גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זבל, ביזה וסמים קשים: רחובות סן פרנסיסקו יוצאים משליטה

סן פרנסיסקו היא דוגמה קיצונית למשבר משילות ושיטור באמריקה ● ראש העיר הכריזה על מצב חירום כדי "לסיים את שלטון הפושעים", שכולל גניבות מאסיביות מחנויות כלבו בחסות חוק שמגן על גנבים מפני תפיסה והענשה ● ניסיונות של רדיקלים לפרק את המשטרה נתקלים בהתנגדות גוברת מחוף אל חוף

מצלמת אבטחה, משטרת קונקורד קליפורניה
מצלמת אבטחה, משטרת קונקורד קליפורניה

בדיחה מתחילת שנות ה-80 בארה"ב ניסתה להסביר את תופעת התיימנותם של אנשי שמאל משכבר הימים. בעגה הפוליטית האמריקאית, שמאלי הוא "ליברלי", ימני הוא "שמרני". "מה זה שמרני חדש (ניאו-קון)?", שאלה ההלצה, והשיבה, "זה ליברל שנשדד בניו יורק".

כמובן, רק בדיחה, אבל היא שיקפה הלוך-רוח. ה"ניאו-קונס", שהתחילו אז להטביע את חותמם על הפוליטיקה האמריקאית, אמנם באו מהשמאל המסורתי. חלקם היו סוציאליסטים ותיקים, אפילו טרוצקיסטים לשעבר. כמעט כולם הגיעו מעריה הגדולות של אמריקה, בייחוד ניו יורק ובוסטון וסביבתן המיידית. הם צפו במשבר אורבני גדול ממדים, שהגיע אל שיאים אלימים בסוף שנות ה-60.

מצלמת אבטחה בחנות של Lululemon בסאן פרנסיסקו

מאותו הזמן, ליברליזם באמריקה זוהה עם סלחנות כלפי פשיעה אלימה ועם התנגדות לאכיפה נוקשה של חוק-וסדר. הליברלים נטו לייחס את הפשיעה העירונית לקיפוח תרבותי, חברתי וכלכלי, והציעו לטפל בה באמצעות השקעות מסיביות בשכונות העוני, שהיו ברובן שחורות והיספאניות.

הגישה הזו בדרך כלל לא הניבה דיבידנדים בתיבת הקלפי, בעיקר לא בזירה הארצית. ריצ׳רד ניקסון, רונלד רייגן וג׳ורג׳ בוש האב נבחרו לנשיאים על יסוד הבטחותיהם לחזור ולכונן חוק וסדר, ו"להחמיר עם הפושעים, לא עם קורבנותיהם".

הגישה הזו שירתה היטב את הימין במשך שנים. יש סימנים ברורים שהיא עומדת לחזור ולשרת אותו. משבר חוק-וסדר מתפשט עכשיו בערי אמריקה, גדולות כקטנות. הוא גורם תגובת-נגד אצל מצביעים, המתוארים כ"מתונים" או "בלתי תלויים", אלה שקולותיהם הצפים נוטים להכריע בחירות, בייחוד כאשר הן צמודות.

ערוץ FOX2

הגדרה מחדש של חוק-וסדר

ביטוי דרמטי של המשבר ניתן החודש בסן פרנסיסקו. העיר הזו, בחוף המערבי של ארה"ב, היא שם נרדף זה חצי מאה ויותר לפוליטיקה שמאלית. היא זירה של ניסויים חברתיים ומשפטיים, שהקדימו את שאר אמריקה, והעניקו השראה לערים אחרות; וגם גרמו לשערותיהם של רבים לסמור. היא חוזרת ובוחרת רדיקלים לכהונותיה הפוליטיות הבכירות, כמו ראש העיר והתובע המחוזי (כהונה נבחרת בשיטה האמריקאית).

ראש העיר הנוכחית, בריד לונדון, נבחרה ב-2018. היא אמנם לא ייצגה את השמאל הרדיקלי, אבל הרקורד שלה ביטא תמיכה ברוב העדפותיו, כולל צמצום תפקידה של המשטרה בהבטחת החוק והסדר. ייבוש תקציביה של המשטרה (defunding) הוא אחד ממאווייהם הידועים של הרדיקלים האמריקאים. הוא קיבל תנופה עצומה במאי 2020 לאחר ששוטר לבן כרע במשך תשע דקות על צווארו של ג׳ורג׳ פלויד, גבר שחור, עד שנחנק. פלויד נעשה סמל של התנועה לתיקון האפליה הגזעית. השמאל הרדיקלי השתמש בקורבנו, כדי לדרוש שינוי של עצם ההגדרה של חוק-וסדר.

משטרת שיקגו  goodblackdude מצלמת אבטחה

בקליפורניה המהלך התחיל הרבה קודם. ב-2014, המדינה הזו, הגדולה ביותר במניין אוכלוסייה בארה"ב, אימצה חוק שהוציא גנבה מחנויות מן הקטגוריה הפלילית. הוא הפקיע ממערכת המשפט את הסמכות לעצור גנבי חנויות, אם ערך הסחורה שהם גנבו קטן מ-950 דולר.

תוצאה מיידית של החוק החדש הייתה החמרה בהיקף הגניבות ובתעוזת הגנבים. סן פרנסיסקו הפכה לזירה העיקרית. עד מהרה התחוור שהפשע המאורגן מנצל את החוק כדי לגנוב סחורות, ולמכור אותן אנונימית בשווקים מקוונים. סרטי וידיאו ויראליים מראים גנבים ממלאים שקים באור יום, ומסתלקים כלעומת שבאו. אנשי ביטחון בחנויות כולבו גדולות בסן פרנסיסקו צופים בהם בחיבוק ידיים. אין זו תוצאה של עצלות. השומרים מצטווים במפורש להימנע מכל מגע פיזי עם הגנבים, שמא ייתבעו לדין על "מעצרים לא חוקיים".

ערוץ ABC NEWS

קליפורניה היא מדינה של משאלי-עם. חוקיה המפורסמים והשנויים ביותר במחלוקת לא יצאו מוועדות של בתי נבחרים, אלא אומצו במשאלי-עם פוליטיים לעייפה, לעתים קרובות עם הרבה דמגוגיה. החוק לטובת גנבי החנויות התקבל במשאל עם ב-2014. שש שנים אחר כך נעשה ניסיון לבטל אותו. רוב עצום, 62%, הצביעו נגד הביטול. זה הרוב הפחות-או-יותר קבוע שממנו נהנים ליברלים בקליפורניה.

סן פרנסיסקו כמשל ושנינה

תוצאות החוק הפכו את סן פרנסיסקו למשל ולשנינה. הגניבות מן החנויות הביאו רשתות גדולות של בתי כולבו להתקפל מן העיר. לצד פשיעה אלימה העיר הפכה למקלט ציבורי של הומלסים. הואיל והיא אסרה על שוטריה לפנות דרי רחוב, או לעצור אותם על שימוש גלוי בסמים קשים, העיר איבדה בהדרגה את השליטה על חוצותיה. אחד הביטויים הוא צואת אדם המתגוללת ברחובות.

את הרושם של השתלטות אידיאולוגיה רדיקלית על העיר חיזקה יוזמה למחוק אנשים רעים משמותיהם של 44 בתי ספר בסן פרנסיסקו. בין הרעים נמצאים שניים ממייסדי ארה"ב, הנשיא הראשון וושינגטון והנשיא השלישי ג׳פרסון, לצד הנשיא לינקולן, מציל הברית ומשחרר העבדים. היוזמה יצאה מן המועצה הנבחרת, המפקחת על מערכת החינוך. תחת לחץ ציבורי כבד המועצה חזרה בה בחודש אפריל, אבל בעינו עומד הנזק לשמה הטוב ולרצינותה.

החנויות הנשדדות, הצואה ברחובות ומחיקת הנשיאים הניבו תגובת נגד. יוזמות תלויות ועומדות עכשיו להדיח במשאל עם את מועצת בתי הספר ואת התובע המחוזי של העיר. ב-17 בדצמבר, ראש העיר לונדון נשאה נאום לא צפוי, שבו הודיעה כי פקעה סבלנותה. "הגיעה השעה לסיים את שלטון הפושעים ההורסים את עירנו", אמרה ראש העיר. היא הכריזה מצב חירום לשלושה חודשים, שבמהלכו היא גמרה אומר לחזור ולכונן את הסדר הציבורי. "יותר מדיי אנשים מתים בעירנו, יותר מדיי אנשים נופלים ברחובותינו".

היא דיברה על זבל המתגולל בחוצות העיר לצד "צואה ושתן", ועל "מאורעות של שוד המונים" בחנויות. היא הכריזה, ברוח חיוויו המפורסם של אלברט איינשטיין, כי "איננו יכולים להוסיף ולעשות אותו דבר, ולצפות לתוצאות שונות".

היא קראה תיגר על קודש-הקודשים של תנועת ג׳ורג׳ פלויד. "עלינו לנקוט צעדים אגרסיביים באכיפת החוק", היא אמרה, ודרשה להכניס "שינויים תקיפים במדיניות", ולגלות "פחות סובלנות כלפי הח--- שהורס את עירנו". אכן, אפשר להגיד על לונדון בריד, כמו שאמרו על הניאו-קונס של ניו יורק לפני 40 שנה, שהיא נשדדה בסן פרנסיסקו.

קרש קפיצה? אולי כבר לא

איך המאורעות האלה ישפיעו על המערכה נגד המשטרה ונגד ההגדרות המסורתיות של חוק-וסדר בערים אחרות?

אנחנו כבר יודעים שהמערכה הזו נתקלת בהתנגדות ניכרת. בניו יורק, בתחילת נובמבר היו בחירות ומשאלי-עם בשורה של רשויות מקומיות. בניו יורק נבחר לראש העיר קצין משטרה לשעבר, שקרא להגדיל את המימון לאכיפת החוק, לא להקטין אותו. הצעה לפרק את המשטרה הובסה במילווקי, העיר הגדולה במדינת וויסקונסין. מועמדת רדיקלית לראש העיר בבאפאלו, העיר השנייה בגודלה במדינת ניו יורק, הובסה במפתיע בבחירות, שבהן המצביעים היו צריכים לרשום בכתב יד את שמו של יריבה.

הליברלים בארה"ב קיוו להפוך את משבר הקורונה לקרש קפיצה של שינוי כלכלי גדול ממדים. התוצאות לפי שעה אינן מצדיקות את הציפיות. השמאל הרדיקלי קיווה להשתמש ברצח ג׳ורג׳ פלויד, כדי להפוך את הסדר החברתי על ראשו. עכשיו, לפחות עכשיו, נראה שהוא טעה בקריאת המציאות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד