גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זבל, ביזה וסמים קשים: רחובות סן פרנסיסקו יוצאים משליטה

סן פרנסיסקו היא דוגמה קיצונית למשבר משילות ושיטור באמריקה ● ראש העיר הכריזה על מצב חירום כדי "לסיים את שלטון הפושעים", שכולל גניבות מאסיביות מחנויות כלבו בחסות חוק שמגן על גנבים מפני תפיסה והענשה ● ניסיונות של רדיקלים לפרק את המשטרה נתקלים בהתנגדות גוברת מחוף אל חוף

מצלמת אבטחה, משטרת קונקורד קליפורניה
מצלמת אבטחה, משטרת קונקורד קליפורניה

בדיחה מתחילת שנות ה-80 בארה"ב ניסתה להסביר את תופעת התיימנותם של אנשי שמאל משכבר הימים. בעגה הפוליטית האמריקאית, שמאלי הוא "ליברלי", ימני הוא "שמרני". "מה זה שמרני חדש (ניאו-קון)?", שאלה ההלצה, והשיבה, "זה ליברל שנשדד בניו יורק".

כמובן, רק בדיחה, אבל היא שיקפה הלוך-רוח. ה"ניאו-קונס", שהתחילו אז להטביע את חותמם על הפוליטיקה האמריקאית, אמנם באו מהשמאל המסורתי. חלקם היו סוציאליסטים ותיקים, אפילו טרוצקיסטים לשעבר. כמעט כולם הגיעו מעריה הגדולות של אמריקה, בייחוד ניו יורק ובוסטון וסביבתן המיידית. הם צפו במשבר אורבני גדול ממדים, שהגיע אל שיאים אלימים בסוף שנות ה-60.

מצלמת אבטחה בחנות של Lululemon בסאן פרנסיסקו

מאותו הזמן, ליברליזם באמריקה זוהה עם סלחנות כלפי פשיעה אלימה ועם התנגדות לאכיפה נוקשה של חוק-וסדר. הליברלים נטו לייחס את הפשיעה העירונית לקיפוח תרבותי, חברתי וכלכלי, והציעו לטפל בה באמצעות השקעות מסיביות בשכונות העוני, שהיו ברובן שחורות והיספאניות.

הגישה הזו בדרך כלל לא הניבה דיבידנדים בתיבת הקלפי, בעיקר לא בזירה הארצית. ריצ׳רד ניקסון, רונלד רייגן וג׳ורג׳ בוש האב נבחרו לנשיאים על יסוד הבטחותיהם לחזור ולכונן חוק וסדר, ו"להחמיר עם הפושעים, לא עם קורבנותיהם".

הגישה הזו שירתה היטב את הימין במשך שנים. יש סימנים ברורים שהיא עומדת לחזור ולשרת אותו. משבר חוק-וסדר מתפשט עכשיו בערי אמריקה, גדולות כקטנות. הוא גורם תגובת-נגד אצל מצביעים, המתוארים כ"מתונים" או "בלתי תלויים", אלה שקולותיהם הצפים נוטים להכריע בחירות, בייחוד כאשר הן צמודות.

ערוץ FOX2

הגדרה מחדש של חוק-וסדר

ביטוי דרמטי של המשבר ניתן החודש בסן פרנסיסקו. העיר הזו, בחוף המערבי של ארה"ב, היא שם נרדף זה חצי מאה ויותר לפוליטיקה שמאלית. היא זירה של ניסויים חברתיים ומשפטיים, שהקדימו את שאר אמריקה, והעניקו השראה לערים אחרות; וגם גרמו לשערותיהם של רבים לסמור. היא חוזרת ובוחרת רדיקלים לכהונותיה הפוליטיות הבכירות, כמו ראש העיר והתובע המחוזי (כהונה נבחרת בשיטה האמריקאית).

ראש העיר הנוכחית, בריד לונדון, נבחרה ב-2018. היא אמנם לא ייצגה את השמאל הרדיקלי, אבל הרקורד שלה ביטא תמיכה ברוב העדפותיו, כולל צמצום תפקידה של המשטרה בהבטחת החוק והסדר. ייבוש תקציביה של המשטרה (defunding) הוא אחד ממאווייהם הידועים של הרדיקלים האמריקאים. הוא קיבל תנופה עצומה במאי 2020 לאחר ששוטר לבן כרע במשך תשע דקות על צווארו של ג׳ורג׳ פלויד, גבר שחור, עד שנחנק. פלויד נעשה סמל של התנועה לתיקון האפליה הגזעית. השמאל הרדיקלי השתמש בקורבנו, כדי לדרוש שינוי של עצם ההגדרה של חוק-וסדר.

משטרת שיקגו  goodblackdude מצלמת אבטחה

בקליפורניה המהלך התחיל הרבה קודם. ב-2014, המדינה הזו, הגדולה ביותר במניין אוכלוסייה בארה"ב, אימצה חוק שהוציא גנבה מחנויות מן הקטגוריה הפלילית. הוא הפקיע ממערכת המשפט את הסמכות לעצור גנבי חנויות, אם ערך הסחורה שהם גנבו קטן מ-950 דולר.

