גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מאותת חיתוך המחיר במיזוג איטורו ל-SPAC למיזוגים של גט, פאגאיה וסלינה

רשת ההשקעות החברתיות שהמיזוג שלה מתעכב, עדכנה על מועד חדש לקיומו - יוני 2022, אך תוך קיצוץ של כ-15% בשווי החברה ● על הפרק נמצאות שלוש עסקאות מיזוג שטרם הושלמו: של חברת הפינטק פאגאיה, חברת ניהול התחבורה גט ורשת האירוח הבינלאומית סלינה

השקעות ספאק / צילום: Shutterstock
השקעות ספאק / צילום: Shutterstock

רשת ההשקעות החברתית איטורו נאלצה בסוף השבוע להפחית את השווי שלפיו היא מתמזגת לחברת SPAC בוול סטריט, על רקע עיכובים בהשלמת המיזוג עד כה. לאחר שבשנה החולפת מוזגו מספר דו-ספרתי של חברות ישראליות (או בעלות זיקה לישראל) לחברות SPAC, עוד מספר חברות נמצאות כיום בדרך לוול סטריט בדרך זו, וכעת עולה השאלה האם גם במקרים אלה יידרש תיקון לשווי המקורי.

נכון להיום, מלבד איטורו ישנן שלוש עסקאות שטרם הושלמו: חברת הפינטק פאגאיה שהודיעה על מיזוג בחודש ספטמבר, לפי שווי (EV) של 8.5 מיליארד דולר; חברת ניהול התחבורה גט (גט טקסי), שהודיעה בנובמבר על מיזוג לפי שווי של כ-1 מיליארד דולר (950 מיליון דולר לפני הכסף); וחברת סלינה, המפעילה רשת אירוח בינלאומית, שהודיעה על המיזוג לפני מספר שבועות לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר אחרי הכסף.

כל אחת מהחברות עוסקת בפעילות אחרת ובשוק אחר, אך המשותף לשלוש הללו הוא שהן הציגו, כמו רוב גדול מהחברות שמתמזגות ל-SPAC, תחזיות אופטימיות מאוד לצמיחה בשנים הקרובות. שלושתן גם הודיעו על מיזוגים ל-SPAC אחרי ההאטה הגדולה בשוק זה בארה"ב, דבר שייתכן שיעבוד לטובתן משום שלא חתמו על עסקאות בשווי מופרך בזמן ה"הייפ", כך שנושא התקררות השוק כבר מגולם ברובו בשווי שקיבלו.

אם מסתכלים על השווי בגיוסים קודמים של אותן חברות, ניתן לראות מגמה הפוכה בפאגאיה ובגט: שוויה של פאגאיה בגיוס הפרטי האחרון היה 500 מיליון דולר ביוני 2020, לעומת 8.5 מיליארד דולר במיזוג ל-SPAC (זינוק של פי 17 תוך כשנה), ואילו ב-גט כבר בוצע גיוס בשווי גבוה יותר משוויה במיזוג ל-SPAC - ב-2018 היא גייסה לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר וב-2020 לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

 

חברות SPAC הן חברות שאין להן פעילות, אשר מגייסות כסף בבורסה במטרה לרכוש חברה קיימת תוך פרק זמן מוקצב מראש. זה היה אחד הטרנדים הגדולים בוול סטריט במחצית השנייה של 2020 ובמחצית הראשונה של 2021, אך הטרנד דעך על רקע אכזבת המשקיעים מחלק מהחברות שהגיעו בדרך זו לשוק וכן בעקבות מהלך רגולטורי מצד רשות ניירות הערך של ארה"ב (SEC).

חלק מהמשקיעים לא המתין לעסקה

איטורו הודיעה על מיזוג לחברת SPAC בחודש מרץ 2021, תקופת שיא ההייפ של הספאקים. היא הייתה אמורה להתמזג לחברת ה-SPAC האמריקאית Fintech Acquisition Corp V (בהובלת אשת העסקים בטסי כהן), לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר אחרי הכסף, אך השלמת העסקה נדחתה שוב ושוב. למשקיעים ב-PIPE, ההנפקה הפרטית שנלווית למיזוג, הייתה נקודת יציאה מהעסקה ב-31 בדצמבר, ומכיוון שהעסקה לא הושלמה עד אז, איטורו ביצעה למעשה משא ומתן מחודש עם המשקיעים. בסיומו של התהליך היא הודיעה בסוף השבוע שקיבלה מהם ארכה להשלמת המיזוג - עד יוני 2022, אך במקביל הוסכם בין הצדדים על קיצוץ של כ-15% בשווי החברה, ל-8.8 מיליארד דולר אחרי הכסף (כ-7.9 מיליארד דולר לפני הכסף).

עם זאת, לא כל המשקיעים חתמו על ההסכם החדש, וחלקם העדיפו לוותר. בין הגופים שנמנו על משקיעי ה-PIPE, כפי שדווח במרץ שעבר, היו ION Investment Group, סופטבנק, Third Point, פידליטי ו-וולינגטון, וככל הידוע רבים מהמשקיעים הגדולים חתמו על ההסכם, אך אחרים לא, ולפיכך היקף הגיוס של איטורו ממשקיעי ה-PIPE יקטן מ-650 מיליון דולר ל-441 מיליון דולר. נוסף על כך איטורו אמורה לקבל סכום נוסף של עד 250 מיליון דולר מכספי חברת ה-SPAC שהיא מתמזגת אליה. נזכיר שלמשקיעים ב-SPAC יש אפשרות לפדות את הכסף שהשקיעו ולא להשתתף בעסקה, ובחודשים האחרונים על רקע החולשה בשוק, שיעורי הפדיונות בעסקאות רבות היו גבוהים ובמקרים רבים עלו מעל 80%-90%.

גם ההשוואה לרובין הוד פגעה בשווי

לא רק החולשה הכללית בשוק ה-SPAC והעיכוב בהשלמת העסקה הובילו לירידה בשווי, אלא גם ההשוואה הבלתי נמנעת בין איטורו לבין רובין הוד, המקבילה האמריקאית שלה. בשוק מתייחסים פעמים רבות לאיטורו כאל "רובין הוד האירופית" (איטורו עושה את צעדיה הראשונים בארה"ב בשנה האחרונה) או "האחות הקטנה" של רובין הוד. מניית רובין הוד הונפקה לראשונה בנאסד"ק ביולי האחרון במחיר של 38 דולר למניה, ובשיא, ימים אחרי ההנפקה, היא הגיעה למחיר של מעל 70 דולר. באותה עת מניית ה-SPAC אליו מתמזגת איטורו זינק גם הוא על רקע הנסיקה במניית רובין הוד. אולם השיא לא החזיק מעמד ולאחר תקופה של דשדוש, מניית רובין הוד נחלשה בשבועות האחרונים ביותר מ-30% למחיר של כ-17.8 דולר בלבד. לפי תחזיות האנליסטים, רובין הוד אמורה לדווח על הכנסות של 1.83 מיליארד דולר ב-2021, גבוה מהכנסות של 1.2 מיליארד דולר באיטורו. רובין הוד נסחרת כיום בשווי 14.8 מיליארד דולר.

איטורו הוקמה בשנת 2007 על-ידי יוני אסיא (מנכ"ל), אחיו רונן אסיא ודודו רינג. נתונים ראשונים שפרסמה מדוחות הרבעון הרביעי של השנה, מצביעים על עקיפת התחזיות שמסרה בתחילת השנה והן כאמור יגיעו ב-2021 ל-1.2 מיליארד דולר, לעומת התחזית המקורית ל-1.02 מיליארד דולר (הכנסות נטו של 807 מיליון דולר). הזינוק בהכנסות רק מדגיש את ירידת המכפילים בשווי החברה - אם לפני שנה היא קיבלה שווי של 10.4 מיליארד דולר על הכנסות של 605 מיליון דולר ב-2020, כעת השווי נחתך ב-15% למרות הכפלה של ההכנסות.

מאיטורו נמסר: "2021 הייתה שנת צמיחה חזקה לאיטורו. התוצאות הראשוניות של הרבעון האחרון מצביעות על סך הכנסות שנתי לחברה של כ-1.2 מיליארד דולר, יותר מ-100% צמיחה שנתית. תנאי השוק השתנו מאז הודענו על תהליך מיזוג הספאק שלנו במרץ, והתבטאו בהפחתה מתונה בהערכת השווי שלנו. המשקיעים וצוות ההנהלה שלנו מאמינים בביטחון ואף בהתלהבות בתחזיות הצמיחה החזקות של איטורו וההיצע הגלובלי הייחודי שלה".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל