גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד "כסף נקי": מרבית המוסדיים בישראל מתעלמים ממשבר האקלים

לפי מדרג "כסף נקי" המוסדיים בארץ השקיעו ברבעון האחרון של 2021 למעלה מ-50 מיליארד שקל במניות ובאג"ח קונצרני של תעשיית הדלקים המאובנים ● חבר בפורום "כסף נקי": "אם נשווה את אחוזי ההשקעה של המוסדיים לאחוז הפוסיליים ב-S&P 500, ניתן לומר שחלק מהמוסדיים עדיין חיים בעבר"

הפגנה במנהטן. ''הפסיקו לממן את אסון האקלים'' / צילום: Reuters, Erik McGregor
הפגנה במנהטן. ''הפסיקו לממן את אסון האקלים'' / צילום: Reuters, Erik McGregor

חודשיים לפני שהסתיימה שנת 2021, על בימת ועידת האקלים של האו"ם שנערכה בגלאזגו, התרחשה תפנית. לאחר שנים רבות שבהן המגזר העסקי והפיננסי התעלמו מחלקם או מאחריותם למשבר האקלים הגלובלי, גופים פיננסים - 450 בנקים וחברות ביטוח המייצגים כ-40% מכלל הנכסים הפיננסיים בעולם - הצהירו: נצטרף למאמץ העולמי להפחתת פליטות גזי החממה, ואיפוסן עד אמצע המאה. בישראל - נרשמה דממה באותה עת. אף גוף פיננסי לא הצטרף לאותה יוזמה.

מאז הסכם פריז, שמטרתו לבלום את התחממות גלובלית כך שכדור הארץ לא יתחמם ביותר ממעלה וחצי צלזיוס, הזרימו גופים פיננסים יותר מ-4 טריליון דולר לחברות נפט, פחם וגז - מהמחוללות המשמעותיות ביותר של משבר האקלים.

למרות הדוחות המדעיים והדחיפות לפעול עוד בעשור הזה להפחתה של מחצית מגזי החממה אותם פולטת האנושות, בעיקר בשל שריפת דלקים מאובנים (על פי דוח האו"ם, 86% מהפחמן הדו חמצני שנפלט לאטמוספירה בעשור האחרון מקורו בשריפה של דלקים גז, נפט ופחם), בכל דקה מעניקות מדינות ברחבי העולם סבסוד של 11 מיליון דולר לתעשיית הדלקים המאובנים. ב-2020, מדובר בסובסידיות בסך כולל של 5.9 מיליארד דולר.

לא בכדי, בזמן שההשקעות בפרויקטים של אנרגיה ידידותית יותר לכדור הארץ לא מצליחות להדביק את הצורך בשטח בקיצוץ הפליטות, מתייצב ארגון האו"ם לצד ארגוני סביבה הפועלים בעולם, וטוען: הדרך היעילה ביותר להיאבק במשבר האקלים - היא לפעול להסטת השקעות מפרויקטים עתירי פחמן וזיהום.

האם הגופים הפיננסיים בישראל רתומים ליעדי הפחתת הפליטות ומסטים השקעות מאפיקים מזהמים? פורום "כסף נקי", המאגד את ארגוני הסביבה הישראלים הפועלים להסטת השקעות, בודק מדי רבעון את מידת מעורבותם של גופי ההשקעה המוסדיים בישראל במשבר האקלים דרך השקעה בתאגידי דלקים פוסיליים, במניות ובאגח קונצרני, לפי הנתונים שחשופים לציבור.

ברבעון הרביעי - לפי מדרג "כסף נקי" המתחשב בהחזקות בפועל ובמדיניות ההשקעות של קופות הפנסיה, הגמל והביטוח של המוסדיים המובילים בארץ - החברות השקיעו למעלה מ-50 מיליארד שקל במניות ובאג"ח קונצרני של תעשיית הדלקים המאובנים. "השקעות אלו מסכנות גם את הסביבה וגם את כספי העמיתים. מי שיתעורר מאוחר מדי, עלול למצוא עצמו מושקע במאגרי נפט וגז שערכם הולך ופוחת", אומרים בפורום כסף נקי עם פרסום המדד, וקוראים לגופים הפיננסיים לפתח מדיניות השקעות אחראית, ומתווה להסטת השקעות מתחומים הפוגעים בסביבה ובאקלים.

מי הגוף המוסדי "הנקי" ביותר?

כיצד מדורגים הגופים עצמם? אטלשולר שחם הוא הגוף המוסדי הנקי ביותר, עם 5.13% חשיפה לדלקים מאובנים במניות ובאג"ח קונצרני, והצהרה ברורה כי לא יבצע השקעות חדשות בגז, נפט ופחם. במקום השני - מיטב דש עם 9.14%. במקום האחרון - ילין לפידות עם 17.78%, גידול של 1.22% מרבעון קודם. מנורה, מור והפניקס משתרכות מאחור עם חשיפה של יותר מ-12% בהשקעות בדלקים שתורמים למשבר האקלים, המאיים על יציבות המערכות האקלימיות בכדור הארץ, וכך גם על הכלכלה הגלובלית.

מנורה בולטת לרעה גם בהיקף ההשקעות הפוסיליות שלה - כ-9 מיליארד שקל במניות ואג"ח קונצרני, מתוכם למעלה מ-6 מיליארד שקל בקרנות הפנסיה, למעלה מ-36% מסך ההחזקות הפוסיליות במניות ואג"ח קונצרני בקרנות הפנסיה של כל המוסדיים.

בפורום "כסף נקי" מציינים לטובה את אלטשולר שחם שהכריזו על מדיניות השקעות אחראיות השנה ועל הסטת השקעות מדורגת מדלקים מאובנים - ואף מכרו 6% מההחזקות בגופים העוסקים בדלקים מאובנים (מדובר בנתון שכמעט ו'נעלם' בשל המיזוג עם פסגות), ואת מגדל, העומדת על חשיפה פוסילית של 10.61%, אך הייתה הראשונה להתחייב להסטת השקעות מלאה מדלקים פוסיליים, וזאת עד שנת 2030, בקצב של 10% בשנה.

מגדל כוללת בהסטה שלה גם חברות לייצור אנרגיה מדלקים פוסיליים, כלומר תחנות כח. אלטשולר שחם, בשלב הזה, לא מתייחסת אליהן. מאידך, ההכרזה של אלטשולר שחם חלה על בית ההשקעות כולו, בעוד ההכרזה של מגדל תקפה רק לגבי ״מגדל חברה לביטוח״ (ולא על ״מגדל שוקי הון״).

האם המצב בישראל חריג?

האם בישראל החשיפה של הגופים המוסדיים לדלקים מאובנים חריגה? לפי פורום "כסף נקי", החשיפה במניות ללא א"גח של הגופים המוסדיים בישראל לדלקים התורמים למשבר האקלים גבוהה מאשר החשיפה במדד S&P500 העומדת על 7%.

חלק מהגופים בישראל, למעשה, אף מכפילים את המשקל הקיים ב-S&P500. כך למשל, בילין לפידות מדובר על כ-15%, בהפניקס כ-12%, במנורה כ-11%, בהראל כ-10%, במגדל, כלל, מיטב דש ומור כ-9%. רק באלטשולר, מדובר בחשיפה נמוכה יותר לפוסיליים במניות סחירות - כ-4% בלבד.

סקטור הגז והנפט במדד S&P500 צנח בשנת 2018 לנתח של 5.3% בלבד לעומת 29% בשנת 1980 - הנמוך ביותר ב-40 שנה.

רוני ניימן, חבר בפורום כסף נקי, סבור שהגופים המוסדיים בישראל משתרכים מאחור. "העולם התקדם, והגופים הפוסיליים במגמת ירידה מתמשכת. אם נשווה את אחוזי ההשקעה של המוסדיים לאחוז הפוסיליים ב-S&P 500, ניתן לומר שחלק מהמוסדיים עדיין חיים בעבר, חלקם לא התעורר כבר עשור וחלקם כנראה בקומה עמוקה (תרדמת) כבר למעלה מ-30 שנה. אנו מקווים שמדרג כסף נקי יעזור להם להתעורר ולהיות חלק מהפתרון, כלומר אנרגיה מתחדשת, ולא חלק מהבעיה".

עד כמה יכולה הסטת השקעות בישראל להיות אפקטיבית למאבק במשבר האקלים? רמז לכך, נותנת דווקא חברה מקומית העוסקת בדלקים מאובנים בדוח תקופתי לבורסה - בזן. "יצירת מודעות ציבורית לנושא העלולה לייצר התנגדות ציבורית לרכישת מוצרי הקבוצה; הפחתת האטרקטיביות של הקבוצה בקרב עובדים פוטנציאלים; לחץ מצד משקיעים ובנקים מממנים להתאמת פעילות הקבוצה ליעדי הסכם פריז מדצמבר 2015 שעניינו הפחתת פליטות גזי חממה ולהפחתת טביעת הרגל הפחמנית, האבסולוטית ו/או היחסית, הנובעת מפעילותה, קושי בגישה להון, לרבות גיוס חוב, להשקעות חיצוניות ולמימון פרויקטים", הצהירו בבזן ב-2020. "מגמות אלו עשויות להשפיע לרעה על המצב העסקי והפיננסי של הקבוצה, לרבות, ירידת שווי נכסיה, עליה במחיר החוב ושחיקת מחיר המניה".

אורי מרום, חבר בצוות הדאטה של פורום "כסף נקי", מספר שבשנה החולפת, גברה ההתעניינות של הגופים המוסדיים המקומיים בתחום, וכך גם גדלו שיתופי הפעולה עם הפורום.

לדבריו, "חברת הפנסיה ההולנדית ABP שמנהלת כחצי טריליון יורו, התחייבה למכור את ההחזקות הפוסיליות שלה, כולן, עד הרבעון הראשון של 2023. אנחנו רואים שבעולם יש תזוזה. אנחנו מקווים שהשנה עוד גופים יצטרפו לאלטשולר ולמגדל, שמנהלים ביחד יותר מחצי טריליון שקל. אנחנו מצפים שהמוסדיים יתעוררו ויבינו לאן נושבת הרוח. הסטת השקעות תוביל לכך שעלות המימון של פרויקטים מזהמים חדשים, תעלה.

"חברות שהמודל העסקי שלהן מבוסס על החמרה של משבר האקלים, יאלצו לשנות את הדרך שבה הן פועלות. מי מאלו שמנהל את הכסף של הציבור ויאחר להגיב, יצטרך לתת על כך את הדין - הן לציבור החוסכים והחוסכות שמפקיד בידיו את הכסף שחסך בעמל רב, והן לדורות הבאים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"