גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חזון מייסד האת'ריום לערי העתיד כולל שיטת מיסוי חדשה וקבלת החלטות קולקטיבית

על פי ויטאליק בוטרין, "קל יותר לאגד אנשים סביב רעיון מסוים ברמת עיר, מאשר ברמת מדינה" ● לתפיסתו אפשר לרתום לרעיון כל מוצר שמציע עולם הקריפטו: מטבעות, NFT, רישום זכויות ובעלויות על גבי הבלוקצ'יין וארגונים אוטונומיים מבוזרים (DAOs) שינהלו את העיר

לפני כחודש פרסם מייסד האת'ריום, ויטאליק בוטרין, מסמך המפרט את רעיונותיו לגבי איך ייראו ערי העתיד בעולמנו הממשי. שנת 2021 הזניקה את תחום הקריפטו כחלק מאפקט ההתאוששות מהקורונה, ובעיקר החששות מאינפלציה במדינות רבות בעקבות הדפסת הכספים לתמיכה בכלכלה מסביב לעולם.

מגמה נוספת שתפסה תאוצה בקורונה, ומתקשרת לקריפטו, היא התחזקות השלטון המקומי, ולקיחת יוזמה מצדו במקומות שבהם השלטון המרכזי פעל באיטיות או בהיסוס.

"מגמה מעניינת של השנה האחרונה הייתה גידול ההתעניינות בשלטון המקומי, וברעיון של רשויות מקומיות שמגוונות ועושות יותר ניסויים בטכנולוגיות שונות", פותח בוטרין את מסמך החזון שלו. ומה בעצם היתרון העיקרי בחיזוק השלטון המקומי? קל יותר לאגד אנשים סביב רעיון מסוים ברמת עיר, מאשר ברמת מדינה.

ואיך זה משתלב עם עולם הקריפטו? לפי בוטרין, השילוב ייעשה בכל מוצר שמציע התחום המתפתח: מטבעות, NFT, רישום זכויות ובעלויות על גבי הבלוקצ'יין למניעת שחיתות, וארגונים אוטונומיים מבוזרים (DAOs) שינהלו ערים.

למעשה, ישנם כבר פרויקטים להקמת מטבעות עירוניים. למשל CityCoins.co שמשיק מטבעות שנועדו להפוך לאמצעי חליפין מקומי, וחלק מהנפקת המטבע עובר לגוף המנהל את העיר. במודל זה, הקהילה היא שיוצרת את המטבע, והוא לא תלוי בתמיכה ממשלתית כלשהי, אלא העיר נותנת תגמול למשלמים במטבע המקומי. ניו יורק, מיאמי וסן פרנסיסקו כבר מצויות בתהליכים מתקדמים יותר או פחות להנפקת מטבעות מקומיים.

ברינו, נבאדה, יוצרים בלוקצ'יין עירוני שכולל מכירות NFT לתמיכה באומנות מקומית, והבלוקצ'יין מנוהל על ידי דאו'ס מקומיים, ופועל באמצעות RenoCoins שהונפקו לתושבים ומאפשרים גם מגוון פעולות כמו הצבעות, הגרלות מאובטחות וכד'. ההכנסות מנכסי העיר שמושכרים לציבור, יתקבלו במטבע המקומי וייכנסו לקופת הדאו. לצד אלו, מציין בוטרין, כי קיימים פרויקטים שאפתניים יותר ליצירת ערים מוכוונות קריפטו מאפס, עם ממשל מבוסס דאו, ולמשל פרויקט ה-CityDAO.

סיטי דאו - ממשל מבוסס NFT

בוטרין מציין במסמך החזון שלו את פרויקט הדאו כשאפתני ביותר, שכן כל שיטת הממשל וקבלת ההחלטות בו חדשה מהיסוד. ה-DAO קיבל בארה"ב הכרה כישות משפטית עצמאית במדינת ויומינג, וכעת פרויקט ה-citydao רוכש קרקעות במדינה על מנת לייסד עליהן עיר.

איך תיראה העיר הזאת? ובכן, יחד עם הקריפטו מגיעים גם רעיונות כלכליים רדיקליים ובראשם שינוי שיטת המיסוי, ושימוש ב"מיסי הרברגר" (מבוסס על מחקרו של פרופ' ארנולד הרברגר מאוניברסיטת קליפורניה, שעוסק בעלויות הכלכליות של מיסוי וסיוע כלכלי מטעם השלטון המרכזי, ובכדאיות שבהחלפת הסיוע באמצעי מימון אחר בתנאי שוק, א' א') על מנת להקצות קרקעות, לקבל החלטות קולקטיביות ולנהל את משאבי העיר. אופן הממשל בעיר מבוסס על NFT אזרחי שישמש להצבעה.

יותר שקיפות, יותר חדשנות

לדעת בוטרין, אנחנו צפויים לראות שתי התפתחויות מקבילות בערים שמאמצות תשתיות בלוקצ'יין, הראשונה יצירת גרסאות אמינות ושקופות יותר לתהליכים קיימים, והשנייה יישום של צורות חדשות וניסיוניות של בעלות על קרקע ונכסים אחרים, וגם יישום חדש ונסיוני של ממשל דמוקרטי וקבלת החלטות. זה יקרה גם בערים פיזיות, גם בערי המטא-וורס, וגם בערים שיהיו שילוב של השניים.

ההתפתחות תתאפשר כיוון שכל אפליקציה הבנויה על בלוקצ'יין יכולה מיד להתחבר ולהתממשק עם אפליקציות אחרות בבלוקצ'יין, ותאפשר אימות ופומביות של הנתונים, באופן שבו מערכת מחשוב מרכזית לא יכולה להבטיח. לכן, ניתן יהיה לאפשר הצבעות במגוון רב יותר של נושאים ולתת לאזרחים להשפיע יותר על ההתנהלות יומיומית.

דוגמאות להליכים שניתן להפוך לאמינים יותר באמצעות הבלוקציין: מטבע ספציפי שישמש לתשלומי מס או להתנהלות במכרזים ובהליכי רכש, שיאפשר מעקב לאן הולכים התשלומים העירוניים, מחוללי מספרים אקראיים הוגנים (למשל להגרלות) על מנת להפוך הגרלות ממשלתיות לאמינות יותר, אישורים קריפטוגרפיים לתעודות, למשל לתעודות תושבות, על מנת לאפשר הצבעות או הטבות.

לעודד מקורות הכנסה חדשים

על מנת להמחיש את השינוי הדרוש, בוטרין מביא לדוגמה את פרדוקס האינטרסים בבעלות על בתים כבעיה עירונית ומציע לתכנן אסימון שיפתור אותה. לדעתו, הרעיון של בעלות על בתים במתכונתה הנוכחית היא חרב פיפיות, כיוון שקיים מתח פוליטי בלתי נמנע בין בית כמקום מגורים ובית כנכס להשקעה. לכן גם קהילות שאכפת להן מהאדם העני, מתקשות לספק בתים למגורים. תושב בעיר חשוף באופן מהותי למחירי הדיור, מה שמוביל לתמריצים נגד בניית בתים חדשים שיפחיתו את מחירי הדיור. מצד שני, בעלות על בתים דוחפת אנשים לחסוך ולצבור ערך ולא רק להוציא כסף על צריכה שוטפת.

לדעת בוטרין, יצירת אסימון עיר שניתן לחלוקה ולשינוי, שתושבים יכולים להחזיק בו בכמה יחידות שיוכלו להרשות לעצמם, ושוויו יעלה ככל שהעיר משגשגת, יכולה לפתור חלק מהסתירה של האינטרסים. על מנת שזה יעבוד - האסימון לא צריך להיתמך על ידי הכנסות קיימות ממסים, אלא על ידי מקורות הכנסה חדשים; המערך הכלכלי צריך לפעול כך שהעיר תהיה לטובת התושבים - כלומר הכלכלה צריכה לעודד את התושבים להחזיק במטבע ולא את קרנות הגידור למשל.

כן צריך להיות מנגנון שיעודד חיסכון ובניית עושר, ולמשל מתן שירותים שונים או הקצאת מקומות חנייה, למי שיש כמות מסוימת של אסימונים נעולים (העיר הופכת לאטרקטיבית, יותר אנשים רוצים לבוא ולהחנות, ערך המטבעות עולה. בניגוד לבעלות על בתים, זה יוצר התאמה עם כל העיר ולא רק עם ערך של מיקום ספציפי בעיר). לצד עידוד פעולות פרו-חברתיות במשאבי העיר, בוטרין מציין שצריך להיות שוויוניים - לא לתת העדפה בולטת לאנשים עשירים על פני עניים.

רוצה להשפיע? תשקיע 

כדי להימנע מתמריצים מעוותים, חשוב מאוד להימנע מתלות יתרה ברעיון ספציפי, ובמקום זאת לקבל מערך מגוון של מקורות הכנסה אפשריים - שיתבססו על רעיונות ממשל חדשניים ותכנון אזורי לניצול משאבי העיר. אחת הדרכים לתפיסתו היא הצבעות על נושאים ספציפיים שבהן יינתן כוח שונה למחזיקי מטבעות בכמויות אחרות. כלומר, אם תרצה להשפיע יותר, תצטרך להשקיע יותר במטבע, כאשר חלק מההכנסות עוברות לעיר.

לדוגמה אם יש לתושב חלקת קרקע צמודה למקום שבו העיר מתכננת שינוי, ואם ברצונו להשפיע יותר, יוכל לקבל כוח עדיף בהצבעה אם השקיע בכמות גדולה יותר של אסימונים. כך למעשה, ניתן משקל לכל ההשפעות הנלוות של כל שימוש שהוא - למי שיש יותר עניין בהחלטה כלשהי או שהיא משפיעה עליו יותר, יהיה אינטרס יותר גבוה להשקיע בעיר על מנת להשפיע עליה.

הצעה נוספת היא סבסוד עסקים מקומיים על בסיס ההשפעות החיצוניות החיוביות שלהם בקהילות המקומיות. לדוגמה, תמחור פרסומות על סמך הצבעות בזמן אמת של כמה אנשים נהנים להסתכל על כל מודעה מסוימת.

הצבעה מקוונת ומימון בזמן אמת מכונות על ידי בוטרין "הדמוקרטיה הדיגיטלית של המאה ה-21", כשהיא מנערת את מנגנוני ההצבעה המסורבלים.

לסיכום, בוטרין מציע לערים לעשות את השינוי לאט - לא להשיק אסימון עיר גרוע רק בשביל להיות הראשונות. ולערים חדשות - לא למכור שטחים רבים מדי לקבוצות קטנות, וגם לחשוב לא רק איך מתנהלים התושבים שהונפקו להם אסימונים היום, אלא גם איך המנגנון משמר את עצמו ב-2051 לדוגמה.

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו