גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין התחזיות למציאות: חניות הנכים לא השתלטו על רחובות הערים הגדולות

לפני שלוש שנים וחצי נכנס לתוקף תיקון לחוק לפיו כל נכה ברמה של 90% יזכה לחניה אישית קרוב לבית ● העיריות החזקות טענו כי ייגרעו עשרות אלפי מקומות חניה על חשבון הציבור ● בשטח, היום ניתן לראות כי התחזית לא התממשה

מקומות חניה לנכים בקרית אונו / צילום: אמיתי לויזון
מקומות חניה לנכים בקרית אונו / צילום: אמיתי לויזון

ביוני 2017 התנהל בוועדת הפנים של הכנסת ויכוח בנושא תיקון 7 לחוק חניית נכים - שלפיו הרשויות המקומיות חייבות להקצות חניה ללא תשלום לכל אדם עם מוגבלות פיזית, או למי מטעמו, תוך 60 ימים לכל היותר, במרחק שלא יעלה על 200 מטר מהבית.
"אנחנו רואים בשינוי החקיקה משהו שיכפיל את ההקצאה פי 7 ו-8 מהקיים היום", אמרה בדיון מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב ומחזיקת תיק התחבורה בעיר. "ברור זה שההקצאה הזאת תבוא על חשבון הציבור הרחב, ועל חשבון ציבור הנכים שזוכה היום לחניות כלליות".

מנהלת אגף החניה בעיריית ירושלים אמרה: "המשמעות של הצעת החוק היא להגדיל בפי 10 את מקומות החניה בירושלים. בשביל לסבר את האוזן, יש לנו היום 15 אלף מקומות חניה בכחול לבן. זה יפעל בסוף כבומרנג כנגד הנכים, כי תהיה פה צעקה ציבורית שלא נצליח לעמוד בה כולנו. רוב השימושים היום הם במרכז העיר, בשוק, במזרח העיר".

אלי דלל, סגן ראש עיריית נתניה ונציג פורום ה-15, הוסיף: "אין ספק שיש כוונות טובות בחוק הזה, אבל החוק הזה יביא לקושי. אני לא רוצה להשתמש במילה קטסטרופה".

הדוברים חששו מכך שהתיקון לחוק, שיזם יו"ר ועדת הפנים ח"כ דוד אמסלם, יפחית ממספר החניות לציבור הרחב בעיר, ואף יפגע בנכים עצמם, בגלל ירידה במספר החניות לנכים שניתנות לא לפי מספר רכב.

התחבורה הציבורית נגישה באופן חלקי מאוד

נזכיר כי התחבורה הציבורית נגישה לנכים באופן חלקי בלבד: האוטובוסים הבין-עירוניים אינם מונגשים כלל, האוטובוסים העירוניים מונגשים, אולם בהיעדר אכיפה, מכוניות חונות בכניסה לתחנות לעתים קרובות, והם אינם יכולים להתקרב לתחנות. בחלק מהתחנות ברכבת נכה צריך להודיע מראש על בואו.

התיקון לחוק נכנס לתוקף במאי 2018; האם אכן נוספו אלפי מקומות חניה לנכים? בדיקה שערכנו בחמש מן הערים הגדולות בארץ - ירושלים, תל אביב, באר שבע, חיפה וראשון לציון - מעלה כי אף שבעקבות התיקון חלה עלייה במספר הפניות לקבלת חניה אישית ליד הבית, לא מדובר באלפי חניות שנגרעו.

מעיריית תל אביב נמסר כי מאז כניסת החוק לתוקף ועד אוגוסט האחרון נוספו בסך הכול 450 מקומות חניה, וכיום ישנם בעיר 1,992 מקומות חניה אישיים לנכים במרחב הציבורי, לעומת 1,535 מקומות חניה בסוף שנת 2017 - כלומר לא פי 7 ואפילו לא פי 2. בתל אביב ציינו כי רק 21% מהבקשות למקום חניה אושרו.

בעיר ירושלים שיעור הבקשות שאושרו גבוה בהרבה ועומד על 55% (1,474 מתוך 2,670), ולכן מספר החניות האישיות לנכים כבר עומד על כ-3,200. בעירייה מציינים כי בסך הכול ישנן כיום כ-18 אלף חניות ברחבי העיר וכי "העירייה פועלת בהתמדה לטיוב הנתונים, לרבות קיום תהליכי חידוש זכאות. במסגרת תהליכים אלו בוטלו כ-120 חניות בשנה החולפת מסיבות שונות - פטירות, אי-זכאות וכדומה.

"מטבע הדברים, כל חניה המוקצית לאנשים בעלי מוגבלות על פי החוק, מורידה מסך החניות הכללי הזמין לכלל תושבי העיר. עם זאת, העירייה פועלת למתן פתרונות שונים, ביניהם איתור מגרשים פנויים והשמשתם באמצעות צו חניה כמגרשי חניה. באמצעות הסדר זה, התווספו בשנה האחרונה כ-1,200 מקומות חניה עבור תושבי העיר בהשקעה של כ-30 מיליון שקל.

בחיפה קיימים כ-7,500 מקומות חניה מוסדרים בכחול לבן, ו-2,569 מקומות חניה לנכים, מהם 1,060 מקומות כלליים ו-1,509 מקומות חניה עם מספר רכב (אישי). מן העירייה נמסר כי "קיימת ירידה במקומות החניה הציבוריים עקב עליה במספר מקומות החניה לנכים שהוקצו לזכאים עפ"י חוק החדש".

בבאר שבע, מאז התיקון לחוק חניות לנכים, פנו לעירייה כ-463 תושבי העיר בנושא בקשות חדשות להקצאת מקום חניה שמור לרכב נכים פרטי, מהן אושרו 295 בקשות, כלומר שיעור האישורים עומד על 63.7%. כיום קיימות בעיר כ-850 חניות נכים, וכ-7,000 חניות בכחול לבן.

מהעירייה נמסר כי "מספר הבקשות החדשות אשר מוגשות לעיריית באר שבע מדי שנה רק עולה. בעקבות מספר כלי הרכב החדשים העולים מדי שנה על כבישי ישראל נוצר מצב של ביקוש רב לחניות ולכן טבעי שגם מספר הבקשות ילך ויעלה בעתיד".

עיריית ראשון לציון מסרה כי מאז 1.1.2017 ועד היום הוקצו כ-1,145 חניות לנכים ולאנשים עם מוגבלויות בתחום העיר. "בעקבות תיקון החוק, כל בקשה להקצאת מקום חניה נבדקת ונבחנת אם עומדת בקריטריונים הנדרשים. בכל בקשה להחלפת מספר רישוי או להעתקת מקום מגורים, נבדקת הזכאות מחדש למקום החניה בתחום הדרך הציבורית. נכון להיום, ברחבי העיר ראשון לציון ישנן כ-3,000 חניות נכים אישיות". בעיר כ-2,270 חניות בכחול-לבן, כולל חוף הים ואזורי התעשייה.

"הרשויות פסיביות ולא ממהרות לפרסם"

יובל וגנר, יו"ר ומייסד עמותת נגישות ישראל, סבור כי הסיבות לשיעורי האישור הנמוכים הן בעיקר חוסר מודעות לחוק הזה. "הרשויות פסיביות ולא ממהרות לפרסם על קיומה של אפשרות, ועל הבעיה של הנוחות של החניות הללו כי בהרבה מקרים יש בעיה לגשת ולצאת מהם".

בעיני וגנר הבעיה האמיתית טמונה במקום אחר: "עבור אדם עם מוגבלויות בניידות, חניה היא קריטית ליכולתו להתנייד. עם זאת, ישנם אנשים שמנצלים את התיקון בחוק", אומר וגנר. "למשל, ילדים של אדם קשיש שאין לו מכונית ולא באמת זקוק לחניה, מבקשים תו חניה עבור המכונית שלהם.

"לדעתי ישנם כאלה שבתום לב מגישים את הבקשות בלי שיהיו זכאים לחניה, ויש כאלה שמנסים לתחמן ולנצל את החוק לרעה. בנושא חניות נכים אנחנו כארגון נלחמים בהרבה תופעות מכוערות, כי ניצול לרעה פוגע בראש ובראשונה בנו, הנכים".

עוד כתבות

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; מניית הבורסה מזנקת בכ-7%

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● עדכונים שוטפים

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל-על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה, וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של ווייזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט