גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעדי התיירות של 2021: איזו עיר הכי נחשקת בעולם ואיפה ממוקמת תל אביב?

דירוג של חברת מחקר בריטית קובע מי הן הערים שהיו הכי אטרקטיביות לתיירות ב-2021 ● מי נמצאת במקום הראשון, למה ניו יורק היא העיר היחידה מארה"ב שנמצאת בעשירייה הראשונה ואיך משפיע יוקר המחיה על הדירוג של תל אביב?

קו החוף של תל אביב. יוקר המחיה בעיר מוריד מהאטרקטיביות של העיר לתיירים / צילום: Shutterstock, Aleksandar Todorovic
קו החוף של תל אביב. יוקר המחיה בעיר מוריד מהאטרקטיביות של העיר לתיירים / צילום: Shutterstock, Aleksandar Todorovic

תל אביב אמנם עומדת בראש הדירוג של האקונומיסט לעיר היקרה בעולם, אבל איזו עיר מדורגת ראשונה כיעד תיירותי והיכן ממוקמות תל אביב וירושלים בדירוג מבין יעדי התיירות המובילים השנה?

חברת המחקר הבריטית ה-Euromonitor International פרסמה את דירוג 100 יעדי התיירות לשנת 2021 על בסיס מדדים שונים בהם המצב הכלכלי והעסקי בעיר, תשתיות התיירות לרבות פתרונות לינה, תחבורה ציבורית, תרבות וכד'. עוד משוקללים מדיניות העיר לתיירים, רמת הביקוש על ידי תיירות פנים ותיירות בינלאומית ומידת האטרקטיביות של העיר לצד הפן הסביבתי כלומר עד כמה העיר היא ברמת קיימא וכמובן הפן הבריאותי ברוח התקופה. הדירוג שקלל את המדדים יחד עם חוות דעת של תיירים.

את הרשימה מובילות ערי אירופה הניצבות בפער משאר ערי העולם עם 39 ערים מתוך ה-100 שברשימה ונוכחות של יותר ממחצית מהערים שבטופ 25. בנוסף, 45 מהערים מייצגות את המדינות המתפתחות (Emerging Markets).

העיר שמדורגת ראשונה היא פריז אחריה דורגה דובאי. שלישית היא אמסטרדם, רביעית מדריד ובמקום החמישי רומא. ממשיכים עם אירופה במקום הששי עם ברלין, שביעית הנציגה האמריקאית היחידה בטופ 10: ניו יורק. במקום השמיני לונדון, תשיעית דורגה מינכן ואת העשיריה סוגרת ברצלונה שבדוח אשתקד דורגה במקום ה-16.

פריז מוצבה בראש הרשימה לאור דירוג התיירים חובבי עיר האורות שבעיקר מגיעים מארה"ב וממדינות אסיה. בדוח של 2020 דורגה פריז במקום השני. דובאי שדורגה שנייה השנה ירדה מהמקום הראשון בו דורגה אשתקד. בדוח צוינה פתיחת דובאי מחדש לתיירים ביולי 2020 במסגרת מאמצי הממשלה לעורר את סגמנט התיירות שגווע בחסות הקורונה. שירותי הבריאות בדובאי, נציגת השווקים המתפתחים בדירוג העשירייה הפותחת - מיצבו אותה במיקום הגבוה לנוכח שיעור ההתחסנות והבטיחות הבריאותית לתיירים.

הערים הבריאות ביותר

התיירים שדירגו את הערים שמו כאמור דגש על הפן הבריאותי שמקבלת חשיבות יתרה בתקופה הנוכחית. לצד שירותי הבריאות הביאו המדרגים בחשבון את הגבלות הכניסה לתיירים בכל מדינה ואת המדיניות לתיירים. את רשימת הערים שדורגו במקומות גבוהים הודות לתשתיות הבריאות מובילה סינגפור ואחריה מככבות ערי המפרץ: שארג'ה באיחוד האמירויות, דוחא בקטאר, דובאי ואחריה אבו דאבי.

ובתוך כל זה לא נשכח את נושא הסביבה שמקבל משנה תוקף בעולמות התיירות והתעופה. התיירים המדרגים העריכו יוזמות מקומיות וברות קיימא - כשהם מייחסים לכך חשיבות ממקום של אחריות וניהול התיירות גם במניעת תופעת האובר-טוריזם - עלייה מחו לפני המגפה תושבי ערים עמוסות דוגמת ברצלונה או ליסבון בטענה כי התיירים משבשים את חיי השגרה בערים. בנושא הסביבתי מובילה מדריד, אחריה שטוקהולם, דאבלין, בריסל וברלין.

בפן העסקי-כלכלי מציינים בדוח את ההתאוששות המהירה יותר בערי אסיה ביחס לערים אחרות בעולם, כך למשל סינגפור, הונג קונג, מקאו או טאיפיי.

2021 אמנם עוד רחוקה ממספרי ימי השגרה בכל הנוגע לתנועת התיירות, אבל היא מציגה שיפור בכל המדדים ביחס לשנת השפל של 2020. על פי הדוח, התיירות הגלובלית עלתה ב-51% והתיירות המקומית ב-30%. בתוך כך מציינים את האתגרים של ערים הנשענות מטבען בעיקר על תיירות חוץ כשהן לא יכלו ליהנות מיתרונות תיירות הפנים. בישראל למשל הדבר בלט בירושלים, בטבריה, בנצרת ובתל אביב שבהעדר תיירי החוץ, התקשו למלא את מקומות הלינה והבילוי בתיירי הפנים.

מי מובילה בתשתיות התיירות?

בכל הנוגע לתשתיות תיירותיות מובילה לונדון, אחריה טוקיו, מוסקבה, רומא ובייג'ינג. מדד התשתית התייחס לאתרי בילוי תרבות ופנאי עבור תיירים ולתשתיות של נמלי תעופה ולינה - בלונדון לבדה יש ששה נמלי תעופה שתנועת הנוסעים בהם ב-2019 עמדה על 180 מיליון נוסעים.

בחלוקה על פי אזורים ויבשות דורגו הערים המובילות באמריקה: אחרי ניו יורק ממוקמת לוס אנג'לס, אחריה אורלנדו, לאס וגאס, מיאמי וסן פרנסיסקו. את יבשת אסיה מובילה טוקיו, אחריה סידני, סינגפור ושנחאי ובייג'ינג.

באירופה המובילה היא פריז, אחריה אמסטרדם, מדריד, רומא ברלין ולונדון.

מה קורה במזרח התיכון?

בדירוג המזרח התיכון מוזכרת גם תל אביב שדורגה במקום החמישי, אחריה ירושלים שדורגה שישית. תל אביב צוינה לטובה לנוכח המצב הכלכלי והעסקי בעיר וירושלים לנוכח ההיצע לתיירים. שתי הנציגות הישראליות שיפרו את מיקומן לעומת הדירוגים הקודמים כשבדוח מצוין המצב הכלכלי בישראל ושיעור ההתחסנות הגבוה כבעל חשיבות לתיירים. "שיעור ההתחסנות עזר לאושש את ההיצע לתיירים לרבות הפן הקולינרי, הדת ואתרי התיירות", נכתב.

בדירוג ה-100 ממוקמת תל אביב במקום ה-70, שיפור מהמקום ה-81 שבו דורגה ב-2020 אבל ירידה מהמקום ה-61 שבו דורגה ב-2019. ירושלים בדירוג הכולל מדורגת במקום ה-81, שיפור לעומת המקום ה-92 שבו הייתה ב-2020 וירידה מהמקום ה-72 שבו דורגה ב-2019.

את ערי המזרח התיכון מובילה דובאי ואחריה דוחא ושארג'ה. אחרי ירושלים דורגה קהיר, ואחריה מרקש.

מסקנות הדוח נוגעות לאישוש ענף התיירות ולדגשים שמומלץ לערים ליישם דוגמת השקעה בתשתיות תיירות, טיפוח אתרי התיירות לצד שימת לב לנושא הסביבתי שחשוב לתיירים יותר מאשר בעבר. "בשעה שהטכנולוגיה תהווה תפקיד חשוב בשיפור המוצר התיירותי בזוויות השונות, גיוס הקהילות והעסקים המקומיים תהיה חיונית לאישוש הכלכלות המקומיות מתיירות", נכתב בדוח. ההמלצה היא להתמקד לא רק ביעדי הטווח הקרוב לאישוש התיירות אלא בהשקעות ארוכות טווח.

מומחה התיירות יוסי פישר סבור שלא ניתן לנתק את הדירוג הנ"ל ממדד האקונומיסט שמיצב את תל אביב כעיר היקרה בעולם והשפעת ההגדרה הזו פוטנציאל התיירות בעיר. "להבדיל מפריז או דובאי המדורגות ראשונות, תל אביב ממצבת את עצמה כעיר לתיירות יוקרה כשהיא מוותרת על סגמנט רחב של תיירות שמחפשת אחר חופשה זולה יותר, זה קורה משום שעלויות הקרקע הגבוהות דוחפות את היזמים לבנייה של מלונות יוקרה בתל אביב כשבקנה מלונות של קמפינסקי, מנדרין, פור סיזנס.

"אלו מלונות שמיועדים לאלפיון העליון. המלונות הפכו להיות יחידות סמך בתוך נכסי הנדל"ן. נוצר מצב שבו טיסות לואו קוסט שתופסות נפח גדל בתנועת הטיסות לנתב"ג מיועדות לישראלים בעיקר ולא בדיוק מביאים תיירים. נוצרה אנומליה יחודית - חברות הלואו קוסט מזהות בתל אביב כיעד אבל בתל אביב אין מלון בפחות מ-250 דולר ללילה.

"לזה תוסיפי את התחזקות השקל שמכביד על עלויות התיירים. ביום שבו יוסרו מגבלות התיירות לישראל יהיה קשה להתחרות על התיירים מול מדינות אחרות. קחי מדינה כמו מרוקו שביקרו בה ב-2019 כ-16 מיליון תיירים, היא נותנת לתל אביב פייט במוצר המלונאי ובתמורה בעד הכסף.

"גם בפריז שדורגה ראשונה והיא עיר יקרה לכל הדעות, היצע החדרים מתפרס מרמה של כוכב אחד ועד למלונות בודדים שמוגדרות כ'ארמונות', וגם בדובאי אפשר למצוא לינה זולה. שם להבדיל מהיצע החדרים בתל אביב שעומד על פחות מעשרת אלפים יש כ-130 אלף חדרים.

"סוגיה אחרת נוגעת לחשיבות סגמנט התיירות בעיני הממשלה. בדובאי הכריזו על תיירות כאחד מחמשת עמודי התווך הכלכליים. בארץ זה רחוק מכך. אם לא תושקע מחשבה באופן שבו צריך למצב את ישראל כיעד תיירותי, תל אביב תלך ותדרדר ברשימת ערי התיירות אבל תמשיך לככב ברשימה של הערים היקרות בעולם, רשימה שרק תבריח מפה תיירים".

עוד כתבות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

"מציאות אבסורדית": מה הסיכוי לצווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים