גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה ההתמכרות לשופינג לאינטרס לאומי - ועכשיו הגיע הזמן להיגמל

תרבות הקניות נולדה בארה"ב כדי להגן על הדמוקרטיה ועל הכלכלה אחרי מלחמת העולם הראשונה ● אלא שלאקסיומה הטוענת שתשוקה למוצרים היא המפתח לחברה יציבה יש מחיר כבד ● עד כה תנועות המחאה האנטי צרכניות זכו להצלחה מוגבלת. עכשיו זה תפקיד הממשלה להתערב

קניון TLV. המסר של מדינות הוא שאזרח טוב הוא צרכן טוב / צילום: יח''צ
קניון TLV. המסר של מדינות הוא שאזרח טוב הוא צרכן טוב / צילום: יח''צ

במבט ראשון, החיבור הזה נראה מופרך: מה הקשר בין שופינג לבין אינטרס לאומי. אבל זה לא אבסורד, להפך: זו המדיניות של הממשלות הדמוקרטיות כבר 100 שנה.

ארה"ב, מולדת תרבות הצריכה, החלה לעודד את האזרחים להרבות בקניות כבר בשנות ה-20 של המאה הקודמת, ושאר המדינות באו בעקבותיה. לא מדובר בתיאוריית קונספירציה: יש הוכחות מפורשות שבכירים בממשל ובכלכלה האמריקאית החליטו שצריך לבנות זן חדש של אזרח - האזרח הצרכן.

הנדסת ההסכמה

סדרת המופת הדוקומנטרית של ה-BBC, "המאה של העצמי", מראה כיצד הדחף לקניות הונדס במכוון על די האליטה האמריקאית. הסדרה מצטטת את פול מזור, בנקאי בכיר בליהמן ברדרס, שאמר בשנות ה-30: "אנחנו חייבים לשנות את אמריקה, מתרבות של צרכים לתרבות של תשוקות. חייבים לאמן את האנשים להשתוקק, לרצות דברים חדשים, אפילו לפני שהדברים הישנים נצרכו עד תומם. עלינו לעצב מנטליות חדשה של אמריקה, תשוקות האדם חייבות להאפיל על צרכיו". זה בדיוק מה שקרה: השופינג הפך למשימה לאומית.

הסיבה הראשונה הייתה כלכלית. מלחמת העולם הראשונה האיצה את תהליך התיעוש, אך הציבור נותר זהיר וחסכן גם לאחר המלחמה, ומדינות החלו לדאוג מבעיית עודף ייצור. הפתרון האמריקאי היה לעודד את האזרחים לעבור מ"כלכלת צרכים" ל"כלכלת תשוקות". במקום לקנות חדש רק כשהישן מתקלקל, צריך לקנות כדי לספק צרכים רגשיים, כפי שהסביר הבנקאי.

סיבה שנייה להפיכת השופינג ליעד לאומי הייתה הרבה יותר מטרידה. פרויד היה הראשון שהבין שההתנהגות האנושית מונעת מדחפים בלתי מודעים. בתו, אנה פרויד, חידדה את התפיסה שהחברה יכולה "להנדס" את "האני" ולעזור לו לכוון את הכוחות הבלתי רציונליים ששולטים בו. אדוארד ברנייז, אחיינו האמריקאי של פרויד, המציא את ענף יחסי הציבור ושימש יועץ למספר נשיאים. הוא האיש שהפך את הפסיכואנליזה לכלי שימושי בתחומי התקשורת והפרסום. שלושתם האמינו שההמון טיפש ואלים.

ברנייז ראה בעצמו פטריוט אמריקאי אמיתי. הוא סבר שחייבים לשלוט בהמון כדי לשמור על הדמוקרטיה. אם הדחפים המודחקים לא יתועלו לכיוון קונסטרוקטיבי, הציבור עלול להפוך אלים ולסכן את היציבות.

זה היה הפתרון שברנייז החדיר לבכירים בממשל ובכלכלה: עדיף שההמונים יממשו את תאוותם ויצרם דרך רכישת מוצרים. את הדברים הללו ברנייז כתב בספרו מ-1958 "הנדסת ההסכמה". על בסיס העקרונות הללו הוא שיווק לציבור האמריקאי את מלחמת העולם הראשונה, ההפיכה בגואטמלה ב-1950, מגזיני נשים ועישון סיגריות - הכול היה דומה בעיניו.

ברנייז היה החלוץ, אך לא היחיד. פסיכולוגים כמו ארנסנט דיכטר השתמשו בכלים מדעיים כדי לעצב ולמכור מוצרים שיענו על תשוקות נסתרות. "האדם המודרני מוכן להגשים את הדימוי העצמי שלו על ידי קניית מוצרים שמחמיאים לו", כתב דיכטר, שגם הוא ראה עצמו כפטריוט נלהב. בעיניו, "אסטרטגיית התשוקה" היא המפתח לחברה יציבה. אזרח טוב הוא צרכן טוב.

בשנות ה-60 החלו התפיסות הסמי-דיקטטוריות הללו להשתנות, לצד ירידת קרנה של הפסיכואנליזה - אבל ההרגל לערוך קניות מסיבות רגשיות נשאר. עם השנים התפתחו תנועות מחאה אנטי צרכניות, דוגמת "תנועת ההאטה", המינימליזם ועוד. אבל חברת השפע נותרה מכורה לשופינג. על כך יעידו ימי הקניות בחודש נובמבר: כל שנה נשבר שיא מכירות חדש.

קניות כחול לבן

אם הקשר בין קניות לפטריוטיזם עדיין נשמע מופרך, הנה קפיצה קדימה לישראל 2021. הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, פרסמה לאחרונה תחזית אופטימית. בדוח שהוגש לשר האוצר בנובמבר האחרון, נכתב כי השנה חלה במשק צמיחה של 7.1%, ובשנת 2022 הצפי הוא ל-4.7% (בהנחה שהקורונה לא תביא שוב למגבלות חריפות על הפעילות הכלכלית).

הזינוק בצריכה הפרטית הוא אחד הגורמים לצמיחה היפה הזו. הצריכה הפרטית ירדה בצורה חדה בשנת 2020 (9.2%-), אך התאוששה השנה ועלתה ב-13.1%. ב-2022 הצריכה הפרטית צפויה לגדול בשיעור מכובד של 7.5%. הקניות של אזרחי ישראל ימשיכו לתדלק את הכלכלה: התוצר וההכנסות ממיסים יגדלו, והגירעון בתקציב יצטמצם. כשאתם עושים שופינג זה טוב למדינה, והיא יודעת את זה.

חשוב לומר: "הנדסת ההסכמה" עשויה גם להיות חיובית, בתנאי שלא משתמשים בה בציניות כמו ברנייז. קמפיינים שמעודדים לקנות כחול לבן הם דוגמא טובה לכך. קמפיין כזה בונה קונצנזוס מוסכם סביב קנייה מעסקים מקומיים: זה תורם למדינה ולצמיחה. במשבר הקורונה, מדינות רבות עודדו קניות מעסקים מקומיים, וזה היה מהלך ראוי. אבל לקראת 2022, העולם עומד מול סכנות שאולי הן יותר חמורות.

חיים על האשפה

משבר האקלים הפך לבעיה עולמית אקוטית, ומנהיגים נוקטים בצעדים דרמטיים: סין וארה"ב הכריזו בוועידת גלזגו על שיתוף פעולה לצמצום פליטת גזי החממה. ישראל, לעומת זאת, מפגרת אחרי מדינות ה-OECD במדדים סביבתיים רבים.

הישראלי מייצר 679.7 ק"ג פסולת לאדם, לעומת ממוצע של 538.3 ק"ג ב-OECD ב-2019 . הבעיה לא נגמרת כאן. בוועידת ישראל לעסקים של גלובס דיבר העתידן פרופ' דוד פסיג על בעיית הצפיפות: "כרגע אנחנו 400 איש על כל קילומטר רבוע, באירופה זה 200 איש". זה אומר שלא נשאר הרבה מקום להטמין פסולת. מדינות כמו סין, שבעבר היו מוכנות להטמין בשטחן פסולת ממדינות אחרות, סגרו את השערים.

מה שנשאר מאובססיית השופינג של 100 השנים האחרונות הן בעיקר ערימות אינסופיות של אשפה. זה אומר שהאינטרס הלאומי צריך לשנות כיוון: פחות עידוד קניות, יותר דגש על מנועי צמיחה שלא מקפיצים את הצריכה הפרטית.

הממשלה יכולה לעזור לאזרחים להיגמל מהרגלים רעים. המס על משקאות ממותקים שאושר לאחרונה הוא דוגמה לכך. גמילה מההתמכרות הישראלית לשופינג צריכה להיות משימה לאומית חדשה. אחרי הכול, גם באמזון אי אפשר לקנות יקום חדש במקום כדור הארץ.

הכותבת היא הבעלים של חברת Round Angle לפיצוח תובנות עסקיות וסטוריטלינג. עבדה עם חברות מובילות וזכתה בפרסים בארץ ובעולם

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"