גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפספוס הגדול של העסקים והמסעדות בריביירה של תל אביב

לאורך חוף הים של העיר היקרה בעולם נמצאים רחובות מוזנחים, שמחוללים רמות נמוכות מאוד של תפקוד כלכלי ● איזה טעויות משמעותיות נעשו לאורך השנים, כיצד השפיעה הקורונה ומה אפשר ללמוד מהערים המובילות באירופה וליישם

 

טיילת תל אביב / צילום: Shutterstock, Rudy Balasko
טיילת תל אביב / צילום: Shutterstock, Rudy Balasko

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il  

בעיר היקרה בעולם קיימים רחובות רבים הנהנים מרמת תפקוד כלכלי גבוהה יחסית למרכזי מסחר ורחובות אחרים בישראל. עם זאת, מרביתם רחוקים מלהיראות, לתפקד ולהציע את מה שמצוי ברחובות המרכזיים של ערים מובילות באירופה. במילנו, וינה, רומא ומינכן מתקבלים דמי שכירות חודשיים של כ-500 אירו למ"ר ויותר בחודש, ובפריז ובלונדון אף יותר מ-1,000 אירו למ"ר בחודש - פי 10 מאשר בתל אביב.

זאת ועוד: כל הרחובות לאורך חוף הים של תל אביב מוזנחים, אינם מנוהלים, ממוצבים נמוך ומחוללים רמות תפקוד כלכלי נמוכות מאוד. הטור הנוכחי יציג את התמונה האמיתית של היצע שטחי מסחר ברחובות תל אביב בהווה, ואת הנדרש על מנת לייצר תמונות עתיד אחרות.

דיזנגוף ורוטשילד הכי יקרים

לפי נתוני מאגרי המידע של צ'מנסקי בן שחר ושות', בישראל יש בממוצע 1.11 מ"ר של שטחי מסחר לתושב. מתוך זה, ברחובות קיימים 0.66 מ"ר לתושב, ובמרכזים 0.45 מ"ר בלבד. בתל אביב יש 820 אלף מ"ר של שטחי מסחר קמעונאי. מתוכם, 295 אלף מ"ר בלבד במרכזי מסחר, כאשר המשמעותיים שבהם משרתים את כל הארץ, ואינם מתבססים על כוח קנייה של תושבי העיר בלבד.

תל אביב מתפקדת כ"עיר מדינה" המובילה במדרג הערים בסך שטחי המסחר שבה , וגם בסך שטחי מרכזי המסחר. יחס שטחי המסחר למשק בית בתל אביב הינו 4 מ"ר, כלומר נמוך יחסית לערים גדולות אחרות ומעיד על מחסור יחסי. מבין הגדולות, באר שבע, חיפה וכפר סבא מובילות ביחס מ"ר שטחי מסחר למשק בית - עם כ-6 מ"ר ויותר. כלומר, אלה ערים "צפופות" בשטחי המסחר שבהן.

בעקבות משבר הקורונה חלה ירידה במחיר דמי השכירות המבוקשים בכל העיר. כיום, דמי השכירות החודשיים ברחובות המרכזיים בתל אביב (דיזנגוף ואבן גבירול) חזרו להיות גבוהים כמו בתקופת טרום-הקורונה. ברחובות בהם מתקיימת בניית הרכבת הקלה, חלה "קריסה" במחירים. דמי השכירות החודשיים הגבוהים ביותר מתקבלים ברחוב דיזנגוף ובשדרות רוטשילד - 250-300 שקל למ"ר.

לשם השוואה, בלונדון התקבלו בתחילת שנת 2021 דמי השכירות החודשיים הגבוהים ביותר באירופה עבור נכסי רחוב (מקור: statista.com). רחובות המסחר המובילים בבירת הממלכה המאוחדת שילמו גם כ-2,000 אירו למ"ר, בעוד שבפריז ובמילנו, שדורגו במקומות השני והשלישי, דמי השכירות היו 1,833 אירו ו-667 אירו למ"ר בהתאמה.

מה לא רואים בטיילת

כנגד הרחובות המצליחים יחסית בתל אביב - דיזנגוף, רוטשילד, שינקין, אבן גבירול והרחובות בנווה צדק - רחובות אחרים בעיר אינם מנוהלים, מתפקדים ומתוחזקים. כדי להדגים זאת בחרנו את אזור ה"מרובע" שעל חוף הים, ששטחי המסחר בו אינם ממצים את הפוטנציאל שבמקומם. המרובע פרוס במרכז מרחב החוף - בין נמל תל אביב בצפון, מתחם מנשיה בדרום, רחוב הירקון במזרח והים במערב. בתוך תחומי המרובע לא קיימים מחוללי ביקוש משמעותיים בשוק המסחר, למעט נמל תל אביב המצליח שנמצא בשוליו.

מיקום בסמיכות לחוף הים יכול היה להוות מחולל ביקוש עבור אנשים שמגיעים לנפוש, לספורט ולהנאה מהים ומהשירותים המוצעים בחוף. בפועל, מרבית העסקים פרוסים רחוק מקו החוף, ונמצאים "בדרך" רק ביחס לאלה שבדרכם ברגל אל ומהים.

הטיילת מהווה את ציר התנועה העיקרי, אולם היא מופרדת מהעסקים שברחוב הרברט סמואל, בירקון ובמסלולי האופניים. כתוצאה מכך, המבקרים הנמצאים בה אינם רואים באופן מיטבי את מרבית העסקים, ובוודאי אינם עוברים לידם. כמות המבקרים במרובע בכלל, ועל חוף הים ובטיילת בפרט, אינה מקרינה על עסקי המסחר והמשרדים לצירי האורך והרוחב.

סך שטחי המסחר במרובע עומד על כ-24 אלף מ"ר. מתוכם, רשתות המסחר מתפרסות על פני כ-3,500 מ"ר, ותופסות נתח שוק של כ-14% בלבד. שטחי המסחר הקמעונאי (לא כולל שטחי משרדים, פנאי ואירועים) מתפרסים על פני כ-16.7 אלף מ"ר (כ-70%).

נתח שטחי ההסעדה מהווה כ-37% - שיעור גבוה ביחס לנתח הארצי (12%), אך תואם את מיקומו של המרובע בקרבה לים ולתיירים. נתח שטחי מזון עומד על 6% - שיעור נמוך ביחס לנתח הארצי ברחובות (30%). רמת המיצוב של שטחי המסחר במרבית שטח המרובע נמוכה, למעט במתחם חדש בחוף ובחנויות בודדות.

מספר החנויות במרובע קטן משמעותית גם מהמצוי בכל קניון עירוני גדול, שכולל 100-150 חנויות ויותר. משמע, ה"מגנט" קטן, ואינו מחולל סיבה להגעה ולשוטטות. המקטע עם מספר החנויות הגדול ביותר מצוי ברחוב הירקון, בקטע שבין הרחובות אלנבי ובן גוריון, ופועלות בו 78 חנויות.

המחיר הממוצע של שטחי המסחר שנרכשו בשנים האחרונות באזור עומד על כ-40 אלף שקל למ"ר. נוצר "מפל מחירים" כדלקמן: באבן גבירול נמכרו שטחי מסחר בכ-54 אלף שקל למ"ר, בדיזנגוף בכ-40 אלף שקל למ"ר, בבן יהודה ובבוגרשוב 34. 35 אלף שקל למ"ר. היום נאמדים מחירי הרכישה ברחובות הללו בכ-50 אלף שקל למ"ר.

דמי השכירות החודשיים הגבוהים ביותר מתקבלים בדיזנגוף, עם 292 שקל למ"ר. רחוב זה מהווה את "קו פרשת המים", שממנו יורדים המחירים למזרח ולמערב. דמי השכירות החודשיים הממוצעים במרובע עומדים על 128 שקל למ"ר, ונמוכים במסחר.

בשורה התחתונה, היה צפוי שסביבת החוף בתל אביב תחולל רמות תפקוד גבוהות. ברם, העדר תכנון, חיבורים מתאימים וניהול המרחב השיווקי, יחד עם ניתוקה של הטיילת מהמתרחש מעבר לכביש, מקטין ומונע את האפשרות הזו.

עוברים לרחוב

מצד הביקוש, במרכזי הערים קיים ויימצא כוח קנייה של תושבים, מועסקים, מבקרים ומבלים בהיקף גדול. כולם מבקשים את 5 ה-ל' שיימצאו באותו מקום - לגור, לעבוד, ללמוד, לקנות ולבלות. משמע, אנחנו נימצא יותר ויותר ברחוב.

בעתיד הקרוב לא ניתן יהיה להיכנס עם רכב לתוך הערים, ואת המעבר ממקום העבודה אל הבית, אל התרבות ואל מערכות ההסעה ההמונית נעשה ברגל וברחוב. בנוסף לכך, ברחוב ניתן יהיה לייצר חווית קנייה ומקום שלא ניתן לייצר ב"קופסה" של קניון סגור.

מצד ההיצע, תקופת הקורונה יצרה מהפכות רדיקליות במרכזי הערים בעולם. ערים "הוציאו" את הכבישים והמכוניות, ובמקומם יצרו שבילי אופניים, מדרכות ומדרחובים, נטעו עצים ומדשאות, אפשרו שטחי הסעדה פתוחים בחוץ, מתקני משחק ומקומות חנייה. בנוסף נכנסו משאיות אוכל ופעילויות נוספות וחדשות של תרבות, בילוי ופנאי - שכולם ביחד יצרו רחובות חדשים.

הדרך הזו לשדרוג והעצמה של מרכזי ערים, רחובות, שווקים וערים עתיקות יכולה להיות ישימה גם בישראל בכלל, ובתל אביב בפרט. לשם כך נדרש לטפל בצד הכלכלי, התכנוני והשיווקי של השדרוג, כלומר לנהל ולשווק את מרכזי הערים כמרכז מסחרי על ידי חברת ניהול מקצועית. למעשה, אם קבוצות ביג, מליסרון או עזריאלי היו מנהלות את הרחובות, תפקודם היה גבוה כפי שהוא במרכזים שאותם הן מנהלות.

כמו כן, רצוי להכניס לרחובות יותר מוצרי תרבות, פנאי ובידור, ופחות אופנה ומוצרים "רגילים" - וזאת כאלטרנטיבה למרכזים המסחריים. כמובן, יש לטפל גם במרחב הציבורי. בתכנון אורבני ושיווקי נכון, הרחוב עתיד להיות "המקום הבא".

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני