גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים רק חדי קרן: המשקיעים נטשו את חברות ההייטק הקטנות ב-2021

כמה חדי קרן נוספו בישראל השנה, בכמה עלתה התשואה למשקיעי ההייטק, ואיך זה קשור לירידה במספר הגיוסים לסטארטאפים חדשים? ● סטארט-אפ ניישן סנטרל ומשרד הרצוג פוקס נאמן הוציאו כל אחת מהן דו"ח המסכם קצת לפני סוף השנה את הנתונים הבלתי נתפסים מתחילת השנה

חד קרן / איור: גיל ג'יבלי
חד קרן / איור: גיל ג'יבלי

מספרן של חברות חדי הקרן, או חברות הייטק פרטיות ששוויין מעל למיליארד דולר כמעט והכפיל את עצמו, ועלה ל-53 נכון לתחילת חודש דצמבר, כך על פי דוח של ארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל המסכם את הגאות בשוק ההייטק הישראלי מתחילת השנה. בין החברות שהפכו חדי קרן השנה נמצאות אקווה סקיוריטי, וויז והיילו.

לשם השוואה, נכון לשנת 2020, היו בישראל "רק" 20 חדי קרן. כל חדי הקרן החדשים מגיעים משלושה תחומים בלבד בהם ליזמים הישראלים נסיון ערב וערך מוסף: סייבר, פינטק ומערכות מידע ודאטה ארגוניות. בלטו בהיעדרן חברות בתחומי מדעי החיים, הקלינטק, החקלאות והפודטק - שלא ייצרו השנה חדי קרן עד כה.

כאשר לוקחים בחשבון גם את החברות הישראליות שהונפקו בשנה האחרונה, עולה תמונה דומה. על פי דוח המסכם את שלושת הרבעונים של השנה שהוציאו פירמת הרצוג פוקס נאמן וחברת המחקר פרוסט אנד סאליבן, עולה כי נכון לסוף יוני, פעילות בישראל 78 חברות בעלות שווי של מיליארד דולר ומעלה: פרטיות וציבוריות כאחת. לפיכך, ייתכן מאוד כי עד סוף השנה נראה את מספר חדי הקרן מתקרב למאה או אף חוצה אותו.

 

יותר חדי קרן, פחות סטארט-אפים

בהתאם לעלייה במספר החברות ששוות יותר ממיליארד דולר, גם מספרם של סבבי הגיוס בהיקפים של למעלה מ-100 מיליון דולר עלה ל-47, יותר מכפול ממספרם בשנה שעברה, וההון שגויס במסגרתם, 14.7 מיליארד דולר היה גבוה ב-310% ביחס לשנה שעברה.

התחזקות החברות הגדולות באה במובנים מסוימים על חשבון החברות הקטנות והחברות החדשות. מספר סבבי ההשקעות לסטארט-אפים חדשים (סבבי "סיד") ירד מ-361 בשיא בשנת 2018 ועד 188 השנה. סך ההשקעות בחברות אלה אמנם גדל מ 670 מיליון דולר בשנה שעברה ל-794 בחודשים הראשונים של השנה, אך היה זה גידול קטן בהשקעות ביחס לגיוסים בשלב המאוחר יותר, על פי סטארט-אפ ניישן סנטרל.

על פי הרצוג פוקס נאמן, המשקיעים זזו באופן מובהק לשלבים מאוחרים יותר, כאשר הקפיצה המשמעותית חלה בסבב הגיוס השביעי לחברות (Round F), שזינק בבת אחת מ 5% מכלל ההשקעות ב-2020 ל-18% השנה, על חשבון סבבי הגיוס הראשון, השני והשלישי (seed, A, B) שנתחן ירד מ 45% סך הכל בשנה שעברה, לכ-30% בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה.

"אכן, אנחנו רואים ירידה במספר גיוסי הסיד המשקפים את כמות החברות שקמות - הנושאים בהחלט קשורים זה בזה", אומר לגלובס אבי חסון, מנכ"ל סטארט-אפ ניישן סנטרל, ובעברו ראש רשות החדשנות. "מאידך, גודל הסיבוב הממוצע ממשיך לעלות וזה מעיד על מספר דברים ולא בהכרח סימן אזהרה או מגמה שלילית - ייתכן כי למרות שקמות פחות חברות הן חזקות יותר, הטכנולוגיה יציבה יותר והסבבים בחברות אלה גדלים. בימים אלו אנחנו עורכים מחקר המתמקד בסוגיה זו ובוחן את הסיבות לירידה הזו".

 

תשואה של פי 100 על הכסף

משרד הרצוג פוקס נאמן חושף, אולי, את אחת הסיבות המרכזיות לכך שמשקיעים מוסדיים רבים גילו את ענף ההייטק והזרימו לו כספים רבים יותר מאי פעם: "בעוד שלפני 2021 תשואה של פי שלוש או פי חמש על הכסף נחשבה מוצלחת עבור מרבית המשקיעים, השנה החולפת הניבה למשקיעים תשואות גבוהות יותר, לעיתים אף תשואות של פי 100 על הכסף".

על פי משרד הרצוג, סטארט-אפים ישראלים מאופיינים בדרך כלל בשווי נמוך במונחים של "לפני הכסף", כלומר בשלב שבו הם ניגשים לגייס כסף, מה שמהווה עבורם פוטנציאל צמיחה גבוה יותר. לפיכך, יותר ויותר קרנות הון סיכון נמשכות לישראל, מתוך כוונה להשיג תשואות גבוהות יותר בעתיד.

עם זאת, העלייה בשווי החברות החציוני בשלב של "לפני הכסף" בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הייתה נמוכה בהשוואה למגמה בארה"ב, שעמדה על צמיחה של 88%, או שיעור צמיחה של 62% בממוצע בכלל המדינות שנמדדו. העלייה בשווי החציוני בשלב "אחרי הכסף", כלומר בשלב המגלם לחברה את השווי לאחר הגיוס, עמדה על 19% בישראל, בהשוואה ל-70% בארה"ב ו-40% בעולם.

"התשואות הפנומנליות שראינו בתקופה האחרונה מכמה חברות בהייטק הישראלי משתוות ,אולי, לכאלה שאנחנו רגילים לראות בעמק הסיליקון. מדובר בנתונים שלא הכרנו קודם לכן בהיקפים כאלה," אומר לגלובס עו"ד יאיר גבע, שותף בהרצוג פוקס נאמן. "התשואות הגבוהות לא שמורות רק לתחומי הליבה של ההייטק - סייבר או פינטק - אלא ניתן למצוא אותן גם בסקטורים אחרים שצומחים מאוד ברמת העניין שהם מייצרים ממשקיעים, כמו מדעי החיים ופודטק, בדגש על תחליפי בשר או תחליפי חלב".

מיזוג ורכישה - מפלטים של העניים

בשנת 2021, המשקיעים העדיפו לקחת את החברות להנפקה או להצפת ערך החברות באמצעות סבבי ענק. על פי הדוח של משרד הרצוג וחברת המחקר פרוסט אנד סאליבן, הסכום הכולל בו נמכרו חברות ישראליות היה נמוך משמעותית ביחס לשנים 2016 עד 2019. לשם השוואה, בשנת 2019 נמכרו 115 חברות בסכום כולל של 21.5 מיליארד דולר. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2021 נמכרו 180 חברות ישראליות בסכום כולל של 9.1 מיליארד דולר, פחות מחצי.

הזינוק במספר החברות שנמכרו מעיד על רצונם של המשקיעים "להיפטר" מחברות שלא יוכלו לגייס סיבובי ענק או לצאת להנפקה, במילים אחרות - המשקיעים זיהו את הגאות בשוק במטרה למכור בשווי גבוה יחסית חברות בעלות שיעור צמיחה שאינו גבוה.

השנה של אינסייט

עוד בטרם נסגרה השנה, ארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל מסכם את 11 החודשים הראשונים שלה כדי להוכיח שהשנה האחרונה - או החלק הארי שלה - יוצאת דופן כמעט בכל אספקט משמעותי. גיוסי ההון סיכון לחברות ההייטק הפרטיות - כולל עשרות חדי הקרן שצצו כאן - עלו ב-136% לסכום שיא של 25.4 מיליארד דולר, לעומת 10.8 שהושקעו בכל שנת 2020. השנה שעברה נחשבת אמנם לשנה של קורונה ומשבר כלכלי, אך גם היא היתה שנת שיא ביחס לשנים שלפניה, אשר בהן נשמרו היקפי גיוסי הון סביב 5-7 מיליארד דולר לשנה.

העלייה הזו שמה את ישראל על מפת ההשקעות העולמית לא רק בהיבט הסכום המוחלט, אלא גן בהיבט הצמיחה היחסית - על פי PitchBook, שוק הגיוסים לחברות ההייטק הפרטיות צמח רק ב-78% ובבריטניה הוא צמח ב-104%.

על פי הדיווח של סטארט-אפ ניישן סנטרל, תמונת המשקיעים הפעילים ביותר בהייטק הישראלי השתנתה, כאשר - כצפוי - קרן אינסייט, העומדת מאחורי חדי קרן ישראלים רבים של התקופה האחרונה, העלתה את מספר סיבובי הגיוס שלה מ-17 בשנה שעברה ל-49 עד היום בשנת 2021. לאחריה, בפער ניכר, הקרנות אוורקראוד (29), ורטקס (22), אנטרי קפיטל ובסמר (23 כל אחת), פיטנגו (20), TLV (19), אלף (17), טייגר (16) והנקו (15).

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב