גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מאותת חיתוך המחיר במיזוג איטורו ל-SPAC למיזוגים של גט, פאגאיה וסלינה

רשת ההשקעות החברתיות שהמיזוג שלה מתעכב, עדכנה על מועד חדש לקיומו - יוני 2022, אך תוך קיצוץ של כ-15% בשווי החברה ● על הפרק נמצאות שלוש עסקאות מיזוג שטרם הושלמו: של חברת הפינטק פאגאיה, חברת ניהול התחבורה גט ורשת האירוח הבינלאומית סלינה

השקעות ספאק / צילום: Shutterstock
השקעות ספאק / צילום: Shutterstock

רשת ההשקעות החברתית איטורו נאלצה בסוף השבוע להפחית את השווי שלפיו היא מתמזגת לחברת SPAC בוול סטריט, על רקע עיכובים בהשלמת המיזוג עד כה. לאחר שבשנה החולפת מוזגו מספר דו-ספרתי של חברות ישראליות (או בעלות זיקה לישראל) לחברות SPAC, עוד מספר חברות נמצאות כיום בדרך לוול סטריט בדרך זו, וכעת עולה השאלה האם גם במקרים אלה יידרש תיקון לשווי המקורי.

נכון להיום, מלבד איטורו ישנן שלוש עסקאות שטרם הושלמו: חברת הפינטק פאגאיה שהודיעה על מיזוג בחודש ספטמבר, לפי שווי (EV) של 8.5 מיליארד דולר; חברת ניהול התחבורה גט (גט טקסי), שהודיעה בנובמבר על מיזוג לפי שווי של כ-1 מיליארד דולר (950 מיליון דולר לפני הכסף); וחברת סלינה, המפעילה רשת אירוח בינלאומית, שהודיעה על המיזוג לפני מספר שבועות לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר אחרי הכסף.

כל אחת מהחברות עוסקת בפעילות אחרת ובשוק אחר, אך המשותף לשלוש הללו הוא שהן הציגו, כמו רוב גדול מהחברות שמתמזגות ל-SPAC, תחזיות אופטימיות מאוד לצמיחה בשנים הקרובות. שלושתן גם הודיעו על מיזוגים ל-SPAC אחרי ההאטה הגדולה בשוק זה בארה"ב, דבר שייתכן שיעבוד לטובתן משום שלא חתמו על עסקאות בשווי מופרך בזמן ה"הייפ", כך שנושא התקררות השוק כבר מגולם ברובו בשווי שקיבלו.

אם מסתכלים על השווי בגיוסים קודמים של אותן חברות, ניתן לראות מגמה הפוכה בפאגאיה ובגט: שוויה של פאגאיה בגיוס הפרטי האחרון היה 500 מיליון דולר ביוני 2020, לעומת 8.5 מיליארד דולר במיזוג ל-SPAC (זינוק של פי 17 תוך כשנה), ואילו ב-גט כבר בוצע גיוס בשווי גבוה יותר משוויה במיזוג ל-SPAC - ב-2018 היא גייסה לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר וב-2020 לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

 

חברות SPAC הן חברות שאין להן פעילות, אשר מגייסות כסף בבורסה במטרה לרכוש חברה קיימת תוך פרק זמן מוקצב מראש. זה היה אחד הטרנדים הגדולים בוול סטריט במחצית השנייה של 2020 ובמחצית הראשונה של 2021, אך הטרנד דעך על רקע אכזבת המשקיעים מחלק מהחברות שהגיעו בדרך זו לשוק וכן בעקבות מהלך רגולטורי מצד רשות ניירות הערך של ארה"ב (SEC).

חלק מהמשקיעים לא המתין לעסקה

איטורו הודיעה על מיזוג לחברת SPAC בחודש מרץ 2021, תקופת שיא ההייפ של הספאקים. היא הייתה אמורה להתמזג לחברת ה-SPAC האמריקאית Fintech Acquisition Corp V (בהובלת אשת העסקים בטסי כהן), לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר אחרי הכסף, אך השלמת העסקה נדחתה שוב ושוב. למשקיעים ב-PIPE, ההנפקה הפרטית שנלווית למיזוג, הייתה נקודת יציאה מהעסקה ב-31 בדצמבר, ומכיוון שהעסקה לא הושלמה עד אז, איטורו ביצעה למעשה משא ומתן מחודש עם המשקיעים. בסיומו של התהליך היא הודיעה בסוף השבוע שקיבלה מהם ארכה להשלמת המיזוג - עד יוני 2022, אך במקביל הוסכם בין הצדדים על קיצוץ של כ-15% בשווי החברה, ל-8.8 מיליארד דולר אחרי הכסף (כ-7.9 מיליארד דולר לפני הכסף).

עם זאת, לא כל המשקיעים חתמו על ההסכם החדש, וחלקם העדיפו לוותר. בין הגופים שנמנו על משקיעי ה-PIPE, כפי שדווח במרץ שעבר, היו ION Investment Group, סופטבנק, Third Point, פידליטי ו-וולינגטון, וככל הידוע רבים מהמשקיעים הגדולים חתמו על ההסכם, אך אחרים לא, ולפיכך היקף הגיוס של איטורו ממשקיעי ה-PIPE יקטן מ-650 מיליון דולר ל-441 מיליון דולר. נוסף על כך איטורו אמורה לקבל סכום נוסף של עד 250 מיליון דולר מכספי חברת ה-SPAC שהיא מתמזגת אליה. נזכיר שלמשקיעים ב-SPAC יש אפשרות לפדות את הכסף שהשקיעו ולא להשתתף בעסקה, ובחודשים האחרונים על רקע החולשה בשוק, שיעורי הפדיונות בעסקאות רבות היו גבוהים ובמקרים רבים עלו מעל 80%-90%.

גם ההשוואה לרובין הוד פגעה בשווי

לא רק החולשה הכללית בשוק ה-SPAC והעיכוב בהשלמת העסקה הובילו לירידה בשווי, אלא גם ההשוואה הבלתי נמנעת בין איטורו לבין רובין הוד, המקבילה האמריקאית שלה. בשוק מתייחסים פעמים רבות לאיטורו כאל "רובין הוד האירופית" (איטורו עושה את צעדיה הראשונים בארה"ב בשנה האחרונה) או "האחות הקטנה" של רובין הוד. מניית רובין הוד הונפקה לראשונה בנאסד"ק ביולי האחרון במחיר של 38 דולר למניה, ובשיא, ימים אחרי ההנפקה, היא הגיעה למחיר של מעל 70 דולר. באותה עת מניית ה-SPAC אליו מתמזגת איטורו זינק גם הוא על רקע הנסיקה במניית רובין הוד. אולם השיא לא החזיק מעמד ולאחר תקופה של דשדוש, מניית רובין הוד נחלשה בשבועות האחרונים ביותר מ-30% למחיר של כ-17.8 דולר בלבד. לפי תחזיות האנליסטים, רובין הוד אמורה לדווח על הכנסות של 1.83 מיליארד דולר ב-2021, גבוה מהכנסות של 1.2 מיליארד דולר באיטורו. רובין הוד נסחרת כיום בשווי 14.8 מיליארד דולר.

איטורו הוקמה בשנת 2007 על-ידי יוני אסיא (מנכ"ל), אחיו רונן אסיא ודודו רינג. נתונים ראשונים שפרסמה מדוחות הרבעון הרביעי של השנה, מצביעים על עקיפת התחזיות שמסרה בתחילת השנה והן כאמור יגיעו ב-2021 ל-1.2 מיליארד דולר, לעומת התחזית המקורית ל-1.02 מיליארד דולר (הכנסות נטו של 807 מיליון דולר). הזינוק בהכנסות רק מדגיש את ירידת המכפילים בשווי החברה - אם לפני שנה היא קיבלה שווי של 10.4 מיליארד דולר על הכנסות של 605 מיליון דולר ב-2020, כעת השווי נחתך ב-15% למרות הכפלה של ההכנסות.

מאיטורו נמסר: "2021 הייתה שנת צמיחה חזקה לאיטורו. התוצאות הראשוניות של הרבעון האחרון מצביעות על סך הכנסות שנתי לחברה של כ-1.2 מיליארד דולר, יותר מ-100% צמיחה שנתית. תנאי השוק השתנו מאז הודענו על תהליך מיזוג הספאק שלנו במרץ, והתבטאו בהפחתה מתונה בהערכת השווי שלנו. המשקיעים וצוות ההנהלה שלנו מאמינים בביטחון ואף בהתלהבות בתחזיות הצמיחה החזקות של איטורו וההיצע הגלובלי הייחודי שלה".

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק