גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה ו"ההתפטרות הגדולה": התופעות שיכריעו איך תיראה הכלכלה השנה

הקורונה עדיין איתנו, וגם ב-2021 היא המשיכה לטלטל את הכלכלה ● האם האינפלציה תישאר? האם העובדים יתפטרו בהמוניהם? ● האם בכלל נדבר בעתיד על הסיפורים הגדולים של 2021 או שמדובר בתופעות חולפות? ● הציפיות והשאלות לקראת השנה הבאה

האם האינפלציה תישאר ב-2022? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
האם האינפלציה תישאר ב-2022? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה חוזרת, העובדים מתפטרים בהמוניהם, המדינה נכנסת לתמונה אחרי שנים של שוק חופשי, אלה היו כמה מהסיפורים הכלכליים הגדולים של 2021. אבל איך נחשוב עליהם בעוד כמה שנים: כתופעות חולפות או כשינויי עומק שהאיצו בחסות הקורונה? באופן מפתיע, התשובה לא תמיד ברורה.

האינפלציה חזרה ובגדול? לא בטוח

בזה שהמחירים זינקו בשנת 2021, אין ספק. בארה"ב, מדד המחירים לצרכן עלה ב-6.8% ב-12 חודשים, קצב שלא נראה מאז 1982. גוש האירו רשם בנובמבר את האינפלציה הגבוהה בתולדותיו: 4.9%. אפילו יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול, נשבר. בעדות בקונגרס לפני חודש, הוא הכריז שהגיע הזמן להפסיק להשתמש במילה 'זמנית' כדי לתאר את האינפלציה. בשנה הבאה, הפד כבר מתכנן להעלות ריבית שלוש פעמים.

אז האם אנחנו עדים ל'חזרתה של האינפלציה"? האם בעוד כמה שנים, במבט לאחור, 2021 תיזכר בתור השנה שבה העולם נכנס ל'משטר אינפלציה חדש", כפי שמכריזים חלק מהניתוחים? לא בטוח. למעשה, יש מי שמשוכנע שהנימוקים לכך שהאינפלציה היא זמנית - עדיין בתוקף. השילוב של צרכנים שלהוטים לקנות, ואניות שתקועות בנמלים, הוא מתכון לעליית מחירים. אבל בסופו של דבר פקקים משתחררים, וההיצע מדביק את הביקוש.

כך למשל צופה ד"ר פיליפ קרלסון סלזק, הכלכלן הראשי של ענקית הייעוץ BCG , בראיון לגלובס הוא מציע כדוגמה את השנים שאחרי מלחמת העולם השנייה. היה אז זינוק בביקושים, אבל לא מספיק היצע. לקח זמן להסב בחזרה את המפעלים "מייצור טנקים ומטוסים לדברים שאנשים רוצים לקנות". אבל בסופו של דבר המחסור חלף, וזה יקרה גם הפעם. לדעתו, סביר יותר שהאינפלציה תרד במהירות בשנה הבא, מאשר שתעלה.

יותר מזה - "לאורך זמן, אנחנו חיים בעולם דפלציוני", הסביר לגלובס חיים ישראל, האסטרטג הראשי של בנק אוף אמריקה. ישראל, שלא עוסק בתחזיות לשנה הקרובה אלא מנסה להסתכל רחוק יותר, מזהה שלוש מגמות ארוכות טווח, שידחפו את המחירים למטה: האוכלוסייה בעולם מזדקנת ("וזה דבר דפלציוני בהגדרה"), "אנחנו הולכים לעולם של אוטומציה" - ויותר רובוטים ותוכנות משמעותם ש"עלויות השכר הולכות ויורדות", וגם הגלובליזציה בנסיגה, ובניגוד אולי לאחרים, ישראל חושב שזה פוטנציאל לירידות מחירים. לא יעיל לפרוס את שרשרת הייצור על פני שלוש יבשות שונות.

כך שנכון שהאינפלציה התבררה כעיקשת יותר ממה שהפד ציפה, ואולי עדיין מצפה, וייתכן בהחלט שהיא תגבה מהנשיא ביידן מחיר פוליטי כבד. אבל זה לא אומר שהיא תתמיד בטווח הארוך - במיוחד לאור העובדה שהפד, ובנקים מרכזיים אחרים, עוסקים בשאלה הזאת ללא הרף, ומשדרים באופן מאוד מכוון שהם ערים לבעיה. התחזית של כלכלני גולדמן זקס, למשל, מדברת על שיא אינפלציה בחורף ואז ירידה חדה לכיוון 2% בהמשך השנה.

ותזכורת: כאן בישראל, לפי הנתונים האחרונים, קצב האינפלציה השנתי עומד על 2.4%. יותר מהרגיל, הרבה פחות מאשר בארצות הברית או באירופה.

האם בכלל הייתה התפטרות גדולה?

מה שכן יכול לגרום לאינפלציה להתקבע הוא גל של עליות בשכר בתגובה לעליות המחירים, שיוביל מצדו לעוד עליות מחירים, וחוזר חלילה. ויש מי שאכן מזהה חוסר נחת בקרב העובדים. בארה"ב, עזבו את עבודתם בספטמבר מספר שיא של 4.4 מיליון עובדים. אנתוני קלוץ, פרופ' אמריקאי לניהול, דיבר עוד במאי על 'ההתפטרות הגדולה', ומאז המונח כיכב באינספור כותרות.

אבל האם אכן יש התפטרות גדולה? כלומר גל, שלא לומר צונאמי, של עובדים שמחשבים מסלול מחדש, מחפשים איזון חדש בחיים, ולפעמים פשוט מחליטים לצאת מהמשחק? בתחילת החודש, האקונומיסט החליט לבדוק את העניין בשורת כלכלות מתקדמות, וחזר עם מסקנה: "אין יותר מדי ראיות שתומכות בתיאוריה הזאת". הגידול בהתפטרויות, לפי המגזין, היא מגמה שמאפיינת בעיקר את ארה"ב ובריטניה, ואולי גם את איטליה.

ממה נובעות ההתפטרויות? האקונומיסט מציע שני הסברים: בגלל ההתאוששות הכלכלית החזקה, נרשם זינוק במספר המשרות הפנויות, ולכן יותר עובדים משוכנעים שימצאו עבודה טובה, ומרשים לעצמם להתפטר. ואילו חלק מהם רצו להתפטר כבר קודם, אבל חיכו. כתב האטלנטיק, דרק תומפסון, מדגיש שרוב המתפטרים בארה"ב הם עובדים בשכר נמוך שעברו למשרות שמכניסות יותר, ואילו רוב מי שעזב את שוק העבודה הם עובדים מבוגרים (לא מפתיע לאור המגפה). לא בטוח שנכון לקרוא להם מתפטרים: אולי הם יצאו לפנסיה מוקדמת.

ומה בישראל? דפנה אבירם ניצן, מנהלת המרכז לממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה, בדקה יחד עם רועי קנת פורטל האם יש בארץ 'התפטרות גדולה'. נכון לעכשיו, התשובה שלהם היא לא. אמנם מאז חודש מאי נרשם גידול הדרגתי במספר המתפטרים, מדגישה אבירם ניצן, אבל זה בדיוק מה שהתיאוריה הכלכלית צופה: "אתה מצפה שבתקופת משבר שאנשים ייצמדו למקום העבודה, ובהתאוששות ירשו לעצמם להתפטר. ובגדול, זה אכן מה שקיבלנו".

אבירם ניצן וקנת פורטל מציעים ניתוח ראשוני של נתוני הלמ"ס. כשמסתכלים על התפלגות האנשים שאינם מועסקים, מגלים שדווקא בתחילת המשבר, ברבעון הראשון של 2020, לעומת הרבעון השלישי של 2021, חלק גדול יותר מהם דיווחו שסיבת הפסקת עבודה הייתה התפטרות - מה שלא בדיוק תואם את נרטיב ההתפטרות הגדולה.

מתוך המתפטרים, אפשר לזהות בתקופה הזאת זינוק בשיעור האנשים שמדווחים על התפטרות מסיבות בריאותיות (מ-12% ל-21%), או טיפול במשק הבית ובמשפחה (מ-7% ל-11%). שיעור המשיבים שנקב בסיבות שמוזכרות בדרך כלל בהקשר של 'ההתפטרות הגדולה', כמו חוסר שביעות רצון מתנאי העבודה, גדל באופן פחות משמעותי (מ-12% ל-15%).

 

המהפכה הכלכלית מתעכבת

עם פרוץ המגפה, באביב 2020, כל הסכרים נפתחו: הבנקים המרכזיים הזרימו כסף לכל הכיוונים, הממשלות שלחו צ'קים לאזרחים ועסקים קטנים וגם גדולים זכו לחילוץ. כל זה קרה בקנה מידה חסר תקדים. היה מתבקש לזהות שינוי תפיסתי עמוק: שובן של המדינה וההוצאה הממשלתית, אחרי 40 שנות אמונה בשוק החופשי.

אבל כפי שההיסטוריון הכלכלי אדם טוז מאוניברסיטת קולומביה הסביר בראיון לגלובס בספטמבר, זו לא בהכרח הדרך הנכונה להסתכל על מה שקרה בשיא המשבר. לפי טוז, פרץ הפעילות הממשלתית במערב "נועד לשמר את הסטטוס קוו בכל מחיר". כלומר, מאחורי הטריליונים שהוזרמו לכלכלה לא עמדה שאיפה לאיזה שינוי גורף, אלא פשוט רצון למנוע מהמערכת לקרוס. כשמדברים על חזרה לשגרה, הוא ממשיך, "היעד הוא איפה שהיינו לפני המגפה. לשם אנחנו רוצים לחזור".

ובכל זאת, כשג'ו ביידן נכנס לבית הלבן בתחילת 2021, זה היה עם הבטחה להשקעה חברתית ולמאבק בשינוי האקלים בסכומי עתק, תוכנית שהוא מכנה "לבנות מחדש, טוב יותר". העניין הוא שזה עדיין לא קרה. כפי שטוז הדגיש בספטמבר, זו רק הבטחה. שלושה חודשים מאוחר יותר, ביידן עדיין לא העביר את התוכנית שלו בסנאט, ובכלל לא בטוח אם ישיג את הקולות. שנת 2021 נסגרה בלי שביידן הפך לרוזוולט החדש. לפי ההערכה שגולדמן זאקס פרסמו השבוע, התוכנית גם לא תעבור ב-2022.

יכול להיות שכן נראה שינויים במקומות אחרים, כמו גרמניה או בריטניה. ישנן גם מגמות שכן המשיכו השנה, כמו הנסיגה מהגלובליזציה שחיים ישראל מדבר עליה, או התובנה הגוברת שצריך להחזיק כריות ביטחון למקרה של עוד זעזועים, תובנה שרק התחזקה לאור המשבר בשרשראות האספקה. אבל שינוי עומק בתפיסה הכלכלית במערב? צריך לחכות ולראות. בישראל, בוודאי קשה לאתר שינוי כזה.

אי השוויון עדיין אתנו

בינתיים, בחסות הריביות הנמוכות בשווקים, נמשך סוג אחר של אינפלציה: הזינוק במחירי הנכסים השונים. פרופ' ליאו ליידרמן סיכם זאת בראיון לפודקאסט הצוללת של גלובס: "מחירי הנדל"ן בשיא של כל הזמנים, מדדי המניות ברמות שיא של כל הזמנים, מחירי אגרות חוב בשיא של כל הזמנים".

אבל האחזקה בנכסים, או במילים אחרות בעושר, לא מתחלקת באופן שווה. כפי שעולה מהדו"ח השנתי של חוקרי מעבדת אי השוויון בפריז שהתפרסם החודש, העשירון העליון בעולם מחזיק ב-76% מהעושר, ואילו 50% התחתונים מחזיקים ב-2% מהעושר בלבד. והעושר גדל במיוחד בצמרת. לפי החישובים שלהם, בין 1995 ל-2021, 38% מהגידול בעושר בעולם מאז אמצע שנות ה-90 הגיע לידי האחוזון העליון. מי שרשמו גידול חד במיוחד בעושר שלהם בתקופת המגפה, בחסות הזינוק בשוק המניות, הם המיליארדרים של העולם (שהשנה התחרו ביניהם בטיסות לחלל).

לאי השוויון יש השלכות. "העולם נהפך למקום לא שקט", ניסח זאת ליידרמן. "ואי השוויון שגדל תורם לזה".

צריך להודות: אנחנו לא יודעים

בשיחה איתה על המגמות בשוק העבודה בארץ, אבירם ניצן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה מבקשת להוסיף סייג: יכול להיות שבעוד שנה גם כאן הנתונים ייראו אחרת, ופתאום נגלה שמתחוללת כאן 'התפטרות גדולה'.

אותו דבר נכון גם לאינפלציה במערב. יש מי שמשוכנע שהאינפלציה תלווה אותנו גם ב-2022, ושהבנקאים המרכזיים עדיין לא הפנימו את זה כראוי, וייאלצו להעלות ריבית מהר יותר משהם מתכננים.

יכול להיות, בסופו של דבר, אנחנו נמצאים עדיין בעיצומו של אירוע חריג ביותר, מגפה שלא קרתה כבר מאה שנה. מעטים חשבו שבסוף השנה הזאת נמצא את עצמנו בעיצומו של עוד גל קורונה. המגפה עדיין כאן, ולכן קשה לחזות מה היא תשאיר אחריה, מה חולף ומה קבוע.

במילים אחרות, עדיין אין לנו פרספקטיבה. וכפי שקרלסון-סלזק הסביר בראיון השבוע לגלובס, אנחנו גם נוטים לבלבל בין השינויים שאנחנו חווים כעובדים וצרכנים, כמו המעבר לשימוש בזום או בהזמנת משלוחים באינטרנט, למגמות מקרו כלכליות גורפות, כמו זינוק דרמטי בפריון ובחדשנות. זינוק כזה עדיין קשה לראות בנתונים, וגם לא ברור שבכלל נמשיך לעבוד באותו אופן כשהמגפה תחלוף.

אז איך נזכור את הסיפורים הכלכליים הגדולים של 2021, כתופעות חולפות או שינויי עומק? לפחות בחלק מהמקרים, כנראה שמוקדם מדי לדעת.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס