גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יהיו גם מקרים של יוניקורנים שייסגרו וזה לא סוף העולם"

בכירי קרנות ההון סיכון הסכימו בכנס תחזיות ל-2022 שנראה תיקון כלפי מטה בשווי של סטארט-אפים ● אבל יותר מאשר מבועה, הם הזהירו ממשבר חברתי: "מי שמחובר לקטר הטכנולוגיה נזרק למעלה ומי שלא - נשאר מאחור", אמר המשקיע גיגי לוי-וייס

הפאנל בכנס ''טרנדים ותחזיות'' / צילום: יח''צ
הפאנל בכנס ''טרנדים ותחזיות'' / צילום: יח''צ

יהיה תיקון כלפי מטה בשווי של סטארט-אפים, אבל אנחנו לא נמצאים בבועה ובטווח הארוך הטכנולוגיה תמשיך לצמוח. התשואות החלומיות של קרנות הון סיכון בשנה האחרונה לא יוכלו להישאר ברמה כל כך גבוהה לאורך זמן. וגם הפער הכלכלי בין מי שעובד בהייטק לבין מי שלא הופך לבלתי אפשרי בישראל. אלו חלק מהתובנות שהשמיעו היום (ד') בכירי קרנות ההון סיכון הפועלות בישראל.

בכירי המשקיעים התכנסו בכנס "טרנדים ותחזיות" השנתי שערכו קרן Fusion של יאיר ורדי וגיא קצוביץ' לצד משרד עוה"ד פרל כהן. הכנס נערך בימים של גאות יוצאת דופן בשוק הסטארט-אפים, שבאה לידי ביטוי בשיא גיוסי מימון על ידי חברות טכנולוגיה פרטיות ובשווי החלומי שהחברות מקבלות. הגאות בשוק הסטארט-אפים בינתיים נמשכת במלוא המרץ אף שבבורסות בארה"ב התרחש תיקון משמעותי בחודשים האחרונים, במסגרתו צנחו מניות טכנולוגיה רבות וביניהן מניות של חברות ישראליות שאיבדו עשרות אחוזים.

"כסף נפוץ, אבל יש מחסור בטאלנט"

באופן כללי רוב המשתתפים בכנס הביעו אופטימיות כי הביקוש לטכנולוגיה מתקדמת ימשך לצמוח בטווח הארוך, אך חזו שיהיו תיקונים בשוק כלפי מטה בטווח הקצר.

"בניגוד ללפני עשור, פתאום התגלה שקרנות הון סיכון זה מקום טוב לשים בו כסף וזה הכניס המון מימון למערכת. יהיו עליות וירידות כמובן אבל בגדול זה משהו שימשיך", אמר קובי סמבורסקי, מייסד-שותף בקרן גלילות קפיטל. "יהיו גם חברות שיגייסו בשווי נמוך יותר (Down Round) ויהיו יוניקורנים שייסגרו, שזה משהו שלא ראינו בעבר. זה לא סוף העולם וזה חלק משוק שעובד".

לדברי עמית קרפ, שותף בקרן בסמר, הפער בין חברות הטכנולוגיה הציבוריות, שהמניות שלהן ירדו משמעותית, לבין סטארט-אפים פרטיים שממשיכים לצמוח בשווי חייב להצטמצם בקרוב לכאן או לכאן. "ראינו ירידה של 40%-30% במניות של חברות Saas (תוכנה כשירות) בבורסה ואם זה יישאר ככה לאורך תקופה, אז נראה ירידה גם בשווי בשוק הפרטי. התמחור היום לא הגיוני כי  וויקס  למשל שווה 9 מיליארד דולר וכל הסטארט-אפים מתומחרים כאילו הם יהיו שווים פי שניים מוויקס. אז או שוויקס לא מתומחרת נכון והשוק הציבורי יעלה או שהשוק הפרטי ירד. זה משהו שיוכרע בחצי השנה הקרובה".

טל מורגנשטרן, שותף בקרן לייטספיד, הסביר את העלייה בשווי של סטארט-אפים במונחי ביקוש והיצע. "המצב כיום הוא שהכסף נפוץ. פתחו לאנשים מדפסת ונתנו להם דולרים. אבל הטאלנט נמצא במחסור. כתוצאה מכך אנחנו רואים מצב שבו כסף רודף אחרי יזמים ולא יזמים רודפים אחרי כסף. המטרה העיקרית של קרנות היום היא לזכות בעסקה", אמר מורגנשטרן.

עם זאת, מורגנשטרן דחה את הטענה הרווחת כי אנחנו נמצאים בבועה מבחינת השקעות טכנולוגיה. "העולם זז מהר לחדשנות והטכנולוגיה תמשיך לעלות, גם אם יהיה לעיתים גרף סינוס. גם אחרי שיהיה תיקון, שוק הטכנולוגיה יהיה חזק ומפתחי תוכנה לא יהיו מובטלים בעשור הקרוב. עובדה שאנשים תופסים את מניית אמזון כנכנס יותר בטוח מאשר השקעה במניות נפט וגז או מקניית חיטה. זאת עדות לכך שאין בועה".

"יש היגיון בשיגעון"

גיגי לוי-וייס, שותף בקרן NFX, אמר כי "אנחנו רואים הצעות מטורפות בשוק מבחינת שווי ואני נפעם כל פעם מחדש מאיך המספרים משתנים. אבל יש גם היגיון בשיגעון. ההון הפך לכלי לצמיחה מהירה עבור החברות. אם פעם חשבתי שהגיוסים הם טרפת שנובעת מרצון לנצח, היום אני רואה שיש יזמים שלוקחים את הכסף ובונים חברות מהר".

לדברי לוי-וייס, "אם הריביות יעלו, אז פחות כסף יזרום להון סיכון והקרנות יהיו זהירות יותר בהשקעות. זה יוריד את השווים, ועדיין טכנולוגיה, ולא רק תוכנה, אוכלת את העולם ומשפיעה על כל תחום של החיים. זה לא ישתנה, גם אם יהיה עצירות בדרך".

היזם ליעד אגמון, שבקרוב יכנס לתפקיד שותף בקרן אינסייט פרטנרס, אמר כי הוא אופטימי לגבי עתיד ההייטק בארץ. "היום המצב הוא שקשה לגייס עובדים ולהגדיל את החברה, לכן גם אם יהיה זעזוע בשוק, זה לא יהיה רע בהכרח. כאשר מנכשים עשבים, הצמחייה יכולה לגדול יותר טוב".

הגאות בשוק הטכנולוגיה מתרגמת לתשואות חלומיות עבור קרנות ההון סיכון, קרנות שעד לפני כמה שנים נחשבו לנכס עם תשואות חלשות ולא פעם שליליות. "פעם להגיע להחזר של פי שלושה על הכסף נחשב לאחלה תוצאה, אבל היום פי חמישה זה פי שלושה החדש ורואים גם קרנות שהחזירו פי עשרה ומעלה על הכסף, שזה לא משהו שדמיינתי שאראה", אמר אסף חורש, שותף בקרן וינטאג’.

רוב הנוכחים העריכו כי מצב זה לא יכול להימשך לאורך זמן. "התשואות של הקרנות לא יישארו כמו היום. לא הגיוני לעשות פי עשרה על הכסף לאורך זמן", אמר סמבורסקי.

"המשקיעים צריכים למצוא לחברות לקוחות"

הגאות בשוק ההייטק המקומי מושפעת בעיקר מהשקעות מסיביות של קרנות ענק אמריקאיות ובראשן אינסייט פרטנרס וטייגר גלובל. קרנות אלו ידועות ככאלו שמשקיעות הרבה כסף מהר מאוד, מה שמחייב את כל התעשייה לשינויים.

"העולם לא יחזור לתקופה שבה תהליך בדיקת נאותות (דיו-דיליג'נס) נמשך 3-5 חודשים", אמר קרפ. "היום אני לא נכנס לתהליך בדיקת נאותות אם זה לא תחום שאני מבין בו מראש, כי אני יודע שיהיו לי רק כמה ימים להחליט לפני שהיזמים יבחרו הצעות אחרות ואני לא רוצה להיות בלחץ כזה. אני מעדיף לעשות השקעות סיד מוקדמות או השקעות מאוחרות, אבל לא השקעות בסבב A, שאז נכנסות קרנות כמו אינסייט. בדרך כלל לחברה לא קורה כלום בין שלב סיד ל-A ועדיין השווי שלה קופץ פי שניים-שלושה".

קרן קומרה קפיטל, המשקיעה בסטארט-אפים בשלבי צמיחה מאוחרים, היא אחת מאלו שצריכה להתמודד ראש מול קרנות הענק אינסייט וטייגר. סיון שמרי דהן, שותפה בקומרה, התייחסה בדבריה לקרן טייגר. "קרנות כאלו נותנות מזכר הבנות (טרם-שיט) תוך מספר ימים של בדיקת המספרים וזה מוציא את האנושיות מהתהליך. אנחנו רוצים לבלות עם היזמים, להכיר את ההנהלה, לדבר עם לקוחות, להבין את השוק ולצלול למוצר במשך שבועיים-שלושה לפני שיש לנו תחושה חזקה האם זאת יכולה להיות חברה שתגיע ל-100 מיליון דולר הכנסות תוך שנתיים-שלוש".

מורגנשטרן חזה כי עולם ההון סיכון יתחלק עם הזמן לשתי נישות. "הגישה הראשונה תהיה של קרנות שמשקיעות בסיד המוקדם ואז האסטרטגיה שלהן היא לשכנע את המייסד שהוא רוצה אותן כסוג של שותף מייסד לצידו. הגישה השנייה תהיה של קרנות הון סיכון שמתנהגות כמו קרן גידור ומשקיעות מאוד מהר כמו אינסייט פרטנרס וטייגר גלובל. קרנות כאלו ישקיעו 5 מיליארד דולר בשנה ויסתפקו ב-15% החזר שנתי (IRR). מי שצריך להיות מבוהל הן הקרנות שנמצאות באמצע".

איה פטרבורג, שותפה מייסדת בקרן Capital S, התייחסה לעובדה שהשוק הפך לשוק של יזמים, שיכולים לברור בין משקיעים. "היום היזמים עושים לנו, הקרנות, בדיקת נאותות והם רוצים לראות איך התנהגנו במקרים קודמים כשחברה שלנו הגיעה לימים קשים. שם אנחנו נמדדים", אמרה פטרבורג. "התפקיד שלנו היום הוא להיות אנשי פיתוח עסקי עבור החברות ולמצוא להן לקוחות", הוסיפה יפעת אורון, מנהלת הפעילות של קרן בלקסטון בישראל.

"מי שלא מחובר לקטר הטכנולוגיה - נשאר מאחור"

נושא נוסף שעלה בכנס הוא הפער הגדל בין מי שעובדים בהייטק לבין מי שלא. "מי שמחובר לקטר הטכנולוגיה נזרק למעלה ומי שלא - נשאר מאחור", אמר לוי-וייס. "זאת בעיה שצריכה להטריד אותנו גם בישראל. אנחנו צריכים כתעשייה לחבר כמה שיותר אנשים לקהילה הדיגיטלית: חרדים, ערבים ישראלים ונשים. אנחנו צריכים להתעסק בפרויקטים שיהפכו את המדינה ליותר טובה. אנחנו בדקה ה-90 של משבר חברתי גדול".

אורון הסכימה ואמרה שלדעתה חברות הסטארט-אפ יכולות להפנות 10% מההון הגדול שגייסו השנה לטובת מטרות חברתיות, כמו הכשרת עובדים חדשים לתעשייה. "החברות גייסו בכל מקרה יותר ממה שהן צריכות", היא אמרה.

אגמון לעומת זאת אמר כי האחריות לסגירת הפערים מוטלת על הממשלה ולא על התעשייה. "אני פסימי. יש בעיה אבל לא בטוח שיש פתרון. המפתח לפערים הוא מחירי הנדל"ן, כמו שיודע כל משקיע הון סיכון שניסה לקנות לאחרונה פנטהאוז של 600 מ"ר בתל אביב. המדינה היא שצריכה לספק פתרונות חכמים", אמר.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון