גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוכשי הדירות החדשות ירוויחו: מדד תשומות הבנייה בדרך לשינוי דרמטי

לגלובס נודע כי שר השיכון זאב אלקין מוביל חקיקה לשינוי הרכב מדד תשומות הבנייה - ובמוקד נטרול רכיב הקרקע והרווח היזמי מהמדד שאליו מצמידים את מחירי הדירות ● המשמעות: הוזלה ניכרת למי שירכוש דירה "על הנייר" ● המהלך, שנולד לאחר שאילתה של ח"כ סמוטריץ', מסעיר את הענף

התחלות הבנייה לא מדביקות את קצב רכישת הדירות החדשות / צילום: Shutterstock, Yuri Dondish
התחלות הבנייה לא מדביקות את קצב רכישת הדירות החדשות / צילום: Shutterstock, Yuri Dondish

רק בשנה האחרונה זינק מדד תשומות הבנייה בכ-6% וייקר בעשרות אלפי שקלים את מחירי הדירות החדשות שנרכשות על הנייר, ומוצמדות כמעט באופן קבוע למדד. במענה לשאילתה שהגיש ח"כ בצלאל סמוטריץ’, השיב שר השיכון, זאב אלקין, כי משרדו בוחן חקיקה שתגביל את הצמדת מחירי הדירות למדד תשומות הבנייה רק ביחס לרכיב עלות הבנייה במחיר הדירה ולא על רכיב עלות הקרקע והרווח הקבלני והיזמי. רכיב הקרקע לבדו עומד היום על כ-50% באזורי הביקוש והרווח הקבלני והיזמי יכול להגיע ל-30% לפחות, כך שהמהלך אמור להפחית משמעותית את המחיר הצמוד למדד.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי המהלך מוכרח להתבצע בתיאום עם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הגוף שמפרסם את המדד מידי חודש ואף מעדכן אחת לכמה שנים את משקל התשומות עצמן בסל עלויות הבנייה. לפני מספר שנים פיצלה הלמ"ס את מדד תשומות הבנייה לשני מדדים שונים המתפרסמים כל חודש- מדד תשומות הבנייה למגורים ומדד תשומות הבנייה למשרדים ומסחר (הנותן משקל גבוה יותר לרכיבי חשמל ואלומיניום, למשל).

בפריפריה אין משמעות לרכיב הקרקע

בפועל, משקל רכיב הקרקע והרווח היזמי משתנה מפרויקט לפרויקט ובעיקר מאזור לאזור, ונטרול שני הרכיבים הללו מההצמדה יהיה מהלך מסובך ומורכב במיוחד. בעוד באזור המרכז תופס רכיב הקרקע נתח של כ-50% ויותר מעלותה של כל דירה (ואין כמובן שום הצדקה להצמיד את אותן עלויות למדד התשומות), באזורי הפריפריה רכיב הקרקע הוא לא פעם מזערי (יחסית) וכמעט שאינו תופס משקל במחיר הדירה, כך שרובה מורכב מעלויות הבנייה עצמן ומהרווח שגוזר היזם שמוכר את הדירות בשוק.

יש לציין כי ביום חמישי האחרון דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) כי מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים עלה ב-0.5% בחודש נובמבר - התייקרות של אלפי שקלים לכל רוכש דירה "על הנייר" שעדיין לא שילם את מלוא תמורתה ליזם. מתחילת השנה עלה מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים ב-5.3%, ובשנים עשר החודשים האחרונים (נובמבר 2021 לעומת נובמבר 2020) עלה מדד מחירי תשומות הבנייה למגורים ב-5.8%. העליות נבעו בין השאר מעליית מחירי החומרים והמוצרים ב-10.4%, שכירת ציוד ורכב ב-8.9% ועליית מחירי שכר עבודה ב-1.3%.

השינוי לא יחול רטרואקטיבית

בכל מקרה, ההערכות הן שגם אם יחול שינוי בקרוב בהצמדת מדד תשומות הבנייה הוא לא יחול רטרואקטיבית, למגינתם ליבם של רוכשי הדירות שראו את מחירן מזנק בעיקר בשנה האחרונה (לאחר תקופה ארוכה של יציבות יחסית), רק בשל התייקרות המדד.
מדד תשומות הבנייה מודד את השינויים החלים במשך הזמן בהוצאה הדרושה לקניית "סל קבוע" של חומרים, מוצרים ושירותים המשמשים לבניית בתי מגורים, כמו: בטון, ברזל, צינורות, חלונות וכו’. את השינויים במחירי עלות הבנייה מודדת הלמ"ס, שאוספת נתונים מדי חודש ומפרסמת בכל 15 בחודש את השינוי במדד. עבור רוכשי הדירות יש לו משמעות רבה, שכן הקבלנים מצמידים את מחירי עלויות הבנייה למדד תשומות הבנייה.

חבר הכנסת סמוטריץ’ הבהיר, כי "הצמדת מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה יכול להביא להתייקרות מחיר הדירה מעת חתימת החוזה עד לקבלת הדירה ותשלום מלא מחירה בפועל בלמעלה מ-15%. מדד תשומות הבנייה משפיע על הוצאות הקבלנים רק ביחס לעלות הבנייה בלבד, ואין לו שום השפעה על רכיב הקרקע והרווח שמהווים את רוב מחיר הדירה. לכן אין שום הצדקה להצמיד את מחיר הדירה כולו למדד התשומות".

