גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט נתניהו: המאבק על הנרטיב בפרסומי אתר וואלה

החקירה הנגדית של ניר חפץ נמשכה היום בבית המשפט המחוזי בירושלים, והתמקדה בקו ההגנה לפיו אתר וואלה היה עוין את ראש הממשלה לשעבר נתניהו והבקשות היו לגיטימיות ● חפץ נחקר על הנסיבות שהובילו לעריכת הריאיון שהעניק נתניהו לעיתונאי דב גילהר עם נתניהו ב-2015

ניר חפץ בבית המשפט / צילום: רפי קוץ
ניר חפץ בבית המשפט / צילום: רפי קוץ

ביום ה-10 לעדותו של ניר חפץ עד המדינה, התמקדה החקירה הנגדית בהצגת ידיעות שפורסמו באתר וואלה נגד ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. זהו אחד מקווי ההגנה של נתניהו ובני הזוג אלוביץ' והושקעו בו שעות ארוכות עד היום במהלך הדיונים. לפי טענת ההגנה - אתר וואלה היה עוין לראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, לעומתי וניתן למצוא בו שלל ידיעות נגד נתניהו ובני משפחתו. כך שהבקשות של נתניהו, לשיטת ההגנה, נועדו לאזן את האתר ולכן לא מדובר בשוחד.

הטענה שהאתר היה עוין לנתניהו לא בהכרח משרתת את ההגנה. היא עשויה לעמוד דווקא לטובת התביעה, כצידוק לחשיבות ההשפעה על האתר בעיני נתניהו.

במהלך הדיון, סנגורו של ראש הממשלה לשעבר בעז בן צור הציג לעד המדינה ידיעות שעלו באתר וואלה, כאלו שהפרקליטות טוענת כי הן חלק מהדרישות שכללו את השוחד או כאלו שהיו נגד נתניהו. למשל, פרסום דוח המבקר על הוצאות מופרזות לפני הבחירות.

במקרה אחר הוצגה דרישת נתניהו מפברואר 2015 לפרסם מכתבי תמיכה של עובדי מעון ראש הממשלה. בהתכתבויות אלוביץ' מבטיח שיהיה פרסום, אך לא אותרה באתר ידיעה כזו. חפץ הופתע בדיון לגלות שהדרישה לא נענתה. "המכתבים היו בנפשה של שרה נתניהו. היא יזמה. בדקתי שהם כתבו מרצונם החופשי והם אישרו לי".

חפץ הסביר כי "באותה תקופה הייתי בקשר שוטף עם אלוביץ', שהבהיר לי שהאתר מתגייס לטובת ראש הממשלה. הוא אמר שאילן ישועה זה כמוהו, אותו הדבר. הנחתי שהמעגל נסגר. לא זוכר אם עקבתי".

כוח הטענה מוגבל

העיסוק של ההגנה, שכלל גם חקירה בעניין למנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה, הוא רלוונטי. במהלך החקירות עלתה גם הטענה שחלק מהדרישות כלל לא נענו כפי שנטען בכתב האישום. יחד עם זאת, כוחה של הטענה מוגבל. נתניהו ובני הזוג אלוביץ' לא מואשמים בסיקור אוהד אלא בהיענות חריגה לבקשותיו של נתניהו, ובמדויק - 315 בקשות המתוארות בנספח לכתב האישום. כך שגם האתר פירסם ידיעות שליליות נגד נתניהו, עדיין ניתן להוכיח את המתואר בכתב האישום. חפץ תיאר בעדותו הראשית איך אלוביץ אמר לו כי למעשה "נתן" לנתניהו את האתר, ובדיון אחר אמר כי "אם אלוביץ' וישועה היו נוסעים לאנטארקטיקה - כל האתר היה בכל הכוח נגד נתניהו".

בשלב מסוים של הדיון התובע טבנקין מפרקליטות מיסוי וכלכלה התנגד להצגת הדברים על ידי בן צור. הוא טען שמוצגת תמונה חלקית וכי יש השתלשלות שלמה שלא מוצגת. ההגנה מצידה טענה שכתב האישום הציג תמונה לפיו האתר נענה לכל הדרישות, אבל למעשה היה עוין את נתניהו.

"הם טוענים שמדובר במתת - אבל אם מסתכלים על האתר - איך יצאו הדברים, מה הייתה התמונה? הנאום בקונגרס היה נגטיבי, מני נפתלי נגטיבי. מה נשאר? איזו מין טענה של שוחד?", אמר בן צור בלהט.

בשלב מסוים של היום השופט ברעם העיר "כמה דוגמאות אדוני מתכוון להציג? המסר ברור", אבל לא ניתן היה להתרשם אם השופטים מתרשמים מהטיעון או לא.

הריאיון שנערך עם דב גילהר

חפץ נחקר בנוגע לריאיון שערך העיתונאי דב גילהר עם נתניהו בשנת 2015. אחת הדרישות שנענו, לפי התביעה, היא עריכת הריאיון על ידי חפץ ונתניהו. מדובר בפרקטיקה חריגה ביותר בתחום העיתונות.

לפי חפץ, המצב אליו הגיעו בסופו של דבר - להעביר את הריאיון למרואיין לעריכה - הוא תוצאה של הפרת ההסכמות בנוגע לריאיון. לדבריו, טרם הריאיון הוסכם מראש מול אלוביץ' וישועה על כללים. "כל כלי התקשורת רצו לראיין את נתניהו באותם ימים. האתר השתוקק שנתניהו יתן את הריאיון שם כי זה מעלה את מעמדו", סיפר חפץ. בכתב האישום נכתב כי נתניהו דרש למנוע שידור ריאיון שנערך עמו, לערוך אותו ולהשמיט ממנו קטעים לא רצויים בטרם יפורסם. נטען כי הדרישה הועברה על ידי נתניהו לאלוביץ' וכן על ידי חפץ לישועה. וכי הדרישה נענתה.

חפץ סיפר כי ההסכמות היו כי גילהר יהיה הוגן ולא יתפרץ לדבריו של ראש הממשלה לשעבר. "נתניהו היה מוטרד מהאריזה ולא פחד מהשאלות. ביקשנו שיתנו לו את אותו הכבוד כמו לאבו מאזן. זו הייתה הדרישה המרכזית. לתת לו לסיים את דבריו", הסביר חפץ.

לדברי חפץ, ההסכם הופר. לטענתו, השאלות של גילהר היו קנטרניות. "בכירי המראיינים היו מחברים שאלות אחרות. אני זוכר שהשאלות הכעיסו את נתניהו כי הוא התפרץ לו לדברים", אמר, והוסיף כי נתניהו השתולל אחרי הריאיון ודרש לא לפרסם אותו. חפץ מספר על שיחות זועמות עם אבי אלקלעי, עורך האתר לשעבר וישועה. "איך עושים דבר כזה ביחסים בינינו?" אמר. חפץ העריך שגם אלוביץ' היה מודע לסיכום.

ישועה הבהיר שלא ניתן לגנוז את הריאיון כי גילהר יתפטר, וייגרם נזק תדמיתי - אך עלתה האפשרות לערוך את הריאיון, וכך הגיעו הצילומים לידיהם של חפץ ונתניהו על מנת שיערכו אותם. ישועה עצמו העיד כי לא היה חלק מההסכמות ושמע עליהן בדיעבד. חפץ טען כי ישועה היה צד להסכמים וכי ישועה שיקר בנקודה זו.

נראה שההגנה מנסה להוכיח בעניין זה כי לא מדובר בהיענות לדרישה, מכיוון שלא כל הבקשות שהועברו מחפץ לעריכת הריאיון נענו. התובע טען בדיון כי רואים בהתכתבויות בין הצדדים שהריאיון יעלה לאתר וואלה, רק אחרי שחפץ יאשר. לשיטת התביעה - זו ההיענות לדרישה.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה