גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קידום תוכנית הכרייה בשדה בריר יוקפא ל-180 ימים

בעקבות ערר שהגישה השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, יוקפא הקידום של תוכנית כריית הפוספטים עד שיערך דיון בממשלה באשר למדיניותה בנושא

שדה בריר / צילום: גילי סופר
שדה בריר / צילום: גילי סופר

תוכנית כריית הפוספטים בשדה בריר לא תקודם באופן זמני למשך 180 יום, עד אשר יערך דיון בממשלה באשר למדיניותה בנושא כריית הפוספטים. כך בעקבות ערר שהגישה השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג. זאת לאחר שבנובמבר אושרה תוכנית המתאר הארצית הכוללת כריית פוספטים באזור שדה בריר לבקשת שרת הפנים, איילת שקד, בצעד בלתי מתואם, שארגוני הסביבה כינו כ"מחטף".

לדברי השרה זנדברג, מדובר ב"החלטה דרמטית והכרחית. לפני שמשלמים את מחיר הפגיעה במשאבי טבע יקרים, שתסכן את הסביבה ואת בריאות הציבור, נדרשת החלטת מדיניות ממשלתית עקרונית באשר לעתיד כריית הפוספטים בישראל". אולם לא מדובר בהקפאה של התוכנית אלא בעיכוב ההחלטה לאשר את התוכנית במסגרת התמ"א. לממשלה אין מדיניות בנושא, וכן אין תמימות דעים בין השרים בנוגע לצורך בכריית פוספסטים בעידן של משבר אקולוגי ואקלימי, או באשר למיקום הכרייה הרגיש בבריר.

לפי הצעת ההחלטה שהועברה למזכירות הממשלה, בטרם קידום התמ"א המפורטת למתחם שדה בריר, כולל כל התקדמות נוספת על העבודה על תסקיר ההשפעה על הסביבה, תקיים הממשלה דיון, על בסיס בחינה של משרדי הממשלה הרלוונטיים אשר יביאו לפניה נתונים מעודכנים בנושא מדיניות כריית הפוספטים בישראל, בהתייחס בין היתר להיבטים כלכליים, סביבתיים ובריאותיים. הדיון בנושא, יתקיים בתוך 180 ימים. הערר של זנדברג ייכנס לתוקפו בתוך שבוע, בעקבות הסכמות עם שקד.

מנהל התכנון לא יחזור לקדם את התוכנית בפועל עד להכרעת הממשלה. אילו לא תחליט הממשלה בתום פרק הזמן לבלום את כריית הפוספטים, מדובר רק בשלב ביורוקרטי נוסף בדרך, לאחר כארבעה עשורים של בלימת התוכנית.

במשרד הבריאות מתנגדים לתוכנית

לאורך שנים, מתקיים מאבק של תושבי ערד והאזור נגד הכרייה בשדה בריר, בשל האספקטים הבריאותיים השליליים להם יכולה הכרייה לגרום באזור שבו מתגוררים 55 אלף בני אדם. כריית פוספטים כרוכה בפיזור חלקיקי אפר ואבק, בהם גם מרכיבים רדיואקטיביים, ועיבוד הפוספט אף הוא כרוך בהשפעה סביבתית ובריאותית שלילית, מזיהום אוויר, לזיהום קרקע. לכן, לאורך השנים, התנגד משרד הבריאות נחרצות לכרייה בשדה בריר, ואף דרש לבצע תסקיר השפעה על הבריאות באזור, ולא להסתפק בתסקיר השפעה על הסביבה כנהוג בפרויקטי תשתית.

דווקא המשרד להגנת הסביבה הוא זה אשר קידם לאורך שנים את התוכנית, ותחת זנדברג כעת ישנה התנגדות לראשונה של המשרד לקידומה. לאחרונה, הושגה הסכמה בין משרדי הממשלה כי משרד הבריאות יגיש למנהל התכנון מסמך ובו סקירה של ההשפעה הבריאותית של הכרייה בשדה בריר, לצד תסקיר ההשפעה על הסביבה.

באיגוד רופאי בריאות הציבור בירכו הערב על ההחלטה להקפיא זמנית את קידום התוכנית, ואמרו כי "סאגת שדה בריר מוכיחה כי התעלמות משיקולים בריאותיים בשלב התכנון פוגעת בבעלי העניין השונים, כולל היזמים וגורמת לעיכובים. גיבוש משותף של אסטרטגיה לאומית המתחשבת במכלול השיקולים, כולל הבריאותיים-סביבתיים, ובחינת השלכות תכניות ספציפיות, תאפשר שימוש מושכל במשאבים תוך שמירה על בריאות הציבור. אנו קוראים לביטול סופי של התכנית וגריעתה מהתמ"א, לאור סכנותיה הבריאותיות".

"חיפוש אחר חלופות סביבתיות וכלכליות יותר"

מחצב הפוספט הוא סלע טבעי עשיר בזרחן, המצוי בטבע באופן מוגבל. לאחר כרייתו, מתבצע הליך של מיצוי זרחן מהסלע, והוא משמש ליצור דשנים. זרחן הנכרה מסלעי הפוספט, הוא חומר יסוד המשמש תעשיות מגוונות מתעשיית החקלאות, המזון והתרופות, לאספלט, עיבוד מתכות וייצור סוללות. הפוספטים בשדה בריר, הם עתודת הפוספטים המשמעותית ביותר בישראל, ולהחלטה האם להוציאם מהאדמה עבור שימוש בתעשיות השונות בעידן שבו עתודות הפוספטים בעולם הולכות ומתמעטות - ישנה משמעות רבה.

כיום, מרבית הפוספטים הנכרים בישראל (על ידי מפעל רותם אמפרט בנגב), מיועדים לייצוא, וישראל מחזיקה רק בכ-1% מעתודות הפוספטים העולמיות. מרבית עתודות הפוספטים בעולם מרוכזות במרוקו (70%), בארה"ב ובסין. לפי מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, כמות הפוספטים היכולים לספק את צרכי האנושות הולכת ומתמעטת. מחסור במשאבי פוספטים ישפיע על הביטחון התזונתי העולמי, וכך גם על תפוקתן של התעשיות השונות אותן הוא משמש.

למרות שבמשרדי הממשלה טענו לאורך שנים שאין חלופות לכריית פוספטים מן הטבע, בעולם דווקא ישנה חלופה: מחזור זרחן משפכים. במדינות שונות בעולם, כבר ישנה או מקודמת חקיקה להשבה של זרחן בהליך הטיפול בשפכים, באופן שיצמצם את התלות של אותן מדינות בייבוא זרחן וכריית פוספטים מהטבע.

לשאלה האם לכלות את משאבי הפוספט המוגבלים בישראל בעת הזו, מצטרף מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Earth’s Future. המחקר בחן את האפשרות למחזור הזרחן משפכים באופן שיאפשר למעשה לייתר כרייה של פוספטים שוב ושוב מהטבע, וכך גם למנוע זיהום אוויר ונזק סביבתי ובריאותי הכרוך בכרייה. לפי המחקר, דווקא במדינות שנשענות באופן ניכר על יבוא של זרחן, קיים פוטנציאל רב במחזורו משפכים.

לפי פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות מהמכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון, "בעולם ברור כי המחסור בפוספט והעובדה שהוא נמצא רק בידי מספר קטן של מדינות, לצד ההשלכות הסביבתיות והבריאותיות בשרשרת הייצור, מחייבים חיפוש אחר חלופות סביבתיות וכלכליות יותר. מחזור פוספט משפכים על פי המודל של כלכלה מעגלית הוא חלופה בת קיימא, שיכולה בד בבד גם לספק תעסוקה איכותית. כך במדינות רבות בעולם החלו בפיתוח תהליכים ומתקנים להשבת זרחן משפכים עירוניים, וזאת כיוון שהוא מופרש בצואה ובשתן שלנו, או משפכים חקלאים ואפילו מאפר של בעלי חיים שמתו. גם בישראל, הגיעה העת לחשיבה מחודשת על הנושא בעידן של משבר".

נזכיר, כי בשבוע שעבר האריכה ועדת הכספים של הכנסת את הזיכיון של רותם אמפרט  לכריית פוספטים בישראל. זאת, למרות שפעילות המפעל כרוכה בזיהום סביבתי רב. המפעל רותם אמפרט אחראי לכ-80% מהפסולת התעשייתית המיוצרת בישראל מדי שנה ומחזיק אותה במאגרים בשטחי המפעל שהצטברו עד היום להיקף אדיר של למעלה מ-100 מיליון מ"ק. לפי המשרד להגנת הסביבה, המשך קיומם של מאגרי הפסולת הללו מסכן את הסביבה ודורש שיקום ארוך טווח, יקר ומורכב. המפעל כבר גרם בפעילותו לזיהום משמעותי של הסביבה כתוצאה מאגירת הפסולת התעשייתית. כך למשל, באירוע קריסת הדופן של אחת הבריכות התעשייתיות וזיהום נחל אשלים מתכולת הבריכה בשנת 2017 וכן זיהומים של נחלים ובריכות טבעיות - עין צין, עין עקרבים ועין בוקק. בגין אירועים אלו הוגשו כנגד רותם תובענות ייצוגיות בהיקף של מאות מיליוני שקל כל אחת.

בעבודה שהוביל המשרד להגנת הסביבה נמצא כי יש כ-50 מיליון מ"ק של פסולת פוספוגבס רטובה, כ-50 מיליון מ"ק של פסולת פוספוגבס יבשה, 3.2 מ"ק של בוצה באגמי השפכים ו-1.4 מ"ק בוצת רפש פוספט. עלות השיקום של זרמים אלו הוערכה על-ידי המשרד בכ-325 מיליון שקל ומשך זמן השיקום הוערך בכ-20 שנה. כדי להבטיח שחברת רותם אמפרט תוכל לממן את השיקום הנדרש, נקבע מנגנון בטוחות לפיו תעמיד החברה ערבות בסך 60 מיליון שקל לשיקום נזקי הפסולת התעשייתית שלה.

ראש העיר ערד, ניסן בן חמו, מסר בתגובה: "אני מברך על ההחלטה החשובה לתקן את ההחלטה שנשלחה לוועדת השרים. עמדתנו נשארה נחרצת בכך שאסור לסכן את בריאות הציבור בוודאי מול אינטרסים כלכליים. פתיחת הדיון על משק הפוספט הישראלי חשובה מאוד ותאפשר קבלת החלטות מושכלת לגבי אופן ופוטנציאל הכרייה במדינת אך צעד זה אינו מספיק. על הממשלה ומוסדות התכנון לגנוז באופן סופי את התוכנית ולהסיר את האיום על תושבי האזור".

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם