גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים יחזרו לשוק הפנסיה? המהלך החדש שמוביל משה ברקת

לגלובס נודע כי הממונה על שוק ההון בוחן לאפשר לבנקים להעניק שירותי תפעול לקרנות הפנסיה - מהלך שעשוי להכניס להם עוד רבע מיליארד שקל בשנה ● לפני הרפורמה, הבנקים החזיקו בקרנות גמל ובקרנות נאמנות, אך נאלצו למכור אותן

הממונה על שוק ההון משה ברקת / צילום: יוסי זמיר
הממונה על שוק ההון משה ברקת / צילום: יוסי זמיר

האם הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת, סולל את דרכם של הבנקים חזרה לעולם הפנסיוני ומבטל, לפחות באופן חלקי את ההפרדה שלהם מתחום החיסכון ארוך הטווח שהותוותה ברפורמת בכר בשנת 2005? לגלובס נודע כי ד"ר ברקת בוחן לאפשר לבנקים להעניק שירותי תפעול לקרנות פנסיה, ויאפשר להם למעשה להיות מעורבים באופן ישיר אל מול הקרנות ואל מול החוסכים והמעסיקים. כדי לאפשר את השינוי יש צורך בתיקון חקיקה שתשנה את חוק בכר.

 

גופים נוספים ייכנסו לעולם הפנסיוני

נכון להיום הבנקים רשאים על פי חוק להעניק שירותי ייעוץ פנסיוני לעובדים, תוך שהם גובים עמלה אחידה מכל קרנות הפנסיה בגובה של 0.25%. עד לפרוץ מגפת הקורונה הייעוץ הפנסיוני הבנקאי הוגבל לתחומי הסניפים בלבד, אך בשל הסגרים ומגבלות התנועה שהביאה עמה הקורונה, החליט הממונה על שוק ההון לאפשר להם ליצור קשר טלפוני עם הלקוחות, צעד שעורר את זעמם של סוכני הביטוח שטענו כי מדובר על שינוי מהותי בעולם ההפצה שאינו תואם את רוח החוק. מנגד, נציין כי הייעוץ של הבנקים מוגבל למוצרים פנסיוניים בלבד, והם אינם רשאים לשווק מוצרי חיסכון נוספים דוגמת קופת גמל להשקעה.

הרעיון שעומד מאחורי הרפורמה שמקדם ברקת היא לאפשר לגופים נוספים מהארץ ומחו"ל שיודעים לנהל את הכסף, למשל בתי השקעות, להיכנס לעולם הפנסיוני. זאת תוך כדי מתן האפשרות להתמקד רק בניהול הכספים מבלי להשקיע הון אדיר בהקמת מערכות תפעול פנסיוניות.

מערכות אלה יקרות עשרות מונים מאשר מערכות תפעול של קופות גמל, קרנות השתלמות ומוצרים דומים, בין היתר כיוון שהמערכת הפנסיונית דורשת פעולות מורכבות יותר. הרכיב היקר ביותר בתפעול הפנסיוני הוא ניהול רכיב הביטוח הכלול בקרנות הפנסיה החדשות, בעיקר סביב יציאת עמיתים לפנסיית נכות הכוללת התייחסות לוועדות רפואיות ולהוצאות רפואיות. אמנם ניהול רובד הנכסים דומה לניהול קופות גמל, אך בקרנות הפנסיה יש לצד זאת גם ניהול של התחייבויות כלפי העמיתים, הצמדת זכויות לעמית, ניהול העודף או הגרעון האקטוארי ועוד.

הבנקים ירוויחו מספיק מהמהלך?

בשנה הבאה צפוי להצטרף לניהול המורכב רובד נוסף, בשל רפורמת החלפת מנגנון האג"ח המיועדות במנגנון הבטחת תשואה, שיחייב את המתפעל לנהל את יישום ההשקעות כלפי כל עמית, מנגנון שאינו קיים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות. כל זאת כמובן, לצד חלוקת החיסכון לקצבאות, המהווה למעשה הוצאת תלוש משכורת חודשי לעמיתים הפורשים וגם הוא כרוך בעלויות.

השאלה הגדולה היא אם הבנקים יראו בצעד שמבקש ברקת ליישם ככדאי. כיום ישנם שני בנקים המעניקים תפעול בעולם הגמל - לאומי הוא הגדול שבהם, ולצדו מזרחי טפחות עם פעילות קטנה יותר. זאת לאחר שבנק הפועלים מכר את פעילות התפעול שלו בשנת 2017 ודיסקונט עשה זאת עוד לפניו. הענקת שירותי התפעול מזכה את הבנקים בעמלה ממוצעת של 0.05%, עמלת תפעול יחסית נמוכה, שיכולה להוזיל עלויות, אך לצדן גם עלויות רבות ולכן לא בטוח שמדובר בפעילות רווחית מספיק.

הבנקים אמנם לא מבצעים גבייה עבור הלקוחות שלהם, אך מנהלים את התפעול של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות בשתי רמות. הרמה הראשונה היא באמצעות מערכת המתחברת למערכת ניהול הנכסים של גוף הגמל באמצעותה מתנהלת קליטת חוסך חדש, מנוהלות זכויות העמיתים ונעשים הפדיונות. הרמה השנייה היא חשבות השקעות הכוללת בין היתר שיערוך נכסים וחישובי תשואות שמשיג הגוף.

אם אחד או יותר מהבנקים יבקשו להיכנס גם לתחום תפעול קרנות הפנסיה, הם צפויים להתחרות עם קרנות הפנסיה הקיימות שמציעות כבר היום שירותי תפעול גם לגופים חיצוניים. כך למשל הראל שכבר מציעה שירותי תפעול חיצוניים ואף מתפעלת את פעילות ביטוחי החיים והבריאות של הכשרה חברה לביטוח החל משנת 2018, בגינם משלמת הכשרה רבע מיליארד שקל במשך 10 שנים. גם עמיתים, קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר מציעה שירות דומה ואף הייתה במגעים עם בית ההשקעות מור, שנכנס עתה לעולם הפנסיוני, אך לבסוף המשא ומתן כשל בין היתר בעקבות מחאה של ועד העובדים בעמיתים, ומור החליטה להקים מערכת עצמאית לניהול קרן הפנסיה.

המשמעות היא, כי לפחות לפי שעה גובר ההיצע על הביקוש בכל הקשור לכניסת גופים נוספים לתחום הפנסיוני, בו פועלות נכון להיום שבע קרנות חדשות, כששתיים נוספות יצטרפו בחודשים הקרובות - זאת של מור, וזו של אינפיניטי שזכו במכרז רשות שוק ההון כקרנות המועדפות (קרנות ברירת המחדל). התזמון הטוב ביותר להיכנס לתחום היה במהלך המכרז, כיוון שקרנות טריות זוכות להגנת ינוקא מרשות שוק ההון, אך נראה כי גופים ותיקים כמו ילין לפידות או אנליסט לא מיהרו לקפוץ על העגלה, למרות שכפי שניתן לראות, שירותי התפעול היקרים ניתנים להשכרה כבר היום.

ברקת יאפשר דריסת רגל באינשורטק

זהו לא הצעד היחיד שמתכנן ברקת בכל הנוגע לבנקים. במהלך ועידת ישראל לעסקים של גלובס שהתקיימה בשבוע שעבר, הצהיר הממונה על שוק ההון על צעד שנועד לחזק לדבריו את ההשקעה בתחום האינשורטק והתייחס לבנקים. "אני מודיע כי ניתן לבנקים היתרים להחזקה ושליטה בחברות אינשורטק בתחום האלמנטרי", אמר ברקת. "זה צעד ראשון שלדעתנו יגדיל את התחרות והחדשנות בעולם הביטוח, ויחזק את המיצוב העולמי של ישראל בתחום האינשורטק".

עוד הוא ציין כי הרשות תחת הנהגתו עושה כיום מהפכה אמתית בתחום החדשנות בביטוח, ובפרט החדשנות הטכנולוגית שקרויה אינשורטק. לדבריו, נושא זה יתפוס מקום מרכזי בכל חטיבות הרשות בשנה הבאה. כמו-כן הוא הסביר כי הרשות השיקה הנחיות להשקעה באינשורטק לחברות ביטוח, לרבות הקלות והסרת חסמים, כך שהתחום הצומח בהחלט צפוי לעניין הן את הבנקים והן את חברות הביטוח. 

הבנקים איבדו נתח משוק האשראי

תמונת הראי לניסיונות לתת לבנקים דריסת רגל בחסכונות ארוכי הטווח של הציבור, היא הגידול המשמעותי בשנים האחרונות באשראי שמגיע למשק מהגופים המוסדיים עצמם. בתחום המשכנתאות לדיור מדובר עדיין בשיעור זניח, אבל באשראי למימון פרויקטים, למשל, מדובר בזינוק מטאורי של הנתח המוסדי. הצמיחה נבעה מתקרת האשראי שהציב בנק ישראל לבנקים המסחריים (לענף הנדל"ן למשל), מהיעילות שהציגו הגופים המוסדיים למתן אשראי במהירות, ומכספי החיסכון האדירים שהיו מוכרחים לחזור אל השוק כהלוואות.

בבנק ישראל ציינו כבר לפני כשנתיים, כי כתוצאה מהרפורמות של שני העשורים האחרונים, חסכונות הציבור מופקדים בשיעור הולך וגדל בגופים המוסדיים, "ולפיכך שיעור הנכסים של הגופים המוסדיים בתיק הנכסים של הציבור עלה מ-31% בשנת 2000, ל-43% בשנת 2018". בתקופה זו עלה משמעותית גם שיעור הכספים של הגופים המוסדיים שניתן להשקעה במגזר העסקי בישראל.

בתחילת שנות ה-2000 עמד החוב הבנקאי על 75% מסך המימון של המגזר העסקי והחוב החוץ -בנקאי המקומי - לגופים המוסדיים ולמחזיקי אג"ח אחרים, עמד על 5% בלבד. פחות משני עשורים לאחר מכן, בסוף 2018 רק מחצית מהמימון של המגזר העסקי היה בחוב לבנקים ו-35% הגיע ממימון חוץ בנקאי מקומי - מתוכו 73% באמצעות הנפקת אגרות חוב. במקביל, הולך ועולה שיעור ההלוואות שהגופים המוסדיים נותנים באופן ישיר. בתחילת 2010 ההלוואות מהגופים המוסדיים היוו 2% בלבד מהחוב למגזר העסקי והן הגיעו ל-9% בסוף 2018.

בבנק ישראל ציינו במפורש כי "המגמות האלו - הסטת המימון של המגזר העסקי אל מקורות חוץ בנקאיים מקומיים - טרם הגיעו למיצוי, והן צפויות להוסיף ולהתגבר בשנים הקרובות, עם המשך הגידול של היצע הכספים מהגופים המוסדיים". במילים אחרות: אם המוסדיים דורכים על הבנקים, אין שום סיבה שהם לא ידרכו עליהם בחזרה.

2.6% מההלוואות של ישראלים לדיור מגיעות מגופים מוסדיים. בהלוואות שלא למטרת דיור הנתח של המוסדיים מהאשראי שנטלו משקי הבית עומד על 12.6%.

לא ללכת לאחור בשיטת הסלמי / אתי אפללו, פרשנות

המהלך של מתן היתר לבנקים לתפעל קרנות פנסיה הוא מהלך שעל פניו נראה מאוד שולי ולא ברור: הוא בא אמנם לאפשר לקרנות חדשות שקמות להיעזר בשירותי תפעול חיצוניים, אבל נמצא בתחום שהבנקים, משיקולי התייעלות, החליטו לוותר עליו.

על פניו אין דרמה גדולה: גם כך ההפרדה בתחום הפנסיוני בין הבנקים לגופים המוסדיים נועדה על מנת שהבנקים יתפסו את מקומם של סוכני הביטוח כיועצים הפנסיוניים האובייקטיביים של הציבור מבלי שיהיו להם ניגודי עניינים. אולם, הבנקים לא הצליחו לתפוס נתח משמעותי בעולם הייעוץ הפנסיוני, והפעילות השולית של הבנקים בתחום, מאפשרת לשקול "שחרור" של הגבלות שהוטלו עליהם על מנת לקדם את הייעוץ הפנסיוני.

אך עם זאת, צריך לשים לב לדבר אחר. אחרי הרבה מאוד ועדות, והליכים רווי אינטרסים, ואחרי שינויים מרחיקי לכת במבנה של העולם הפיננסי הישראלי, צריך לוודא שלא הולכים אחורה בשיטת הסלמי. במאי האחרון הותר לגופים מוסדיים להחזיק עד 49% מחברות תשתיות, בכך, ערב בחירות ובלחצו של שר האוצר לשעבר, נעשה צעד אחורה מההפרדה בין תאגידים ריאליים ופיננסיים. כעת, בעוד צעד אחד קטן, ישנו פתח להחזרת ניגוד העניינים לבנקים. הכל במקומות הרכים בינתיים, אך בשיטת הסלמי.

אסור לשכוח שההפרדה נעשתה מסיבה מסוימת, שהבנקים הם עדיין תאגידים מאוד חזקים, מתוחכמים, עם מערך הפצה אפקטיבי ומיומן, ועם יכולות ביצוע גבוהות. צריך להיזהר מהחזרה של ניגודי עניינים ומביטול של הפרדות מבניות - כי גם אם עכשיו הכל נעשה במקומות רכים, את ההשפעות לכך נגלה רק כשנבין איך החוסכים הפסידו מכך הרבה כסף.

עוד כתבות

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י