גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צפוי לנו עולם של טלטלות פוליטיות וגיאופוליטיות, וחוסר יציבות"

"במחצית הראשונה של השנה נראה צמיחה מדשדשת עם קצת תנודתיות פיננסית, בעיקר סביב נושא האינפלציה" ● כך צופה פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, שתיראה שנת 2022 ● בראיון לפודקאסט "הצוללת" הוא אומר: "הקורונה הביאה אותנו למצב של דה-גלובליזציה"

ליאו ליידרמן / צילום: איל יצהר
ליאו ליידרמן / צילום: איל יצהר

לפני שפרופ' ליאו ליידרמן פורש את התחזית שלו לשנת 2022, עם כוכבית - צריך לראות מה יקרה עם הקורונה. "הרבה תלוי בתחום הבריאותי, ומי יודע מה מחכה לנו אחרי אומיקרון", הוא אומר.

אחרי הדיסקליימר הזה, ליידרמן, המלמד באוניברסיטת תל אביב, ומשמש גם כיועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, מציע לחלק את השנה הקרובה לשניים. "בחלק הראשון של השנה אנחנו צפויים לראות האטה של הצמיחה, יחסית לתחזיות שכמעט כל הגופים הנפיקו בחודשים האחרונים, אם זה קרן המטבע, ה-OECD, בנק ישראל או הבנק העולמי". הסיבה, כמובן, היא הופעת ווריאנט האומיקרון.

"אירופה, למשל, הולכת למעין סגר. כל הבוננזה שהייתה אמורה להגיע בתחום העיסקי ובתיירות עם סוף השנה וחג המולד, לא תבוא לידי ביטוי. כך שנראה צמיחה מדשדשת במחצית הראשונה של השנה, ושוב נהיה עם טלטלות, ואולי עם קצת תנודתיות פיננסית, בעיקר סביב נושא האינפלציה ותגובת הבנקים המרכזיים".

לאחר מכן, "אם בתחום הבריאותי הדברים פחות או יותר יתייצבו לקראת אמצע השנה, אז במחצית השנייה של 2022 צפויה התאוששות יותר משמעותית של הכלכלות והתכנסות למה שניתן לקרוא לו הנורמלי החדש. אבל כידוע", ליידרמן מסכם ברוח הזמנים, "הרבה מהתנודות בכלכלה מונעות על ידי הפתעות - ואת אלה, קשה מאוד לחזות מראש".

"משברים טיבם להסתיים"

בתחילת מרץ 2020, עוד לפני הסגר הראשון כאן בישראל, פרופ' ליידרמן התראיין בהרחבה לגלובס על המיתון שכבר אז נראה בפתח, ועל הצעדים שנדרשים ממקבלי ההחלטות. הוא ביקש להדגיש שני מסרים חשובים. קודם כל, "החיים ממשיכים. ומשברים טיבם להסתיים". אבל מעבר לכך, "מקבלי ההחלטות, אם זה שרי האוצר, הממשלות או הבנקים המרכזיים, יעשו הכל כדי שהעולם לא ייכנס למיתון ולא יהיה משבר פיננסי או כלכלי".

התחזית הזאת של ליידרמן התבררה כמדויקת. כבר באותו חודש ראינו בנקים מרכזיים וממשלות בכל רחבי העולם משיקים תוכניות סיוע חסרות תקדים. המגבלות הרגילות, של מסגרת הגירעון או יחס החוב תוצר, נזנחו בצד - ולדעת ליידרמן, לגמרי בצדק. זו הייתה אחת ההפתעות החיוביות המשמעותיות מבחינתו בשנתיים האחרונות, לצד ההישג המדעי והרפואי של החיסונים.

השבוע, אחרי קרוב לשנתיים של מגיפה, ועם שנה חדשה בפתח, ליידרמן הגיע להתארח בפודקאסט "הצוללת" של גלובס, כדי לדבר על ההפתעות שחווינו - לטובה ולרעה - בתקופת הקורונה, וגם לנסות להעריך, עד כמה שניתן, מה מחכה לנו בשנה שלפנינו.

ליידרמן אומר כי בין ההפתעות הרעות שהביא המשבר, נמצא תהליך שהוא מכנה דה-גלובליזציה. "אם בתחילת שנות ה-2000 היה עולם של אינטגרציה כלכלית, השתלבות בין מדינות, הפחתת מכסים, עידוד תנועה של הון, אנשים, סחורות ושירותים, הקורונה מביאה אותנו למצב שבו כל מנהיג דואג קודם כל למדינה שלו ולציבור שלו".

איפה ניתן לראות את זה?
"זה מאוד בולט בחוסר שיתוף הפעולה בין מדינות, למשל בהעברת עודפי מנות חיסון בין מדינה למדינה, אפילו בתוך אירופה עצמה. נכון לעכשיו, נראה שבמה שנוגע לגלובליזציה, העולם של תחילת שנות האלפיים הוא די מאחורינו".

אבל מצד שני, לדבריו, הקורונה בכל זאת המחישה לנו עד כמה אנחנו תלויים במדינות אחרות - וליתר דיוק בשרשרת האספקה העולמית, שרשמה שיבושים חמורים בשנה החולפת. "כולנו לקחנו כנתון ששרשרת האספקה הגלובלית עובדת בצורה חלקה, טובה ומשומנת, והנה קרה פנצ'ר".

"במבט קדימה", לפי ליידרמן. "אחד הנושאים שניצבים בראש הרשימה של כמעט כל המנהלים הגלובליים זה לגוון את המקורות בשרשרת האספקה הגלובלית. העולם של מרץ-אפריל 2020 היה יותר מידי תלוי בסין, וסין נקטה במדיניות של אפס הדבקות, סגרה את המפעלים ונמלי הים, ולכן הפגיעה בעולם הייתה מאוד גדולה. עכשיו מנסים למצוא את הדרך לפזר את הסיכונים, להיות תלויים (לא רק בסין אלא) גם בגרמניה, ברזיל, טייוואן, וכן הלאה".

"חידות האינפלציה הגיעו לפני הקורונה"

אחת ההפתעות הנוספות של השנה החולפת, שקשורה בין היתר למשבר בשרשרות האספקה, היא שובה של האינפלציה, ובמיוחד בארה"ב. זה נושא שהביא בחודשים האחרונים לוויכוח סוער בין הכלכלנים: האם מדובר בתופעה שתחלוף יחד עם הקורונה, או שמדובר בהתפתחות יסודית יותר שדורשת גם התערבות משמעותית יותר של הבנקים המרכזיים. אבל לפי ליידרמן, אי הוודאות בנושא גדולה אפילו עוד יותר.

"אני רוצה להחמיר עם עצמי ועם כלכלני המקרו", הוא אומר. "החידות בנושא האינפלציה הגיעו עוד לפני משבר הקורונה. למעשה, מאז משבר הסאב פריים ב-2008, הבנקים מרכזיים הפחיתו את הריבית, הדפיסו הרבה מאוד כסף, והאינפלציה כמעט ולא הרימה ראש - וזאת למרות שהמשקים התאוששו לכיוון של תעסוקה מלאה". לחוקרים בתחום, לפי ליידרמן, קשה לומר שיש בידיהם משוואה שמזהה את הגורמים המדויקים שיכולים להסביר באופן המיטבי את התנודות באינפלציה.

ובכל זאת, בהסתכלות קדימה, אומר ליידרמן, "אני סובר שהאינפלציה היא תופעה זמנית, אבל לא קצרה. פאוול, יו"ר הפד, אמר בהתחלה שהאינפלציה זמנית. ברור לכולנו, וגם לו, שהוא התכוון לחודשיים שלושה". זה לא מה שקרה בפועל, כמובן. אבל אחרי החורף, שצפוי להיות 'קשה' באירופה ובארה"ב לפי ליידרמן, לקראת מחצית השנה נחזור לסביבת אינפלציה יותר נמוכה - גם אם לא נחזור לרמות של 2018-2019.

המלכוד החדש של הבנקים

אבל לצד האינפלציה במחירים לצרכן, שעומדת בלב השיח כיום, ליידרמן מבקש להדגיש את האינפלציה במחירי הנכסים - שהרקיעו שחקים בשנתיים האחרונות. "מחירי הנדל"ן בשיא של כל הזמנים, מדדי המניות ברמות שיא של כל הזמנים, מחירי אגרות חוב בשיא של כל הזמנים". כשלצד השיאים האלה, נרשם מאז 2008, בחסות הריביות הנמוכות בשווקים, גידול בחובות הממשלות, העסקים ומשקי הבית. "המערכת הפיננסית, עם הריביות הריאליות השליליות, רחוקה משיווי משקל" - עובדה שהבנקים המרכזיים לא מכניסים מספיק לשיקולים שלהם, לפי ליידרמן.

איך חוזרים לשיווי משקל? ליידרמן היה רוצה לראות את הבנקים המרכזיים מתחילים להעלות את הריבית בהדרגתיות ב-2022 (ונכון לעכשיו נראה שזו אכן התוכנית בארה"ב, אך לא בגוש היורו). העלאת ריבית כזאת, הוא אומר, תקטין את הנכונות של גופים במערכת הפיננסית ובשוק הנדל"ן לקחת סיכונים.

אבל לדבריו הבנקים המרכזיים נמצאים במלכוד - מצד אחד, המצב הנוכחי מעודד נטילת סיכונים. אבל מצד שני העולם כבר צבר הר של חובות, שחלקם בריבית משתנה. אם הבנקים המרכזיים יעלו את הריבית, גם הריבית על החובות האלה תתייקר, ועשוי להיווצר משבר חובות. ולכן, כהגדרתו, הבנקאים המרכזיים צריכים להתקדם "בעדינות".

"אני חושב", מסכם ליידרמן בהסתכלות על העשור הקרוב, "שצפוי לנו עולם של טלטלות פוליטיות וגיאופוליטיות, וחוסר יציבות".

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו