גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכשרת חרדים לשילוב בשירות הציבורי: לא להיכנע לפחד ולאפשר את ההכשרה בהפרדה

הדיון בשאלת החוקיות של הכשרת חרדים בהפרדה מגדרית הכרחי אך שיח ה"הפחדה" שהתפתח סביבה מדאיג ● האינטרס הלאומי לשילוב חרדיות וחרדים בשירות הציבורי מחייב את כולנו לפעול באומץ, סובלנות וכבוד הדדי

מירב כהן, השרה לשוויון חברתי / צילום: יונתן בלום
מירב כהן, השרה לשוויון חברתי / צילום: יונתן בלום

לכמה מאיתנו החילונים יש חברים, מכרים או עמיתים מהחברה החרדית? שפותחים עבורנו צוהר לאורחות חייהם, לנושאים המטרידים אותם, לתקוותיהם לעתיד ילדיהם, ומה הם חושבים עלינו. כנראה שלא לרבים. אומר מיד - לי אין.

למה? משום שרובנו לא פוגשים אותם במערכת החינוך, בצבא, באוניברסיטה, במקום העבודה או בשכונת המגורים שלנו. גם ילדינו לא. אבל עוד נחזור לזה.

לפני כחודש (08.11) התקיים דיון בראשות השרה לשוויון חברתי מירב כהן בתוכנית שגיבשה קרן רש"י לשילוב חרדים בשירות המדינה במתכונת הפרדה מגדרית.

בדיון השתתפו ראש הרשות לפיתוח כלכלי-חברתי של החברה החרדית רועי אסף , מנכ"לית הקרן מיכל כהן, נְצִיגוּת מהמועצה להשכלה גבוהה, נציבות שירות המדינה, "שדולת הנשים", "פורום קהלת", "ישראל חופשית" ונציגי ציבור, אני בתוכם על רקע חוות דעת שהעברתי לרשות לפיה בנסיבות המקרה ההפרדה המגדרית אינה פוגעת בחוקיות התוכנית.

בפתח הדיון עמדה השרה על חשיבות שילוב החרדים בשירות המדינה, ציינה כי הפרדה מגדרית במרחב הציבורי אינה תואמת את ערכיה וכי הלבטים הנוגעים לאיזון בין צרכי הציבור החרדי לאורחות החיים של אוכלוסיות אחרות מלווים אותה עוד מתקופתה כחברת מועצת העיר ירושלים.

בצעד בלתי שגרתי ומבורך הקדישה השרה את מרבית הדיון להקשיב למשתתפים ובסיומו הודיעה כי תקדיש זמן נוסף ללימוד הנושא. לאחר כשבועיים הודיעה הקרן על ביטול התוכנית.

הכשרת חרדים בהפרדה מגדרית היא עוד התנגשות מורכבת בין ערכי הציבור החילוני והחרדי, האינטרסים שלנו והנורמות המשפטיות המחייבות את כולנו.

על פי נורמות אלה והערכים הרווחים בעיקר בקרב הציבור החילוני, הכשרה בהפרדה מגדרית מהווה על פי רוב פגיעה בכבוד האדם, בשוויון הזדמנויות ונחשבת אפליה פסולה. לצידם מתקיים אינטרס משותף לשילוב נציגי המגזר החרדי בשירות הציבורי וחשיבות לייצוג שוויני של נשים וגברים ממגזר זה.

נחדד בקצרה את האינטרס: שירות ציבורי מְגֻוָּן מגדרית ומגזרית מאפשר הבנה לצרכים הייחודים של האוכלוסיות השונות, בונה אמון, יוצר הזדהות, מטייב החלטות ותהליכי קבלתן. העסקת חרדים בשירות הציבורי מקדמת גם את האינטרס החשוב של שילובם בשוק העבודה.

הצדדים היו תמימי דעים באשר לחשיבות האינטרס וכי ההכשרה חייבת לעמוד בנורמות המשפטיות. חילוקי הדעות נגעו לחוקיות התוכנית הספציפית ובעת הנוכחית אין לגביה הכרעה.

מדרון חלקלק?

בנוסף עלו בדיון טענות "מדיניות" (POLICY) - האם נכון לאפשר הכשרה בהפרדה מגדרית - כששוללי המהלך, ביניהם פרופ' יופי תירוש ונציגי "ישראל חופשית", טוענים שמדובר ב"עיצוב העדפות" של החרדים וב"מדרון חלקלק".

עכשיו באו נחזור לשאלה כמה אנחנו באמת מכירים את העולם החרדי כדי לומר שמדובר ב"עיצוב העדפות".

נציגות ונציגי הציבור החרדי הסבירו בדיון את ההבדל בין לימודים והכשרה שעל פי סמכויות הלכתיות יש לעשות בהפרדה לבין התעסוקה המעורבת והמותרת בשירות הציבורי.

הם ציינו כי שלילת האפשרות להכשרה בהפרדה תפגע בעיקר בנשים חרדיות שהלכתית מוטלות עליהן יותר מגבלות. עוד הצביעו על הפגיעה באמון הציבור החרדי בתהליך השילוב כאשר מצד אחד ישנן אמירות לגבי חשיבות האינטרס ומצד שני קיימת התעקשות לקיימו "בתנאים שלנו (החילוניים) בלבד".

נראה אם כן שאפשרות הבחירה במסלול הכשרה בהפרדה, ככל שהיא חוקית, אינה "מעצבת את העדפות" של החברה החרדית אלא "משקפת את המוסכמות" הרווחות בו ושהעדרה פוגע בעיקר באוכלוסייה שעליה באים שוללי המהלך להגן - הנשים, החרדיות במקרה זה.

כל צד נימק והתבצר בעמדתו אך מעטים הציעו פתרונות הסדרה שיעלו בקנה אחד עם הנורמות המשפטיות תוך התחשבות בעקרונות והערכים השונים. אלה אלקלעי, יו"ר שדולת הנשים, שהציעה "הכשרה בהפרדה בקהילה", הייתה אחת מהם.

לשיטתי הכללה מהותית נוצרת תוך התחשבות ומתן משקל למאפיינים הייחודים של הקבוצה המודרת, הבנה כי "שוויון מכאני" עלול להוות כפייה של דעת הרוב על המיעוט ואני מציעה לראות באפשרות חוקית להכשרה בהפרדה "מנגנון מעבר" TRANSITONAL MECHANISM מאפשר ומכליל לשילוב חרדיות וחרדים.

טענת ה"מדרון החלקלק" מעניינת במובן זה שהיא נכונה לא פחות לחברה החרדי עצמו.

כמה אנחנו מודעים לתמורות המתחוללות בחברה החרדית ושהואצו בעקבות הקורונה? תמורות המהוות שעת כושר לשילובם המשמעותי בשוק העבודה ובהשכלה הגבוהה, אך בה בעת מערערות מוסכמות וסדרי עולם בחברה החרדית. אם נחשוב לרגע איך כל זה נראה מהצד השני, נוכל להבין מדוע גם מבחינת חלקים רחבים בהנהגה החרדית מגמות אלה מהוות "מדרון חלקלק".

אסור לנו לוותר על הניסיון לייצר הסכמות

לא אתיימר להבין אלא רק לצטט את הדברים שלחשה באוזני הרבנית עדינה בר-שלום בצאתנו מהדיון, "חרדים שלומדים באוניברסיטה כבר לא רואים בחילוניים 'עגלה ריקה'".

מהלכים מסוג זה הם כלים שלובים. הם מאפשרים, לעיתים לראשונה, היכרות של אנשים ואורחות חיים. הם מעניקים פנים ושמות לפרטים בקבוצה. הם מייצרים הזדמנות אמיתית להידברות והתקרבות. וזה עלול להפחיד. את שני הצדדים.

שינויים משמעותיים עושים באומץ ובנחישות, תוך לקיחת סיכונים, ניהול דיאלוג קונסטרוקטיבי ומכבד והגעה להסכמות, גם אם יש בהן ויתור או פשרה, לטובת השגת אינטרס רחב יותר - הממשלה הנוכחית היא דוגמא טובה לכך.

לא תמיד נגיע לקונצנזוס, לא תמיד כולם יהיו מרוצים. יש סיכוי שנגיע לבג"ץ וסיכון שגם נפסיד בו. אבל אסור לנו לוותר על הניסיון לייצר הסכמות חוקיות, מורכבות ודינאמיות.

כדי להבטיח רקמת חיים בת קיימא בין חילונים לחרדים בחברה ישראלית מכלילה ומשגשגת לאורך זמן, כולנו צריכים למצוא את האומץ לוותר על ההתבצרות, החששות והחשדנות וכדברי בן-גוריון כבר לפני 70 שנה - "למצות כל מה שמשותף בין חלקי העם".

הכותבת היא מייסדת-שותפה ומנכ"לית מיזם ''לוקחות במה'' של האוניברסיטה העברית, הפועל לשילוב חוקרות בשיח הציבורי, מומחית לאחריות מגדרית, בכירה לשעבר בקהילת הביטחון ובוגרת תואר שני בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"