כצפוי: הקבלנים מתנגדים למהלך

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מסר: "הצעד הזה הוא צעד אומלל שיעלה את מחירי הדירות. מדובר בהתערבות בוטה בחופש החוזים למכירת דירות בישראל ושוב רגולציה מיותרת שהשפעתה היא הרסנית. מדד תשומות הבניה מודד עליות במרכיבים השונים של הבניה ונועד להגן על הקבלן כתוצאה מההתייקרויות במהלך זמן הבניה הארוך. כבר כיום מדד זה, שלא עודכן מאז 2011 הוא מדד מעוות ואיננו משקף באמת את עלות הבנייה בפועל ולכן יש לעדכן אותו. אם מחיר הדירה המלא לא יוצמד לעליית מדד תשומות הבניה, משמעות הדבר היא שרווחי היזמים ישחקו והם יאלצו להעלות את מחירי הדירות כדי לשקף את הסיכון בעליית מחיר הקרקע והרכיבים שהוחרגו מההצמדה למדד. בשורה התחתונה, זו עוד רגולציה שתגולגל לכיס רוכשי הדירות בתקופה של מחסור אדיר בהיצע דירות ומשבר דיור. מוטב היה לו משרד השיכון היה מוותר על הרעיון המיותר הזה, כי הוא בא לברך ויוצא מקלל".

"יביא להצמדת אמת, ראויה ונכונה"

מנגד, עו"ד דורון אריאל, שותף מייסד של פירמת עורכי הדין דורון אריאל ושות’ אמר, כי "זה מהלך דרמטי. כשיזמים קונים את הקרקע ההצמדה נעצרת, הם כבר לא צמודים למחיר הקרקע בעליית תשומות הבנייה. מהרוכשים הם מבקשים לשלם גם על רכיב הקרקע ולעומת זאת הם משלמים רק על עליות הבנייה. יוצא שכשמרכיב הקרקע היום הולך וגדל, היזמים מקבלים הצמדה על מרכיב שכבר לא עולה להם אז הם מרווחים יותר ולכן עבורם המהלך נורא. אם רכיב הקרקע ינותק ממדד תשומות הבנייה, המדד ישקף יותר את עלויות הבנייה בפועל וזה למעשה מהלך מאוד הגיוני. אין שום סיבה בעולם שהמדד יכיל גם את מחיר הקרקע, למעשה זה הוגן גם עבור היזמים כי הם משלמים על תשומות בנייה לקבלנים שבונים עבורם ומשלמים גם הם על רכיב הקרקע שנכלל במדד. זה יכול להביא למצב שבו היזמים לא יירצו לאפשר תשלום לקראת המסירה, הם יירצו לקבל יותר במעמד הרכישה".

גם לדעת יו"ר לשכת שמאי המקרקעין חיים מסילתי, "מדובר במהלך מבורך שישקף ביתר דיוק את העלות שצריך לספוג הצרכן הסופי בעקבות עליית תשומות הבנייה. זו שיטה חדשה שתביא למצב שהעלייה האמיתית בעליות הבנייה שחלה על הקבלן, תגולגל לרוכשי הדירות, ושעליית מחיר הקרקע שאינה רלוונטית לעליות הבנייה תצא מהמשוואה. זה יביא להצמדת אמת, ראויה ונכונה לרוכשים".

יהודה כתב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ מציין כי "מדד תשומות הבנייה מחושב באופן שיוצר עיוות לרעתנו הקבלנים, והמדד חייב לעבור רביזיה כוללת. טוב עשה שר הבינוי והשיכון שהחליט לבחון את הנושא מחדש.

"יחד עם זאת, צריך להבין שאי אפשר לפצל את רכיב הקרקע מהמדד שיש לגביו עלויות נוספות מבלי לקחת בחשבון פרמטרים נוספים שלא נכנסים לחישובי המדד, כדוגמת שינויים רגולטורים שמתרחשים, שינויי תקנים, עלויות תכנון נוספות ותוספת הוצאות שהקבלנים סופגים ולוקחים על עצמם במהלך הבנייה.

"אם באמת רוצים לעשות שינוי ולקדם מדד עדכני ונכון, יש צורך בהידברות מקיפה עם גורמי המקצוע הרלוונטיים שמכירים את השטח וחיים אותו ביום יום, התאחדות הקבלנים, ולא על סמך שורות באקסלים שלא פוגשים את המציאות".

עוד כתבות

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

הפגנות בתל אביב למען העסקה לשחרור חטופים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

דיווח: המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר לדון בעסקת החטופים

סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

לפי שווי של 12 מיליארד דולר: הגיוס הענק של חברת הסייבר Wiz

חברת הסייבר הישראלית Wiz הודיעה היום על גיוס של מיליארד דולר, בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית אנדריסן הורוביץ והקרנות Lightspeed Ventures Partners ו־Thrive Capital ● מאז הקמתה ב־2020, וויז מחזיקה בשיאי צמיחה בתעשייה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה