גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התפוסות בשפל, אבל התחלות הבנייה בתחום המלונאות מזנקות

אחרי שנה של תפוסות נמוכות במלונות, נרשם שיא של חמש שנים בהתחלות הבנייה של מלונות בישראל ● היזמים מאמינים שהתיירים עוד ישובו למלא את הפרויקטים החדשים ולא חוששים מהתחרות עם airbnb ועם מלונות הלואו קוסט

פרויקט SEA SIDE  של קבוצת יוסי אברהמי באילת / צילום: יח''צ
פרויקט SEA SIDE של קבוצת יוסי אברהמי באילת / צילום: יח''צ

שיא של כחמש שנים נרשם בהתחלות בנייה למלונאות בישראל - כך עולה מניתוח שבוצע בלשכת שמאי המקרקעין המבוסס על נתוני התחלות הבנייה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2021 החלו להיבנות במדינה כ-148 אלף מ"ר עבור נדל"ן למלונאות. העלייה ניכרת לא רק ביחס לשנה הקודמת, 2020, שבה הייתה הקפאה של התחלות הבנייה (47 אלף מ"ר בלבד), כי אם ביחס לכל השנים האחרונות. למעשה, מאז 2017 לא היה מספר דומה של התחלות בנייה ובממוצע שנתי בעשור, מאז 2011, החלו להיבנות כ-103 אלף מ"ר למלונאות בשנה.
תל אביב וירושלים מובילות, אפס מ"ר בנצרת

תל אביב וירושלים הן המובילות במספר התחלות הבנייה לשטחי מלונאות מתחילת 2021. בת"א החלו להיבנות 75 אלף מ"ר למלונאות ובירושלים החלו להיבנות 30 אלף מ"ר למלונאות. אחריהן מדורגים היישובים כורזים הממוקם מצפון לכנרת, שבו החלו להיבנות כ-18 אלף מ"ר למלונאות, לראשונה זה יותר מעשור; בחיפה החלו להיבנות כ-7,000 מ"ר למלונאות - הרמה הגבוהה מאז 2017; באיילת השחר נבנו כ-4,000 מ"ר ובקריית שמונה 1,700 מ"ר. לעומת זאת בנצרת, שמבוססת ברובה על תיירות, לא נבנו בשנה החולפת אף ולא מ"ר לטובת מלונות. באילת החלו להיבנות מתחילת 2021 רק 423 מ"ר למלונאות וזאת לאחר 18,000 מ"ר שהחלו להיבנות בה שנה קודם לכן, וישן תוכניות לבניית אלפי חדרי מלון בעיר.

העלייה בהתחלות הבנייה במלונאות נועדה לענות על מחסור היסטורי בחדרי מלון, אף שהתפוסה במלונות בנובמבר האחרון עמדה על ממוצע של 38% בלבד לעומת 70% בתקופה המקבילה ב-2019. התפוסות הגבוהות ביותר נרשמו באזורים מוטי תיירות פנים כמו אילת (72%) וים המלח (68%), אולם באזורים מוטי התיירות הנכנסת נרשמה תפוסה דלה: נצרת עם תפוסה של כ-13% לעומת כ-86% ב-2019, תל אביב עם תפוסה של כ-41% לעומת כ-81% וירושלים כ-37% תפוסה לעומת כ-87% בנובמבר 2019.
לפי נתוני משרד התיירות, ב-2019 ביקרו בארץ 4.55 מיליון תיירים - שיא כל הזמנים. ממשרד התיירות נמסר כי "בשנת 2020 ביקרו בארץ 832 אלף תיירים, מאחר שהסגרים התחילו רק במרץ, וחודשי ינואר פברואר המשיכו את מגמת 2019, בשנת 2021 ביקרו בארץ 324 אלף תיירים, מתוכם 107 אלף ביקרו בין ינואר ליוני".

ישרוטל מקימה 12 בתי מלון חדשים

אז מה גורם למלונאים ולמשקיעים להשקיע במלונאות בתקופה שבה השמיים סגורים, והתיירות בצניחה?

עו"ד כפיר ידגר ממשרד גורניצקי אומר לגלובס: "למרות התפוסות הנמוכות בערים הנשענות על תיירות נכנסת אין עצירה בצד של היזמות. השנים הטובות של לפני הקורונה יצרו מוטיבציה בהשקעות. הבנייה היא המשך לפיק שהגיע בסוף שנות ה-2000. מיזמים לא נעצרו". באשר למחירי הנכסים המלונאים אומר ידגר, "המחירים רק עלו. אנחנו מעורבים בכמה צווי מניעה של נכסים מלונאיים בשיא הקורונה והופתענו כמה יזמים 'קופצים' על נכסים במחיר מלא. הייתה ציפייה שמצב התיירות ישפיע אבל מהר מאוד התברר שלא כי והסיבה היא שמדובר בנכס ארוך טווח".

אחת המפעילות הגדולות בעולם המלונאות הישראלי היא חברת ישרוטל, שעושה לאחרונה מיתוג מחדש ומשקיעה בשיפוץ, בשדרוג ובהקמה של בתי מלון חדשים. בחברה מציינים כי תשקיע כ-3 מיליארד שקל בהקמה של 12 בתי מלון חדשים: שמונה מהם בשלבי בנייה וארבעה בשלבי תכנון שאמורים להיות מוכנים עד 2026. בנוסף, החברה תשקיע בשנתיים הקרובות כ-270 מיליון שקל בשדרוג בתי מלון ישנים.

"זו אסטרטגיה של להסתכל קדימה", אומרת סילבי כהן, מנהלת מלון כרמים וסמנכ"לית תפעול פרויקטים בישרוטל. "הקורונה היא מגפה שלא תישאר כאן לעד, ואנחנו מאמינים כי כבר בקיץ הבא השגרה המלאה תחזור ואנשים יוכלו לחזור לטייל. החיים יחזרו לעצמם והתיירות תתעורר, השאלה מה אנחנו עושים בינתיים: נעצרים ולא משקיעים ומחכים שיקרה הנס? או שמתכוננים למה שעתיד לבוא, ולדעתנו מה שעתיד לבוא זו התעוררות בכל השוק העולמי.

"אנחנו מקווים שהקיץ הקרוב יהיה יותר טוב ובונים על הטכנולוגיה שתעזור למגר את המגפה. הפרויקטים שלנו שנמצאים בהקמה מתוכננים לארבע-חמש שנים הקרובות, אנחנו חושבים שזה הזמן הנכון. אמנם כרגע לא יכולים לטייל ולא יכולים לצאת מהארץ וגם לא יכולים לקבל תיירים, והישראלים נופשים איפה שהם יכולים. עשינו המון התאמות לתייר הישראלי אנחנו גאים שרוב הקהל שלנו הוא ישראלי. יש מקומות שבתי המלון יכוונו לתיירים מחו"ל כמו בתל אביב וירושלים. אבל ברוב בתי המלון שלנו בארץ אנחנו בונים על התייר הישראלי ב-9 חודשים מתוך 12. כרגע הפרויקטים שנמצאים בתכנון יהיו באזורים המרכזיים".

סילבי כהן, מנהלת תפעול פרויקטים בישרוטל / צילום: ישרוטל

הציפיות להתאוששות המלונאות הביאו חברות נדל"ן שהתמקדו בגורים להיכנס גם הן לענף. לדברי אבי כראל, יו"ר קבוצת כראל שבונה כעת מלון בן 140 חדרים באילת, "בשנה האחרונה ראינו כניסה של גורמי מימון פרטיים ויזמים שסימנו את העיר כאפיק השקעה רווחי. לראיה, כבר בתחילת 2021 החלו תהליכים לבניית עשרה בתי מלון חדשים לאחר 20 שנה שלא נבנה אף מלון חדש בעיר, וביניהם מתחם בראון 42 שאנו בונים. באילת מתוכננים לקום בשנים הקרובות כ-8,000 חדרי מלון חדשים - לחלקם יש כבר תב"עות מאושרות וחלקם בהליכי תב"ע ועל שולחן עיריית אילת".

אתגר ה-Airbnb והתחרות מול הלואו קוסט

בתי המלון בדרגה גבוהה נדרשים להתמודד כבר שנים רבות עם תחרות מצד דירות airbnb ועם מלונות לואו קוסט. "ברור שזה מאתגר, אבל לבתי המלון החדשים יש ראייה יצירתית איך להביא את הלקוח אלינו ולא לדירת airbnb", אומר חיים גבסו, מקבוצת גבסו. לקבוצה שלושה מלונות, כל אחד מהם בין 80 ל-90 חדרים. את המלון הראשון שבנתה החברה היא השכירה לישרוטל ואת השני כבר השאירה לעצמה, לאחר שלטענת החברה הבינה שזה "עסק טוב".

חברת בנייני העיר הלבנה החלה כיזמית בתחום המבנים לשימור בתל אביב ומאז התרחבה לתחומי התחדשות עירונית ולמלונאות. בתחום המלונאות החברה מעורבת בשנים האחרונות בהסבת מבנים ובהקמת 12 בתי מלון ברחבי תל אביב, עם למעלה מ-1,400 חדרים בסך הכול. חמישה מהמלונות, בהיקף של כ-600 חדרים, מוקמים בשותפות עם חברת ישרוטל, ויהיו המלונות הגדולים ביותר במרכז העיר.

גם בבנייני העיר הלבנה, לא מתרגשים מהתחרות עם המוצרים הזולים. "airbnb זה סוג של חצי חלטורה. במרכז ת"א הוא כל כך יקר כי הוא תלוי בשכירות וככל שהשכירות עולה גם התחליף הזה לא יהיה זול", אומר איציק בן שוהם, בעלים ויו"ר חברת בנייני העיר הלבנה.

ומה לגבי מלונות לואו קוסט?
"הבעיה היא שאין בת"א הרבה אזורי פריים. המרכז של ת"א הוא באזור ההכרזה של אונסקו על 'העיר הלבנה', שם תייר יכול ללכת ברגל לשוק או לים. לואו קוסט צריך להיות במעגל השני של ת"א שם הקרקע יותר זולה, אולם האזור לא מפותח מספיק ויש הרבה אתרי בנייה - הם יהיו בעתיד טובים לתיירות אבל אי אפשר לבנות ברחובות האלה בניינים תיירותיים. לדעתי העירייה צריכה לעודד מבנים שלמים של דירות כמו Airbnb".

ישרוטל החליטה על חלוקת בתי המלון שלה לשלושה סגמנטים: design, exclusve ו-collection. הפשוט מביניהם הוא ה-design שאמור לתת מענה ללינות קצרות ועסקיות במרכזי ערים. עם זאת, בחברה לא הגדירו את הסדרה הזו כלואו-קוסט.

כהן: "המלונות בתל אביב הם יותר פשוטים אמנם, ברמת הדיזיין ישרוטל לא יודעת לרדת ברמה, כי בכל זאת מדובר על האדריכלים הטובים ביותר וזה מתבטא ברמת הגימור והעבודה. לגבי המחירים אנחנו מתאימים את עצמנו לרמת המחירים בתל אביב. בכל זאת, הייתה לנו תוכנית להקים רשת בתי מלון לואו קוסט, אבל לא התקדמנו עם זה, יש כל מיני מחשבות, אנחנו כל הזמן חושבים קדימה, אנחנו לא כל כך מותאמים ללואו קוסט".

לגבי airbnb, בישרוטל לא מתרגשים. "מי שמזמין דרך airbnb קונה חתול בשק, אין לדבר הזה אבא ואמא, יש לזה בעייה חוקית גם בסוגיית המיסוי, אבל אנחנו יודעים להתמודד עם התחרות הזו, ומקבלים אותה באהבה. יש מקום לכולם והתחרות לא מפחידה אותנו", אומרת כהן.

מלון דיזנגוף 99 בבנייה בתל אביב / צילום: בנייני העיר הלבנה

"הרשויות דורשות עירוב שימושים כתנאי לאישור"

צחי דידי, מנכ"ל קבוצת יוסי אברהמי, שלה כ-450 יחידות מלונאיות בביצוע ובתכנון בישראל באילת ובתל אביב (ועוד מלון בן מאות חדרים בקרואטיה), אומר כי "העלייה במספר היחידות המלונאיות שנבנו בארץ בשנה האחרונה איננה מפתיעה. ככל שהתרחבה המגמה של עירוב שימושים, כך יותר רשויות מקומיות מבקשות מהיזמים לשלב יחידות מלונאיות כחלק מהפרויקט וכתנאי לאישור התוכניות".

בישרוטל אומרים כי "במלון פורט בנמל תל אביב, שייפתח בקרוב, יהיו 154 חדרים ושלוש דירות, המלון הזה משלב חדרי מלון עם יחידות דיור. בכלל, הרעיון של עירוב שימושים מקובל היום והוא תחום שמתפתח בארץ, ובחלק מהמקומות אנחנו מאפשרים זאת".

לראשונה: קרן נדל"ן מלונאי בהיקף 1.2 מיליארד שקל

עו"ד רם ספקטור, שותף במשרד שבלת ושות', ייצג לאחרונה בהקמה של קרן הנדל"ן המלונאי הראשונה בישראל. לדבריו, קרן המלונאות בניהול איי.בי.איי בית השקעות ומלונות אפריקה ישראל, תעסוק ברכישה, בניהול, בייזום, בהשבחה, בתפעול ובמכירה של מלונות בישראל תחת המותג EVO. "הקרן היא קרן השקעות פרטית סגורה הפונה למשקיעים מוסדיים, והיא תשאף לרכוש במהלך תקופת ההשקעות 8-12 נכסי מלונאות בשווי כולל של 1.2 מיליארד שקל", הוא אומר.

"האנליסטים צופים שבשנת 2024, שוק המלונאות העולמי יחזור למצב שהיה בשנת 2019 - שהייתה שנת שיא מבחינת הכנסות. הקורונה הביאה אמנם להפסקת פעילות בענף, אבל לא פגעה ביכולות הכלכליות של מעמד הביניים והגבוה ובטח לא ברצון והמוטיבציה של הציבור לצרוך", הוא מוסיף.

עו''ד רם ספקטור, משרד שיבולת / צילום: אורן דאי

ספקטור מאמין בין היתר כי ענף התיירות, בהשוואה לנדל"ן מניב אחר, שמכניס תזרים מזומנים שוטף בנוסף לעליית הערך שלו, הפך להשקעה אטרקטיבית עבור הגופים המוסדיים בגלל ההזדמנות שנוצרה בעקבות המשבר, לדבריו: "ענף המלונאות נפגע בתקופת הקורונה אבל הביקוש למלונאות לא נפגע. ענף המלונאות נמצא בצמיחה חסרת תקדים והמשקיעים המוסדיים אוהבים השקעות כאלה. מה שמעניין משקיעים מוסדיים זה תשואה יפה למשקיעים שלהם".

עוד כתבות

בניין ידיעות אחרונות בראשון לציון / צילום: כדיה לוי

העזיבות והיחסים עם עיתון האם: מה עומד מאחורי הדרמה בכלכליסט?

פרטים חדשים על עזיבתם של המו"ל והעורכת, חילוקי הדעות עם הקבוצה, ניסיונות המכירה שנכשלו בינתיים וההחלטה ללכת למיזוג תפעולי ● מה עובר על העיתון הכלכלי של ידיעות אחרונות?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בשיא, עקב אופטימיות להסכם עם איראן

מדד ת"א 35 זינק במעל 3% ● העליות החדות הגיעו על רקע האופטימיות להסכם בין ארה"ב לאיראן והחלטת בנק ישראל להוריד את הריבית ברבע אחוז לרמה של 3.75% ● המניות הדואליות זינקו עקב פערי ארביטארז' חיוביים משמעותיים מוול סטריט ● מניות האנרגיה ירדו בחדות בעקבות מחירי הנפט, מניות הקלינטק קפצו

הדירות שנפגעו. פגיעה ישירה וקטלנית / צילום: Reuters, Matan Golan

טיל איראני פגע במגדל בפתח תקווה והכניס את הדיירים למלכודת נדל"ן

שנה לאחר שמתחם "גן המושבות" בנווה גן ספג פגיעה ישירה, הדיירים מוצאים את עצמם חסרי אונים: אלו שחזרו חיים באתר בנייה, ואלו שעדיין מפונים ורוצים למכור את הדירה נאלצים לספוג ירידה משמעותית במחיר, או לוותר על פטור ממס על דירה שנייה

אמיר ירון / צילום: איל יצהר

הקריסה של הדולר, המסר ליצואנים והסיכויים שיתערב: נגיד בנק ישראל בראיון

לאחר החלטת בנק ישראל להוריד את הריבית ברבע אחוז, נגיד בנק ישראל אמיר ירון מתייחס בראיון לגלובס לתחזיות הצמיחה והאינפלציה ולהתחזקות השקל שסייעה להפחתת הריבית ● הנגיד מדגיש כי הבנק לא פועל לפי לחצים פוליטיים, מצנן את הציפיות שיתערב בהורדת שער הדולר, ומזהיר: "הסיכונים הגאו-פוליטיים והאינפלציה בעולם עדיין כאן"

ערן זהבי / צילום: לורן דוד

ב-21 מיליון שקל: למה ערן זהבי רכש שלושה מגרשים במזכרת בתיה?

המגרשים בשטח כ-5 דונם נמצאים באזור שמתפתח לאחרונה ונגיש לצירי תחבורה, וניתן יהיה לבנות עליהם מבנים לחברות הייטק ולתעשייה

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

המספרים שדחפו את וויקס למהלך דרמטי של פיטורי אלף עובדים

נחשף באתר גלובס: אחת החברות הבולטות בהייטק המקומי יוצאת בסבב קיצוצים אגרסיבי, ותפטר קרוב ל־20% מעובדיה ● מאחורי המהלך עומדת סערה מושלמת: מהפכה טכנולוגית שמאיימת על ליבת הפעילות שלה ומובילה לגל קיצוצים עולמי, מניה בצלילה ושער דולר נמוך שמכביד על המאזן

חניה בכחול־לבן / צילום: Shutterstock

מצלמות החניה בוטלו, אך מהקנס לא תצליחו להיפטר כל־כך מהר

פסיקת המחוזי נגד מצלמות אוטומטיות איימה לשבש לרשויות המקומיות תעשיית קנסות המגלגלת מאות מיליוני שקלים בשנה, אך גורמים בשטח מעריכים כי האכיפה נמשכת ● הבעיה: כדי לבטל דוח שהופק בניגוד לחוק, האזרח ייאלץ להיגרר להליך משפטי יקר ומורכב מול העירייה

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

רשות המסים בצעד דרמטי: רוצה לסנדל יוצאי 8200 לישראל למשך עשור

ברשות המסים מתגבשת הצעת חוק שלפיה בוגרי יחידות טכנולוגיות של צה"ל שיקימו חברה או מיזם טכנולוגי, יחויבו לרשום אותן בארץ ולשלם בישראל מס במשך עשור ● מומחים: "ההצעה דרקונית ולא חוקתית" ● מנהל הרשות: הפיתוחים מבוססים על ידע שצברו בשירות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות; מחירי הנפט ירדו

הבורסות בפרנקפורט ובפריז קפצו בקרוב ל-2%, בורסת לונדון הייתה סגורה לרגל יום חג ● טראמפ מנהל שיחות עם איראן, אך לדבריו הורה לא למהר לחתום על הסכם ● באסיה, הבורסה בטוקיו זינקה בכ-3% לשיא חדש ● מחירי הנפט יורדים בקרוב ל-6%, נפט מסוג ברנט ירד מתחת לרף ה-100 דולר לחבית

נייצ'ר וואלי, מותג מרכזי של החברה. בעיגול: דני נגל, מנכ''ל ומבעלי רוסטיק בייקרי / צילום: אתר נייצ'ר וואלי, מצגת החברה

התשקיף מגלה: כך הפכו שני שותפים חברת מאפים ותיקה לאימפריה

תשקיף ההנפקה של חברת רוסטיק בייקרי, שמובילים דני נגל ובועז רעם, חושף נתח שוק משמעותי בתחום הבצקים הקפואים, לצד רווחיות גבוהה מהפצת מותגי נייצ'ר וואלי ופילסברי ● בעלי החברה, שבעבר נקראה "קן הקוקיס", ימכרו בהנפקה מניות תמורת יותר מ־40 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

השעון שלא טועה: הפער המסוכן בין גיל ביולוגי לגיל כרנולוגי

המחקר, שנערך ע"י מעבדת הלונג'ביטי והמרכז להזדקנות בריאה של בית החולים שיבא, מאשש את כוח הניבוי של השעונים הביולוגיים המקובלים בעולם ומראה שהם אכן מנבאים מצבים רפואיים

תקיפות צה''ל בדרום לבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

צה"ל פתח בגל תקיפות בלבנון, נתניהו: "נגביר את המכות על חיזבאללה"

במועצה האזורית מעלה יוסף לא יתקיימו מחר לימודים, ביישוב שלומי הוחלט לעבור ללמידה מרחוק ● בשיחות סגורות עם מקורבים נתניהו "הביע חששות" מההבנות שבין ארה"ב לאיראן ● נשיא ארה"ב דחק במנהיגי מדינות ערב להצטרף להסכמי השלום עם ישראל ● לאורך כל היום: רצף אזעקות ביישובי קו העימות עקב שיגורים של חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

דירה במרכז. ההון העצמי הנדרש למשכנתה עולה / צילום: כדיה לוי

כמעט בלתי אפשרי לקנות דירה בישראל. אז איך ההלוואות למשכנתאות בשיא?

סך המשכנתאות שנלקחו ברבעון הראשון שבר את שיא כל הזמנים עם 36 מיליארד שקל ושיעור הפיגורים עומד על 0.7% ● אבל כשהלוואה ממוצעת עומדת על כ־1.1 מיליון שקל, ההון העצמי הוא רק אחד האתגרים לרוכשים ● בין המאקרו למיקרו

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בנק ישראל הוריד את הריבית במשק - לראשונה מאז ינואר

למרות הטלטלות העולמיות, הבנק המרכזי שולח זריקת עידוד למשק ולשוק ההון ומוריד את הריבית ב־0.25% לרמה של 3.75% ● בהצהרת הבנק נכתב כי אי־הוודאות הגאו־פוליטית עודנה ניכרת, אך צוינה גם התחזקות השקל המשמעותית מאז החלטת הריבית האחרונה

תאגיד השידור הציבורי ''כאן'' / צילום: שלומי יוסף

אושר לקריאה ראשונה: תקציב תאגיד השידור יוכפף לתקציב המדינה

הצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד, שאושרה לקריאה ראשונה, קובעת כי תקציב תאגיד השידור הציבורי יוכפף לתקציב המדינה ולא יהיה קבוע בחוק כפי שהיה עד כה ● לפי הערכות, הקואליציה לא תספיק להשלים את החקיקה עד סוף הכהונה

מדי מים של ארד / צילום: מצגת החברה

חברה ציבורית ראשונה מוציאה קווי ייצור מישראל בגלל הדולר

חברת מדי המים ארד דיווחה על העברת חלק מפעילותה לאיטליה ולמקסיקו, במטרה "לצמצם את השפעת ייסוף השקל על תוצאותיה הכספיות" ● "הדולר הוא גיים צ'יינג'ר", טוענים בהתאחדות התעשיינים, "העובד הישראלי יקר יותר לחברות ב־20%, מבלי שקיבל שקל אחד תוספת"

אביעד שוב / צילום: תמונה פרטית

הצעיר שהתחיל להשקיע לפני 4 שנים ועשה "רווח מדהים" מגלה - זה הלקח שלי

במהלך השירות הצבאי ב-8200, אביעד שוב פיתח דרייב ללמוד איך עושים כסף ● בהשראת וורן באפט הבין ששוק ההון מספק הזדמנות "להיות בעלים של העסקים הכי מוצלחים בעולם" ● 3 כללי הברזל שלו להשקעות: לא לפחד, לא להתעדכן ולא לעקוב ● המשקיעים החדשים, מדור חדש

הרובע הצפוני הרצליה / הדמיה: פרחי צפריר אדריכלים

אור ירוק לרובע הצפוני בהרצליה: לבעלי קרקעות פרטיים יש 90 יום להתארגן

הוותמ"ל אישרה להפקדה את תוכניות המטרו והפארק שמשלימות את התוכנית על שטח שדה התעופה הישן, שהתעכבה שנים ● מאות בעלים פרטיים מחזיקים קרקעות במקום, בנוסף למדינה ולקק"ל ● מי שלא יתאגד בתוך 3 חודשים עשוי לעבור למסלול כפוי של פירוק שיתוף

סקר מיוחד של גלובס: מה חושב הציבור על תודעת השירות בישראל?

בימים הקרובים ננתח כאן את המגמות החמות ואת המחקרים העדכניים בתחום השירות, ונארח שורה של בכירים וחברות שפיצחו את השיטה ● הפעם אנו מספקים הצצה לסקר שבחן את תפיסות הציבור לגבי תודעת השירות של החברות בישראל ● בהמשך השבוע נחשוף את החברות המובילות בשירות בשבע קטגוריות, לפי סקר שנערך בקרב 2,000 משתתפים ● כנס השירות של גלובס ייערך ב-27.5 בתל אביב 

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: Reuters, Cemal Yurttas

סגירת אוניברסיטה והסרת יריבים: מה עושה ארדואן בזמן שהכלכלה קורסת

הצרות הכלכליות של טורקיה לא מפסיקות - הלירה בשפל והבורסה צונחת ● ברקע המצב, ארדואן נוקט צעדים להקדמת הבחירות ב־2028, שאמורות להיות הקדנציה האחרונה שלו, ושופך עוד שמן למדורה