תוצאה מיידית של החוק החדש הייתה החמרה בהיקף הגניבות ובתעוזת הגנבים. סן פרנסיסקו הפכה לזירה העיקרית. עד מהרה התחוור שהפשע המאורגן מנצל את החוק כדי לגנוב סחורות, ולמכור אותן אנונימית בשווקים מקוונים. סרטי וידיאו ויראליים מראים גנבים ממלאים שקים באור יום, ומסתלקים כלעומת שבאו. אנשי ביטחון בחנויות כולבו גדולות בסן פרנסיסקו צופים בהם בחיבוק ידיים. אין זו תוצאה של עצלות. השומרים מצטווים במפורש להימנע מכל מגע פיזי עם הגנבים, שמא ייתבעו לדין על "מעצרים לא חוקיים".

ערוץ ABC NEWS

קליפורניה היא מדינה של משאלי-עם. חוקיה המפורסמים והשנויים ביותר במחלוקת לא יצאו מוועדות של בתי נבחרים, אלא אומצו במשאלי-עם פוליטיים לעייפה, לעתים קרובות עם הרבה דמגוגיה. החוק לטובת גנבי החנויות התקבל במשאל עם ב-2014. שש שנים אחר כך נעשה ניסיון לבטל אותו. רוב עצום, 62%, הצביעו נגד הביטול. זה הרוב הפחות-או-יותר קבוע שממנו נהנים ליברלים בקליפורניה.

סן פרנסיסקו כמשל ושנינה

תוצאות החוק הפכו את סן פרנסיסקו למשל ולשנינה. הגניבות מן החנויות הביאו רשתות גדולות של בתי כולבו להתקפל מן העיר. לצד פשיעה אלימה העיר הפכה למקלט ציבורי של הומלסים. הואיל והיא אסרה על שוטריה לפנות דרי רחוב, או לעצור אותם על שימוש גלוי בסמים קשים, העיר איבדה בהדרגה את השליטה על חוצותיה. אחד הביטויים הוא צואת אדם המתגוללת ברחובות.

את הרושם של השתלטות אידיאולוגיה רדיקלית על העיר חיזקה יוזמה למחוק אנשים רעים משמותיהם של 44 בתי ספר בסן פרנסיסקו. בין הרעים נמצאים שניים ממייסדי ארה"ב, הנשיא הראשון וושינגטון והנשיא השלישי ג׳פרסון, לצד הנשיא לינקולן, מציל הברית ומשחרר העבדים. היוזמה יצאה מן המועצה הנבחרת, המפקחת על מערכת החינוך. תחת לחץ ציבורי כבד המועצה חזרה בה בחודש אפריל, אבל בעינו עומד הנזק לשמה הטוב ולרצינותה.

החנויות הנשדדות, הצואה ברחובות ומחיקת הנשיאים הניבו תגובת נגד. יוזמות תלויות ועומדות עכשיו להדיח במשאל עם את מועצת בתי הספר ואת התובע המחוזי של העיר. ב-17 בדצמבר, ראש העיר לונדון נשאה נאום לא צפוי, שבו הודיעה כי פקעה סבלנותה. "הגיעה השעה לסיים את שלטון הפושעים ההורסים את עירנו", אמרה ראש העיר. היא הכריזה מצב חירום לשלושה חודשים, שבמהלכו היא גמרה אומר לחזור ולכונן את הסדר הציבורי. "יותר מדיי אנשים מתים בעירנו, יותר מדיי אנשים נופלים ברחובותינו".

היא דיברה על זבל המתגולל בחוצות העיר לצד "צואה ושתן", ועל "מאורעות של שוד המונים" בחנויות. היא הכריזה, ברוח חיוויו המפורסם של אלברט איינשטיין, כי "איננו יכולים להוסיף ולעשות אותו דבר, ולצפות לתוצאות שונות".

היא קראה תיגר על קודש-הקודשים של תנועת ג׳ורג׳ פלויד. "עלינו לנקוט צעדים אגרסיביים באכיפת החוק", היא אמרה, ודרשה להכניס "שינויים תקיפים במדיניות", ולגלות "פחות סובלנות כלפי הח--- שהורס את עירנו". אכן, אפשר להגיד על לונדון בריד, כמו שאמרו על הניאו-קונס של ניו יורק לפני 40 שנה, שהיא נשדדה בסן פרנסיסקו.

קרש קפיצה? אולי כבר לא

איך המאורעות האלה ישפיעו על המערכה נגד המשטרה ונגד ההגדרות המסורתיות של חוק-וסדר בערים אחרות?

אנחנו כבר יודעים שהמערכה הזו נתקלת בהתנגדות ניכרת. בניו יורק, בתחילת נובמבר היו בחירות ומשאלי-עם בשורה של רשויות מקומיות. בניו יורק נבחר לראש העיר קצין משטרה לשעבר, שקרא להגדיל את המימון לאכיפת החוק, לא להקטין אותו. הצעה לפרק את המשטרה הובסה במילווקי, העיר הגדולה במדינת וויסקונסין. מועמדת רדיקלית לראש העיר בבאפאלו, העיר השנייה בגודלה במדינת ניו יורק, הובסה במפתיע בבחירות, שבהן המצביעים היו צריכים לרשום בכתב יד את שמו של יריבה.

הליברלים בארה"ב קיוו להפוך את משבר הקורונה לקרש קפיצה של שינוי כלכלי גדול ממדים. התוצאות לפי שעה אינן מצדיקות את הציפיות. השמאל הרדיקלי קיווה להשתמש ברצח ג׳ורג׳ פלויד, כדי להפוך את הסדר החברתי על ראשו. עכשיו, לפחות עכשיו, נראה שהוא טעה בקריאת המציאות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש