גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין נגד ליטא: כך מעצמת-על גרעינית מעמידה מדינה קטנה במקומה

סין רוצה להעניש את המדינה הבלטית הקטנה והסוררת על אהדתה לטיוואן ● היא כבר אילצה את ליטא להבריח את כל סגל השגרירות שלה מבייג'ינג בחיפזון כשהם משאירים מאחור את חיות מחמד שלהם ● עכשיו היא מעמידה תאגידים בינלאומיים בפני הברירה: עסקים עם ליטא – או עסקים עם סין

ברקע האיומים מצד סין, טייוואן ערכה תרגול צבאי מתוקשר, ספטמבר 2021 / צילום: Associated Press, Military News Agency
ברקע האיומים מצד סין, טייוואן ערכה תרגול צבאי מתוקשר, ספטמבר 2021 / צילום: Associated Press, Military News Agency

סין קצרת רוח ומהירת חימה בימים האלה. היעד הלא־סביר על הכוונת הסינית הוא המדינה הבלטית הקטנה של ליטא, שהרשתה לטייוואן לפתוח נציגות גלויה בבירתה.

היא כל כך עצבנה את בייג'ינג עד שהמשטר הקומוניסטי הסיר במכה אחת את חסינותם של הדיפלומטים הליטאים, באקט שהוא אולי חסר תקדים בדיפלומטיה המודרנית. ליטא מיהרה לפנות את מלוא הסגל, בסוף השבוע שעבר, וסגרה את שגרירותה. הפינוי היה כל כך מהיר שהדיפלומטים היו צריכים לנטוש את חיות המחמד שלהם מאחור.

בשבת דיווחה סוכנות "רויטרס", שסין הסלימה את מלחמתה על ליטא: הסינים הזהירו את החברה הגרמנית 'קונטיננטל', אחת היצרניות הגדולות בעולם לחלקי רכב, שיהיה עליה להפסיק את כל קשריה עם ליטא אם היא רוצה להוסיף ולייצא לסין. ל'קונטיננטל' יש מפעל בליטא, שבו מיוצרים שלטים לדלתות רכב ולמושבים.

לפי "רויטרס", הלחץ הסיני אינו מוגבל לקונטיננטל. תריסר חברות גרמניות, בעיקר מענפי הרכב והחקלאות, שומעות מבייג'ינג שעליהן לבחור בין סין לליטא. אכן, דילמה קשה ביותר: סין, הארץ המאוכלסת ביותר בעולם (1.4 מיליארד), או ליטא, הארץ מס' 137 (2.8 מיליון); סין, בעלת הכלכלה השנייה בגודלה בעולם (תמ"ג של 16.6 טריליון דולר), או ליטא, הכלכלה ה־83 (תמ"ג של 62 מיליארד).

סין מכחישה שהיא מאיימת על תאגידים בינלאומיים, אבל היא אומרת שאין מה לעשות, "חברות סיניות לא רואות עוד בליטא שותפת ראויה לאמון". דובר של משרד החוץ הסיני מייעץ לליטא "להתבונן בעצמה", כדי להבין מדוע חברות ליטאיות מתקשות לעשות עסקים בסין.

"דיפלומטיה של ערכים"

המשוואה ברורה: הדיקטטורה הסינית גמרה אומר להעניש את הדמוקרטיה הליטאית על אהדתה הגלויה לדמוקרטיה הטייוואנית. הליטאים חרגו בחודשים האחרונים מן האורתודוקסיה הדיפלומטית, הרשו לטייוואן לפתוח נציגות בווילנה תחת השם המפורש "טייוואן", וסמכו את ידיהם על נסיעות של חברי פרלמנט ליטאיים לטאיפיי בירת טייוואן.

שר החוץ של ליטא, גבריאליוס לנדסברגיס הכריז, שארצו דוגלת ב"דיפלומטיה של ערכים", שבמרכזה עומדת "תמיכה באנשים התומכים בתנועות דמוקרטיות". קוטנה של ליטא "הפך אותה למטרה קלה" בעיני סין, אמר לנדסברגיס מפני ש"הם חושבים שטוב לבחור אויבים קטנים לאין שיעור, לגרור אותם אל זירת ההתגוששות, ולהכות אותם עד אבדן החושים" (בראיון ל'ניו יורק טיימס', 30 בספטמבר).

כל ביטוי של ידידות לטייוואן הוא לצנינים בעיני המשטר הקומוניסטי. התגובות הן כה קיצוניות וכה קולניות עד שהן מעוררת תהייה על מניעים ועל מצב דעת. בעיני המשטר בבייג'ינג, המשך קיומה האוטונומי של טייוואן הוא איום בלתי נסבל על שלמותה הטריטוריאלית של המולדת. לפי שר ההגנה הטייוואני, הקומוניסטים יהיו מוכנים לפלוש בסביבות 2025.

חיילי ''צבא העם של סין'' צועדים מול חיילי הצבא הרוסי, בכיכר האדומה במוסקבה, לציון 75 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית, אוגוסט 2020 / צילום: Reuters

הסלמת הרטוריקה של בייג'ינג והאיומים הצבאיים הגוברים (כולל מאות גיחות של חיל האוויר הסיני עד סמוך לטריטוריה האווירית של טייוואן) עשו רושם מיוחד בליטא. כמו טייוואן, גם ליטא היא ננסית, שבעורפה נושפת ענקית. אמנם רוסיה אינה תובעת בעלות על ליטא, לא כרגע, אבל היא תבעה בעבר. סטאלין כבש אותה ב־1940, סיפח אותה, הגלה אלפים מאזרחיה למחנות כפייה, והתחיל חצי מאה של שעבוד.

בדיוק לפני 30 שנה התמוטטה ברית המועצות, וליטא הצליחה להשתחרר. היא חששה שהשחרור יהיה חטוף, כמו השחרור הקודם, ושקדה אפוא על פיתוח פוליסות ביטוח: היא הצטרפה אל ברית נאט"ו ואל האיחוד האירופי.

הידרדרות כללית ביחסים הבינלאומיים

אילו סין הייתה מסוגלת להתאפק, מפני שהתאפקות היא סגולה הכרחית של מעצמת־על גרעינית, הרומן הליטאי עם טייוואן היה נשאר בשוליים המרוחקים של הדיפלומטיה. אבל מאחר שסין חושבת כי כל התאפקות היא חולשה, ליטא מסמלת עכשיו הידרדרות כללית ביחסים הבינלאומיים.

ההידרדרות מתרחשת בוזמנית לאורך גבולותיה של סין, בייחוד אלה המשתרעים לאורך ים סין, במזרח ובדרום; ולאורך גבולה המערבי של רוסיה עם מושבותיה ועם גרורותיה לשעבר. אוירת מלחמה שוררת במצרי טייוואן, והצי של סין מטריד את ספינותיהן של שורת ארצות החולקות איתה את ים סין; ואוירת מלחמה שוררת לאורך גבול רוסיה-אוקראינה.

רוסיה הודיעה ביום ו' לנאט"ו את תנאיה להפגת המתח: היא רוצה בסך הכול התקפלות למעשה של נאט"ו ממזרח אירופה וזכות וטו על מדיניות החוץ והביטחון של שכנותיה, לא יותר.

בשבוע הבא ימלאו 30 שנה לפירוק ברית המועצות. הנשיא פוטין מאמין, או מעמיד פנים שהוא מאמין, כי הוא יכול לדחוף את נאט"ו אל גבולות המלחמה הקרה. הוא רוצה התחייבות אמריקאית, שלא להציב כוחות מחוץ לשטחה במקומות "שבהם הצד השני יפרש הצבה כזאת כאיום לביטחונו הלאומי". לשון אחר, רוסיה תחליט איפה יוצב צבא אמריקאי.

רוסיה גם תובעת התחייבות שנאט"ו לא תצרף לשורותיה ארצות שהיו לפנים חלק מברית המועצות. זה רמז לשתי ארצות, שרוסיה אסרה עליהן מלחמה בשנים האחרונות: גיאורגיה, שרוסיה קרעה כחמישית משטחה ב־2008; ואוקראינה, שרוסיה תלשה ממנה ב־2014 את חצי האי קרים ושני מחוזות מזרחיים.

הדרישות הרוסיות הדהימו את ארה"ב. תוכנן הדהים, ופומביותן הדהימה. רוסיה רוצה לשנות מעיקרו את מאזן הכוחות הקיים באירופה מאז תחילת המאה. במקום לדון בדרישותיה במשא ומתן דיסקרטי, שמתקיים בו תהליך של קח־ותן, היא מפרסמת אותן בסגנון אגרסיבי ובנימה אולטימטיבית. למה בדיוק היא מצפה?

מה ש־50 שנה יכולות לעשות

ערב הצגת הדרישות, הנשיא פוטין ניהל פלירט אישי־אסטרטגי באמצעות וידיאו עם נשיא סין שי ג'ינפינג. זה האחרון הכריז, ש"בדרגת הקירבה והאפקטיביות, יחסינו עולים אפילו על ברית רשמית". זו לפחות הגרסה הרוסית. הגרסה הסינית אינה כוללת את לשון ההפלגה, אבל היא ייחסה לשי את החיווי, "אנחנו תומכים בתוקף זה באינטרסים הבסיסיים של זה ובהגנה על כבודנו".

כמעט קשה להאמין שבפברואר ימלאו 50 שנה למסע הנשיא ניקסון לסין. הוא בא על רקע חשש סיני מפני התקפה סובייטית. ציר אמריקאי־סיני נגד ברית המועצות היה סיוט אסטרטגי של מוסקבה. הוא אפילו מילא תפקיד מסוים בהחלטה הסובייטית לפלוש לאפגניסטן, לפני 42 שנה. כשלון הפלישה ההיא החיש את התמוטטות ברית המועצות.

הגלגל התהפך. ארה"ב ובעלות בריתה הן החוששות עכשיו מפני ציר סיני־רוסי, שיהיו לו שריריה הכלכליים הברורים של סין לצד שריריהן הצבאיים התופחים של השתיים. מתלווה אל ההתקרבות הזו התבססותם המקבילה של דיקטטורים בשלטון. שניהם מתייחסים אל ארה"ב באיבה גוברת, ומגלים סימנים של נכונות להסתכן במהלכים צבאיים, כדי להטעים ריבונות ולהרחיק את אמריקה מגבולותיהם.

הייתכן שהגיעה השעה לשקול תרחיש בלהות של תיאום צבאי משני עברי אירו־אסיה: פלישה סינית לטייוואן ופלישה רוסית לאוקראינה בעת ובעונה אחת? ספק. אף על פי כן מותר לתהות מה תעשה הברית המערבית במקרה כזה? האם יש לה הרצון הפוליטי, או היכולת הצבאית להתנגד?

כך או כך, אוקראינה וליטא מעניקות לרוסיה ולסין את ההזדמנות לבחון את נחישות דעתו של המערב. משונה אבל לא חסר תקדים הוא התפקיד שההיסטוריה מועידה לארצות קטנות בהבערת סכסוכים גדולים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם