחר הצילום, או על שימוש מסחרי בהן זאת מכיוון שאין למדינה את הסמכות למנוע שימוש כלשהו בתמונות הכותל המערבי.

לטענת בן יוחנה ווינרוט מלשון התקנה עולה כי היא אוסרת אך ורק על צילום תמורת שכר, ללא קבלת היתר ואין איסור או הגבלה על אופן השימוש בתוצרי הפעולה.

מלבד זאת נטען כי "די בסקירה קצרה של רשת האינטרנט על מנת לאתר שלל מוצרים המוצעים למכירה לציבור הרחב הכוללים צילומים ותמונות של הכותל המערבי, החל מטפטים של תמונות הכותל, עובר בתמונות נוי, פוסטרים וגלויות, וכלה בפאזלים ומשחקי הרכבה".

אם לא די בכך, נטען בכתב התגובה כי "הקרן למורשת הכותל המערבי עצמה עושה שימוש בצילומים של הכותל המערבי למטרות מסחריות מובהקות, בין היתר במסגרת חנות אינטרנטית אותה היא מפעילה. בחנות זו מציעה הקרן לציבור הרחב מכירה של שלל תמונות ופוסטרים של הכותל המערבי, וכן כל שימוש אפשרי בכותל ותמונותיו למטרות מסחריות. ברי, כי בנסיבות אלה המבקשת מנועה ומושתקת (ולו מכוח עיקרון תום הלב) מלטעון כי לא ניתן לעשות שימוש מסחרי בצילומי הכותל המערבי".

לבסוף נטען כי הצילומים נעשו במסגרת מיזם אומנותי, המציג את אבני הכותל בצורה אומנותית גם ליהודי התפוצות הרחוקים ממנו פיזית; מדובר, איפוא, בצילום בעל מטרות "תרבותיות", כאמור בתקנה 3(ב) לתקנות השמירה על המקומות הקדושים, ואין בעובדה שלאותן מטרות תרבותיות נלוו גם מניעים מסחריים, כדי לשלול או למנוע את אופיו האומנותי והתרבותי של המיזם, בדיוק כפי שאין בתשלום עלות כרטיס הכניסה לאולם התיאטרון, כדי לשלול את אופיו התרבותי והאומנותי של המחזה.

עוד כתבות

מערכת הלייזר ''מגן אור'' שתיקרא מעתה ''אור איתן'', על שמו של סרן איתן אוסטר ז''ל שנפל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כל יירוט יעלה דולרים בודדים: הושלמו הניסויים בקרן הלייזר

המערכת השלימה את סדרת הניסויים בטרם העברת המערכת לצה"ל, ונמסר כי היא הוכיחה את יעילותה מול טילים, רקטות ופגזי מרגמה ● המערכת תיקרא "אור איתן", על שמו של סרן איתן אוסטר ז"ל שנפל בלבנון

מימין: יוסי בכר ז''ל יו''ר הוועדה, דוד קליין ז''ל נגיד בנק ישראל דאז, ובנימין נתניהו שר האוצר דאז. / צילום: אריאל ירוזולימסקי

20 שנה לרפורמה שטלטלה את שוק ההון: מה קרה לכוחם של הבנקים?

כשחברי ועדת בכר בישרו על הפרדת הבנקים מקופות הגמל וקרנות הנאמנות, בכירי המערכת הבנקאית הזהירו מפני משבר ● שני עשורים לאחר מכן כבר ברור שהבנקים לא רק שלא נפגעו מהרפורמה ההיא, אלא רק התחזקו מאז ● מודל העמלות, השליטה בשוק ההלוואות וחדרי המסחר שלהם שמרו על ההגמוניה לאורך השנים ● 20 שנה לוועדת בכר, פרויקט מיוחד

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

המהלך המדאיג שנרקם באירופה ועומד מאחורי נאום ספרטה של ראש הממשלה

זמן קצר לפני שנתניהו הצהיר כי ישראל בדרך ל"משק סגור", התקבל בממשלה מסמך חדש שמבשר על העמקת הבידוד הכלכלי ● הנציבות האירופית הודיעה כי תקדם את השעיית הסכם הסחר החופשי מול ישראל באופן רשמי ● בינתיים, גורמים בכירים מספרים כי נציגי מודי'ס ביקרו בארץ בשבוע שעבר והביעו חששות מהמגמה השלילית

אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית / צילום: Reuters, Yves Herman

עדיין טעון אישור: הנציבות האירופית ממליצה על השעיית הסכם הסחר החופשי עם ישראל

בנציבות האירופית התכנסו היום כדי לגבות את הצהרת הנשיאה להמליץ צעדים משמעותיים נגד ישראל, ובראשם דרישה להשעות את הסכם הסחר החופשי ● אלא שהיא זקוקה לרוב מיוחס שעד כה לא התגבש ● הפוקוס על איטליה, שעד כה הביעה התנגדות למהלכים כאלה והייתה לצד גרמניה הבלם האחרון ● כך או אחרת, בממשלה לא יכולים לטעון שמדובר בהחלטה "חפוזה ומפתיעה"

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

הסטארט-אפ הישראלי שמגן על ChatGPT נחשף

חברת הסייבר Irregular מודיעה על גיוס של 80 מיליון דולר בהובלה משותפת של קרן ההון סיכון סקויה, אחת המשקיעות הפעילות בשנים האחרונות בהייטק הישראלי, ושל קרן רד פוינט ● לפי החברה, המערכת מאפשרת לספקיות מודלי השפה להעריך את סיכוני הסייבר במודלים עוד לפני השקתם לתעשייה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

הפד הודיע על הורדת הריבית בארה"ב, צופה עוד שתי הורדות עד סוף השנה

האינפלציה מעל ליעד, אבל שוק עבודה חלש הכריע את הכף ולאחר תשעה חודשים - הריבית ירדה ב-0.25% ל-4.25% ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול תיאר את המהלך ככזה שנועד לניהול סיכונים, השוק קיבל את זה באכזבה ● הפד צופה עוד שתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● סטיבןן מירן, המינוי של טראמפ לפד, הצביע נגד ודרש הפחתה של 0.5% ● וגם האזהרה של ג’יי.פי.מורגן

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרון פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

בחודשים האחרונים הקטין פרנקל את החזקותיו בחברת האנרגיה בשורה של מימושים ומכירת חלק מהמניות לחברה האזרבייג׳נית סוקאר ● כעת הוא קונה 9% מהמניות ממנורה מבטחים, ומגדיל את האחיזה במי שמחזיקה במאגר הגז תמר

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המאבקים בבנק ישראל מחריפים: הנגיד תקף פומבית את הוועד, שלא נותר חייב

לאחר הפרסום בגלובס על המאבק הפנימי בבנק ישראל, העימות עלה מדרגה והפך לפומבי, כאשר הנגיד אמיר ירון התעמת חזיתית עם ועד העובדים החדש ● על רקע המשבר העמוק הכולל עזיבות בכירים ומשבר אמון חסר תקדים, היחסים המתוחים במוסד הגיעו לסף פיצוץ

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

שתי אוניברסיטאות ישראליות בצמרת הדירוג הבינלאומי הנחשב

אוניברסיטת תל אביב נכנסה זו השנה השנייה ברציפות למדד היזמות היוקרתי של PitchBook ומדורגת שוב במקום השביעי בעולם, ובמקום הראשון מחוץ לארה"ב ● הטכניון נכנס לראשונה לעשירייה הפותחת עם יותר מ־1,300 יזמים וגיוסים של כ־43 מיליארד דולר גיוסים ● ישראל היא המדינה היחידה מחוץ לארה"ב עם שני מוסדות בצמרת

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

ההבטחה גדולה, הסיכוי נמוך: מאחורי היוזמה להכנסת אובר לישראל

מירי רגב מקדמת צוות לבחינת כניסת שירותי הנסיעות השיתופיות לישראל, בעוד נהגי המוניות, שטרפדו את היוזמה ב־2016, מאיימים בתגובה ● ההערכה: המהלך לא יגיע לקו הסיום עד הבחירות

דור עיני וחיים דנון / איור: גיל ג'יבלי

יבואנית הרכב יוצאת להנפקה: המספרים נחשפים וגם תכנון המס

המספרים בהנפקת UMI נחשפים: תגייס לפי שווי של 3.4 מיליארד שקל, ותחלק דיבידנד של 270 מיליון שקל לבעלים, משפחות עיני ודנון ● בשוק מסבירים את המהלך, שנקט לאחרונה גם רמי לוי, ב"דילוג" על תשלום מס חברות

השותפים בגלילות קפיטל. מימין: אריק קליינשטיין, ליאור ליטבק, נופר עמיקם, קובי סמבורסקי / צילום: בן יצחקי

קרן הסייבר הוותיקה מגייסת חצי מיליארד דולר להשקעה בחברות ישראליות. מה היא מחפשת?

קרן ההון סיכון הישראלית גלילות קפיטל תקים קרן סיד חמישית להשקעה בשלבים ראשונים וקרן צמיחה שנייה ● בתוך כך, רינת רמלר מצטרפת כשותפה

השותפים ארנון דינור, גיל גורן ויורם שניר והשותפה הבריטית לורל באודן / צילום: 83North

למרות האקזיטים הגדולים: קרן ההייטק הישראלית שהודיעה על סיום דרכה

ארבעת המשקיעים מאחורי קרן ההון סיכון 83North הודיעו כי הקרן הגיעה לסוף דרכה וכי לא יגייסו קרן המשך ● "אף אחד מאיתנו לא חושב שאנחנו מדהימים בניהול ובבניית הדור הבא", אמר ארנון דינור ל-Institutional Investor

iPhone 17 Air / צילום: צילום מסך

הוזלה של מאות שקלים: כמה יעלה האייפון החדש?

בשבוע שעבר השיקה אפל את האייפון 17, וכעת חברת פלאפון מפרסמת את המחירון הצפוי ● הדגם הבסיסי יעלה כ-700 שקל פחות מהדגם המקביל באייפון 16, והמגמה זהה בכל הדגמים ● ומה עוד השתנה באייפון החדש?

עבד אל-מלכ אל-חות'י, המנהיג הרוחני של החות'ים / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

מסלול הנשק של החות'ים נחשף, והסנקציות עולות מדרגה

בצל הפסקת האש בתימן, הממשל האמריקאי מגביר את הלחץ הכלכלי על ארגון הטרור החות'י באמצעות סנקציות על ספינות, חברות ואנשי מפתח - כמו הקפאת נכסים ואיסור ביצוע עסקאות עימם ● זאת כדי לבלום את הרשת הכלכלית החות'ית לייצור אמל"ח, בין היתר בסיוע חברות שבסיסן בסין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויו''ר ה־SEC פול אטקינס / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

טראמפ רוצה לבטל את הדיווחים הרבעוניים. וול סטריט לא תיתן לו

נשיא ארה"ב קרא השבוע לבטל את הדוחות הכספיים הרבעוניים וטען: "פעם בשישה חודשים זה אמור להספיק". ברשות ני"ע החלו לקדם את השינוי ● אלא שירידה בדיווחים עלולה להוביל לתנודתיות במחירי המניות וייתכן שחברות ימשיכו בתדירות הנוכחית כדי לזכות באמון השוק

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

בזמן שבאירופה מדברים על אמברגו, בתעשיות הביטחוניות חוששים מתרחיש חמור יותר

כבר שנתיים שבענף התעשיות הביטחוניות מתמודדים עם חוסרים שונים ומשונים, במיוחד בתעשיות הגדולות שמהוות את "אבני הבניין" העיקריות ● אבל חשש מהותי שלהן אינו דווקא מהאמברגו, אלא מתעשיית השבבים

מייסדי נבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: טריפאקשנס

עוד הנפקה ישראלית: נבן צפויה להגיש תשקיף למסחר בניו יורק

כבר שנים שנבן נחשבת למועמדת ליציאה להנפקה, אך כעת זה קורה: חברת התיירות העסקית האמריקאית, שנוסדה בידי ישראלים, צפויה להגיש בקרוב תשקיף גלוי למסחר בבורסה בניו יורק ● עפ"י ההערכות, החברה תנסה לגייס לפי שווי של 7-8 מיליארד דולר ● ברקע, זו החברה הרביעית שיוצאת להנפקה, במה שנראה כמו הגל הישראלי הגדול ביותר מאז 2021

המדינה המפתיעה שמתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: האם ישראל תתקוף בכירי חמאס בטורקיה, מצרים פורסת מערכת הגנה סינית בגבול עם ישראל, יפן לא תכיר במדינה פלסטינית, ורשת SBS האוסטרלית מתנגדת להדחת ישראל מהאירוויזיון ● כותרות העיתונים בעולם