גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברצלונה לא לבד: עד מתי יצליחו באירופה לשרוד עם חובות כבדים?

מכירה סיטונאית של שחקנים, חוקי האיחוד האירופי שמקשים על החלת תקרות שכר, ואילו סין וקטאר יצליחו - שוב - להסיט את תשומת הלב העולמית מתדמיתן הבעייתית בכל הנוגע להפרת זכויות אדם בעזרת אירועי ספורט גרנדיוזים • שנת 2022 עומדת לצאת לדרך, ובספורט - סימני השאלה רבים בהרבה מאשר סימני הקריאה

שחקן אינטר לואטרו מרטינז לאחר המשחק נגד ברצלונה בליגת האלופות / צילום: Reuters, Jose Breton
שחקן אינטר לואטרו מרטינז לאחר המשחק נגד ברצלונה בליגת האלופות / צילום: Reuters, Jose Breton

אקורד הסיום של 2021 אינו חגיגי במיוחד בספורט. רוב ליגות הכדורגל באירופה חזרו לנקודת המוצא מלפני שנתיים והודיעו על הגבלות של קהל במגרשים. בצרפת צמצמו את כמות הצופים ל־5,000 למשחק, בחבל הבסקים בספרד הוגבלה הכניסה לאלפיים איש, ובגרמניה - סגרו את השנה האזרחית עם החמרת הנחיות, וכן משחק ליגת האלופות באליאנץ ארנה בין באיירן מינכן לבין ברצלונה שוחק מאחורי דלתיים סגורות. איך תיראה 2022 בספורט המקצועני? קשה לדעת. הכל חמקמק ובלתי צפוי, כמו הקורונה.

1. החובות

החובות של הכדורגל נראים, במצב נורמלי, תחת שליטה - ועד לנגיף הקורונה הם הצטמצמו במרבית הליגות באירופה. אבל המומנטום הזה התהפך בעקבות הנגיף, עד כדי איום של ממש על מועדוני ענק. ברצלונה היא הדוגמה הטובה ביותר לרשימה ארוכה של מועדונים שנכנסים ל-2022 כשהם מפורקים כלכלית. בין אינספור הניתוחים שסקרו את המצב הפיננסי של המועדון כיכבו גם לא מעט השוואות למועדונים גדולים ביבשת שנעלמו מהבמה המרכזית לכמה שנים טובות, למשל מילאן.

החוב של ברצלונה עומד על 1.35 מיליארד אירו, והוא הוכפל פי שלושה בתוך שנתיים. וזה, נזכיר, מתרחש בקבוצה המכניסה בעולם הספורט, עם מחזור שנגע במיליארד אירו.
כמו קבוצות אחרות שלא רואות את האור, הדרך של ברצלונה ב-2022 ובכלל בשנים הקרובות נראית מייאשת. אין לה כבר את השחקן שהיה אחראי להפוך את כל האופרציה הזאת לזהב. וכמו מועדונים אחרים, היא לא תוכל לטפל ולטפח את הצד הספורטיבי, ובמקביל לסגור את החובות שלה.

ברצלונה בחברה טובה. הקורונה יצרה חובות כבדים אצל מועדוני פאר כמו טוטנהאם, דורטמונד, אתלטיקו מדריד, יובנטוס. שלא לדבר על מועדוני הדרגים הנמוכים יותר. זה יאיץ כבר ב־2022 מהלכים של מכירת שחקנים כדי לממן את החובות, ואף מהלכים של פשיטות רגל במועדונים קטנים יותר.

חלק מהמועדונים, כמו אינטר למשל, כבר נמצאים מעבר לשלב מכירת השחקנים ומימוש נכסים. אצלם הסיטואציה יכולה כרגע להיפתר רק דרך מציאת רוכש או כמו שקורה יותר ויותר - חברת פרייבט אקוויטי שתיקח את המועדון או חלק ממנו, תזרים הון, ותיפטר ממנו לאחר תהליך השבחה של כמה שנים.

2. שכר

נוח מאוד לצייר את שוק העברות השחקנים כסיבה העיקרית לבועה שממוטטת כרגע את המועדונים, ולנסות לחפש שם פתרונות רגולטוריים. אבל זו לא הנקודה. כסף עצום יוצא אמנם על רכישת שחקנים, אבל בדלת השנייה קבוצות גם מוכרות שחקנים ומצמצמות את הנזק. ובסופו של יום, שוק ההעברות אחראי ל-2% בלבד מהמחזור של מועדוני הכדורגל. הבעיה היא, כמובן, שכר השחקנים.

אנחנו חיים בנקודת זמן שבה שחקנים חותמים על הסכמי שכר היסטוריים. עזבו לרגע את הכדורגל - בחלק מהענפים אלו סכומים דמיוניים, ארוכי טווח, שיישבו על המועדונים 5-4 שנים קדימה. הנה כמה דוגמאות: בסוף 2020 חתם יאניס אנדטוקומבו על חוזה לחמש שנים במילווקי באקס שיבטיח לו שכר של 228 מיליון דולר. כמה חודשים לפני כן, חתם פטריק מהומס על חוזה של 503 מיליון דולר לעשר שנים בקבוצת הפוטבול קנזס סיטי צ'יפס - החוזה הגבוה בהיסטוריה של הספורט. ויש עוד דוגמאות: למשל, המתאגרף קאנלו אלברז ירוויח על כל קרב שאליו יעלה בשנים הקרובות כ־33 מיליון דולר בממוצע.

וזה קורה כמובן גם בכדורגל. לפי דוח מקיף שפרסמה אופ"א, ב־2019 עמדו התחייבויות השכר של קבוצות הכדורגל באירופה לשחקנים בגין חוזים שנחתמו על 34 מיליארד אירו.
רוב הקבוצות לא מצליחו להתקרב למודל "הבריא" שמדבר על 50% מההכנסות שמופנות לשכר. ערב הקורונה, מדוח של אופ"א התברר כי השכר נוגס ב-64% מהמחזור של מועדוני היבשת. בשליש מהמועדונים שנבדקו שיעור השכר גבוה מ־80% מהמחזור.

2022 תעמוד שוב בניסיון של קבוצות להסתכל מעבר לים, לארה"ב, לחפש מודלים של תקרות שכר והגבלות על שכר. חוקי האיחוד האירופי וחופש העיסוק עדיין מקשים על מהלכים כאלו, אבל הצורך המיידי בהזרמת כספים וסיוע מגדיל את הכוח של גורמים חיצוניים לייצר דרישות לרגולציית שכר.

בליגת העל הישראלית, למשל, הכסף שהוזרם על ידי האוצר לטובת סיוע למועדונים הותנה בקיצוצי שכר רוחביים בקבוצות. בליגה הספרדית, ההסכם של חברת הפרייבט אקוויטי CVC שהזרימה הון לליגה כלל מגבלות על ההוצאה של מועדונים שכוללות, בעיקר, מגבלות על רכישת שחקנים. חלק מהמועדונים כבר מוצאים דרכים אחרות לשלם לשחקנים - דרך הנפקה של מטבעות דיגיטליים למשל. פריז סן ז'רמן שילמה לליונל מסי שכר באמצעות מטבעות דיגיטליים. אבל זה לא מספיק - ב-2022, בחסות המצב הכלכלי שיצרה הקורונה, נתחיל לראות נדידה מאסיבית של שחקנים לקבוצות שעדיין מסוגלות לשלם שכר גבוה. והשחקנים שהתרגלו לצמיחה ממוצעת דו־ספרתית בשכר מדי שנה -  יצטרכו לחזור לחד־ספרתי נמוך.

3.בייג'ין וקטאר

בפברואר 2022 יתקיימו בבייג'ין משחקי החורף האולימפיים, ובנובמבר ייכנס עולם הכדורגל להשבתה לטובת המונדיאל בקטאר. שני אירועי הענק הללו שייכים לעולם הישן. זהו ספיח אחרון לתקופה שבה גופי ספורט גדולים, כמו הוועד האולימפי ופיפ"א, הצליחו להעניק לעיר או למדינה זכות אירוח גרנדיוזי באופן שמנותק מהמציאות הכלכלית שאירוע כזה מצריך או משיקולים של זכויות אדם.

השיטה הזאת הביאה לכך שכמעט כל דמוקרטיה נורמלית אינה מעוניינת לקבל את זכות האירוח. מנגד, היא קורצת למדינות פחות דמוקרטיות, שדורסות זכויות אדם לפני ובמהלך ההכנות, ובוחרות לקפוץ על המציאה כדי להראות לעולם במשך שלושה-ארבעה שבועות מצג שווא של נורמליות.

בקטאר, המונדיאל יסמן את סוף העידן המושחת של פיפ"א. חלק מראשי ארגון הכדורגל העולמי, כולל הנשיא המיתולוגי ספ בלאטר, נחקרו וחלקם כבר נענשו והודחו מכל עיסוק בכדורגל בעקבות ההצבעה המושחתת שהעניקה ב־2010 את המונדיאל לקטאר.

לגבי בייג'ין, ההתרחשויות בשבועות האחרונים הן זמן טוב עבור הוועד האולימפי לבחון אם הריצה אחרי ממון היא המהות של כל הסיפור. מילא זה שמנהיגים רבים מהעולם הודיעו בזה אחר זה כי החליטו להחרים את המשחקים ולא יגיעו לצפות בהם, בשבועות האחרונים רואים כיצד נראית ההחלטה להעניק אירוח של משחקי חורף למדינה שהיא לא מדינת חורף.

לפי "הגרדיאן", המקומיים יצטרכו 49 מיליוני גלוני מים כדי ליצור באופן מלאכותי שלג "אלפיני" שייצור מראית עין של אתר סקי. כל זה בזמן ששטוקהולם, אוסלו ומינכן שטובעות בשלג אמיתי ויתרו בשלב מוקדם על אירוח המשחקים בשל העלויות הכבדות.

עוד כתבות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי